logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Josep Borrell: Crizele din 2021 nu ne-au permis abordarea pe termen lung a problemelor

Imagine din galeria Agerpres

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a avertizat luni că urgenţa în a gestiona diferite crize de-a lungul anului 2021 nu a permis o abordare adecvată - pe un termen mai lung - a problemelor, transmite EFE.

"Pentru că ne-am aflat într-o situaţie de gestionare permanentă a unor crize ne-a afectat uneori capacitatea de a aborda problemele transversale pe termen mai lung", a apreciat şeful diplomaţiei europene într-o postare pe blogul său în care trece în revistă evenimentele anului care se încheie.

Pentru Borrell, 2021 poate fi definit drept "un an de tranziţii", în care "schimbările geopolitice s-au intensificat şi politicile de putere sfidează iar şi iar UE şi valorile sale". Din acest motiv, Borrell consideră că UE trebuie "să răspundă cu toată hotărârea de care este capabilă".

Printre cele mai importante crize pe care le menţionează şeful diplomaţiei europene pe primul loc se clasează pandemia de coronavirus, dar tot grave sunt şi situaţiile din Belarus, Ucraina, Mali, Sudan, Afganistan, Etiopia şi Venezuela.

Borrell a deplâns faptul că toate aceste crize nu au mai lăsat spaţiu în agenda internaţională a UE pentru "revitalizarea multilateralismului" sau "gestionarea în mod echilibrat a migraţiei, a crizelor energetice şi climatice sau a regulilor privind tranziţia digitală".

"Pe măsură ce conflictele hibride se înmulţesc, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina sau Republica Moldova să reziste presiunii Rusiei şi să ne păstrăm concentrarea de neclintit asupra Belarusului", a apreciat Borrell, care a amintit că UE a aprobat deja cel de-al cincilea pachet de sancţiuni împotriva regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, pentru că s-a folosit de migranţi la frontiera externă europeană ca să pună presiune pe UE.

În ceea ce priveşte Africa, Borrell a evidenţiat "deteriorarea generală" a situaţiei în Sahel şi războiul civil din Etiopia, care "a căpătat proporţii dramatice". Cât despre conflictul din Libia, şeful diplomaţiei europene a apreciat că situaţia "pare să se fi stabilizat".

Vaccinare

Borrell şi-a exprimat preocuparea faţă de ratele de vaccinare anticoronavirus "inegale" între continente şi a apreciat că această situaţie "subliniază nevoia de a accelera donaţiile (de vaccinuri) şi de a dezvolta capacităţi locale de producţie de vaccinuri, în special în Africa".

Politicianul spaniol a amintit că, în timp ce în Europa 60% din populaţie este vaccinată cu schemă completă (rata urcând până la 68% în UE), ratele de vaccinare cu schemă completă se situează la 61% în America de Sud, la 56% în America de Nord, Centrală şi în Caraibe, la 57% în Oceania, la 53% în Asia şi la doar 8% în Africa.

Uniunea Europeană a exportat "fără întrerupere" vaccinuri anti-COVID-19 din decembrie 2020, a notat Borrell, un total de 1,1 miliarde de doze către 61 de ţări din cele 2 miliarde de doze produse.

Aspecte pozitive

Într-un an de "regrese şi provocări", Borrell a evidenţiat şi "câteva evenimente pozitive", cum ar fi prezentarea noului plan - denumit "Busola strategică" şi care este negociat acum de statele membre - pentru ca UE să obţină autonomie în domeniul apărării şi să-şi intensifice rolul de furnizor de securitate.

"Până acum, europenii au trăit mult prea mult într-o 'bulă de securitate', în pofida existenţei unui mediu de securitate care se înrăutăţeşte rapid. UE nu aspiră să devină o putere militară în sens tradiţional, dar trebuie să fim în stare să ne apărăm mai bine", a subliniat Borrell.

Totodată, şeful diplomaţiei europene a remarcat că în 2021 relaţiile dintre UE şi SUA, sub preşedinţia democratului Joe Biden, au fost relansate şi a trecut în revistă şi progresele în domeniul schimbărilor climatice, negocierile asupra acordului nuclear iranian şi impozitul pe profit impus marilor corporaţii.

