logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Rusia şi Ucraina, o istorie comună plină de diferenţe (analiză France Presse)

Image

Rusia şi Ucraina sunt încleştate într-o criză care ameninţă să degenereze într-un nou conflict militar, Moscova fiind acuzată că pregăteşte invadarea ţării vecine prooccidentale, comentează miercuri într-o amplă analiză France Presse.

Tensiunile actuale au însă rădăcini istorice, cele două ţări având o istorie comună milenară, care datează din vremea Rusiei kievene, cnezat care a existat între secolele al IX-lea şi al XIII-lea.

Această entitate se întindea pe un teritoriu care cuprindea parţial Rusia, Ucraina şi Belarusul din zilele noastre. Moscova consideră acest spaţiu ca fiind originea Rusiei.

Într-un lung text publicat în luna iulie a anului trecut, preşedintele Vladimir Putin considera că "ruşii şi ucrainenii sunt o singură naţiune" care aparţine "unui singur şi aceluiaşi spaţiu istoric şi spiritual".

 

 

În cadrul conferinţei sale de presă anuale, Putin a susţinut că Ucraina a fost "creată de Lenin" în cursul primilor ani de existenţă a Uniunii Sovietice, ceea ce constituie un mod de a nega specificul acestei naţiuni, prezentată astfel ca fiind artificială.

Moscova acuză frecvent autorităţile ucrainene că încearcă să "derusifice" ţara, favorizând limba ucraineană. Ucraina ripostează că nu face decât să corecteze rusificarea forţată, efectuată sub Imperiul rus şi Uniunea Sovietică.

Ucraineana şi rusa, care aparţin aceleiaşi familii de limbi slave orientale, au numeroase similitudini, dar şi diferenţe majore. Prima domină vestul şi centrul ţării, a doua se vorbeşte mai mult în estul şi sudul ei.

După proclamarea independenţei Ucrainei în urma destrămării URSS în 1991, ucraineana a devenit singura limbă de stat.

Deşi ucrainenii sunt cel mai adesea bilingvi, ucraineana este considerată limbă maternă de 78% din populaţie, iar rusa de 18%, potrivit unui sondaj recent.

Dar utilizarea limbii ruse a înregistrat un recul, ca reacţie la anexarea Crimeii de către Moscova şi în urma unei legi adoptate în 2019 care impune ucrainizarea mai multor sectoare, precum comerţul şi serviciile.

Printre principalii factori istorici, care constituie obiectul unei dispute ruso-ucrainene, figurează "Holodomor", marea foamete care a făcut mai multe milioane de morţi în perioada 1932-1933 în Ucraina.

Kievul, precum şi mai mulţi istorici, califică această tragedie drept "genocid" orchestrat de Stalin împotriva poporului ucrainean, reticent la colectivizarea terenurilor agricole.

Dar Moscova şi alţi istorici resping acest calificativ, înscriind acele evenimente în contextul mai larg al foametei care a făcut numeroase victime şi în Asia Centrală şi în Rusia.

Această controversă nu pare să se aplaneze: Kremlinul, care apără o viziune glorificată a istoriei ruse, se străduieşte în prezent să minimalizeze crimele staliniste.

Donbas, regiune din estul Ucrainei, este epicentrul unui conflict care opune din 2014 forţele Kievului celor ale separatiştilor proruşi, sprijiniţi de Moscova.

 

 

Acest bazin minier şi industrial este vital din punct de vedere economic pentru Ucraina.

Donbas este de asemenea centrul unei bătălii culturale între Kiev şi Moscova, care susţine că această regiune, la fel ca o mare parte din estul ucrainean, întrucât este populată de rusofoni, trebuie protejată de naţionalismul ucrainean.

Rusofilia regiunii se datorează în parte rusificării forţate şi repopulării sale după cel de-al Doilea Război Mondial, cu sute de mii lucrători ruşi, scrie AFP.

Acest aflux, conjugat cu victimele războiului şi ale Holodomorului, a modificat echilibrul etnic şi cultural al regiunii.

Situaţia peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014 după o revoluţie prooccidentală în Ucraina, este şi mai complexă.

În Rusia, această peninsulă este percepută pe scară largă ca făcând parte integrantă din ţară. Sub URSS, generaţii de ruşi şi-au petrecut aici vacanţele, ceea ce a contribuit la dezvoltarea unui viu ataşament pentru această regiune.

Integrată în Imperiul rus din secolul al XVIII-lea, Crimeea face parte apoi din Rusia sub Uniunea Sovietică, până alipirea ei la Ucraina sovietică în 1954 printr-un decret al lui Nikita Hruşciov, secretarul general al PCUS de la acea vreme.

Anexarea ei de către Moscova nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională, iar Ucraina cere retrocedarea ei.

 

 

Rusia s-a grăbit să construiască un pod peste strâmtoarea Kerci, legând peninsula de teritoriul rus, notează AFP. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 03-05-2025 20:02

BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț

Politic Ex 03-05-2025 18:16

Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative

Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.

Politic Ex 03-05-2025 16:49

Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)

Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,

Politic Ex 03-05-2025 16:28

#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)

Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d

Politic Ex 03-05-2025 15:01

Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin

Politic Ex 03-05-2025 13:41

Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie

Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al

Politic Ex 03-05-2025 13:32

Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE

O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i

Politic Ex 03-05-2025 12:24

Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin

Politic Ex 03-05-2025 11:40

Apărarea civilă din Gaza a anunțat moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii, într-un raid israelian

Apărarea civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii mici, într-un raid israelian în cursul nopții asupra taberei de refugiați palestinieni de la Khan Younis, în sudul teritoriului, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al apărării civile a precizat că a fost bombardată 'casa familie

Politic Ex 03-05-2025 10:23

Rusia a atacat în cursul nopții #Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice

Rusia a atacat în cursul nopții Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice, au afirmat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, transmit Reuters și EFE. Din cele 183 de drone, 77 au fost doborâte și alte 73 au căzut fără a provoca pagube, a menționat armata ucraineană. Cele două rachete balistice Iskander-M au fost lansate din

Politic Ex 03-05-2025 09:24

CIA va suprima 1.200 de posturi (Washington Post)

Principala agenție de informații externe a SUA, CIA, va suprima 1.200 de posturi, a relatat vineri Washington Post, în contextul în care Casa Albă a prezentat un proiect de buget de austeritate, transmit AFP și Reuters. Administrația Donald Trump i-a informat pe congresmeni că aceste reduceri se vor desfășura pe parcursul mai multo

Politic Ex 03-05-2025 08:56

Australienii au început să voteze în cadrul alegerilor legislative

Australienii ies la vot sâmbătă în cadrul alegerilor legislative, după o campanie marcată de problemele legate de puterea de cumpărare, mediu și noile tarife vamale ale SUA, informează AFP, Reuters și dpa. Votul va decide viitorul premierului Anthony Albanese, aflat de trei ani în fruntea guvernului și al cărui Partid Laburis

Politic Ex 02-05-2025 21:27

Donald Trump și Mark Carney se vor întâlni marți la Casa Alba pentru a negocia tarifele

Președintele american, Donald Trump, îl va primi pe prim-ministrul canadian, Mark Carney, la Casa Albă marți, 6 mai, pentru a începe negocierile privind tarifele impuse Canadei și noua relație bilaterală dintre cele două țări, transmite EFE. În prima sa conferință de presă de la câștigarea alegerilor generale luni, Carn

Politic Ex 02-05-2025 21:07

Rubio îndeamnă Germania să 'inverseze cursul' după ce AfD a fost etichetată drept extremistă

Secretarul de stat american, Marco Rubio, a condamnat clasificarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) drept 'extremist de dreapta confirmat' de către serviciile de informații interne, făcând apel la țară să 'inverseze cursul', relatează dpa. 'Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pent

Politic Ex 02-05-2025 20:15

Ministrul adjunct al culturii din Berlin demisionează după o controversă pe tema reducerilor bugetare

Ministrul adjunct al culturii din Berlin a demisionat vineri, după ce controversa privind reducerile bugetare din decembrie în acest sector a stârnit furie în rândul teatrelor, orchestrelor și cluburilor techno din capitala germană, transmite France Presse. Joe Cialo, membru al Uniunii Creștin-Democrate, la fel ca viito