Preşedintele Ucrainei pledează ca SUA să se alăture negocierilor pentru rezolvarea crizei din Donbas

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a pronunţat luni - în cadrul unei vizite de lucru în Germania - în favoarea implicării SUA în negocierile destinate găsirii unei soluţii diplomatice la criza din Donbas, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.
Zelenski a făcut o declaraţie în acest sens la Berlin, unde a avut discuţii de peste patru ore cu cancelarul Angela Merkel, a cărei ţară a format până în prezent împreună cu Franţa echipa de mediere între Moscova şi Kiev cu privire la conflictul din Donbas, unde rebelii separatişti proruşi luptă împotriva forţelor proguvernamentale din 2014.
"Ucraina ar susţine aşa ceva. Ar putea fi includerea SUA în aşa-numitul 'format Normandia' sau lansarea unui nou format", a spus Zelenski, întrebat despre aceasta în conferinţa de presă comună cu Angela Merkel, în cadrul căreia s-a observat o distanţare progresivă între Kiev şi Berlin, principalul său susţinător european în faţa Rusiei, notează EFE.
Zelenski a adăugat că ar fi dispus să negocieze acest nou format cu Merkel şi să-l propună preşedintelui american Joe Biden.
Poziţia lui Zelenski relevă o recunoaştere implicită a faptului că medierea franco-germană, care a dus în 2015 la Acordul de la Minsk destinat să ofere o soluţie diplomatică la criza din Donbas, nu a dat rezultate, comentează agenţia de presă spaniolă.
De fapt, după o serie de prime progrese în cursul lunilor care au urmat semnării acordului între Rusia şi Ucraina, realizarea sa este total blocată în punctele iniţiale, iar dacă în privinţa aspectelor militare s-au realizat unele progrese, cele politice sunt departe de a fi implementate.
Merkel a recunoscut că nu s-au înregistrat "suficiente progrese" în privinţa Acordului de la Minsk pentru a convoca un nou summit al liderilor 'formatului Normandia', în cadrul căruia cancelarului german şi preşedintelui Volodimir Zelenski ar trebui să li se alăture preşedinţii Franţei, Emmanuel Macron, şi Rusiei, Vladimir Putin.
La rândul său, Zelenski consideră că este necesară o nouă reuniune la cel mai înalt nivel în cadrul 'formatului de negocieri Normandia' pentru a "se exercita presiune" asupra Rusiei cu scopul ca aceasta "să pună capăt" războiului din Donbas.
Angela Merkel a remarcat că Ucraina a făcut unele progrese, cum ar fi deschiderea mai multor puncte de trecere pe linia de contact între teritoriul controlat de Kiev şi cel aflat sub controlul rebelilor, în timp ce cealaltă parte nu a făcut acelaşi lucru, şi a reiterat că obiectivul ar trebui să fie organizarea de alegeri locale în cele două regiuni rebele - Doneţk şi Lugansk.
Foto: (c) STEFANIE LOOS POOL / EPA
De fapt, cancelarul german a subliniat necesitatea implementării aşa-numitei "formule Steinmeier" în legislaţia ucraineană, propusă în 2016 de ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, devenit între timp preşedintele Germaniei, potrivit Interfax-Ukraina. Iniţiativa acestuia prevede ca în regiunile separatiste să fie organizate alegeri, în baza legislaţiei ucrainene, sub controlul OSCE. Dacă OSCE consideră alegerile corecte şi libere, atunci se trece la formularea unui statut de autonomie pentru regiunile separatiste, iar Kievul reia controlul asupra graniţei sale estice.
Preşedintele Zelenski se opune organizării de alegeri în Doneţk şi Lugansk înaintea preluării de către Kiev a controlului frontierei cu Rusia. "Fără controlul frontierelor, este imposibil să fie organizeze alegeri libere şi corecte, iar observatorii internaţionali nu vor putea monitoriza procesul electoral", declara Zelenski încă în octombrie anul trecut. "Frontiera ucraineană trebuie controlată de autorităţile ucrainene. Spun acest lucru în mod deschis şi cred că nu se poate altfel", a subliniat atunci preşedintele ucrainean, citat de Ukrainska Pravda. De atunci, poziţia sa nu s-a schimbat, indică media de la Kiev.
În altă ordine de idei, Merkel a salutat reforma în domeniul justiţiei desfăşurată de guvernul ucrainean şi a subliniat importanţa statului de drept.
Ea a subliniat de asemenea angajamentul german până în 2024 pentru ca Ucraina să rămână o "ţară de tranzit" pentru gazele ruseşti spre Uniunea Europeană, o problemă-cheie pentru Kiev în ceea ce priveşte securitatea sa energetică şi ceea ce obţine din taxele de tranzit pentru gazele ruseşti.
Subiectul este problematic, întrucât Nord Stream 2, un gazoduct care leagă direct Rusia de Germania prin Marea Baltică, ar putea intra în serviciu chiar în acest an, diminuând valoarea geostrategică a Ucrainei.
Cu această ocazie, Zelenski a reiterat poziţia ucraineană potrivit căreia acest proiect reprezintă o "ameninţare majoră" pentru ţara sa şi a subliniat că şi-ar dori ca acordul care stabileşte că Ucraina este o ţară de tranzit pentru gazul european să beneficieze nu doar de garanţiile Rusiei, ci şi din partea partenerilor din blocul comunitar.
Preşedintele ucrainean a pledat, de asemenea, pentru includerea problemelor energetice în negocierile în 'formatul Normandia', lucru pe care Merkel l-a respins.
Cancelarul german a indicat că va aborda problema Nord Stream 2 în cadrul întâlnirii sale cu Biden, programată pentru săptămâna aceasta. SUA s-au pronunţat în repetate rânduri împotriva conductei respective. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mega-pana de elecriticitate din Spania: Operatorul rețelei nu a fost victima unui atac cibernetic, confirmă guvernul
După mega-pana de curent electric din 28 aprilie nu a fost detectat niciun indiciu că aceasta ar fi fost provocată de un atac cibernetic, a dat asigurări miercuri guvernul spaniol, care a confirmat că pana a debutat cu o serie de incidente în sud-vestul țării, relatează AFP. 'După analizarea tuturor datelor, nu a fost găsit niciun in
Franța promite 10 milioane de euro pentru repararea sarcofagului de la Cernobîl
Franța va contribui cu 10 milioane de euro la repararea sarcofagului care izolează centrala nucleară de la Cernobîl, din Ucraina, avariat în februarie de un atac cu dronă, a anunțat miercuri Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), transmite AFP. Aceste fonduri vor contribui la 'restaurarea unor funcții cheie&
Israel-Hamas/ Netanyahu îl acuză pe Macron că se plasează de partea unei 'organizații teroriste'
Benjamin Netanyahu l-a acuzat miercuri pe Emmanuel Macron că se plasează de partea unei 'organizații teroriste', după criticile președintelui francez cu privire la linia urmată de prim-ministrul israelian în Fâșia Gaza, informează AFP. 'Macron a ales din nou să se plaseze de partea unei organizații teroriste islamiste u
Cancelarul Merz promite că Germania va redeveni o locomotivă economică și va avea cea mai puternică armată în Europa
Germania 'poate redeveni o locomotivă economică pe care lumea o admiră' și poate avea 'cea mai puternică armată în Europa', a spus miercuri în Bundestag noul cancelar german de centru-dreapta Friedrich Merz, într-un discurs de politică generală în care a promis că va 'face totul' pentru redresarea economiei germane care
Danemarca ia în considerare ridicarea interdicției de 40 de ani privind energia nucleară, potrivit ministrului de resort
Danemarca ia în considerare ridicarea interdicției în vigoare de 40 de ani privind energia nucleară, pentru a-și spori securitatea energetică, a indicat ministrul energiei, marcând o schimbare semnificativă de politică într-o țară care a dat prioritate extinderii surselor de energie eoliană și solară, transmite miercuri Reuters.
