Italia: Patru candidaţi la primăria Romei, un oraş neguvernabil (EFE)

Roma este un oraş neguvernabil şi nimeni nu vrea să-i fie primar - această frază se repetă ca o placă stricată în Italia, deoarece capitala ţării se confruntă de decenii cu probleme pe care nicio administraţie nu a ştiut să le soluţioneze şi care reprezintă o uriaşă gaură neagră pentru economie. Prin urmare, partidele italiene se prezintă la alegerile municipale de duminică şi luni cu oameni politici din eşalonul doi care să nu le afecteze prea mult imaginea, comentează vineri EFE.
Cu excepţia actualului edil, Virginia Raggi, din partea Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem), ceilalţi candidaţi cu şanse sunt puţin cunoscuţi locuitorilor Romei: Roberto Gualtieri, fost ministru al economiei, din partea Partidului Democrat (PD, progresist); Enrico Michetti, avocat, din partea Fratelli d'Italia (de extremă dreapta); şi independentul Carlo Calenda, fost ministru pentru dezvoltare în timpul guvernului Matteo Renzi.
Foto: (c) FABIO FRUSTACI/EPA
"Roma kaputt"
În cartea sa "Roma Kaputt", Marco Bettini, jurnalist şi scriitor care timp de un an a ocupat funcţia de şef de birou de presă al fostului primar al Romei, Ignazio Marino, explică mecanismele care fac capitala Italiei de neguvernat.
"Este posibil să administrezi bine Roma? Nu. Pentru că este la fel de imposibil să administrezi bine Italia. În capitală, această realitate este tangibilă pentru că, dincolo de faptul că vorbim despre un oraş cu o geografie, o suprafaţă, o structură instituţională şi birocratică enormă, avem în plus şi nişte reguli absurde care condiţionează viaţa municipiilor, regiunilor şi a autorităţilor locale. Este neguvernabilă chiar şi pentru un om politic bine intenţionat", afirmă Bettini.
La ultimele alegeri din 2016, formaţiunea M5S a înregistrat un triumf răsunător, câştigând primăria Romei prin Virginia Raggi, o avocată tânără, cu puţină experienţă politică şi idei inovatoare care a lăsat să se creadă că ruptura cu vechea politică va imprima un nou impuls capitalei.
Raggi împotriva tuturor
Însă Raggi, în vârstă de 43 de ani, a fost pentru mulţi doar una dintre nenumăratele dezamăgiri. Până şi M5S a fost divizat în privinţa deciziei de a o susţine pentru un al doilea mandat de primar, însă în perspectiva unor alegeri pe care nu mai speră să le câştige, cine ar putea fi un candidat mai bun decât o politiciană deja terminată?
Administrarea fără succes a colectării gunoiului - problema cea mai vizibilă şi mai dezagreabilă a Romei - planează inexorabil asupra candidaturii ei şi, dacă în 2016 s-a impus din primul tur cu 35% din voturi şi în al doilea cu 67%, acum în sondajele de opinie este creditată cu numai 19%, situându-se în urma PD şi a coaliţiei de dreapta formată din Liga, Fratelli d'Italia şi Forza Italia.
Foto: (c) FABIO FRUSTACI/EPA
Raggi se apără insistând că a făcut... curăţenie la AMA, societatea care gestionează reziduurile, a modernizat transportul public, însă ceea ce mulţi nu văd, dar i-ar putea aduce un impuls final, o reprezintă investiţiile sale în "periferie", în cartierele muncitoreşti unde o infinitate de proiecte au transformat-o într-o eroină pentru locuitorii acestor zone.
Politicieni din eşalonul doi şi un candidat independent
PD a optat pentru Gualtieri, în vârstă de 55 de ani, ex-parlamentar şi fost ministru al economiei în timpul celui de-al doilea guvern al premierului Giuseppe Conte. Formaţiunea progresistă a decis să nu promoveze candidatura lui Nicola Zingaretti, actualul guvernator al regiunii Lazio, de teamă să nu-i afecteze opţiunile la posturi de mai mare anvergură.
Foto: (c) FABIO FRUSTACI/EPA
După mai multe refuzuri, coaliţia de dreapta a găsit un politician dispus să se sacrifice: Michetti, în vârstă de 55 de ani, din partea formaţiunii Fratelli d'Italia, avocat şi profesor universitar de care nimeni nu a auzit vorbindu-se. El este însă autorul unor panseuri de genul: "Să folosim acum salutul roman pentru a evita coronavirusul".
Cel de-al patrulea candidat este Calenda, în vârstă de 48 de ani, fost ministru în guvernul Renzi, care a decis să-şi creeze propriul său partid, "Acţiune", şi care cu sloganul său - "alege un primar, nu un partid" - a marcat o abordare diferită de campanie electorală. Deşi se estimează că nu va obţine mai mult de 15% din voturi, sprijinul său pentru un candidat sau altul s-ar putea dovedi decisiv în al doilea tur de scrutin.
Potrivit celor mai recente sondaje, Michetti se află în frunte, cu 36% din intenţiile de vot, fiind urmat de Gualtieri, cu 28,5%, care ar obţine însă 53% în cazul unui ipotetic tur doi.
Foto: (c) FABIO FRUSTACI/EPA
Turul doi, decisiv
Totul indică faptul că va avea loc un tur doi care va pune la încercare coaliţia dintre PD şi M5S la nivel naţional. Deşi s-au prezentat separat la municipale, ba chiar s-au aflat în război deschis la Roma, cele două formaţiuni au fost aliate în guvern, iar la viitoarele alegeri această uniune va fi vitală pentru a stopa ascensiunea dreptei.
"Nu putem permite ca Roma să dea înapoi cu 10 ani. În spatele lui Roberto Gualtieri se află aceiaşi conducători care au lăsat acest oraş cu o datorie de 13 miliarde (de euro). Sunt cei care au guvernat fără să-şi dea seama că toate companiile municipale nu funcţionau aşa cum trebuie", a declarat Raggi despre PD.
În al doilea tur de scrutin va fi important de aflat pe cine va susţine Raggi, în contextul în care Michetti a exclus orice fel de acord, iar Calenda a declarat: "dacă nu ajung în turul doi nu voi da niciun consemn de vot. Nu voi participa la acest scrutin ca apoi să i-l ofer pe tavă altei persoane". AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rubio îl îndeamnă pe șeful diplomației ruse să negocieze de 'bună-credință' cu #Ucraina
Secretarul de stat american Marco Rubio a îndemnat miercuri Moscova să se angajeze în negocieri 'de bună-credință' cu Ucraina, în cursul unui apel telefonic cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, notează AFP. Șeful diplomației americane i-a reiterat ministr
Venezuela: Ministrul de interne vorbește despre o posibilă arestare a liderei opoziției
Ministrul venezuelean de interne Diosdado Cabello a evocat miercuri posibilitatea arestării liderei opoziției, Maria Corina Machado, care se ascunde de la alegerile prezidențiale din iulie 2024 și pe care a acuzat-o ca având legătură cu presupuse 'acte teroriste', notează AFP. Puterea, care denunță regulat comploturi imaginare sa
Legislative în Portugalia: Extrema dreaptă devine a două forță politică a țării (rezultate definitive)
Partidul de extremă dreapta Chega a devenit oficial a doua forță politică a Portugaliei, înaintea Partidului Socialist, după ce a obținut 22,76% din voturi și 60 de locuri la alegerile parlamentare anticipate desfășurate pe 18 mai, conform rezultatelor finale publicate miercuri, notează AFP. Partidul condus de André Ventura a c&ac
Italia: Giorgia Meloni îl va primi pe Emmanuel Macron marți, la Roma
Premierul italian Giorgia Meloni îl va primi marți după-amiază, la Roma, pe președintele francez Emmanuel Macron, potrivit agendei publicate de biroul său, notează AFP. Această întâlnire este programată pentru marți, 3 iunie, la ora locală 18:00, (16:00 GMT), conform agendei care nu oferă detalii cu privire la programul discu
Israel: Mobilizare pentru ostaticii din Gaza în a 600-a zi de război
Mii de persoane s-au adunat miercuri seara la Tel Aviv în sprijinul ostaticilor din Fâșia Gaza, punctul culminant al unei mobilizări în a 600-a zi de război pentru a cere un armistițiu cu Hamas care să permită eliberarea lor, notează AFP. 'Poporul alături de ostatici', se putea citi pe pancartele purtate de mulțimea a
#Ucraina pregătită pentru negocieri cu Rusia cu condiția să cunoască în avans cererile sale
Ucraina s-a declarat miercuri pregătită pentru discuții mai directe cu Rusia luni, la Istanbul, Moscova trebuie, a spus ea, să furnizeze în avans condițiile sale pentru pace pentru ca întâlnirea să dea rezultate, notează AFP. 'Nu ne opunem unor noi reuniuni cu rușii și așteptăm memorandumul lor', a declarat ministrul
Germania/Coaliția guvernamentală a convenit asupra unui set de măsuri vizând susținerea creșterii, inclusiv reduceri de taxe
Liderii partidelor coaliției de guvernământ din Germania au anunțat că au convenit să adopte un program de acțiune imediată incluzând măsuri de reducere a taxelor și o reducere a taxei pe energie electrică în următoarele luni, în încercarea de a relansa economia, relatează miercuri Reuters. 'Acum lucrurile se
Trump exprimă ezitări față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei
Președintele american Donald Trump și-a exprimat miercuri ezitarea față de impunerea de noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, spunând că nu vrea ca sancțiunile să interfereze cu obținerea unei încetări a focului, relatează Reuters. 'Când cred că sunt aproape de a obține un acord, nu vreau să o dau î
Rusia a propus Ucrainei o dată și un loc pentru tratative de pace și așteaptă un răspuns
Vladimir Medinski, șeful delegației ruse la negocierile de pace cu Ucraina, a afirmat miercuri că le-a trimis ucrainenilor propuneri cu o dată și un loc pentru un schimb de memorandumuri sau condiții pentru încetarea luptelor, transmite Reuters. Presate de președintele american Donald Trump să pună capăt celui mai sângeros conflict
Namibia cere din nou Germaniei reparații pentru genocidul populațiilor herero și nama
Președinta Namibiei, Netumbo Nandi-Ndaitwah, a reiterat miercuri cererea de reparații din partea Germaniei pentru genocidul comis împotriva populațiilor herero și nama, transmite AFP. Mii de herero și nama au fost masacrați de trupele coloniale germane între 1904 și 1908, în ceea ce este considerat de mulți istorici a fi prim
O nouă strategie prezentată de Comisia Europeană prevede crearea unui centru de securitate pentru Marea Neagră
Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie care urmărește îmbunătățirea securității, cooperării și conectivității cu regiunea Mării Negre, regiune afectată în ultimii ani de consecințele invaziei ruse în Ucraina, relatează agențiile EFE și DPA. 'UE va stabili o cooperare mai strânsă cu Ucraina, Republic
Washingtonul le va refuza vizele responsabililor străini care îi 'cenzurează' pe americani
Washingtonul a anunțat miercuri noi restricții privind acordarea de vize oficialilor străini care îi 'cenzurează' pe americani pe rețelele de socializare, relatează AFP și Reuters. Secretarul de stat Marco Rubio - pe care unii îl acuză că a revocat vizele unor persoane care au criticat Israelul - a reclamat existența unor &
Siria: UE impune sancțiuni contra a două persoane și trei entități pentru violențele din martie
Uniunea Europeană a decis miercuri să sancționeze două persoane și trei entități pentru violențele din luna martie contra unor civili, în special din comunitatea alevită, indică un comunicat al Consiliului UE. Cele trei grupări și doi dintre liderii lor au fost vizați de aceste sancțiuni - înghețarea activelor lor din UE și interdi
NATO va cere Germaniei să furnizeze încă 7 brigăzi în baza noilor ținte, potrivit unor surse (Reuters)
NATO va cere Germaniei să furnizeze încă șapte brigăzi, ceea ce înseamnă în jur de 40.000 de militari, pentru apărarea Alianței, pe baza noilor obiective privind numărul de armamente și de militari asupra cărora miniștrii apărării din statele membre urmează să se pună de acord săptămâna viitoare, au indicat trei surse citate miercuri de Reuter
Elon Musk se declară 'dezamăgit' de mega-proiectul de lege bugetară al lui Donald Trump
Multimiliardarul american Elon Musk, care s-a retras recent din misiunea sa de reducere a cheltuielilor bugetare, a criticat 'marea și frumoasa lege' bugetară propusă de aliatul său Donald Trump, denunțând creșterea deficitului public pe care îl va genera aceasta, informează AFP. 'Am fost dezamăgit să văd acest proiect