NATO pregăteşte o ''resetare'' a Alianţei după instalarea administraţiei preşedintelui Joe Biden

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se pregăteşte de o 'resetare' a relaţiilor cu SUA, dar Alianţa trebuie să rezolve dispute dificile pentru a se reconstrui, între care dezangajarea americană din Afganistan, problemele legate de finanţare, tensiunile cu aliatul turc, avertizează diplomaţi europeni, citaţi de AFP.
Miercuri, prima luare de contact între aliaţi şi guvernul preşedintelui american Joe Biden va fi virtuală.
Noul şef al Pentagonului, Lloyd Austin, li se va adresa de la Washington celor 29 de omologi ai săi. Nicio decizie nu se aşteaptă însă în cursul celor două zile ale reuniunii la nivel de miniştri ai apărării ai NATO, întrucât americanii vor mai întâi să se consulte cu aliaţii.
'Mesajul meu către omologii mei va fi clar: trebuie să ne consultăm, să decidem împreună şi să acţionăm împreună. Sunt convins că SUA sunt mult mai puternice atunci când lucrează în echipă', a anunţat Austin pe contul său de Twitter.
'Această primă reuniune cu administraţia Biden trebuie să permită să pregătim summitul care va avea loc mai târziu în cursul acestui an', a explicat luni secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. 'Trebuie să reconstruim încrederea pierdută!', a subliniat el.
'Sunt multe lucruri de reparat', a confirmat reprezentantul unui alt stat membru al NATO pentru AFP.
O reuniune a miniştrilor de externe cu şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, este prevăzută pentru 23-24 martie, iar un summit ar putea avea loc înainte de sfârşitul primului semestru, a adăugat aceeaşi sursă.
Cu toate acestea, o soluţie urgentă trebuie găsită pentru 'Resolute Support', misiunea de formare a NATO în Afganistan.
Acordul încheiat cu talibanii de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump (2017-2021) prevede retragerea tuturor trupelor străine până la 1 mai şi 'niciun aliat nu vrea să rămână în Afganistan mai mult decât este necesar', a recunoscut Jens Stoltenberg.
Dar condiţiile pentru o retragere nu sunt reunite.
'Nu suntem încă în măsură să vorbim despre retragerea forţelor internaţionale din Afganistan prevăzută pentru 30 aprilie', a declarat ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer cu puţin timp înainte de începerea reuniunii. 'Aceasta ar însemna o ameninţare crescută pentru forţele internaţionale, dar şi pentru propriile noastre forţe. Trebuie să ne pregătim de aceasta şi cu siguranţă vom discuta mâine', joi, a adăugat ea.
'O 'resetare' a Alianţei începe cu o alegere dificilă, dacă nu chiar imposibilă pentru aliaţi', a comentat un diplomat european. 'Acest război nu mai poate fi câştigat, dar NATO nu poate să-şi permită să-l piardă în mod lamentabil', a adăugat acesta.
Dezangajarea americană a fost lansată de ex-preşedintele Barack Obama (2009-2017). Joe Biden era vicepreşedintele său şi este puţin probabil ca, odată devenit preşedinte, să inverseze angajamentul de a reduce prezenţa americană în această ţară, avertizează analiştii.
Circa 2.500 de soldaţi americani sunt încă prezenţi în Afganistan în cadrul 'Resolute Support', misiune al cărei efectiv a fost redus la 9.600 de soldaţi din 36 de ţări membre NATO sau partenere ale Alianţei.
'Am intrat împreună, ne vom ajusta prezenţa împreună şi vom pleca împreună atunci când va veni momentul', a asigurat Jens Stoltenberg.
Tensiunile în creştere în relaţia cu aliatul turc reprezintă o altă dispută pe care europenii o aşteaptă arbitrată de Joe Biden. 'Va fi foarte dificil', prezice un diplomat european.
Tonul a fost ridicat luni când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat SUA de 'susţinerea teroriştilor turci' din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care i-a acuzat că au executat 13 cetăţeni turci ţinuţi în captivitate în nordul Irakului de mai mulţi ani.
Secretarul de stat Antony Blinken a denunţat ulterior 'teroriştii din PKK' în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.
'Turcia este un aliat important şi noi trebuie s-o menţinem în cadrul NATO', au explicat mai mulţi diplomaţi europeni înainte de reuniune.
Al treilea nod este de ordin financiar. Timp de patru ani, europenii şi canadienii au fost admonestaţi de americani pentru a-şi creşte cheltuielile de apărare.
Confruntările cu Donald Trump au fost adesea umilitoare şi Jens Stoltenberg recunoaşte că au fost 'nedrepte'.
'Nu este normal ca o ţară care angajează trupe şi materiale într-o misiune aeriană a NATO sau într-un grup tactic să plătească factura', a spus el.
Dar ideea lui Trump ca aceste desfăşurări de trupe să fie finanţate din bugetul Alianţei a fost considerată 'total improvizată' şi 'nu a primit nicio adeziune', a avertizat o sursă diplomatică. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, a declarat prim-ministrul Spaniei
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat luni că Israelul ar trebui exclus de la Eurovision, cel mai mare concurs televizat din lume, afirmând că este necesar 'să arătăm solidaritate cu poporul palestinian care trăiește absurditatea războiului și a bombardamentelor', informează AFP. 'Nu putem avea un dublu standard &ic
Regatul Unit și UE au semnat un nou parteneriat strategic, la cinci ani după Brexit
Regatul Unit și Uniunea Europeană au semnat luni un 'nou parteneriat strategic' pentru a consolida relațiile dintre ele, în special în domeniul apărării, cu ocazia unui summit inedit desfășurat la cinci ani de la Brexit, informează Reuters și AFP.
