ONU: Omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, însă Inteligența Artificială ar putea fi o soluție

După relansarea post-COVID, omenirea a înregistrat în 2024 o încetinire 'neașteptată' și 'îngrijorătoare' în dezvoltarea sa, iar aceasta încă înainte de tăierile drastice în ajutoarele internaționale, își exprimă îngrijorarea Organizația Națiunilor Unite (ONU), într-un raport publicat marți, informează AFP.
Înainte de 'anomalia' pandemiei care a dus în 2020 și 2021 la o scădere fără precedent a Indicelui Dezvoltării Umane (HDI) care ia în calcul nivelul de trai, de sănătate și educație, lumea era pe o traiectorie ascendentă ce ar fi permis să fie atins un înalt nivel de dezvoltare umană în 2030.
Însă relansarea ce a permis să se revină în 2023 la un nivel pre-COVID 'pare să piardă din viteză', iar prăpastia între țările bogate și cele sărace s-a adâncit și mai mult, potrivit raportului anual al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
În condițiile în care 'lentoarea progreselor înregistrate în 2024 devine 'noua normă'', atingerea acestui nivel mare de dezvoltare sperat 'ar putea dura mai multe decenii în plus, ceea ce ar face lumea noastră mai puțin sigură, mai divizată și mai vulnerabilă în fața șocurilor economice și ecologice', atenționează administratorul PNUD, Achim Steiner.
Cu atât mai mult cu cât această încetinire a început încă înainte de recentele tăieri drastice în ajutorul internațional anunțate de mai multe țări, în special de SUA.
Dacă țările bogate 'încetează să finanțeze dezvoltarea', 'aceasta va avea un impact asupra economiilor, societăților și, da, aceasta se va răsfrânge poate că într-un an sau doi asupra Indicelui Dezvoltării Umane: o speranță de viață mai mică, venituri în declin, mai multe conflicte', și-a exprimat Achim Steiner îngrijorarea într-un interviu pentru AFP.
Chiar dacă experții PNUD nu sunt încă siguri în ceea ce privește cauzele profunde ale încetinirii constatate în 2024, ei au identificat drept unul dintre motoare o reducere a progresului în ceea ce privește speranța de viață, poate că legată de efectele secundare ale COVID și de războaiele care se înmulțesc în întreaga lume.
În acest context, PNUD speră că Inteligența Artificială (IA) va putea 'relansa dezvoltarea'.
Raportul alocă un loc important provocărilor și riscurilor pe care le presupun instrumentele de IA, dezvăluind un sondaj realizat pe un eșantion de 21.000 de persoane în 21 de țări, în perioada noiembrie 2024 și ianuarie 2025.
Rezultatele arată că circa o persoană din cinci a utilizat deja IA și că două treimi dintre persoanele intervievate se gândesc să o utilizeze în anul ce urmează pentru educație, sănătate sau la lucru.
'IA va schimba practic toate aspectele vieții noastre', subliniază Achim Steiner, apreciind că oportunitatea pe care ea o reprezintă pentru dezvoltarea umană este deja 'o chestiune de alegere'.
'Viitorul se află în mâinile noastre. Tehnologia vizează oamenii, nu doar obiectele. Sub natura ostentativă a invențiilor se ascund alegeri importante făcute de indivizi sau grupuri, ale căror consecințe vor reverbera de-a lungul mai multor generații', subliniază raportul.
Este vorba în special de a alege între a construi o economie 'în colaborare' cu IA sau în competiție cu ea.
Chiar dacă jumătate dintre persoanele intervievate se așteaptă ca cel puțin o parte din munca lor să fie înlocuită de IA, ei par totodată gata să profite de această oportunitate: 60% dintre cei intervievați speră astfel la apariția de noi locuri de muncă.
Pe de altă parte, PNUD subliniază riscurile legate de IA, în special inegalitățile de acces între țările bogate și sărace, și 'prejudecățile culturale' legate de datele parțiale și de țările în care sunt dezvoltate aceste instrumente și sunt antrenați chatboții.
Un recent studiu elaborat de cercetători ai Universității Harvard citat în raport arată astfel că răspunsurile ChatGPT sunt mai aproape de cele ale unui om care locuiește într-o țară bogată și anglofonă decât de cele ale unui om care trăiește într-o țară săracă.
Însă 'noi putem concepe soluții pentru a reduce acest risc', dă asigurări Achim Steiner, pledând pentru a nu fi utilizat acest pretext pentru a respinge oportunitatea IA, de exemplu pentru cercetarea medicală. AGERPRES/(AS - redactor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Beijingul se declară gata să-i primească pe Ursula von der Leyen și Antonio Costa la summitul UE-China
China s-a declarat marți gata să-i primească pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, la summitul dintre Beijing și Uniunea Europeană, prevăzut să aibă loc în China în iulie, relatează AFP și Reuters. 'Președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președi
Germania: Friedrich Merz nu a reușit să obțină votul parlamentului pentru a fi validat în funcția de cancelar
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz nu a reușit marți dimineață să obțină majoritatea necesară în Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal) pentru a deveni cancelar al Germaniei, transmit Reuters, dpa, AFP și EFE. Merz (69 de ani) a primit voturile a 310 dintre cele 621 de voturi exprimate - în total sunt 630
China declară că se opune continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza
China a declarat marți că se ''opune'' continuării operațiunilor armatei israeliene în Fâșia Gaza, după anunțarea în ajun a unui plan israelian de cucerire a enclavei palestiniene, transmite France Presse. ''China urmărește îndeaproape situația între Palestina și Israel și se opune continuă
'Situația este blocată' între Paris și Alger, susține ministrul de externe francez
Ambasadorul Franței în Algeria se află la Paris de la jumătatea lui aprilie și situația 'este blocată' între cele două țări, a anunțat marți ministrul de externe al Franței, Jean-Noel Barrot, relatează AFP. Stéphane Romatet este 'în continuare la Paris', a declarat Jean-Noel Barrot la radio RTL. '&I
Doar 14 țări UE au solicitat o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea spori cheltuielile militare
Doar 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene i-au cerut în mod oficial Comisiei Europene o flexibilitate bugetară mai mare pentru a-și putea majora cheltuielile de apărare, ceea ce a sporit îngrijorarea că planul ambițios de reînarmare (ReArm Europe) nu își va atinge ținta de 800 de miliarde de euro, notează marți Euractiv.
Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes, spune un înalt responsabil al mișcării
Gruparea islamistă palestiniană Hamas consideră că negocierile pentru un armistițiu în Gaza nu mai prezintă interes în această etapă și solicită lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt 'războiului foamei' în teritoriul palestinian, a declarat marți un înalt responsabil al mișcării, transmite AFP.
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să