logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

China vorbeşte despre deschidere, dar senzaţia este că se închide (vicepreşedinta Camerei de Comerţ a UE în China)

Image

În pofida faptului că autorităţile chineze ''vorbesc mereu despre deschidere'', senzaţia în rândul companiilor europene care operează în China este că acest stat ''se închide tot mai mult'', a declarat Bettina Schoen-Behanzin (Germania), vicepreşedinta Camerei de Comerţ a Uniunii Europene în China, într-un interviu acordat EFE şi difuzat miercuri de agenţia de presă spaniolă.

Schoen-Behanzin, care este şi şefa filialei din Shanghai (estul Chinei) a Camerei de Comerţ a UE, subliniază că ţara asiatică pare ''să se concentreze tot mai mult asupra sa'', asupra companiilor sale locale. ''China vorbeşte mereu despre deschidere în exterior, însă în realitate ceea ce vedem este exact opusul'', insistă ea. Şi, deşi autorităţile chineze au promis în numeroase rânduri condiţii mai bune pentru firmele străine, Schoen-Behanzin crede că situaţia ''s-a înrăutăţit mult''.

De exemplu, ''acum 10 ani, dacă erai o companie străină îţi întindeau covorul roşu. Acum, dacă nu activezi într-un sector care să figureze pe lista lor de priorităţi, în care să poţi oferi vreun avantaj în materie de tehnologie sau know-how, este mai greu'' să răzbeşti, spune ea.

Planurile de autosuficienţă tehnologică promovate de Beijing, dublate de perspectiva ca executivul chinez ''să acorde prioritate companiilor locale pentru că vrea ca ele să fie lideri'' în sectoarele în care activează, vor face ca situaţia să devină ''cu adevărat dură'' pentru companiile, mai ales pentru IMM-urile, care ''nu au niciun fel de tehnologie specială de oferit''. Reprezentanta companiilor europene se referă în mod special la sectoare precum cel al infrastructurii informatice, al finanţelor sau asigurărilor.

Pe de altă parte, companiile care se ocupă cu semiconductori - China se află în urma SUA în ceea ce priveşte această tehnologie, pe care vrea s-o promoveze la nivel naţional - sau cele care oferă soluţii privind sustenabilitatea vor continua să se bucure de favorurile autorităţilor locale, este de părere ea.

China are nevoie de noi şi noi avem nevoie de China

''China nu-şi poate îndeplini obiectivele pe care şi le-a trasat (de exemplu, în domeniul reducerii emisiilor de dioxid de carbon) dacă se izolează de lume (...) Nu ştiu dacă China ar putea trăi fără restul lumii'', consideră Bettina Schoen-Behanzin, care atrage atenţia că ţara asiatică are în continuare nevoie de tehnologie şi de investiţii provenite din exterior.

Această dependenţă este valabilă şi invers. China ''este o piaţă enormă şi foarte importantă pentru noi toţi. Desigur, vrem să rămânem aici şi să profităm de ocazii. Şi cred că avem nevoie unii de alţii: China are nevoie de noi şi noi avem nevoie de China'', spune Schoen-Behanzin.

În fapt, în pofida ''tensiunilor politice'' în creştere între Beijing şi ţările occidentale, ''deocamdată nu există un impact direct'' asupra operaţiunilor din China ale companiilor europene. ''În general, afacerile merg foarte bine. China îşi revine foarte rapid după primul val de coronavirus (...), 2020 a fost un an neaşteptat de bun, la fel şi 2021'', explică ea.

Totuşi, există anumiţi factori de ''incertitudine'' precum recenta problemă energetică - ce are un ''mare impact'' asupra operaţiunilor din uzinele de producţie din anumite regiuni -, restricţiile de circulaţie impuse persoanelor provenite din exterior în cadrul măsurilor epidemiologice sau deja amintita senzaţie potrivit căreia China se închide.

Tradiţionalelor nemulţumiri ale firmelor străine privind lipsa de transparenţă în licitaţiile publice sau denunţurilor referitoare la faptul că firmele străine sunt dezavantajate în comparaţie cu competitorii lor chinezi li se adaugă acum alte chestiuni, precum campania de reglementare a Beijingului în sectoare cum este cel al tehnologiei, în numele securităţii naţionale. ''În multe cazuri nu se aplică. Nu are nimic de-a face cu siguranţa naţională, ei doar vor să controleze totul'', apreciază Schoen-Behanzin.