Polonia anunță descoperirea unei posibile încercări de interferență străină în campania pentru prezidențiale
Polonia a anunțat miercuri că a descoperit o posibilă încercare de interferență în campania pentru alegerile prezidențiale din 18 mai, prin intermediul unor mesaje publicitare pe Facebook ce ar putea fi finanțate din străinătate, transmite Reuters. În guvernele europene starea de alertă privind interferența străină este la un
În urma reducerilor bugetare americane, OMS își reduce echipa de conducere
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și-a anunțat miercuri personalul că va avea loc o reducere a echipei de conducere, decizie care se înscrie în reorganizarea agenției pe fondul reducerii finanțării din SUA, relatează AFP. Într-un scurt e-mail la care a avut acces AFP, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Negocierile de pace ruso-ucrainene încep joi la Istanbul; componența delegațiilor și agenda discuțiilor sunt încă în pregătire
Negocierile ruso-ucrainene care vor avea loc joi la Istanbul vor aborda chestiuni politice și tehnice, a declarat miercuri consilierul de politică externă al președintelui rus Vladimir Putin, Iuri Ușakov, relatează agenția EFE. 'Delegația va aborda chestiuni politice și, aș spune, de asemenea un ansamblu de chestiuni tehnice', iar &ici
Iran: Negocieri probabile cu europenii vineri, la Istanbul; propunere de creare a unui consorțiu nuclear în Golf (media)
Ministrul de externe iranian, Abbas Araghchi, a declarat miercuri că o nouă rundă de discuții pe tema programului său nuclear cu Germania, Franța și Marea Britanie va avea loc, probabil, vineri în Turcia, transmite AFP. 'Viitoarea serie de negocieri la nivel de miniștri adjuncți de externe ar trebui, cred, să se țină vineri, la Istan
'Albania are locul său în Uniunea Europeană!', declară Ursula von der Leyen
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a felicitat miercuri pe premierul albanez Edi Rama, care a fost reales, informează AFP. 'Sub leadership-ul dvs, Albania a făcut mari progrese spre Uniunea noastră', a dat ea asigurări, această țară fiind candidată la aderare în UE. 'Albania are locul său &ic
Trump i-a cerut președintelui sirian să expulzeze 'teroriștii palestinieni' și să normalizeze relațiile cu Israelul
Președintele american Donald Trump i-a cerut miercuri omologului său sirian Ahmed al-Sharaa să expulzeze 'teroriștii palestinieni' din Siria, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă, la finalul unei întâlniri de 30 de minute între cei doi lideri la Riad, relatează AFP și dpa. Donald Trump l-a 'încuraja
Moscova critică eventuala desfășurare a unor avioane franceze cu arme nucleare în Europa
Eventuala desfășurare de avioane franceze dotate cu arme nucleare în Europa - posibilitate evocată cu o zi în urmă de președintele francez Emmanuel Macron - nu va aduce 'securitate' pe continentul european, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. 'Desfășurarea de arme
Jean-Noel Barrot: Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancțiuni pentru a sufoca economia Rusiei
Uniunea Europeană trebuie să se concentreze pe un nou pachet de sancțiuni pentru a sufoca economia Rusiei și a-l forța pe președintele Vladimir Putin să pună capăt războiului în Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe francez, Jean-Noel Barrot, citat de Reuters. Exprimându-se după adoptarea de către UE al celui de-al 17-lea pachet de sanc
Erdogan a participat online la întâlnirea de la Riad dintre Trump și președintele sirian
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a participat online la întâlnirea de miercuri de la Riad dintre președintele american Donald Trump și omologul său sirian Ahmed al-Sharaa, a
Guvernul ungar propune o lege împotriva instituțiilor media și ONG-urilor care 'amenință suveranitatea națională'
Guvernul ungar continuă ofensiva împotriva ONG-urilor și a mass-mediei independente prin introducerea în Parlament a unui proiect de lege care vizează orice structură finanțată din fonduri externe ce ar 'amenința suveranitatea', relatează AFP. Acest proiect de lege despre 'transparența vieții publice' a fost prezentat în noapt