"Chiar dacă modul în care s-a desfăşurat retragerea din Afganistan şi decizia privind AUKUS - acordul de securitate încheiat de SUA, Regatul Unit şi Australia - au fost jenante, la sfârşitul anului ne bucurăm de consultările strânse între UE şi SUA în privinţa Chinei şi a regiunii Indo-Pacifice şi suntem de acord să începem un dialog specific între UE şi SUA pe teme de securitate şi apărare", a afirmat Borrell.

Un alt punct pozitiv pentru Borrell este acela că UE şi-a intensificat în acest an "angajamentul" faţă de America Latină, printr-o reuniune prin videoconferinţă care a avut loc în decembrie între liderii ambelor părţi.

În fine, în privinţa Chinei, Borrell a recunoscut că "şi-au pus amprenta" asupra anului 2021 înrăutăţirea situaţiei drepturilor omului în această ţară, comportamentul ei la nivel regional, decizia Beijingului de a sancţiona europarlamentari şi alte organisme oficiale ale UE şi, mai recent, "constrângerile" comerciale la adresa Lituaniei. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Politic Ex 29-05-2025 03:05

Rubio îl îndeamnă pe șeful diplomației ruse să negocieze de 'bună-credință' cu #Ucraina

Secretarul de stat american Marco Rubio a îndemnat miercuri Moscova să se angajeze în negocieri 'de bună-credință' cu Ucraina, în cursul unui apel telefonic cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, notează AFP. Șeful diplomației americane i-a reiterat ministr

Politic Ex 29-05-2025 02:06

Venezuela: Ministrul de interne vorbește despre o posibilă arestare a liderei opoziției

Ministrul venezuelean de interne Diosdado Cabello a evocat miercuri posibilitatea arestării liderei opoziției, Maria Corina Machado, care se ascunde de la alegerile prezidențiale din iulie 2024 și pe care a acuzat-o ca având legătură cu presupuse 'acte teroriste', notează AFP. Puterea, care denunță regulat comploturi imaginare sa

Politic Ex 29-05-2025 01:02

Legislative în Portugalia: Extrema dreaptă devine a două forță politică a țării (rezultate definitive)

Partidul de extremă dreapta Chega a devenit oficial a doua forță politică a Portugaliei, înaintea Partidului Socialist, după ce a obținut 22,76% din voturi și 60 de locuri la alegerile parlamentare anticipate desfășurate pe 18 mai, conform rezultatelor finale publicate miercuri, notează AFP. Partidul condus de André Ventura a c&ac

Politic Ex 29-05-2025 00:20

Italia: Giorgia Meloni îl va primi pe Emmanuel Macron marți, la Roma

Premierul italian Giorgia Meloni îl va primi marți după-amiază, la Roma, pe președintele francez Emmanuel Macron, potrivit agendei publicate de biroul său, notează AFP. Această întâlnire este programată pentru marți, 3 iunie, la ora locală 18:00, (16:00 GMT), conform agendei care nu oferă detalii cu privire la programul discu

Politic Ex 28-05-2025 23:14

Israel: Mobilizare pentru ostaticii din Gaza în a 600-a zi de război

Mii de persoane s-au adunat miercuri seara la Tel Aviv în sprijinul ostaticilor din Fâșia Gaza, punctul culminant al unei mobilizări în a 600-a zi de război pentru a cere un armistițiu cu Hamas care să permită eliberarea lor, notează AFP. 'Poporul alături de ostatici', se putea citi pe pancartele purtate de mulțimea a

Politic Ex 28-05-2025 22:27

#Ucraina pregătită pentru negocieri cu Rusia cu condiția să cunoască în avans cererile sale

Ucraina s-a declarat miercuri pregătită pentru discuții mai directe cu Rusia luni, la Istanbul, Moscova trebuie, a spus ea, să furnizeze în avans condițiile sale pentru pace pentru ca întâlnirea să dea rezultate, notează AFP. 'Nu ne opunem unor noi reuniuni cu rușii și așteptăm memorandumul lor', a declarat ministrul

Politic Ex 28-05-2025 22:00

Germania/Coaliția guvernamentală a convenit asupra unui set de măsuri vizând susținerea creșterii, inclusiv reduceri de taxe

Liderii partidelor coaliției de guvernământ din Germania au anunțat că au convenit să adopte un program de acțiune imediată incluzând măsuri de reducere a taxelor și o reducere a taxei pe energie electrică în următoarele luni, în încercarea de a relansa economia, relatează miercuri Reuters. 'Acum lucrurile se

Politic Ex 28-05-2025 21:26

Trump exprimă ezitări față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei

Președintele american Donald Trump și-a exprimat miercuri ezitarea față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, spunând că nu vrea ca sancțiunile să interfereze cu obținerea unei încetări a focului, relatează Reuters. 'Când cred că sunt aproape de a obține un acord, nu vreau să o dau î

Politic Ex 28-05-2025 19:58

Rusia a propus Ucrainei o dată și un loc pentru tratative de pace și așteaptă un răspuns

Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la negocierile de pace cu Ucraina, a afirmat miercuri că le-a trimis ucrainenilor propuneri cu o dată și un loc pentru un schimb de memorandumuri sau condiții pentru încetarea luptelor, transmite Reuters. Presate de președintele american Donald Trump să pună capăt celui mai sângeros conflict

Politic Ex 28-05-2025 19:46

Namibia cere din nou Germaniei reparații pentru genocidul populațiilor herero și nama

Președinta Namibiei, Netumbo Nandi-Ndaitwah, a reiterat miercuri cererea de reparații din partea Germaniei pentru genocidul comis împotriva populațiilor herero și nama, transmite AFP. Mii de herero și nama au fost masacrați de trupele coloniale germane între 1904 și 1908, în ceea ce este considerat de mulți istorici a fi prim

Politic Ex 28-05-2025 19:34

O nouă strategie prezentată de Comisia Europeană prevede crearea unui centru de securitate pentru Marea Neagră

Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie care urmărește îmbunătățirea securității, cooperării și conectivității cu regiunea Mării Negre, regiune afectată în ultimii ani de consecințele invaziei ruse în Ucraina, relatează agențiile EFE și DPA. 'UE va stabili o cooperare mai strânsă cu Ucraina, Republic

Politic Ex 28-05-2025 19:10

Washingtonul le va refuza vizele responsabililor străini care îi 'cenzurează' pe americani

Washingtonul a anunțat miercuri noi restricții privind acordarea de vize oficialilor străini care îi 'cenzurează' pe americani pe rețelele de socializare, relatează AFP și Reuters. Secretarul de stat Marco Rubio - pe care unii îl acuză că a revocat vizele unor persoane care au criticat Israelul - a reclamat existența unor &

Politic Ex 28-05-2025 19:08

Siria: UE impune sancțiuni contra a două persoane și trei entități pentru violențele din martie

Uniunea Europeană a decis miercuri să sancționeze două persoane și trei entități pentru violențele din luna martie contra unor civili, în special din comunitatea alevită, indică un comunicat al Consiliului UE. Cele trei grupări și doi dintre liderii lor au fost vizați de aceste sancțiuni - înghețarea activelor lor din UE și interdi

Politic Ex 28-05-2025 18:43

NATO va cere Germaniei să furnizeze încă 7 brigăzi în baza noilor ținte, potrivit unor surse (Reuters)

NATO va cere Germaniei să furnizeze încă șapte brigăzi, ceea ce înseamnă în jur de 40.000 de militari, pentru apărarea Alianței, pe baza noilor obiective privind numărul de armamente și de militari asupra cărora miniștrii apărării din statele membre urmează să se pună de acord săptămâna viitoare, au indicat trei surse citate miercuri de Reuter

Politic Ex 28-05-2025 18:34

Elon Musk se declară 'dezamăgit' de mega-proiectul de lege bugetară al lui Donald Trump

Multimiliardarul american Elon Musk, care s-a retras recent din misiunea sa de reducere a cheltuielilor bugetare, a criticat 'marea și frumoasa lege' bugetară propusă de aliatul său Donald Trump, denunțând creșterea deficitului public pe care îl va genera aceasta, informează AFP. 'Am fost dezamăgit să văd acest proiect