Un alt motiv de preocupare este acela că noua lege privind protecţia datelor, care va intra în vigoare la 1 noiembrie, obligă firmele străine - care deja se tem că drepturile lor de proprietate intelectuală vor fi încălcate - ''să-şi deschidă registrele'' pentru autorităţile chineze pentru a putea desfăşura activităţi de investigare şi dezvoltare (I+D) în această ţară.

Trebuie să spunem Chinei ce este acceptabil şi ce nu

''Multe companii se întreabă: Care trebuie să fie poziţia noastră faţă de China în viitor? Să mai investim oare în China sau să ne ducem în altă parte? Se vorbeşte mult despre asta, dar adevărul este că nu vedem aşa ceva'', explică reprezentanta companiilor europene.

Deocamdată, majoritatea companiilor care participă la sondajele Camerei de Comerţ a UE în China declară că vor să rămână în această ţară şi exclud să-şi reorienteze investiţiile către alte regiuni.

În această privinţă, femeia de afaceri germană recomandă companiilor străine să se întrebe dacă piaţa chineză va continua să fie ''relevantă'' pentru ele în următorii cinci sau 10 ani şi, la fel, să-şi pună întrebarea dacă ele însele ''continuă să fie interesante pentru China''.

Schoen-Behanzin a vorbit şi despre Acordul Integral de Investiţii (CAI) dintre UE şi China, încheiat la sfârşitul anului 2020 după şapte ani de negocieri, dar al cărui proces de ratificare a fost blocat în mai, când Parlamentul European a refuzat să continue cu aprobarea sa câtă vreme Beijingul menţine sancţiuni asupra unor persoane şi entităţi europene, printre acestea regăsindu-se eurodeputaţi critici la adresa Chinei.

''Acordul era foarte important pentru companiile europene din China, pentru că aborda problemele cu care ne confruntăm: acces echitabil pe piaţă şi egalitate de condiţii'', subliniază vicepreşedinta Camerei. ''A fost nevoie de şapte ani pentru a-l pregăti şi acum mai durează şapte ani pentru a-l ratifica. Dată fiind existenţa acestor sancţiuni, (acordul) e în mod clar îngheţat. Este foarte simplu să le impui, dar să le ridici este foarte, foarte greu'', spune ea.

Cât despre viitoarele negocieri cu autorităţile chineze, reprezentanta companiilor europene nu are îndoieli: ''China este un partener important, dar noi trebuie să avem mai multă încredere în noi înşine şi să le spunem clar ce anume este acceptabil, ce anume se îndreaptă în direcţia cea bună şi ce anume nu putem accepta''. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: cimi.europeanchamber.com.cn

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 06-05-2025 13:38

Președintele polonez afirmă că Trump îl poate forța pe Putin 'să facă pace' în #Ucraina

Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat luni că face presiuni asupra omologului său american Donald Trump pentru ca acesta să intensifice sancțiunile contra Rusiei astfel încât să o forțeze să accepte o încheiere a războiului din Ucraina, relatează marți Politico. Potrivit șefului statului polonez, Trump este singurul car

Politic Ex 06-05-2025 13:33

Polonia acuză Rusia de tentative de amestec în alegerile prezidențiale

Ministrul polonez al digitalizării, Krzysztof Gawkowski, a afirmat marți într-o conferință de presă că înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, programat în 18 mai, Polonia se confruntă cu o încercare fără precedent a Rusiei de a se amesteca în procesul electoral, transmite Reuters. Din cauza rolului său

Politic Ex 06-05-2025 13:21

Franța strânge relațiile cu Polonia, devenită unul dintre 'greii' Europei

Președintele francez Emmanuel Macron și premierul polonez Donald Tusk urmează să semneze vineri un 'tratat de prietenie și cooperare' care ilustrează dorința Parisului de a strânge relațiile cu Polonia, țară ce a dobândit o influență considerabilă în Europa după începutul războiului din Ucraina, scrie marți AFP.

Politic Ex 06-05-2025 11:51

Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China

China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi

Politic Ex 06-05-2025 11:26

Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar

Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630

Politic Ex 06-05-2025 11:24

ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție

După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat m

Politic Ex 06-05-2025 11:10

China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza

China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă

Politic Ex 06-05-2025 10:40

'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez

Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I

Politic Ex 06-05-2025 10:35

Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare

Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.

Politic Ex 06-05-2025 10:27

Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării

Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.

Politic Ex 06-05-2025 09:49

Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise

Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform

Politic Ex 06-05-2025 09:23

Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz

Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.

Politic Ex 06-05-2025 09:18

Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney

Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu

Politic Ex 06-05-2025 09:15

Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări

Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără

Politic Ex 06-05-2025 09:13

Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.