Rusia cere SUA şi aliaţilor lor să renunţe la exerciţiile Sea Breeze în Marea Neagră

Exerciţiile ucraineano-americane Sea Breeze sporesc riscul producerii unor incidente involuntare în Marea Neagră, de aceea este necesar să se renunţe la acestea, a transmis miercuri Ambasada Rusiei din Washington într-o declaraţie postată pe contul său oficial de Twitter, potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti.
Manevrele sunt prevăzute să aibă loc în perioada 28 iunie - 10 iulie şi vor implica 5.000 de militari şi aproximativ 40 de nave din 32 de ţări. La aceste exerciţii vor participa Ucraina, SUA, Canada, Marea Britanie, Olanda, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Letonia, precum şi ţări partenere ale Alianţei Nord-Atlantice, notează agenţia de presă citată.
"Dimensiunea şi caracterul clar agresiv al exerciţiilor Sea Breeze nu corespund în niciun caz obiectivelor reale de securitate în regiunea Mării Negre", susţine misiunea diplomatică rusă.
"Cerem insistent SUA şi aliaţilor lor să renunţe la simularea unor acţiuni militare în Marea Neagră", menţionează în declaraţia sa Ambasada Rusiei din Washington, potrivit căreia problemele care apar în regiune pot fi rezolvate fără impunerea unui ajutor extern.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, declarase anterior că NATO îşi intensifică activitatea militară în Marea Neagră şi creşte numărul exerciţiilor comune cu Ucraina. "Toate acestea nu contribuie la reglementarea situaţiei din Ucraina", a afirmat Zaharova, citată de RIA Novosti. Ea se referea la conflictul din Donbas, unde separatişti proruşi - sprijiniţi de Moscova - luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, a acuzat NATO că, sub acoperirea exerciţiilor Sea Breeze, intenţionează să furnizeze Ucrainei armament modern care va intra în dotarea armatei ucrainene şi a formaţiunilor paramilitare naţionaliste ce luptă în Donbas de partea Kievului.
În contextul exerciţiilor Sea Breeze-2021, Rusia a blocat în zona coastei de vest a peninsulei Crimeea accesul navelor de război ale Alianţei Nord-Atlantice, a comunicat miercuri dimineaţă portalul rusesc Avio.pro, asociat armatei ruse.
Astfel, în largul coastelor Crimeii au fost stabilite zone de interdicţie în care navele NATO nu pot intra. Orice acţiune agresivă a navelor Alianţei va fi oprită instantaneu, scria Avia.pro.
Potrivit portalului citat, Rusia îşi rezervă dreptul de a utiliza mijloacele de război electronic sau organizarea propriilor exerciţii cu tiruri de rachetă, ca răspuns la exerciţiile NATO.
Toate aceste informaţii surveneau înainte ca Ministerul rus al Apărării să anunţe miercuri, 23 iunie, că o "navă de patrulare de frontieră" rusă a "tras focuri de avertizare", iar un avion Su-24M a efectuat un "bombardament preventiv de-a lungul rutei distrugătorului" britanic HMS Defender, care ar fi intrat într-o zonă din apropierea peninsulei Crimeea, ale cărei ape teritoriale Rusia le revendică drept ale sale, potrivit AFP.
Nava britanică a părăsit apoi apele ruseşti, punând capăt incidentului, care a durat puţin peste 20 de minute, potrivit Moscovei.
La rândul lor, autorităţile britanice susţin că "niciun tir nu a fost direcţionat spre HMS Defender", dezminţind "afirmaţia potrivit căreia bombe au fost lansate în calea" acestei nave.
Foto: (c) Sergey Smolentsev/REUTERS
"Niciun foc de avertizare nu a fost tras în direcţia HMS Defender. Vasul Royal Navy efectua o traversare paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat Ministerul britanic al Apărării pe Twitter. "Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de artilerie în Marea Neagră", a adăugat el.
Cu câteva ore înainte de acest presupus incident, preşedintele Vladimir Putin a reiterat că ţara sa este "îngrijorată de consolidarea în curs a capacităţilor şi infrastructurii militare a NATO în apropierea frontierelor ruseşti".
HMS Defender se află în regiune pentru exerciţii NATO şi "s-a detaşat temporar de grupul de lucru pentru a-şi desfăşura propria serie de misiuni în Marea Neagră", potrivit unui comunicat al Royal Navy din 10 iunie.
"În ultimele săptămâni, Defender, cu baza la Portsmouth, a urmat o pregătire intensă şi a participat la operaţiunea Sea Guardian, misiunea NATO împotriva terorismului în Mediterana", se menţionează în comunicat.
Forţe ucrainene, americane şi britanice au efectuat miercuri la bordul navei exerciţii de abordaj, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de Ministerul ucrainean al Apărării.
Acest incident a avut loc în largul coastei Crimeei, peninsula ucraineană anexată în martie 2014 de Rusia, care dispune acolo de o bază navală şi ale cărei ape au fost deja scena mai multor incidente în trecut, notează AFP.
Rusia a efectuat în această regiune mai multe exerciţii militare în ultimele luni, inclusiv prin desfăşurarea temporară a peste 100.000 de soldaţi la frontierele ucrainene şi în Crimeea în aprilie, o demonstraţie de forţă ce a suscitat tensiuni mari cu Occidentul.
În 2018, Moscova a reţinut trei nave de război ucrainene şi a capturat 24 marinari, care încercau să pătrundă în Marea Azov, la care au acces ambele ţări. Acesta a fost primul incident armat direct între cele două ţări vecine.
Ciocnirile implicând avioane sau nave la frontierele ruse nu sunt rare, mai ales în perioada de tensiune cu Occidentul, dar tirurile de avertisment constituie o premieră pentru acest gen de incidente, notează agenţia franceză de presă.
Cele mai multe incidente au loc în Marea Baltică şi în Arctica, mai rar în Extremul Orient, unde Rusia a anunţat miercuri că ar fi interceptat un avion de recunoaştere american deasupra Mării Ohotsk. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul slovac s-a întâlnit cu Putin ignorând criticile europene
Premierul slovac Robert Fico și-a afișat vineri seară proximitatea cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea Uniunii Europene care l-a sfătuit insistent să nu călătorească la Moscova, notează AFP. Fico, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, i-a spus gazdei sale că nu a avut 'nicio problemă'
Ecuador: 11 militari uciși de o disidență a fostei gherilei FARC
Membri ai unui grup disident al fostei gherile columbiene FARC au ucis vineri 11 militari ecuadorieni care desfășurau o operațiune împotriva unei mine ilegale în pădurea amazoniană, potrivit armatei ecuadoriene, relatează AFP. 'Sunt 11 militari morți și unul rănit', a indicat armata într-un comunicat. Parchetul ecuado
Chile: Prima condamnare într-un uriaș scandal politico-judiciar
Un fost șef al poliției a devenit vineri prima persoană condamnată în cazul 'Hermosilla', cel mai mare scandal de corupție de la revenirea la democrație în urmă cu mai bine de trei decenii, care zguduie elita chiliană de la sfârșitul lui 2023, notează AFP. Sergio Munoz, care a condus Poliția de investigații chiliană (
Președintele sârb Vucic îi cere lui Putin gaze naturale la preț redus
Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin și i-a cerut să continue livrarea de gaze la un preț redus către Belgrad, un aranjament despre care președintele rus a declarat că îl vor discuta 'cu siguranță', relatează AFP. Serbia negociază în prezent un nou acord multianual pentr
Merz, Starmer, Macron și Tusk cer Rusiei 'să accepte un armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile'
Emmanuel Macron, Friedrich Merz, Keir Starmer și Donald Tusk vor merge sâmbătă la Kiev pentru a-și demonstra sprijinul 'de neclintit' pentru Ucraina și, urmând exemplul Statelor Unite, pentru a cere Rusiei un 'armistițiu complet și necondiționat de 30 de zile', potrivit unei declarații comune, citate de AFP. La o zi
Canada: Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială
Premierul canadian Mark Carney va prezenta marți echipa sa ministerială după ce a câștigat alegerile parlamentare din 28 aprilie cu promisiunea de a face față amenințărilor președintelui american Donald Trump, notează AFP. Învestirea noului guvern este prevăzută la orele 10.30 (14.30 GMT) la Ottawa, &ic
