SUA: Noi sancţiuni vizează China, Coreea de Nord şi Myanmar

Statele Unite au impus vineri o serie de sancţiuni Chinei, Coreei de Nord şi Myanmarului, vizând în special o companie chineză de recunoaştere facială acuzată că este folosită în supraveghere minorităţii musulmane uigure din Xinjiang şi un studio de animaţie nord-coreean, transmite AFP.
Aceste sancţiuni, aplicate în conformitate cu legea Magnitsky, care vizează combaterea corupţiei şi a abuzurilor drepturilor omului, au fost anunţate cu ocazia celebrării, vineri, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.
"Peste un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi etnice predominant musulmane sunt reţinuţi în Xinjiang" sub conducerea lui Erken Tuniyaz, actualul preşedinte al acestei regiuni autonome din nord-vestul Chinei, şi a predecesorului său Shohrat Zakir, se arată într-un comunicat al departamentului american al Trezoreriei.
Washington i-a sancţionat pe aceştia pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului, precum şi compania SenseTime, care realizează aplicaţii de recunoaştere facială şi de imagistică, utilizate în special pentru monitorizarea mulţimilor şi verificarea identităţii.
Conform Trezoreriei, această companie chineză "şi-a evidenţiat capacitatea de a-i identifica pe uigurii care poartă barbă, ochelari de soare şi măşti" pentru a servi în cadrul supravegherii realizate de poliţie în Xinjiang. Compania SenseTime a fost deja trecută pe lista neagră a SUA în 2019.
Peste un milion de uiguri au fost închişi în centre de reeducare politică, potrivit asociaţiilor pentru drepturile omului. Beijingul contestă aceste cifre şi susţine că este vorba de centre de formare profesională menite să combată radicalizarea populaţiei.
Studioul de animaţie nord-coreean SEK este reputat pe plan internaţional pentru contribuţia la succese planetare precum 'The Lion King' sau 'Pocahontas'. SEK "a folosit o gamă largă de companii-fantomă pentru a se sustrage sancţiunilor împotriva guvernului nord-coreean şi pentru a înşela instituţiile financiare internaţionale", susţine Trezoreria americană.
Aceste sancţiuni, primele care vizează Phenianul de la preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Joe Biden, sunt aplicate şi ministrului nord-coreean al apărării, Ri Yong Gil, precum şi Biroului central al procurorilor, acuzaţi că fac parte dintr-o "procedură judiciară ce implică procese în mod fundamental inechitabile".
De asemenea, universitatea European Institute Justo din Rusia şi directorul acesteia sunt sancţionaţi în legătură cu Coreea de Nord pentru că au sponsorizat "sute de vize pentru studenţi" de care au beneficiat lucrători nord-coreeni angajaţi în Rusia. Aceşti muncitori generează "venituri în valută străină" folosite de regimul nord-coreean "pentru a-şi susţine programele sale ilegale de arme de distrugere în masă şi de rachete balistice".
În Myanmar, patru lideri regionali şi trei organizaţii care au legături cu ministerul apărării sunt sancţionaţi pentru "asociere la atacurile regimului militar asupra democraţiei şi la represiunea lor brutală".
Pe 1 februarie, armata din Myanmar a înlăturat-o de la putere pe şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, punând capăt unei pauze democratice de zece ani.
Sancţiunile SUA vizează şi Batalionul de acţiune rapidă al armatei din Bangladesh, acuzat de "încălcări grave ale drepturilor omului" în războiul lansat de guvern împotriva traficului de droguri.
În total, 15 persoane şi 10 entităţi au fost sancţionate pentru legăturile lor cu acte de încălcare a drepturilor omului şi de represiune în întreaga lume. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Andreea Preda)
Citeşte şi:
* VIDEO SUA: Preşedintele Joe Biden a încheiat summitul virtual pentru democraţie
* Statele Unite propun Greciei spre vânzare fregate, făcând concurenţă Franţei
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit la Budapesta cu liderul UDMR, Kelemen Hunor
Premierul ungar Viktor Orban a discutat luni, la Budapesta, cu Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat pentru MTI biroul de presă al cabinetului șefului guvernului ungar. Orban a declarat că guvernul de la Budapesta a salutat unitatea demonstrată de comunitatea maghiară din Transilvania pentru a împiedica un
#Ucraina/Donald Trump l-a sunat mai întâi pe Zelenski și apoi pe Putin
Președintele american Donald Trump i-a sunat luni separat pe omologii săi ucrainean și rus, Volodimir Zelenski, respectiv Vladimir Putin, în eforturile sale de a găsi o modalitate de rezolvare a conflictului din Ucraina, relatează EFE. Casa Albă a confirmat doar că discuția cu președintele rus este în curs de desfășurare și nu a of
#Ucraina: Donald Trump și Vladimir Putin au discutat telefonic luni după-amiază
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au avut luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate la finalul săptămânii trecute, relatează AFP.
SUA reiau supravegherea cu drone de mare altitudine în Marea Neagră după o pauză de 11 luni
Datele serviciului de urmărire în timp real a poziției avioanelor aflate în zbor Flightradar24, cu sediul la Stockholm, au arătat că sămbătă o dronă de recunoaștere strategică RQ-4B Global Hawk americană a efectuat un nou zbor în zona Mării Negre, relatează luni publicația Kyiv Post. Datele au arătat că aparatul fără pilot, c
Donald Trump i-a trimis o scrisoare Papei Leon al XIV-lea pentru a-l invita la Casa Albă
Papa Leon al XIV-lea l-a primit în audiență luni dimineață la Vatican pe vicepreședintele american JD Vance, care i-a înmânat suveranului pontif o scrisoare din partea președintelui Donald Trump prin care acesta îl invită în vizită la Washington, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, relatează AFP și ANSA
Israelul va 'prelua controlul asupra întregii' Fâșii Gaza, susține premierul Benjamin Netanyahu
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat luni că Israelul va 'prelua controlul asupra întregii' Fâșii Gaza, unde armata israeliană a ucis 52 de persoane de noaptea trecută până acum, potrivit apărării civile din enclava palestiniană devastată și înfometată, care așteaptă reluarea efectivă a ajutorului umanitar, potrivit France Presse.
Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, a declarat prim-ministrul Spaniei
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, cel mai mare concurs televizat din lume, afirmând că este necesar 'să arătăm solidaritate cu poporul palestinian care trăiește absurditatea războiului și a bombardamentelor', informează AFP. 'Nu putem avea un dublu standard &ic
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat luni un 'nou parteneriat strategic' pentru a consolida relațiile dintre ele, în special în domeniul apărării, cu ocazia unui summit inedit desfășurat la cinci ani de la Brexit, informează Reuters și AFP.
Gaza: Israelul a emis un ordin de evacuare în Khan Yunis, înaintea unui 'atac fără precedent'
Armata israeliană le-a ordonat luni locuitorilor din Khan Yunis și din orașele învecinate din sudul Fâșiei Gaza să părăsească imediat zona, relatează dpa. Ordinul de evacuare, transmis luni în limba arabă, avertizează că va avea loc un 'atac fără precedent' și le cere locuitorilor să plece către zona al-Mawasi, î
Amnesty International, declarată organizație 'indezirabilă' în Rusia
Parchetul general din Rusia a anunțat luni că a interzis Amnesty International, pe care a clasificat-o drept o 'organizație indezirabilă', relatează Reuters. Fondată în 1961 și având sediul central la Londra, organizația neguvernamentală Amnesty International militează pentru drepturile omului în întreaga lume,
#Ucraina: Trump și Putin vor avea luni după-amiază o discuție telefonică
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin vor avea luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate în Turcia la finalul săptămânii trecute, relatea
SUA: Donald Trump vrea o anchetă privind sprijinul celebrităților pentru Kamala Harris
Președintele american Donald Trump a anunțat luni că dorește declanșarea unei 'anchetă majore' asupra sprijinului primit din partea celebrităților de către fosta lui rivală în cursa prezidențială de anul trecut, Kamala Harris, în urma unui schimb de replici pline de sarcasm cu legenda rock Bruce Springsteen, informează AFP.
China respectă deplin suveranitatea daneză asupra Groenlandei (oficial)
China respectă deplin suveranitatea daneză și integritatea teritorială în privința Groenlandei, i-a declarat luni ministrul de externe chinez Wang Yi omologului său din Danemarca, Lars Lokke Rasmussen, cu care s-a întâlnit la Beijing, transmite Reuters. Șeful diplomației chineze a cerut în schimb ca guvernul de la Copen
SUA: Proiectul de lege privind bugetul dorit de Donald Trump a trecut de o etapă importantă în Congres
Amplul proiect de lege privind bugetul, susținut puternic de Donald Trump, a trecut duminică seara de o etapă-cheie în Congres, după ce mai mulți parlamentari republicani au încetat să i se opună, informează AFP. Președintele american îi presează pe parlamentari să adopte cât mai repede această 'mare și frumoasă leg
Trustul lui Trump analizează posibilitatea de a construi un zgârie-nori în Vietnam (exclusivitate Reuters)
Trustul Trump Organization, care administrează afacerile președintelui american Donald Trump pe durata mandatului la Casa Albă, studiază alături de un partener local planuri pentru construcția unui zgârie-nori în Vietnam, în metropola Ho Și Min, centru de afaceri important al acestei țări, dezvăluie în exclusivitate luni agenția Reuters pe baz