Bulgarii se revoltă împotriva unui sistem corupt generat de o tranziţie eşuată (reportaj EFE)

Insatisfacţie, ruşine şi saturaţie, acestea sunt sentimentele manifestate de numeroşi bulgari care protestează în stradă pentru că ţara lor este cea mai săracă şi coruptă din UE, la 13 ani de la intrarea în blocul comunitar şi după o tranziţie eşuată în care dictatura comunistă a lăsat loc unei oligarhii ce domină politica şi economia, printre protestatari fiind şi multe persoane revenite în ţară în urma pandemiei, scrie agenţia EFE într-un reportaj publicat luni.
Această nemulţumire, latentă de mulţi ani şi combinată acum cu efectele economice şi sociale ale pandemiei, a explodat într-un val de proteste masive care cer de patru săptămâni demisia guvernului şi o regenerare a clasei politice şi a instituţiilor statului.
Furia manifestanţilor, majoritatea cu vârste între 20 şi 45 de ani, este îndreptată împotriva premierului de dreapta Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev, pe care-i acuză că servesc interesele unei oligarhii economice şi nu pe cele ale cetăţenilor.
''În Bulgaria nu am trăit niciodată în democraţie. Avem o oligarhie care controlează toate instituţiile, nu recunoaşte echilibrul puterilor, în timp ce procesul electoral este corupt şi manipulat de mass-media'', spune Atanas Şarkov, unul dintre tinerii participanţi la proteste şi care au instalat corturi în centrul Sofiei.
Tranziţia către democraţie a fost ghidată în Bulgaria de foştii lideri comunişti. ''A fost o lovitură de palat, ordonată şi dirijată de Moscova, care a condus la o privatizare ce a fost un furt de bunuri publice. Liderii Partidului Comunist au devenit capitalişti de azi pe mâine. Aşa s-a născut oligarhia perpetuată până în prezent'', explică Konstantin Sabcev, profesor de istorie la Universitatea din Sofia.
''Un protest moral, al unei generaţii cu vârste între 15 şi 45 de ani, care refuză să trăiască într-un stat ce seamănă tot mai mult cu Rusia lui Putin'', astfel descrie actualele manifestaţii Evgheni Dainov, profesor de ştiinţe politice la New Bulgarian University şi care crede că instituţiile statului bulgar sunt sechestrate de această oligarhie.
De-a lungul perioadei de tranziţie peste două milioane de bulgari şi-au părăsit ţara. Conform datelor oficiale din august 2019, circa 900.000 de bulgari lucrau în străinătate, mai ales în vestul Europei. Pandemia de coronavirus i-a forţat numai în luna martie pe circa 200.000 dintre ei să revină acasă. Mulţi dintre aceştia se numără acum printre tinerii care participă la proteste.
Potrivit unui diplomat european care a cerut să nu i se dea numele, Bulgaria a pierdut după anul 1989 mai multe oportunităţi de a se elibera de ''moştenirea nocivă'' a dictaturii comuniste şi şi-a creat un ''sistem al fărădelegii, dezordinii şi lipsei de perspectivă'' pe care mulţi bulgari îl identifică prin două nume: Ahmed Dogan şi Delian Peevski.
Primul este un fost agent al poliţiei secrete comuniste, devenit milionar şi care până în 2013 a condus Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DPS), partidul minorităţii turce. Deşi a fost mereu în opoziţie şi este abia a treia forţă politică în parlament, DPS ''controlează zone extinse ale sistemului instituţional bulgar: judiciar, executiv şi legislativ'', potrivit analistului politic Ognian Mincev.
Formaţiunea DPS, controlată din umbră de către Ahmed Dogan, a garantat stabilitatea parlamentară a tuturor guvernelor după 1989, atât a celor conduse de Partidul Socialist, moştenitor al celui comunist şi aflat acum în opoziţie, cât şi a celor conduse de partidele de dreapta, cum este în prezent cazul partidului GERB al premierului Borisov.
Detonatorul actualelor proteste a fost tocmai difuzarea la începutul lui iulie a unei înregistrări video care arăta cum poliţişti dau afară un politician al opoziţiei de pe o plajă publică folosită de Dogan ca şi când ar fi fost proprietatea sa privată.
La rândul său, Delian Peevski este un protejat al lui Dogan şi patron al unui imperiu mediatic. Numirea sa în anul 2013 la conducerea serviciului de spionaj a provocat un val de proteste pe care mulţi îl consideră un precursor al celui actual.
