Condiţionarea fondurilor europene de statul de drept rămâne deschisă după summitul UE şi liderii europeni au intepretări diferite

Ungaria, Polonia, de o parte, şi Olanda şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, de cealaltă parte, au revendicat marţi victoria după ce summitul european a lăsat deschisă chestiunea condiţionării accesării fondurilor europene şi a sumelor din fondul european de redresare de situaţia statului de drept.
Liderii europeni au convenit după aproape cinci zile de discuţii asupra constituirii prin datorie comună a unui fond european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro şi asupra viitorului buget multianual (2021-2027) al UE ce va însuma 1.074 miliarde de euro, dar declaraţia finală nu cuprinde condiţii care să lege accesarea fondurilor de situaţia statului de drept.
Liderii UE au convenit asupra unui ''regim de condiţionalitate pentru a proteja bugetul'' european, lăsând în sarcina Comisiei Europene propunerea unor măsuri. Totuşi, pentru un nou mecanism este nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.
Limbajul vag din declaraţia finală contrastează cu promisiunile anterioare privind condiţii severe. Dar ''esenţa a ceea ce s-a propus în proiecte a rămas, şi acest lucru este crucial'', susţine premierul olandez Mark Rutte, citat de Reuters.
La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că ''în concluziile noastre ne-am angajat să respectăm şi să protejăm ... principiile statului de drept''.
''Este pentru prima dată în istoria Europei când bugetul este legat (...) de respectarea statului de drept'', a afirmat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de AFP, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat că această instituţie a propus ''un instrument pentru luarea de măsuri cu majoritate calificată în cazul unor încălcări ale statului de drept''.
''A fost luat un angajament foarte clar pentru a proteja interesele financiare ale UE şi pentru a controla mai strict fondurile europene'', a explicat Ursula von der Leyen.
În schimb, premierul ungar Viktor Orban a spus în faţa presei după summit că a ''zădărnicit şi respins'' încercările de a condiţiona accesarea fondurilor europene de statul de drept.
''Înainte şi chiar în timpul negocierilor au existat tentative de, nu vreau să spun de a ne umili, dar cel puţin de a ne educa asupra statului nostru de drept. Şi nu doar că am reuşit să obţinem un mare pachet de bani, dar am apărat mândria naţiunilor noastre'', a adăugat Viktor Orban, potrivit AFP, el salutând ''o mare victorie'' în declaraţia dată presei alături de omologul său polonez Mateusz Morawiecki.
Acesta din urmă a asigurat la rândul său că în concluziile summitului nu există nicio condiţionare privind statul de drept şi pentru aceasta ''este suficient să comparăm versiunea iniţială cu cea finală''.
În textul cu aceste concluzii se menţionează: ''Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii. Consiliul European subliniază importanţa respectării statului de drept''.
''Prin urmare, un regim de condiţionalitate pentru a proteja bugetul şi Next Generation UE (fondul de redresare - n. red.) va fi introdus. În acest context, Comisia Europeană va propune în cazul unor încălcări măsuri care vor fi adoptate de Consiliu prin majoritate calificată'', se arată în aceleaşi concluzii.
''Consiliul va reveni rapid asupra acestei chestiuni'', potrivit ultimului paragraf pe acest subiect din concluziile summitului.
Astfel, conform interpretării premierului Viktor Orban, discuţiile asupra definirii statului de drept vor fi reluate mai târziu, el susţinând de asemenea că la summit s-a impus punctul de vedere al Ungariei, acela că fondurile europene şi statul de drept sunt chestiuni care ar trebui tratate separat.
În opinia lui Daniel Hegedus, de la think-tank-ul German Marshall Fund, citat de Reuters, situaţia este de fapt mai nuanţată, întrucât summitul ''nu a convenit asupra unui mecanism de condiţionalitate specific privind statul de drept (...), dar nici afirmaţiile lui Morawiecki şi Orban că au zădărnicit introducerea unei condiţionalităţi în noul buget nu corespund realităţii''.
Ungaria şi Polonia au ameninţat înaintea summitului că vor bloca prin veto orice decizie privind fondul de redresare şi bugetul UE dacă s-ar încerca impunerea unor condiţii prin care unor state membre să le fie diminuate sau retrase finanţările europene în urma unor acuzaţii privind nerespectarea statului de drept.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Florin Ştefan, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.
Președintele sârb, internat într-un spital militar din Belgrad după revenirea din SUA (oficial)
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă într-un spital militar din Belgrad, după ce a revenit din Statele Unite, a anunțat cabinetul său fără a preciza motivele acestei spitalizări, relatează AFP. Președintele Vucic 'a fost internat la Academia medicală militară imediat după aterizarea' la Belgrad,
#Ucraina: Armistițiul de trei zile are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului pentru pace (Kremlin)
Kremlinul a declarat sâmbătă ca armistițiul de trei zile propus de Moscova, între 8 și 10 mai, are ca scop 'testarea pregătirii' Kievului de a face pace, Ucraina declarând, la rândul său, că este vorba de o încetare a focului prea scurtă pentru negocieri serioase, relatează AFP. 'Scopul armistițiului d
Nimeni nu poate garanta siguranța Kievului dacă #Ucraina atacă Moscova pe 9 mai, spune Medvedev
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat sâmbătă că, dacă Ucraina ar ataca Moscova în timpul festivităților consacrate victoriei în cel de-al doilea război mondial, pe 9 mai, 'nimeni nu poate garanta' supraviețuirea Kievului până pe 10 mai, relatează Reuters. Președintele rus Vladimir Putin
Coreea de Sud: Fostul ministru al muncii Kim Moon-soo, desemnat candidat al conservatorilor în alegerile prezidențiale din 3 iunie
Fostul ministru sud-coreean al muncii Kim Moon-soo a fost desemnat sâmbătă de partidul conservator candidat în alegerile prezidențiale din 3 iunie, organizate în urma demiterii lui Yoon Suk Yeol, care a aruncat țara într-o criză politică, informează agențiile internaționale de presă. Kim Moon-soo, din Partidul Puterii Poporului (PPP) al
Ingerințe străine: cum combate Parlamentul European amenințările la adresa democrației din UE
O dată cu dezvoltarea accelerată a rețelelor sociale și creșterea tensiunilor geopolitice, UE se confruntă cu pericole crescute venite dinspre actori externi. Aceștia urmăresc să perturbe alegerile și procesele democratice din întreaga UE. Actori rău intenționați încearcă să profite de alegeri pentru a submina încrederea în procesele electorale sau &i
Zelenski consideră că Trump vede conflictul din Ucraina 'puțin diferit' după întâlnirea lor de la Vatican
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că întâlnirea cu omologul său american Donald Trump la Vatican pe 26 aprilie i-a permis acestuia din urmă să vadă conflictul din Ucraina 'puțin diferit', relatează sâmbătă AFP. 'Sunt încrezător că, după întâlnirea noastră de la Vatican, președin
Apărarea civilă din Gaza a anunțat moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii, într-un raid israelian
Apărarea civilă din Fâșia Gaza a anunțat sâmbătă moartea a 11 persoane, inclusiv trei copii mici, într-un raid israelian în cursul nopții asupra taberei de refugiați palestinieni de la Khan Younis, în sudul teritoriului, relatează AFP. Un purtător de cuvânt al apărării civile a precizat că a fost bombardată 'casa familie
Rusia a atacat în cursul nopții #Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice
Rusia a atacat în cursul nopții Ucraina cu 183 de drone și două rachete balistice, au afirmat sâmbătă forțele aeriene ucrainene, transmit Reuters și EFE. Din cele 183 de drone, 77 au fost doborâte și alte 73 au căzut fără a provoca pagube, a menționat armata ucraineană. Cele două rachete balistice Iskander-M au fost lansate din
CIA va suprima 1.200 de posturi (Washington Post)
Principala agenție de informații externe a SUA, CIA, va suprima 1.200 de posturi, a relatat vineri Washington Post, în contextul în care Casa Albă a prezentat un proiect de buget de austeritate, transmit AFP și Reuters. Administrația Donald Trump i-a informat pe congresmeni că aceste reduceri se vor desfășura pe parcursul mai multo
Australienii au început să voteze în cadrul alegerilor legislative
Australienii ies la vot sâmbătă în cadrul alegerilor legislative, după o campanie marcată de problemele legate de puterea de cumpărare, mediu și noile tarife vamale ale SUA, informează AFP, Reuters și dpa. Votul va decide viitorul premierului Anthony Albanese, aflat de trei ani în fruntea guvernului și al cărui Partid Laburis
Donald Trump și Mark Carney se vor întâlni marți la Casa Alba pentru a negocia tarifele
Președintele american, Donald Trump, îl va primi pe prim-ministrul canadian, Mark Carney, la Casa Albă marți, 6 mai, pentru a începe negocierile privind tarifele impuse Canadei și noua relație bilaterală dintre cele două țări, transmite EFE. În prima sa conferință de presă de la câștigarea alegerilor generale luni, Carn
Rubio îndeamnă Germania să 'inverseze cursul' după ce AfD a fost etichetată drept extremistă
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a condamnat clasificarea partidului Alternativa pentru Germania (AfD) drept 'extremist de dreapta confirmat' de către serviciile de informații interne, făcând apel la țară să 'inverseze cursul', relatează dpa. 'Germania tocmai a acordat agenției sale de spionaj noi puteri pent
Ministrul adjunct al culturii din Berlin demisionează după o controversă pe tema reducerilor bugetare
Ministrul adjunct al culturii din Berlin a demisionat vineri, după ce controversa privind reducerile bugetare din decembrie în acest sector a stârnit furie în rândul teatrelor, orchestrelor și cluburilor techno din capitala germană, transmite France Presse. Joe Cialo, membru al Uniunii Creștin-Democrate, la fel ca viito
Propunerea de buget pentru 2026 a lui Donald Trump reduce cheltuielile și prioritizează apărarea
Președintele Donald Trump dorește să concentreze bugetul SUA pentru 2026 pe securitatea națională și apărare, reducând în același timp alte cheltuieli publice, a anunțat vineri Casa Albă. Acest prim proiect include o creștere de 13% a bugetului pentru apărare și o creștere de 65% a bugetului pentru securitate internă. Totodat preve