Franţa preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului UE, cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale

Franţa preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în plină perioadă de turbulenţe, de la valul pandemic provocat de Omicron la pericolul rusesc de la frontiera Ucrainei, o potenţială rampă de lansare pentru Emmanuel Macron spre alegerile prezidenţiale, comentează joi AFP.
Preşedinţia Consiliului UE "îi oferă o platformă binevenită pentru a-şi promova bilanţul european, diferenţiindu-se de unii dintre contracandidaţi şi lansând noi revendicări şi idei", rezumă Claire Demesmay, cercetătoare la Centrul franco-german Marc-Bloch de la Berlin.
Începând cu 1 ianuarie, Franţa, care succede Sloveniei, va prezida timp de şase luni Consiliul UE, care reprezintă interesele celor 27 de state membre în faţa Comisiei Europene şi Parlamentului European.
Parisul va trebui să profite de influenţa sa pentru a face ca unele subiecte să avanseze şi pentru a obţine compromisuri în rândul celor 27 de state membre, chiar dacă acest exerciţiu de mediere, extrem de limitativ, îi interzice să fie în acelaşi timp judecător şi parte implicată în proces.
Concret, miniştrii francezi vor prezida reuniunile omologilor lor europeni în domeniul lor de competenţă, de la agricultură şi sănătate la afaceri interne.
Este a 13-a preşedinţie semestrială exercitată de Franţa din 1958 şi prima de după 2008.
Ea se va suprapune cu scrutinul prezidenţial de la 10 şi 24 aprilie şi cu alegerile legislative din iunie din Franţa.
Acest scenariu s-a mai întâlnit în 1995, dar cu unele diferenţe. François Mitterrand îşi încheia atunci două mandate, Jacques Chirac urmându-i în funcţie în mai, în timp ce Emmanuel Macron va candida cel mai probabil pentru un nou mandat.
"Franţa va avea (de facto) o perioadă foarte scurtă pentru preşedinţia (Consiliului UE) şi o agendă foarte ambiţioasă. Trei luni înseamnă foarte puţin. Totul va fi foarte alert", observă Claire Demesmay.
Emmanuel Macron, ales în 2017 cu un program electoral proeuropean, şi-a fixat ca obiectiv al PFUE (acronimul preşedinţiei franceze a Consiliului UE) de a face "Europa puternică în lume".
"Nu poate să se prezinte la primul tur, la 10 aprilie, fără să fi obţinut unele rezultate la preşedinţia europeană. Este un lucru greu pentru el, dar poate fi şi o şansă adevărată", afirmă Sébastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors de la Paris.
Viitoarea preşedinţie franceză a Consiliului UE a avansat trei priorităţi - un salariu minim garantat în întreaga UE, reglementarea giganţilor digitali şi o taxă pe carbon la frontiere -, asupra cărora poate spera să obţină rezultate.
Summitul informal al şefilor de stat şi de guvern de la 10 şi 11 martie din Franţa, unde urmează să se discute reforma Pactului de stabilitate şi creştere, o teme dragă Parisului, se poate dovedi "o lovită politică de maestru", spune Sébastien Maillard.
"O demonstraţie de forţă a leadership-ului său european, înconjurat de omologii săi cu o lună înainte de primul tur, îi va putea întări statura", explică el.
Crizele reprezintă de asemenea o oportunitate de a ieşi în evidenţă. În 2008, Nicolas Sarkozy a pozat în lider al Europei în timpul crizei financiare declanşate de falimentul băncii Lehman Brothers şi de ofensiva militară rusă din Georgia.
Emmanuel Macron ar putea face auzită vocea Europei în viitoarele negocieri ruso-americane despre Ucraina şi securitatea în Europa.
"Istoria i-ar putea oferi o şansă de a determina apariţia unei viziuni europene" asupra acestor mize, subliniază Michel Duclos, fost ambasador, într-un articol de opinie în cotidianul francez L'Opinion.