''Din nefericire, 2013 a fost ultima dată în aceşti 30 de ani când Bulgaria a pierdut ocazia de a deveni un stat de drept. Nimic nu s-a schimbat de atunci'', spune diplomatul european menţionat anterior. În opinia acestuia, concentrarea mass-media în mâinile lui Peevski este cea care a adus Bulgaria pe locul 111, din 180, în indicele libertăţii presei realizat de ONG-ul Reporteri fără Frontiere. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Regatul Unit investighează o posibilă implicare a Rusiei în atacul asupra proprietăților premierului Starmer, potrivit FT
Responsabili britanici din domeniul securității investighează dacă Rusia ar fi implicată în trei atacuri asupra unor proprietăți - două case și o mașină - având legătură cu premierul britanic Keir Starmer, a relatat vineri seara publicația Financial Times (FT), citată de EFE. Doi bărbați ucraineni și un al treilea de naționalitate
Atac rusesc masiv cu drone și rachete: Zelenski face apel 'la mai multă presiune asupra Rusiei'
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că doar sancțiuni internaționale suplimentare ar putea forța Rusia să accepte o încetare a focului, după ce Kievul și alte regiuni ucrainene au fost vizate noaptea trecută de un atac masiv combinat cu drone și rachete balistice, soldat cu 15 răniți doar în capitala ucraineană, relatează A
SUA relaxează sancțiunile împotriva Siriei în urma unui angajament al lui Donald Trump
Administrația Trump a publicat vineri directive menite să ridice efectiv sancțiunile impuse Siriei, după ce președintele Donald Trump a promis luna aceasta să relaxeze aceste măsuri pentru a ajuta țara din Orientul Mijlociu să se reconstruiască după un război civil devastator, relatează Reuters. Trezoreria SUA a emis o licență generală care au
Administrația Trump concediază peste 100 de angajați ai Consiliului Național de Securitate
Administrația Trump a concediat peste 100 de funcționari ai Consiliului Național de Securitate (National Security Council - NSC), ca parte a măsurilor lui Donald Trump de a reduce dimensiunea și rolul acestui organism, odinioară puternic, relatează EFE și Reuters, citând media și surse de la Washington. Conform relatărilor din presă, un
UPDATE #Ucraina/Kievul, vizat de unul dintre cele mai masive atacuri din ultimii trei ani; bilanţul creşte la 14 răniţi
Un atac masiv al Rusiei cu drone și rachete a făcut cel puțin opt răniți la Kiev în zorii zilei de sâmbătă, chiar în ziua în care Ucraina și Rusia ar urma să procedeze la a doua etapă în cadrul unui schimb major de prizonieri, potrivit AFP.
Două aeronave militare rusești, suspectate de încălcarea spațiului aerian finlandez
Două avioane militare rusești sunt suspectate că au încălcat vineri spațiul aerian finlandez, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, relatează AFP. Incidentul a avut loc vineri după-amiaza, în largul coastelor orașului Porvoo, sudul Finlandei, la aproximativ 50 km de Helsinki. 'Tratăm cu seriozitate presupus
Rusia amenință #Ucraina cu represalii după atacurile cu drone, dar afirmă că va negocia
Rusia a acuzat vineri Ucraina de lansarea unui val masiv de atacuri cu drone împotriva unor ținte pe care le-a calificat drept 'non-militare' din Moscova și din alte regiuni ale Federației Ruse în ultimele trei zile, promițând represalii, dar susține totodată că este în continuare hotărâtă să poarte discuții de pace, relatează Reuters.
SUA: Un judecător suspendă decizia lui Trump de a bloca înscrierea studenților străini la Harvard
Un judecător american a blocat vineri temporar decizia președintelui Donald Trump care interzice înscrierea studenților străini la prestigioasa universitate Harvard, transmite AFP. Secretarul american
Negocierile americano-iraniene pe dosarul nuclear de la Roma s-au încheiat 'cu câteva progrese, dar fără concluzii'
A cincea rundă de negocieri între Iran și Statele Unite privind programul nuclear iranian s-a încheiat vineri, la Roma, 'cu câteva progrese, dar fără concluzii', conform medierii omaneze, în contextul în care negocierile par că se împotmolesc în problema îmbogățirii uraniului, transmite AFP. Iranul și SUA
Veto în calea aderării la UE: Macedonia de Nord, pregătită să discute cu Bulgaria
Macedonia de Nord, care a trebuit deja să-și schimbe numele pentru a adera la NATO, s-a declarat vineri pregătită să discute cu Bulgaria pentru a încerca să ridice veto-ul față de aderarea sa la UE al Sofiei, care cere ca Skopje să recunoască minoritatea bulgară, relatează AFP. Bulgaria blochează din 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană
Secretarul Trezoreriei SUA speră că amenințarea lui Trump cu taxele vamale va 'aprinde un foc sub UE'
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat vineri că, în negocierile comerciale dintre Washington și Bruxelles, unele state din UE nu știu ce negociază Comisia Europeană în numele lor, și a estimat că amenințarea președintelui american Donald Trump că SUA ar putea impune taxe vamale de 50% asupra produselor europene 'va aprinde un foc sub Uniunea E
#Ucraina acuză armata rusă că a executat 270 de prizonieri de război de la începutul invaziei în 2022
Parchetul general al Ucrainei a acuzat vineri armata rusă că a executat aproximativ 270 de prizonieri de război ucraineni de la începutul invaziei în februarie 2022, susținând că acesta a fost rezultatul 'ordinelor' primite de la responsabili ruși, relatează AFP. Anunțul survine în contextul în care Rusia și Ucraina au &ic
Ucraina și Rusia anunță întoarcerea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte din schimbul de câte 1.000
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri ca Ucraina a recuperat 390 de persoane din captivitatea rusă, în prima etapă a unui schimb după formula 1.000 pentru 1.000 convenită cu Rusia în urmă cu o săptămână la Istanbul, potrivit Reuters și EFE. Zelenski a spus că se așteaptă ca acest schimb să continue sâmbătă și duminică.
Rusia a atacat portul Odesa în plină zi cu rachete balistice: cel puțin un mort și patru răniți
Cel puțin o persoană a fost ucisă vineri în orașul ucrainean Odesa într-un atac rusesc cu două rachete balistice împotriva infrastructurii portuare, care a făcut de asemenea opt răniți, dintre care patru grav, potrivit șefului administrației militare a regiunii omonime, Oleg Kiper, citat de EFE. Kiper a indicat că atacul a avut loc la scurt t
Turcia: Președintele Erdogan a decretat 'Deceniul familiei' în fața scăderii natalității
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat vineri un 'Deceniu al familiei' pentru a contracara declinul natalității în Turcia, criticând din nou 'perversiunea LGBT', transmite AFP. 'Declarăm perioada 2026-2035 ca fiind Deceniul familiei și al populației', a afirmat șeful statului turc la deschiderea Forumului internaț