Comemorarea Holocaustului la Ierusalim: Netanyahu va încerca să convingă marile puteri să-şi sporească presiunile asupra Iranului

Israelul va încerca săptămâna aceasta să convingă SUA, dar mai ales Rusia şi Franţa, să facă uz de influenţa lor în Orientul Mijlociu pentru a o reduce pe cea a Iranului, prezentat ca o nouă ameninţare la adresa evreilor, la 75 de ani după Holocaust, comentează miercuri AFP.
Circa 40 de lideri străini au început să vină la Ierusalim pentru acţiunile de comemorare ce vor avea joi cu prilejul a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, cu un program de luptă împotriva antisemitismului în Occident, dar şi privind dosarul iranian.
Pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ameninţarea nazistă de altădată poartă azi un alt nume: cel al Iranului, pentru că Republica Islamică ameninţă, prin programul său nuclear şi balistic, existenţa însăşi a statului israelian.
"O treime dintre evrei au pierit în flăcări (în lagărele naziste) şi noi nu puteam face nimic. După Holocaust, statul Israel a fost format, însă tentativele de a distruge poporul evreu nu au dispărut. Iranul declară în fiecare zi că vrea să radă Israelul de pe faţa pământului", a declarat săptămâna aceasta Netanyahu.
"Prima lecţie de la Auschwitz este următoarea: răul trebuie distrus din rădăcină imediat ce apare. Or Iranul este un lucru foarte rău (...), ce ar putea să sporească şi mai mult cu arma nucleară", a adăugat el într-o înregistrare video postată pe YouTube.
Israelul s-a opus acordului asupra programului nuclear iranian din 2015 şi le cere europenilor să susţină SUA, care s-au retras din acest acord în mai 2018, iar ulterior au reimpus sancţiuni împotriva Teheranului şi l-au ucis la începutul lui ianuarie pe generalul Qassem Soleimani, provocând o undă de şoc în regiune.
Problema iraniană va fi "în meniul" întrevederii de miercuri dintre Benjamin Netanyahu şi preşedintele francez Emmanuel Macron, având drept obiectiv ca "Iranul să revină la obiectivele sale", a confirmat Palatul Elysee, Teheranul renunţând progresiv la angajamentele asumate în acord, ce prevede o reducere drastică a producţiei nucleare iraniene.
Parisul s-a pronunţat împotriva impunerii de sancţiuni, activând, împreună cu Londra şi Berlinul, procedura pentru reglementarea diferendelor prevăzută în caz de încălcare a angajamentelor.
Această acţiune diplomatică a fost relativ bine primită de Israel, unde analiştii se îndoiesc cu toate acestea de capacitatea lui Netanyahu de a-i convinge pe europeni şi cu atât mai mult Rusia, apropiată de Teheran, să îmbrăţişeze poziţia americană privind o "presiune maximă" asupra Iranului.
Chiar dacă nu-i va convinge pe ruşi şi francezi asupra acestui dosar sensibil, Netanyahu poate totuşi să abordeze cu ei problema influenţei Iranului în Siria, unde Rusia joacă un rol-cheie, şi în Liban, unde Franţa, fostă putere mandatară, rămâne influentă.
În ultimii ani, miliţii pro-iraniene şi-au înmulţit tirurile sau tentativele de atac dinspre Siria împotriva Israelului, care a replicat cu lovituri aeriene, în special asupra Damascului.
După asasinarea lui Qassem Soleimani, preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe luptă alături de cele siriene din 2015, a întreprins o vizită-surpriză la Damasc, prima de la declanşarea războiului în Siria.
"Este posibil să fi fost o tentativă de a întări poziţia rusă în această ţară în detrimentul Iranului", alt mare aliat al Damascului, opinează Itamar Rabinovitch, fost negociator cu Siria, azi profesor emerit la Universitatea din Tel Aviv.
Or, ceea ce-şi doreşte Israelul este să vadă Rusia reducând influenţa Iranului în Siria, apreciază analişti. "Însă ruşii nu vor face concesii Israelului şi SUA fără a obţine ceva în schimb", potrivit lui Rabinovitch, care nu se aşteaptă la schimbări majore la Ierusalim, pentru că SUA sunt reprezentate la eveniment de vicepreşedinte şi nu de preşedinte.
Să ofere ce? "Nu sunt convins că Israelul are ceva special de oferit în schimb în afară de informaţii (ale serviciilor de securitate) asupra unor probleme precise", subliniază Menahem Merhavy, conferenţiar la Universitatea Ebraică de la Ierusalim.
Mai este şi problema Libanului - vecinul de la nord al Israelului - aflat în parte sub influenţă iraniană prin mişcarea şiită Hezbollah. "Dacă aş fi premierul (Netanyahu), aş evoca mai mult Libanul decât Siria în timpul întrevederii mele cu Macron", afirmă Rabinovitch.
În ultimele luni, armata israeliană a acuzat Hezbollah că încearcă să convertească, cu ajutorul Iranului, rachetele sale în unele de precizie. Aceste rachete vor fi mai greu de oprit decât rachetele vechi de către sistemul de apărare israelian şi ar putea cauza pagube importate pe teritoriul israelian, potrivit armatei. AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Președintele sârb va merge în Rusia la parada de 9 mai pentru că i-a promis lui Putin
Președintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat joi că își respectă cuvântul dat menținând vizita sa la Moscova pentru a participa la parada militară din Piața Roșie, așa cum i-a promis omologului său rus Vladimir Putin, transmite AFP. 'Acum opt luni (...) i-am spus președintelui Putin într-o discuție la telefon
Nuclear: Fără reuniune între iranieni și europeni vineri (ministrul Barrot)
Șeful diplomației franceze, Jean-Noël Barrot, a confirmat joi că nu va avea loc nicio întâlnire vineri între iranieni și europeni privind programul nuclear iranian, așa cum sugerase Teheranul la începutul acestei săptămâni, relatează AFP. 'O reuniune tehnică era avută în vedere înainte de (...
