SUA: Democraţii deschid Convenţia Naţională în care Biden va fi desemnat candidat la preşedinţia ţării

Convenţia Naţională Democrată s-a deschis luni seară cu primele discursuri, urmând ca Michelle Obama, care reprezintă capul de afiş al primei zile, să îşi pună imensa popularitate în slujba lui Joe Biden, informează marţi AFP.
"La fiecare patru ani ne reunim pentru a ne reafirma democraţia. Anul acesta, am venit să o salvăm", cu aceste cuvinte a deschis actriţa Eva Longoria prima Convenţie Democrată din istoria americană care se desfăşoară online.
Referindu-se la criza declanşată de COVID-19 şi la recesiune, ea a continuat, afirmând că aceste evenimente se suprapun celor aproape patru ani petrecuţi sub preşedinţia lui Donald Trump, care "ne-au diminuat şi divizat". "Şi totuşi, în mijlocul acestei frici, a durerii şi a incertitudinii, oamenii s-au reunit pentru că ştim că merităm mai mult decât atât. America merită mai mult", a adăuga actriţa Eva Longoria.
Voci din toate cele patru colţuri ale SUA au intonat apoi imnul american, moment urmat de o rugăciune în care s-au amestecat limbile engleză şi spaniolă, precum şi de mărturii anonime care au precedat discursurile prin care familia democrată americană încearcă să îşi afişeze unitatea.
"Îl cunosc pe Joe. A fost un vicepreşedinte fantastic", ar urma să declare fosta primă doamnă a Statelor Unite într-un discurs care va închide prima noapte a Convenţiei.
"El ştie ce trebuie făcut pentru a salva o economie, pentru a învinge o pandemie şi pentru a arăta ţării noastre calea", potrivit unor extrase din discursul înregistrat al lui Michelle Obama, date publicităţii în avans. "El va spune adevărul şi va avea încredere în ştiinţă", va mai afirma fosta primă doamnă a Americii.
Ironizând discursul pre-înregistrat al soţiei predecesorului său cu afirmaţia "Nimic prea interesant!", preşedintele Trump a confirmat că săptămâna viitoare va accepta "în direct de la Casa Albă" nominalizarea oficială din partea Partidului Republican.
"Nimeni nu va fi în siguranţă într-o Americă condusă de Biden", a afirmat Trump aflat în campanie electorală la Oshkosh, Wisconsin, la mai puţin de 130 de kilometri nord de Milwaukee, locul desfăşurării Convenţiei Naţionale Democrate.
"Pe 3 noiembrie va fi cea mai importantă alegere din istoria ţării noastre", a spus actualul preşedinte american, afirmând că Joe Biden doreşte să "desfiinţeze" modul de viaţă american şi să transforme SUA într-o "ţară socialistă plictisitoare".
Ca urmare a contextului sanitar pe care o traversează SUA din cauza pandemiei, democraţii au decis, în mod excepţional, ca niciun vorbitor să nu ia cuvântul în persoană la Convenţia din Milwaukee, programată să ţină până joi. Acest oraş de pe malul lacului Michigan din statul Wisconsin ar urma să găzduiască doar foarte puţine activităţi în acest interval de timp.
Michelle Obama va da, aşadar, tonul primei zile a Convenţiei. În cartea sa "Becoming", publicată în 2019, ea explică că nu va putea niciodată să-l ierte pe Donald Trump pentru că a alimentat ani buni de zile o teorie a conspiraţiei "bazată pe xenofobie" care urmărea să pună la îndoială cetăţenia americană a soţului său. În timpul campaniei din 2016, Michelle Obama a denunţat cu o voce tremurând de furie, într-un discurs care a rămas celebru, atitudinea "înfricoşătoare" a lui Donald Trump faţă de femei.
Foarte aşteptat este şi discursul candidatei democrate la funcţia de vice-preşedinte, senatoarea Kamala Harris, programat pentru miercuri. Fost procuror, fiica unor imigranţi jamaicani şi indieni, Kamala Harris este primul candidat de culoare şi originar din sudul Asiei, care urmează să fie nominalizat de Convenţia Partidului Democrat pentru funcţia de vice-preşedinte al SUA.
Marele rival al lui Joe Biden la alegerile primare, senatorul independent Bernie Sanders va susţine un discurs luni seară, iar tânăra vedetă a Congresului, Alexandria Ocasio-Cortez, va primi un minut marţi pentru a se exprima.
Printre personalităţile democrate programate să intervină se mai numără fostul preşedinte Bill Clinton (marţi) şi Hillary Clinton (miercuri).
Convenţia se va încheia joi cu un discurs al lui Joe Biden care, la aproape jumătate de secol de la prima sa alegere în Senat, va accepta oficial nominalizarea partidului său pentru a se confrunta cu Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA.
Statul Wisconsin nu a fost ales întâmplător de către democraţi pentru a găzdui Convenţia Naţională. În 2016, Donald Trump a produs o surpriză câştigând în acest stat cu un avans foarte mic, care i-a deschis calea unui şir de victorii în statele din Midwest şi l-au ajutat să ajungă la Casa Albă. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
* SUA: Preşedintele Trump anunţă că va accepta nominalizarea republicană "live de la Casa Albă"
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli