UPDATE Rusia expulzează diplomaţi ai UE în timp ce şeful diplomaţiei europene se afla în vizită la Moscova

Rusia a expulzat trei diplomaţi din ţări ale UE - Germania, Polonia şi Suedia - pentru presupusa lor participare la mitinguri de susţinere a criticului încarcerat al Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunţat vineri Ministerul de Externe rus, în timp ce şeful diplomaţiei europene se afla în vizită la Moscova, relatează agenţia DPA.
Condamnarea figurii opoziţiei ruse de către un tribunal din Moscova la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea unei pedepse cu suspendare a condus la demonstraţii în masă în întreaga ţară şi critici din partea liderilor în toată lumea.
Diplomaţii de la consulatele suedez şi polonez din Sankt Petersburg şi un angajat al ambasadei germane din Moscova au fost acuzaţi că au participat la protestele neautorizate din 23 ianuarie în sprijinul lui Navalnîi, a explicat ministerul.
Moscova, care a acuzat în repetate rânduri Uniunea Europeană de amestec în afacerile sale interne, i-a declarat pe cei trei diplomaţi "persona non grata" şi le-a cerut să părăsească ţara imediat.
Astfel de acţiuni sunt incompatibile cu statutul lor de diplomaţi, a declarat ministerul.
Ca răspuns, Suedia a declarat că "respinge cu tărie declaraţiile ruse potrivit cărora diplomatul a luat parte la proteste în Rusia".
"Ministerul de Externe consideră acest lucru complet nefondat şi a transmis aceasta Rusiei", a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe suedez Linn Duvhammar.
Expulzările intervin în contextul în care cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi a repetat apelul lansat de blocul comunitar la eliberarea lui Navalnîi.
"I-am transmis ministrului Lavrov profunda noastră îngrijorare şi am reiterat apelul nostru pentru eliberarea (lui Navalnîi) şi lansarea unei investigaţii imparţiale asupra otrăvirii sale", a declarat şeful diplomaţiei UE într-o conferinţă de presă comună la Moscova.
"Trebuie să recunoaştem că în ultimii ani, relaţiile noastre au fost marcate de diferenţe fundamentale şi de lipsă de încredere", a notat Borrell.
Pe lângă arestarea lui Navalnîi, cel mai recent punct de aprindere în relaţiile cu ţările occidentale, relaţia UE cu Rusia a fost sub tensiune ani de zile în legătură cu războiul din Ucraina şi sancţiunile rezultate.
"Este adevărat că aceste relaţii trec prin momente dificile", a spus Lavrov. "Sperăm că Uniunea Europeană va opta pentru cooperare profesionistă, constructivă şi pragmatică", a declarat el reporterilor la conferinţă de presă ocazional tensionată.
După ce a făcut apel la statele membre să aleagă dialogul, Lavrov a vorbit despre "aroganţa" şi "ipocrizia" Europei în ceea ce priveşte cazul Navalnîi şi presupusele încălcări ale statului de drept.
"Vedem multe situaţii în Europa în care instanţele sunt suspectate că iau decizii motivate politic", a spus el, făcând referire la gestionarea referendumului catalan de către Spania.
Vizita lui Borrell intervine înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE mai târziu în această lună, unde o reacţie comună la evoluţiile din Rusia este pe agendă. Liderii UE trebuie de asemenea să-şi revizuiască relaţiile cu Moscova la un summit în martie.
Apelurile se amplifică pentru ca UE să lovească Rusia cu noi sancţiuni, dar blocul este împărţit în principal între ţările baltice care cer o linie mai dură şi cei reticenţi să escaladeze măsurile restrictive.
Unele state membre au pus sub semnul întrebării în ultimele săptămâni momentul vizitei îndelung planificate a lui Borrell - prima a unui diplomat de asemenea rang al UE după 2017 - sugerând o amânare.
Navalnîi, un critic proeminent al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost condamnat la începutul acestei săptămâni. Avocaţii săi se aşteaptă ca el să efectueze doi ani şi opt luni într-un centru penal şi restul sub arest la domiciliu.
El a decis să se întoarcă în ţara sa în ianuarie, după ce a fost tratat în Germania în urma unui atac în august anul trecut pe teritoriul rus cu agentul neurotoxic Noviciok, interzis ca armă chimică. El a fost reţinut la sosire.
Opozantul de 44 de ani urmează să fie judecat din nou vineri pentru presupusă insultă a unui veteran din Al Doilea Război Mondial. El se confruntă cu o amendă sau o condamnare la o tabără de muncă.
Până acum Kremlinul a respins criticile străine drept amestec extern.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Calciu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / EPA
Citiţi şi:
UE nu este pentru Moscova un partener de încredere, i-a transmis Lavrov lui Borrell
Macron condamnă 'cu cea mai mare fermitate' expulzarea de către Rusia a diplomaţilor europeni
Germania cere eliberarea imediată a opozantului Navalnîi (ministru)
Preşedintele în exerciţiu al OSCE cere la Moscova eliberarea lui Navalnîi
Rusia: Procesul lui Navalnîi într-un dosar în care CEDO a condamnat deja Rusia
Şeful diplomaţiei UE solicită ''eliberarea imediată'' a opozantului rus Navalnîi
Angela Merkel cere eliberarea lui Navalnîi, încetarea represiunii manifestaţiilor
Rusia: Opozantul Aleksei Navalnîi, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Senatul propune noi sancțiuni împotriva Rusiei
Peste 80 de senatori americani și-au adus sprijinul miercuri unui proiect de lege care vizează impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în fața a ceea ce ei consideră a fi lipsa de voință a Moscovei de a pune capăt războiului din Ucraina, transmite AFP. Acești congresmeni din ambele partide doresc să pună mai multă presiune asu
Israel: Armata afirmă că a interceptat o rachetă lansată din Yemen
Armata israeliană a anunțat joi că a interceptat o nouă rachetă lansată din Yemen, de unde rebelii houthi vizează în mod regulat teritoriul israelian, transmite AFP. 'În urma sirenelor care au sunat recent în mai multe regiuni din Israel, a fost interceptată o rachetă lansată din Yemen', a indicat armata pe contul său
Coreea de Nord: Accident 'grav' în cursul ceremoniei de lansare a unei nave de război
Un accident grav a avut loc în timpul unei ceremonii de lansare a unei nave de război nord-coreene, a relatat joi agenția oficială de presă a țării, liderul Kim Jong Un vorbind despre un 'act criminal', notează AFP. Miercuri, în cursul ceremoniei de lansare a unui distrugător de 5.000 de tone în orașul-port Chongjin (
Canada a discutat la 'nivel înalt' despre eventuala sa participare la 'Golden Dome' american
Canada a purtat discuții 'la nivel înalt' cu Statele Unite despre o eventuală participare la 'Golden Dome', sistemul de apărare antirachetă dorit de președintele american Donald Trump, a declarat miercuri prim-ministrul Mark Carney, notează AFP. 'Avem capacitatea, dacă dorim, de a participa la Golden Dome prin investi
SUA: Rubio, relativ 'optimist' în ce privește sfârșitul războiului din Gaza
Secretarul de stat american, Marco Rubio, s-a declarat miercuri relativ 'optimist' în ceea ce privește încheierea destul de rapidă a războiului din Fâșia Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor încă deținuți de Hamas, notează AFP. 'Nu vreau să mă anticipez (...), dar am un anumit nivel de optimism cu privire
VIDEO Ramaphosa crede că Trump va participa la summitul G20 care va avea loc în Africa de Sud
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a afirmat miercuri că se așteaptă ca omologul său american, Donald Trump, să participe la summitul G20 organizat la Johannesburg în noiembrie, în ciuda unei întâlniri tensionate în Biroul Oval, notează AFP. 'Mă aștept ca el să vină în Africa de Sud', a declara
SUA: În ziua de naștere a lui Trump, Washingtonul va găzdui o grandioasă paradă militară
Străzile Washingtonului vor fi protejate de bariere metalice mari pentru a permite trecerea tancurilor în timpul unei parade militare organizată în iunie pentru a celebra a 250-a aniversare a forțelor armate americane, o dată care coincide și cu ziua de naștere a lui Donald Trump, notează AFP. Pe 14 iunie, președintele republican d
Washingtonul ar putea sancționa un renumit judecător brazilian, afirmă Rubio
Statele Unite l-ar putea sancționa pe judecătorul Alexandre de Moraes, de la Curtea Supremă a Braziliei, care s-a opus fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro și lui Elon Musk, a afirmat miercuri secretarul de stat american, Marco Rubio, notează AFP. Întrebat în timpul unei audieri în Congres dacă administrația Trump ar
Statele Unite au acceptat un Boeing 747 din partea Qatarului
Secretarul american al Apărării Pete Hegseth a acceptat avionul Boeing 747 oferit de Qatar președintelui Donald Trump pentru a fi folosit ca avion prezidențial, a anunțat miercuri Pentagonul, în pofida acuzațiilor de corupție din partea opoziției democrate, relatează AFP. Donația, estimată la 400 de milioane de dolari, destinată în
Ofensivă în Gaza: Netanyahu suflă cald și rece asupra situației ostaticilor (AFP)
Israelul este pregătit să accepte o 'încetare temporară a focului' care să permită eliberarea ostaticilor din Gaza, a declarat miercuri seara premierul Benjamin Netanyahu, afirmând în același timp că armata va controla 'în totalitate Fâșia Gaza' în urma ofensivei în curs, relatează AFP.
ONU condamnă tirurile israeliene în cursul vizitei unei delegații de diplomați în Cisiordania
ONU a condamnat miercuri tirurile israeliene în cursul unei vizite a unei delegații de diplomați la Jenin, în Cisiordania, cerând o 'investigație amănunțită' din partea autoritățil
Incident cu diplomați în Cisiordania: Ambasadorii Israelului, convocați în Franța, Italia, Portugalia și Spania;Turcia cere o anchetă
Ambasadorii Israelului în Franța, Spania, Portugalia și Italia au fost convocați după ce militari israelieni au deschis focuri de avertisment în timpul trecerii unei delegații de diplomați printr-o
Israel: Curtea Supremă a decis că demiterea șefului securității interne Shin Bet a fost 'contrară legii'
Curtea Supremă a Israelului a decis miercuri că decizia adoptată în martie de către guvern de a-l demite pe șeful agenției de securitate internă Shin Bet, Ronen Bar, a fost 'contrară legii', într-o hotărâre ca răspuns la apelurile împotriva acestei măsuri, informează AFP. 'Curtea Supremă a stabilit că decizia guvernului de a
SUA/Rusia: Marco Rubio se abține să-l califice pe Putin drept 'criminal de război'
Secretarul de stat Marco Rubio s-a abținut miercuri să-l califice pe președintele rus Vladimir Putin drept 'criminal de război', afirmând că prioritare acum sunt negocierile pentru a pune capăt războiului în Ucraina, relatează AFP. În cadrul unei audieri tensionate în Congres, reprezentantul democrat Bill Keating și-a ad
#Ucraina/Zelenski i-a transmis lui Rutte că este nevoie de presiune asupra Rusiei pentru o 'pace justă'
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că a vorbit la telefon cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și că au discutat despre măsuri comune și necesitatea de a pune presiune asupra Rusiei pentru obținerea unei 'păci juste', relatează Reuters. 'Este important ca toate deciziile să fie coordonate. Atunci sancțiunile