Iran şi SUA: 40 de ani de la criza ostaticilor americani

În urmă cu 40 de ani, studenţi islamişti iranieni au luat cu asalt ambasada SUA la Teheran, ţinând ostatici 52 de diplomaţi şi angajaţi timp de 444 de zile şi provocând o ruptură a relaţiilor dintre cele două ţări, comentează AFP care prezintă o cronologie a unor evenimente care au marcat relaţiile dintre Iran şi SUA.
În august 1953, Londra şi Washingtonul au orchestrat o lovitură de stat împotriva premierului iranian Mohammad Mossadegh, care naţionalizase compania petrolieră controlată până atunci de britanici.
Lovitura de forţă permite revenirea la Teheran a şahului Mohammad Reza Pahlavi, constrâns să se exileze în Europa din cauza dezacordurilor cu Mossadegh, care încerca să-i limiteze puterile.
Iranul în perioada şahului devenise unul dintre principalii clienţi ai industriei de apărare americane şi un scut împotriva influenţei sovietice.
La sfârşitul anilor '50, au fost puse bazele programului nuclear iranian, sub auspiciile Statelor Unite şi în cadrul unor acorduri bilaterale cu şahul. În 1957, este semnat cu Washingtonul un acord privind un program nuclear de cooperare civilă.
La 1 februarie 1979, imamul Khomeini s-a întors la Teheran după peste 14 ani de exil. Şahul a fugit în ianuarie după luni de proteste împotriva regimului său şi revoluţia a învins pe 11 februarie.
La 4 noiembrie 1979, studenţi islamişti au luat cu asalt ambasada SUA la Teheran, cerând extrădarea fostului şah care primea îngrijiri medicale în Statele Unite. Un număr de 52 de persoane au fost ţinute ostatice timp de 444 de zile.
În urma acestui incident, în aprilie 1980 Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul şi a impus un embargou comercial.
În noiembrie 1986, dezvăluirile iraniene privind vizita la Teheran a unui emisar al preşedintelui american Ronald Reagan au făcut să iasă la iveală afacerea de vânzări de arme americane către Teheran (Irangate), care viza să obţină eliberarea ostaticilor americani în Liban.
La 3 iulie 1988, cu puţin înainte de încheierea războiului dintre Irak şi Iran, un avion Airbus al companiei Iran Air este doborât, ''din greşeală'' , potrivit Washingtonului, de o navă de război americană deasupra Golfului. Bilanţul: 290 de morţi.
La 30 aprilie 1995 SUA au decretat un embargou economic total împotriva Iranului ''care căuta să obţină arma nucleară'', potrivit preşedintelui american de atunci Bill Clinton. Embargoul este urmat de sancţiuni împotriva companiilor care investesc în sectoarele petrolier sau gazier din Iran.
La 29 ianuarie 2002, succesorul lui Bill Clinton, George W. Bush, a plasat Iranul pe aşa-numita ''axă a răului'', argumentând că acest stat susţine terorismul.
Preşedintele conservator iranian, Mahmoud Ahmadinejad, relansează în 2015 programul de îmbogăţire a uraniului.
În martie 2009, preşedintele SUA Barack Obama se oferă să ''discute direct cu poporul şi liderii'' Iranului. Dar în iunie, el a condamnat represiunea împotriva manifestaţiilor din Iran şi a apreciat că legitimitatea realegerii lui Ahmadinejad pune ''serioase semne de întrebare''.
În iunie 2013, Statele Unite afirmă că ''sunt pregătite să colaboreze direct'' cu noul preşedinte Hassan Rohani, iar în septembrie, Obama şi Rohani vorbesc la telefon, o premieră din 1979 pentru doi lideri american şi iranian.
La 14 iulie 2015, Teheranul ajunge cu cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia) şi cu Germania la un acord care pune capăt la 12 ani de tensiuni în jurul dosarului nuclear iranian.
Încheiat la Viena, acordul intră în vigoare la începutul anului 2016 şi prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor în schimbul garanţiilor că Teheranul nu se va dota cu armă atomică.
Dar la 8 mai 2018, preşedintele SUA Donald Trump a anunţat că ţara sa se retrage unilateral din acesta pact. Washingtonul a restabilit în august, apoi în noiembrie, sancţiuni severe, în special împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului.
În mai 2019, Teheranul a început să se retragă din unele dintre obligaţiile asumate în cadrul acordului internaţional din 2015, ca represalii la sancţiunile americane care sufocă economia ţării.
Tensiunea a atins un nou apogeu în iunie când Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, au anunţat că au doborât o dronă americană care ar fi încălcat, potrivit Teheranului, spaţiul aerian iranian, acuzaţie negată de Pentagon. Trump a susţinut că a anulat in extremis represaliile la acest incident.