Acest pariu pro-european nu este însă lipsit de risc în Franţa, una din cele mai eurosceptice ţări din blocul comunitar şi unde UE rămâne percepută ca fiind distantă şi birocratică.
Numai 29% dintre francezi îşi doresc o mai mare integrare europeană, comparativ cu 50% dintre italieni şi 43% dintre germani, conform unui studiu EuropaNova realizat pentru publicaţia Journal du Dimanche.
"Preşedinţia UE poate contribui la schimbarea acestei percepţii propunând o încarnare a Europei, în beneficiul şi de către persoana lui Emmanuel Macron", consideră totuşi Pierre Sellal, fost reprezentant al Franţei la UE.
"Pe de altă parte, francezilor nu le place nimic mai mult decât imaginea sau impresia unei Franţe 'la butoane', care inspiră şi conduce", adaugă el.
Noul val de COVID-19 care loveşte Europa ar putea totuşi să strice spiritul de sărbătoare pentru cele aproximativ 400 de reuniuni şi evenimente programate în întreaga Franţă.
Emmanuel Macron va trebui, de asemenea, să dea dovadă de tact în faţa partenerilor care se vor dovedi "severi" dacă vor simţi "tentative de instrumentalizare a preşedinţiei în scopuri electorale", avertizează Pierre Sellal.
Germania, unde noul cancelar social-democrat Olaf Scholz i-a succedat recent creştin-democratei Angela Merkel, s-ar putea simţi dată la o parte în contextul în care ea însăşi prezidează G7 în 2022.
"Încă din 2017, cel care avea să fie ales preşedinte (al Franţei) a pus vecinul german sub presiune, la două zile după alegerile legislative din Germania, cu discursul său de la Sorbona şi cu propuneri foarte ambiţioase despre Europa. Iar acum, Macron pune noul guvern german în faţa faptului împlinit", analizează cotidianul german Süddeutche Zeitung. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Citeşte şi:
Franţa preia de la 1 ianuarie comanda forţei de intervenţie rapidă a NATO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
VIDEO SUA: Presupusul atacator de la Muzeul Evreiesc din Washington, acuzat de crime
Bărbatul suspectat de uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington a fost acuzat de crime, potrivit documentelor instanței, relatează joi AFP. Elias Rodriguez, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzat și de 'uciderea unor oficiali străini'.
Ucraina: G7 va 'crește presiunea' dacă Rusia refuză un armistițiu (comunicat)
Miniștrii de finanțe din G7 au declarat joi că vor să 'maximizeze presiunea' asupra Rusiei, în special prin intensificarea sancțiunilor, dacă Moscova nu acceptă un armistițiu în Ucraina, relatează AFP. Reuniți în vestul Canadei pentru o întâlnire de trei zile, miniștrii clubului economiilor avansate au adă
Israel: Netanyahu sfidează justiția și anunță alegerea sa pentru conducerea Shin Bet
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi seara că l-a ales pe generalul de divizie David Zini drept viitorul șef al Agenției de securitate internă (Shin Bet), sfidând interdicția impusă cu o zi înainte de procuroarea generală a statului, relatează AFP. 'Premierul Netanyahu a anunțat în această seară deciz
Trump a vorbit joi cu Netanyahu despre Iran și atacul din apropierea Muzeului Evreiesc din Washington
Președintele american Donald Trump a discutat joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre Iran și atacul produs miercuri în apropiere de Muzeul Evreiesc din Washington, în care doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA au fost împușcați mortal, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, relatează AFP. Președ
#Ucraina/Rușii și ucrainenii fac schimb de liste pentru cel mai mare schimb de prizonieri de război
Rusia și Ucraina au făcut schimb de liste cu numele și datele a 1.000 de prizonieri de război din fiecare țară în vederea pregătirii celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, au anunțat joi surse oficiale, citate de EFE și Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi pentr
Parlamentul olandez cere guvernului să participe la Budapesta la marșul LGBT interzis de Orban
Parlamentul Țărilor de Jos (Olanda) a aprobat joi cu majoritate o moțiune prin care cere guvernului să trimită miniștri să participe în iunie la Budapesta la 'Marșul Mândriei', interzis de premierul conservator Viktor Orban, și de asemenea să încurajeze alte guverne din țările UE să ia parte la acel marș, relatează agenția EFE.
Opt state membre UE cer măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea împotriva amenințărilor
Opt state membre al Uniunii Europene au cerut, joi, într-o declarație comună, măsuri suplimentare pentru a consolida pregătirea în fața amenințărilor militare, hibride, teroriste și infracționale, transmite EFE. Textul miniștrilor de interne, pregătire civilă și reziliență din Belgia, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg
Putin declară că armata rusă a început crearea unei zone de securitate în nordul Ucrainei
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că armata rusă a început să creeze o zonă de securitate la frontiera cu Ucraina, care ar include teritorii ale regiunilor Sumî și Harkov din nordul Ucrainei, relatează agențiile de presă EFE și Unian. 'Am spus deja că a fost luată decizia de a crea o zonă de securitate necesară de-
NATO: Cancelarul german este de acord cu creșterea bugetului apărării, dar eșalonat
Cancelarul german Friedrich Merz s-a declarat joi de acord cu propunerea secretarului general al NATO, Mark Rutte, de creștere a bugetelor apărării de către statele membre ale Alianței, dar a insistat asupra unei creșteri treptate, cu atingerea obiectivului în anul 2032, relatează agențiile DPA și EFE. Președintele american Donald Trump
Primarul Odesei face apel la Trump să-și schimbe strategia: 'Nicio logică nu funcționează cu Putin!'
Primarul Odesei, Ghennadi Truhanov, a făcut joi apel la președintele american Donald Trump să-și revizuiască strategia de negociere cu Moscova, întrucât 'niciun argument logic nu funcționează cu (Vladimir) Putin', pledând pentru impunerea unor sancțiuni 'reale' pentru a pune presiune asupra acestuia, relatează EFE.
Danemarca: Vârsta de pensionare va ajunge la 70 de ani în 2040
Parlamentul danez a adoptat joi o lege care crește vârsta de pensionare la 70 de ani începând cu 2040, de la 67 de ani, cât este în prezent, relatează AFP. Optzeci și unu de parlamentari au votat pentru și 21 împotrivă, a anunțat parlamentul pe site-ul său. În Danemarca, de la reforma di
Discuție Macron-Xi: Macron cere condiții echitabile de acces pe piață, iar Xi apărarea împreună a regulilor comerțului internnațional
Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a cerut joi omologului său chinez, Xi Jinping, într-un apel telefonic, 'condiții echitabile' de acces pe piețele respective pentru companiile celor două țări, aspect pe care l-a calificat ca fiind 'fundamental', în timp ce liderul chinez i-a cerut omologului său francez să 'apere împreună
Israelul acuză Europa de 'incitare antisemită' după uciderea a doi angajați ai ambasadei sale din SUA
Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a acuzat joi lideri europeni de 'incitare antisemită toxică' care a dat naștere la climatul ostil în care s-a produs uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA, relatează Reuters și dpa. Israelul s-a confruntat recent cu un val de critici din partea Europei, pe măsură
Moscova cere ca #Ucraina să aleagă un nou președinte pentru a putea semna memorandumul cu Rusia (responsabil diplomatic rus)
Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou președinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace, a declarat joi directorul Departamentului Juridic al Ministerului rus de Externe, Maksim Musihin, citat de agenția oficială de presă TASS și publicația independentă The Moscow Times.
Kremlinul neagă un acord privind sediul următoarei runde de negocieri cu #Ucraina
Kremlinul a negat joi că există deja un acord cu privire la sediul următoarei runde de negocieri cu Ucraina, după ce în presa americană s-au scurs informații că acestea se vor desfășura la jumătatea lunii iunie, la Vatican, informează EFE. 'Deocamdată nu există niciun acord concret cu privire la următoarele întâlniri. Răm