SUA: Donald Trump, în căutare de bază juridică pentru a declara Antifa grupare teroristă
Preşedintele american Donald Trump a acuzat mişcarea Antifa că ar fi generat violenţele în SUA după moartea afro-americanului George Floyd, în timpul reţinerii de către poliţie, promiţând că militanţii "radicali" de extremă-stângă vor fi plasaţi pe lista entităţilor teroriste, precum grupările Statul Islamic şi Al Qaida, scrie într-un amplu comentariu AFP.
Dar această intenţie ar putea rămâne nerealizată atât timp cât această reţea informală este departe de a avea o structură şi pentru că nu există lege antiteroristă pentru grupusculele americane, relevă agenţia de presă franceză, în materialul difuzat luni seara.
Termenul "Antifa", provenit din prescurtarea denumirii Acţiunea antifascistă, vine de la grupări socialiste italiene, iar apoi germane care au încercat să reziste ascensiunii lui Benito Mussolini şi Adolf Hitler în anii 1920 şi 1930.
În SUA, militanţii fac campanie pe teme de justiţie socială, cum ar fi drepturile minorităţilor.
"Credem în aceasta şi luptăm pentru o lume fără fascism, rasism, sexism, homo/transfobie, antisemitism, islamofobie şi ură", a explicat luni grupul Antifa din New York pe contul său Twitter.
Dar principalul lor obiectiv este lupta împotriva mişcărilor neonaziste, grupărilor naţionaliste şi ale adepţilor supremaţiei albilor. Unul dintre cele mai vechi grupuri, Rose City Antifa din Portland, s-a făcut remarcat după ce a reuşit anularea în 2007 a unui festival de muzică neonazist.
Tactica lor cuprinde în special organizarea de contramanifestaţii. Dar de la alegerea lui Donald Trump în 2016, după o campanie feroce antiimigraţie care a deschis calea discursului extremei drepte radicale, militanţii Antifa au trecut la confruntări directe, uneori, violente.
În ianuarie 2017, cu ocazia ceremoniei de învestitură a preşedintelui republican, militanţi Antifa îmbrăcaţi în negru şi mascaţi au manifestat violent la Washington, spărgând vitrine. Apoi, ei au participat la ciocniri care au afectat o adunare a organizaţiilor de extremă dreapta din Charlottesville (Virginia) în cursul căreia o militantă antirasistă a fost ucisă.
Cele două tabere se confruntă cu regularitate în special la Portland, New York şi Berkeley, fieful studenţilor de stânga în California.
Dar Antifa nu este o organizaţie naţională şi funcţionează mai ales în "colective" locale, potrivit Centrului de cercetare al Congresului american.
Acesta o descrie ca fiind o mişcare "descentralizată, compusă din indivizi şi grupuri independente şi radicale". Majoritatea militanţilor sunt non-violenţi, dar unii dintre ei "sunt gata să comită crime pentru a-şi promova ideile".
În afară de Trump şi de consilierii săi apropiaţi, niciun oficial politic american nu le-a atribuit vreo responsabilitate militanţilor Antifa pentru violenţele în curs din SUA.
"Mai multe grupări teroriste naţionale de extrema stângă şi de extremă dreaptă plănuiesc şi comit acte de violenţă şi jafuri", a declarat duminică republicanul Marco Rubio, preşedintele Comisiei senatoriale pentru comunitatea de informaţii.
În Minnesota, zguduită de o săptămână de violenţe zilnice, oficialii apreciază că tulburările sunt provocate în acelaşi timp de grupuri de extremă dreaptă, anarhişti şi bande locale.
Potrivit lui Mark Bray, istoric la Universitatea Dartmouth, este sigur că militanţi antifascişti au participat la violenţe, dar este imposibil de ştiut câţi, întrucât celulele lor sunt mici şi ele acţionează în deplină independenţă.
În Washington Post, autorul cărţii "Antifa: manualul antifascist" susţine că "nu există destui anarhişti şi militanţi Antifa pentru a provoca atâtea pagube".
Ministrul justiţiei William Barr a însărcinat FBI să-i identifice pe organizatorii dezordinilor care fac parte - potrivit lui - "din terorismul intern". Dar legea antiteroristă nu vizează decât grupările străine (Statul Islamic, Al Qaida, Hezbollahul libanez, Gardienii Revoluţiei din Iran).
Chiar dacă presiunea s-a accentuat în ultimii ani pentru a integra grupările americane după atacurile împotriva comunităţilor afro-americane şi evreieşti, unii jurişti sunt îngrijoraţi de riscul pentru democraţie în cazul în care un conducător ar fi tentat să-şi plaseze acolo adversarii politici.
Audiat de Congres în februarie, directorul FBI, Christopher Wray, a indicat că anchetele asupra grupusculelor de extremă dreaptă ar putea fi conduse de unitatea sa antiteroristă, ca şi cele privindu-i pe simpatizanţii Statului Islamic.
Militanţi extremişti au fost condamnaţi în ultimii ani pentru ameninţări sau posesie de explozibili.
Potrivit lui William Barr, militanţii Antifa ar putea fi urmăriţi de guvernul federal american pentru că au traversat frontierele între state cu scopul de a participa la violenţe.