În iulie anul acesta, Iranul a anunţat că produce uraniu îmbogăţit la cel puţin 45%, un nivel interzis de acordul de la Viena. AGERPRES/(AS - autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski le cere aliaților să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune în aplicare o încetare a focului
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este posibilă în orice moment și a cerut aliaților Kievului să exercite presiuni mai mari asupra Moscovei pentru a pune în aplicare această măsură, relatează Reuters. 'Credem că o încetare a focului este posibilă în orice m
După un an de guvernare de dreapta, Portugalia este din nou în campanie electorală
Portugalia a intrat oficial duminică în campania electorală pentru alegerile legislative anticipate din 18 mai, al treilea scrutin din ianuarie 2022, pentru care guvernul de dreapta moderat este favorit, dar fără nicio garanție că o victorie ar asigura stabilitatea viitorului executiv, transmite France Presse. La alegerile din martie 202
Președintele Donald Trump vorbește la NBC despre un nou mandat, soarta TikTok și respectarea Constituției în SUA
Președintele SUA, Donald Trump, își clarifică intențiile cu privire la un nou mandat și la soarta TikTok într-un interviu realizat vineri și difuzat duminică în cadrul emisiunii 'Meet the Press with Kristen Welker' de la NBC News. El a fost întrebat și dacă în SUA este respectată Constituția, după cum relatează agențiile internaț
Nicaragua va părăsi UNESCO după un premiu decernat unui ziar de opoziție
Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenția sa de a părăsi organizația, după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului istoric La Prensa, a cărui redacție a fost forțată să plece în exil, a anunțat duminică Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, informează AFP. Această de
Controalele la frontierele germane vor fi înăsprite imediat de către noul ministru de interne
Noul ministru de interne al Germaniei, Alexander Dobrindt, din partea Uniunii Creștin-Sociale (CSU) din Bavaria, intenționează să dispună respingeri sporite ale migranților și controale mai frecvente la frontierele externe ale Germaniei, încă de miercuri, a doua zi după preluarea mandatului în cadrul noului guvern de coaliție, relatează dpa.
Președintele rus, Vladimir Putin, vorbește într-un documentar despre #Ucraina, Occident și succesiune
Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște că Rusia nu era pregătită să se confrunte cu Occidentul în 2014, speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina și crede în reconcilierea cu țara vecină. El a făcut aceste declarații într-un film documentar al televiziunii de stat ruse, intitulat 'Rusia, Kremlin, Putin, 25 de an
Președintele ucrainean Zelenski face o vizită la Praga
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit duminică la Praga, într-o vizită de două zile în Cehia, transmite AFP, remarcând sprijinul necondiționat acordat Ucrainei de Cehia de la începutul invaziei ruse. Șeful de stat de la Kiev a fost întâmpinat la aeroport de ministrul ceh de externe Jan Lipavski,
O rachetă a lovit Israelul după un atac revendicat de rebelii yemeniți Houthi
O rachetă a lovit duminică teritoriul Israelului în apropiere de aeroportul Ben Gurion de lângă Tel Aviv, transmite dpa. După ce s-au declanșat alarmele antiaeriene, forțele armate israeliene au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen și că se fac încercări de interceptare. Purtătoru
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită în Rusia în 7-10 mai
Președintele chinez Xi Jinping va face o vizită oficială în Rusia în perioada 7-10 mai, când va participa la cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, a anunțat duminică Kremlinul printr-un comunicat preulat de Reuters de pe Telegram. Președinția de la Mosco
Încă o rachetă lansată din Yemen a vizat Israelul
Alarmele antiaeriene s-au auzit în Israel duminică; forțele armate au anunțat că a fost detectată o rachetă care se apropia dinspre Yemen, transmite dpa, care observă că este a treia zi consecutiv când rebelii yemeniți Houthi atacă teritoriul israelian. Militarii israelieni au comunicat că au avut loc mai multe încercări de i
#Ucraina: Dronele rusești au rănit la Kiev 11 oameni, printre care doi copii
Un atac rusesc cu drone a rănit noaptea trecută la Kiev 11 oameni, printre care doi copii, au anunțat duminică oficiali și militari din capitala Ucrainei, citați de Reuters. Resturile de drone căzute au declanșat incendii în clădiri rezidențiale din cartierele Obolonski și Sviatoșinski ale capitalei ucrainene, a comunicat în mediil
Președintele sârb, în stare 'stabilă' după ce a fost internat la revenirea din Florida
Președintele sârb Aleksandar Vucic a fost internat sâmbătă la un spital militar din Belgrad după ce s-a întors din Statele Unite și se află într-o stare 'stabilă', potrivit unei surse medicale, relatează AFP. Vucic, în vârstă de 55 de ani, 'a fost internat la Academia medicală militară imediat du
Kosovo: Parlamentul nu a reușit să-și aleagă președintele pentru a zecea oară
Parlamentarii kosovari nu au reușit pentru a zecea oară să-și aleagă sâmbătă un președinte, amânând și mai mult formarea unui guvern, la aproape trei luni după alegerile legislative, relatează AFP. Kosovo se află într-un impas politic de la alegerile din 9 februarie, câștigate de partidul de guvernământ Vete
BTA: Peste 700 de militari vor participa la Ziua Vitejiei și la Parada Forțelor Armate Bulgare pe 6 mai
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe, care este celebrată ca Zi a Vitejiei și a Forțelor Armate Bulgare, va fi marcată în centrul Sofiei pe 6 mai printr-o binecuvântare a culorilor și cu o paradă militară, a informat serviciul de presă al Ministerului Apărării. La paradă vor participa peste 700 de militari din Unitatea Gărzilor Naț
Premierul australian de centru-stânga revendică victoria în alegerile legislative
Șeful guvernului laburist australian Anthony Albanese a revendicat victoria în alegerile legislative de sâmbătă, într-un discurs adresat susținătorilor săi, relatează AFP. 'Mulțumesc poporului australian pentru că mi-a dat șansa de a continua să slujesc cea mai bună națiune din lume', a declarat premierul la Sydney.