VIDEO/1mai : Între 157.000 și 300.000 de manifestanți în Franța
Între 157.000 și 300.000 de persoane au manifestat joi în Franța cu ocazia zilei de 1 mai, între care 32.000 până la 100.000 la Paris, 'împotriva extremei drepte și pentru pace, libertăți și justiție socială', potrivit poliției și reprezentanților sindicatului CGT, relatează AFP. 'Această zi de manifes
Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în #Ucraina (șeful diplomației franceze)
Ministrul de externe francez Jean-Noël Barrot a declarat joi că președintele rus Vladimir Putin este 'singurul obstacol' în calea păcii în Ucraina, declarație făcută la o zi după ce Washingtonul și Kievul au semnat un acord privind mineralele, relatează AFP. 'Trebuie să recunoaștem, cred că de acum este clar că sin
SUA: Trump a anunțat numirea consilierului său Mike Waltz în funcția de ambasador la ONU
Președintele american Donald Trump a anunțat joi că îl numește pe Mike Waltz, anterior consilierul său pentru securitate națională, în funcția de ambasador al SUA la ONU, potrivit unui mesaj difuzat pe rețeaua sa de socializare Truth Social, relatează AFP. 'Mike Waltz a muncit din greu pentru a acorda prioritate intereselor naț
Mexicul și Statele Unite au convenit să amelioreze balanța comercială (Sheinbaum)
Președinta Mexicului Claudia Sheinbaum a declarat joi că a convenit cu omologul său american Donald Trump să lucreze pentru ameliorarea balanței comerciale dintre cele două țări, unul dintre argumentele republicanului pentru impunerea de taxe vamale, relatează AFP. Într-o convorbire telefonică apreciată drept 'foarte bună' s-a co
#Ucraina: Zelenski salută acordul 'cu adevărat echitabil' semnat cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat miercuri acordul, potrivit lui, 'cu adevărat echitabil' semnat cu Statele Unite privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei, un document care s-a aflat în negocieri de câteva săptămâni, relatează AFP. 'Acordul s-a schimbat semnificativ în timpul proc
SUA: Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a demisionat (media)
Implicat în scurgeri de informații militare confidențiale, Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, își va părăsi postul joi, potrivit media americane citate de AFP. Potrivit CBS, și consilierul său principal Alex Wong va demisiona. Fox News a informat că președintele SUA va anunța aceste demisii în c
1 mai: Peste 400 de arestări la Istanbul, potrivit unei asociații de avocați
Peste 400 de persoane care participau la sărbătorile de 1 Mai au fost arestate joi la Istanbul, unde o parte a orașului a fost blocată pentru a preveni orice adunare în emblematica Piață Taksim, a declarat o asociație a avocaților, relatează AFP. 'Numărul de arestări care au ajuns în unitatea noastră de criză depășește 400'
Medvedev afirmă că Trump a obligat #Ucraina să plătească pentru ajutorul SUA prin acordul privind mineralele
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat joi că semnarea acordului privind mineralele între Ucraina și Statele Unite înseamnă că președintele american Donald Trump a obligat Kievul să plătească pentru viitorul ajutor militar american, relatează Reuters. Acordul, semnat miercuri la Washington, va oferi Statelor Unite acces l
Ministrul de externe ucrainean salută un 'pas important' în relațiile cu SUA după semnarea acordului privind mineralele
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiha, a salutat joi acordul privind mineralele semnat cu Statele Unite ca fiind 'un pas important' în relațiile cu Washingtonul și a precizat că a discutat despre semnarea acestui document cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, relatează Reuters. Acordul economic între SUA
Echipa lui Trump presează Beijingul să negocieze tarifele vamale, potrivit presei chineze
Contrar afirmațiilor președintelui american Donald Trump, Washingtonul, și nu Beijingul, este cel care 'se grăbește' să negocieze tarifele vamale, administrația americană 'luând initiațiva' a numeroase contacte bilaterale, a afirmat joi mass-media oficială chineză, relatează AFP. Cele două mari puteri economice ale lumii
Coreea de Sud: Președintele interimar Han Duck-soo și-a anunțat demisia
Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a demisionat joi și a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale anticipate din 3 iunie, relatează Yonhap și Reuters. Han și-a anunțat decizia în timpul unei conferințe de presă la Seul, punând astfel capăt săptămânilor de speculații cu privire la participarea sa la aleger
#Ucraina: 2 morți și 15 răniți într-un atac al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale din Odesa
Două persoane au fost ucise și alte 15 au fost rănite într-un 'atac masiv' al forțelor ruse asupra unei zone rezidențiale și a unei școli din Odesa, în sudul Ucrainei, au anunțat joi serviciile de urgență ale țării, relatează AFP. Președinția ucraineană a reacționat cerând încă o dată o 'încetare compl
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon Suk Yeol, inculpat pentru abuz de putere
Parchetul sud-coreean a anunțat joi că fostul președinte Yoon Suk Yeol a fost inculpat pentru 'abuz de putere' în urma tentativei sale ratate de a institui legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Investigații suplimentare pentru abuz de putere au condus la această inculpare suplimentară' după cea de 'rebeli