#Ucraina: Macron cere un plan americano-european de încetare a focului și amenință cu 'sancțiuni masive'
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că dorește să ajungă 'în următoarele ore și zile' la un plan comun americano-european de încetare a focului în Ucraina, pentru 30 de zile, cu 'sancțiuni economice masive' în caz de nerespectare, relatează AFP. 'Rușii trebuie să spună da. Nu trei
#Ucraina expulzează doi diplomați ungari, după o decizie similară a Budapestei și arestarea a doi agenți ai Ungariei
Ministerul ucrainean de Externe a anunțat vineri expulzarea a doi diplomați ungari, după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat mai devreme că a descoperit o rețea de spionaj ungară și că a arestat doi presupuși spioni ai Budapestei, arestări în urma cărora Ungaria a răspuns prin expulzarea a doi diplomați ucraineni despre care afirmă că ar fi de fapt
Președintele brazilian Lula pledează la Kremlin pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' cu Rusia
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a pledat vineri pentru o întărire a 'parteneriatului strategic' dintre țara sa și Rusia, unde a fost primit de omologul Vladimir Putin la Kremlin după ce a asistat la festivitățile de marcare a 80 de ani de la victoria aliată asupra Germaniei naziste, transmit AFP și Reuters. 'Vizita mea aici v
Polonia și Franța își consolidează relațiile în domeniul apărării pe fondul îndoielilor cu privire la sprijinul SUA
Franța și Polonia au semnat vineri la Nancy, în estul Franței, un tratat de consolidare a cooperării între cele două state în materie de apărare, energie nucleară și alte măsuri, într-un semn al întăririi alianțelor dintre națiunile europene pe fondul îngrijorărilor legate de angajamentul SUA față de securitatea Europei și al războiului du
Kremlinul vede un 'act de eroism' în venirea premierului slovac și a președintelui sârb la Moscova de Ziua Victoriei
Kremlinul a descris drept un 'act de eroism' decizia premierului slovac Robert Fico și a președintelui sârb Aleksandar Vucic de a participa vineri la Moscova la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, în pofida obstacolelor care au constat într-un avertisment din partea șefei diplomației UE, Kaja K
Cancelarul german Friedrich Merz nu consideră că #Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat
Noul cancelar german Friedrich Merz a declarat vineri, la Bruxelles, că nu are speranțe că Ucraina va adera la NATO în viitorul apropiat, relatează dpa. Șeful guvernului german se află în vizită la Bruxelles pentru prima dată de la preluarea mandatului în această săptămână, pentru discuții cu oficiali de cel mai înalt nivel ai Uni
#Ucraina găzduiește sâmbătă un summit cu liderii țărilor 'coaliției voluntarilor' ce i-ar putea oferi garanții de securitate
Ucraina va găzdui sâmbătă o reuniune a liderilor din țările așa-numitei 'coaliții a voluntarilor' dispuși să-i ofere garanții de securitate prin participarea la o forță de menținere a păcii în eventualitatea unui acord de pace cu Rusia, a anunțat vineri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 'Avem nevoie de aceast
Mark Rutte sprijină o încetare a focului de 30 de zile în #Ucraina:'mingea este în terenul Rusiei'
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Mark Rutte, și-a exprimat vineri sprijinul pentru propunerea președintelui american Donald Trump privind instituirea unui armistițiu de 30 de zile în războiul între Rusia și Ucraina, afirmând că 'mingea este în terenul Rusiei' pentru a o accepta, relatează EFE. Rutte, fost premier o
9 Mai: Putin și Trump s-au felicitat reciproc, prin consilieri, pentru 'sărbătoarea comună', potrivit Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Donald Trump s-au felicitat reciproc, prin intermediul consilierilor lor, pentru cea de-a 80-a aniversare a victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, a indicat vineri Kremlinul, potrivit Reuters. 'Prin intermediul consilierilor lor, președintele rus și pre