Justiţia ar putea de asemenea să se bazeze pe eventuale legături ale mişcării Antifa cu organizaţii străine. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Război în #Ucraina: Rusia a fost vizată de peste o sută de drone ucrainene, mai multe aeroporturi au fost închise
Ucraina a lansat în timpul nopții de luni spre marți peste o sută de drone asupra teritoriului rus, vizând în special Moscova și perturbând funcționarea a circa zece aeroporturi, au anunțat autoritățile ruse cu trei zile înaintea festivităților pentru celebrarea victoriei asupra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, inform
Germania: Conservatorul Friedrich Merz urmează să fie validat de parlament în funcția de cancelar, înlocuindu-l pe Olaf Scholz
Liderul conservatorilor germani Friedrich Merz va fi validat marți de parlament în funcția de cancelar, după ce Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu aliatul său bavarez Uniunea Creștin-Socială (CSU) și Partidul Social-Democrat (SPD) au semnat luni acordul de guvernare prin care și-au schițat planurile pentru următorii patru ani, transmite DPA.
Președintele Trump îl va primi la Casa Albă pe premierul canadian Carney
Președintele american Donald Trump îl va primi marți la Casa Albă pe premierul canadian Mark Carney, în contextul unor relații bilaterale tensionate, anunță dpa. Înaintea vizitei, șeful guvernului de la Ottawa a declarat că discuțiile se vor concentra asupra taxelor vamale. Trump, în schimb, a susținut lu
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări
Guvernul britanic intenționează să restricționeze acordarea de vize cetățenilor dintr-o serie de țări considerați cei mai susceptibili de a rămâne mai mult în Regatul Unit și de a solicita azil, relatează marți dpa, citând presa britanică. Cereri de vize de muncă și studii de la pakistanezi, nigerieni și srilankezi se numără
Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Ionuț Mareș, transmite: Parlamentul European instituie un Ordin European de Merit, prima distincție de acest gen acordată de o instituție a UE, pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la Declarația Schuman, considerată momentul fondator al unității europene, conform unui comunicat de presă al legislativului comunitar.
Starmer și Macron au discutat telefonic despre războiul din #Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație
Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni, într-o convorbire telefonică, despre războiul din Ucraina, situația din Fâșia Gaza și migrație, a anunțat cabinetul șefului executivului de la Londra, relatează Reuters și DPA. ''Referitor la situația din Ucraina, liderii au discutat d
Președintele sirian efectuează miercuri, la Paris, prima sa vizită în Europa
Președintele sirian Ahmad al-Sharaa, la putere după căderea lui Bashar al-Assad în decembrie, va fi primit miercuri, la Paris, de șeful statului francez, Emmanuel Macron, în prima sa vizită în Europa, a anunțat marți Palatul Elysee, relatează AFP. Președintele francez 'va reafirma susținerea Franței pentru construcția une
Noua Zeelandă: Prim-ministrul dorește să interzică accesul la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani
Premierul Noii Zeelande Christopher Luxon a propus marți interzicerea accesului la rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani, la câteva luni după ce Australia a adoptat restricții similare, printre cele mai drastice din lume, notează AFP. Proiectul de lege prezentat de Christopher Luxon, care urmează să fie înaintat partenerilor să
SUA: Administrația Trump vrea să priveze Universitatea Harvard de finanțare federală
Administrația Donald Trump dorește să priveze de finanțare federală Universitatea Harvard, angajată într-un conflict deschis cu președintele american, conform unei scrisori a secretarului pentru educație, Linda McMahon, trimisă luni președintelui prestigioasei instituții de învățământ, relatează AFP. 'Harvard nu ar trebui
Siria: Televiziunea de stat emite din nou pentru prima dată de la căderea lui Assad
Televiziunea națională siriană și-a reluat emisiunile luni pentru o perioadă test, la aproape cinci luni de la înlăturarea lui Bashar al-Assad, o relansare întârziată de sancțiunile internaționale și de echipamentele învechite, notează AFP. După ce autoritățile islamiste au ajuns la putere în decembrie, media de s
VIDEO/Onoruri militare pentru Scholz, 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană
Cancelarul în exercițiu Olaf Scholz, care îi va preda marți postul lui Friedrich Merz, va rămâne 'cancelarul momentului de cotitură' pentru armata germană, a cărei modernizare a inițiat-o, a salutat luni seară ministrul apărării Boris Pistorius, în cursul unei ceremonii militare pentru plecarea sa, notează AFP.
SUA: Șeful Pentagonului ordonă o reducere cu 20% a numărului celor mai înalți gradați
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a ordonat luni o reducere cu cel puțin 20% a numărului de generali și amirali de patru stele în serviciu, conform unui memoriu, citat de AFP. De la intrarea în funcție la sfârșitul lunii ianuarie, administrația Donald Trump afirmă că dorește să alinieze forțele armate la priorită
Peru: Guvernul anunță măsuri de urgență după uciderea a 13 angajați ai unei mine
Președinta peruană Dina Boluarte a anunțat luni o serie de măsuri de urgență în provincia Pataz, în nordul Peru, în urma descoperirii, în ziua precedentă, a corpurilor a 13 angajați ai unei companii miniere răpiți, notează AFP. Mineritul, motorul economic al Peru, se află în centrul tensiunilor în această pr
Yemen: Israelul anunță că a lovit infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida
Armata israeliană a anunțat luni seara că a lansat atacuri aeriene asupra unor infrastructuri ale rebelilor houthi din Hodeida, sudul Yemenului, la o zi după un atac cu rachete asupra aeroportului internațional din Tel Aviv revendicat de acești rebeli aliați ai Iranului, relatează AFP. Loviturile au fost efectuate 'ca răspuns la atacurile
Ofensiva din Gaza va include strămutarea 'majorității' locuitorilor (armata israeliană)
Noua campanie militară din Fâșia Gaza anunțată luni va necesita strămutarea 'majorității' palestinienilor din acest teritoriu, a declarat generalul de brigadă Effi Defrin, purtător de cuvânt al armatei israeliene, relatează AFP. 'Operațiunea include un atac pe scara largă (și) deplasarea majorității populației din Fâșia Gaza'