Gaza: Israelul a emis un ordin de evacuare în Khan Yunis, înaintea unui 'atac fără precedent'
Armata israeliană le-a ordonat luni locuitorilor din Khan Yunis și din orașele învecinate din sudul Fâșiei Gaza să părăsească imediat zona, relatează dpa. Ordinul de evacuare, transmis luni în limba arabă, avertizează că va avea loc un 'atac fără precedent' și le cere locuitorilor să plece către zona al-Mawasi, î
#Ucraina: Trump și Putin vor avea luni după-amiază o discuție telefonică
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin vor avea luni o discuție telefonică având obiectivul de 'a pune capăt băii de sânge' din Ucraina, potrivit afirmațiilor liderului de la Casa Albă, după convorbirile fără rezultat între Kiev și Moscova desfășurate în Turcia la finalul săptămânii trecute, relatea
SUA: Donald Trump vrea o anchetă privind sprijinul celebrităților pentru Kamala Harris
Președintele american Donald Trump a anunțat luni că dorește declanșarea unei 'anchetă majore' asupra sprijinului primit din partea celebrităților de către fosta lui rivală în cursa prezidențială de anul trecut, Kamala Harris, în urma unui schimb de replici pline de sarcasm cu legenda rock Bruce Springsteen, informează AFP.
China respectă deplin suveranitatea daneză asupra Groenlandei (oficial)
China respectă deplin suveranitatea daneză și integritatea teritorială în privința Groenlandei, i-a declarat luni ministrul de externe chinez Wang Yi omologului său din Danemarca, Lars Lokke Rasmussen, cu care s-a întâlnit la Beijing, transmite Reuters. Șeful diplomației chineze a cerut în schimb ca guvernul de la Copen
SUA: Proiectul de lege privind bugetul dorit de Donald Trump a trecut de o etapă importantă în Congres
Amplul proiect de lege privind bugetul, susținut puternic de Donald Trump, a trecut duminică seara de o etapă-cheie în Congres, după ce mai mulți parlamentari republicani au încetat să i se opună, informează AFP. Președintele american îi presează pe parlamentari să adopte cât mai repede această 'mare și frumoasă leg
Trustul lui Trump analizează posibilitatea de a construi un zgârie-nori în Vietnam (exclusivitate Reuters)
Trustul Trump Organization, care administrează afacerile președintelui american Donald Trump pe durata mandatului la Casa Albă, studiază alături de un partener local planuri pentru construcția unui zgârie-nori în Vietnam, în metropola Ho Și Min, centru de afaceri important al acestei țări, dezvăluie în exclusivitate luni agenția Reuters pe baz
Papa Leon al XIV-lea l-a primit la Vatican pe vicepreședintele american JD Vance
Papa Leon al XIV-lea l-a primit luni dimineața în audiență la Vatican pe vicepreședintele americane JD Vance, a anunțat un purtător de cuvânt al acestuia din urmă, la o zi după participarea oficialului american la slujba inaugurală a Suveranului Pontif, informează AFP. Vaticanul a dat publicității o fotografie cu Papa Leon al XIV-l
Iranul declară că va continua să îmbogățească uraniu 'cu sau fără un acord' cu puterile mondiale
Iranul va continua să îmbogățească uraniu 'cu sau fără un acord' cu puterile mondiale, a afirmat duminică șeful diplomației iraniene, într-un moment în care Teheranul poartă discuții cu Washingtonul și puterile europene asupra programului său nuclear, informează AFP. Țările occidentale, cu SUA în frunte, și Isra
Ministrul de interne francez Bruno Retailleau este noul lider al formațiunii conservatoare Republicanii
Ministrul de interne francez Bruno Retailleau a fost ales liderul formațiunii conservatoare Republicanii (LR), aflată în prezent pe o poziție fragilă pe scena politică a Franței, relatează luni dpa. Retailleau, în vârstă de 64 de ani, cunoscut pentru atitudinea sa dură cu privire la migrație, a obținut 74,3% din voturi, potri
Germania își sporește sprijinul pentru Organizația Mondială a Sănătății cu alte 10 milioane de euro
Germania își sporește sprijinul pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu 10 milioane de euro, după ce SUA au declarat că se retrag din această organizație, a anunțat ministrul sănătății german Nina Warken duminică, la Geneva, informează dpa. Germania a alocat deja 2 milioane de euro suplimentari la începutul lui aprilie. &I
Alegeri legislative anticipate în Portugalia: Coaliția guvernamentală de dreapta câștigă scrutinul, dar nu obține majoritatea
Prim-ministrul portughez Luis Montenegro, reprezentant al dreptei moderate, a câștigat alegerile legislative anticipate de duminică, dar, la fel ca acum un an, nu și-a asigurat o majoritate suficientă pentru a garanta stabilitatea politică a țării, informează AFP, Reuters și dpa. Extrema dreaptă, reprezentată de partidul Chega ('Dest
Sindicatul polițiștilor germani consideră controalele la frontieră nesustenabile pe termen lung
Sindicatul polițiștilor germani (GdP) consideră că controalele mai stricte la frontiere și respingerea azilanților care încearcă să intre în Germania nu pot fi menținute multă vreme, din cauza suprasolicitării personalului și a suspendării programelor de instruire, transmite luni dpa. Președintele GdP, Andreas Rosskopf, a declarat
Uniunea Europeană dorește să stabilească un parteneriat în materie de securitate și de apărare cu Australia
Uniunea Europeană a anunțat că vrea să stabilească un parteneriat de apărare cu Australia, într-un moment în care Europa caută să modeleze un răspuns unit la războiul din Ucraina și la alte crize mondiale, informează luni AFP. 'Vă considerăm un partener strategic', i-a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen