Brexit: Adversarii retragerii din UE fără acord pornesc ofensiva judiciară; Corbyn încearcă să împiedice suspendarea parlamentului

Adversarii britanici ai unui Brexit fără acord au lansat joi o ofensivă judiciară după decizia premierului conservator Boris Johnson de a amâna până pe 14 octombrie ''Discursul Reginei'', ceea ce implică de facto suspendarea activităţii parlamentului până la acea dată, în timp ce liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a anunţat că în cele câteva zile în care parlamentul va funcţiona totuşi la începutul lui septembrie va încerca să obţină adoptarea unei legislaţii care să împiedice un Brexit fără acord, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
Regina a acceptat miercuri solicitarea lui Johnson de a suspenda activitatea legislativului începând cu o zi din intervalul 9-12 septembrie până la 14 octombrie, după terminarea vacanţei parlamentare marţi, 3 septembrie.
''Ceea ce vom încerca marţi este să-l oprim din punct de vedere politic (pe Johnson) printr-un proces parlamentar de adoptare a unei legislaţii care să împiedice un Brexit fără acord şi de asemenea să încercăm să-l împiedicăm să închidă parlamentul în această perioadă crucială'', a spus joi liderul laburist.
Imediat după terminarea vacanţei parlamentare, pe 3 septembrie, adversarii unui Brexit fără acord i-ar putea solicita preşedintelui Camerei Comunelor, John Bercow, convocarea unei dezabateri de urgenţă prin procedura aşa-numită ''Standing Order 24''. Ei ar putea astfel să preia controlul agendei parlamentare şi să depună un proiect de lege care să-l oblige pe premierul Boris Johnson să solicite o nouă amânare a Brexitului, prevăzută în prezent pentru 31 octombrie. În parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, numeroşi parlamentari fiind de fapt împotriva Brexitului în sine.
Prin Discursul Reginei, care de fapt este elaborat de guvern, se dă startul unei noi sesiuni parlamentare şi textul schiţează planurile guvernului pentru următorul an, prezentând priorităţile şi agenda legislativă. Activitatea legislativului britanic este de obicei suspendată înaintea Discursului Reginei, în ultimii ani durata acestei suspendări variind între cinci şi 20 de zile. De data aceasta însă, suspendarea se suprapune cu perioada premergătoare ultimei date-limită a retragerii Regatului Unit din UE, amânată succesiv după ce Camera Comunelor a respins de trei ori acordul pe care fostul premier Theresa May l-a încheiat cu Bruxelles-ul, astfel că opoziţia îl acuză pe Johnson că recurge la această manevră pentru a-i zădărnici planurile de oprire a unui Brexit fără acord, dat fiind intervalul scurt de timp pe care l-ar avea la dispoziţie între 14 şi 31 octombrie.
Boris Johnson doreşte renegocierea acestui acord şi în special eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranţă'' nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, astfel că această clauză restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relaţie cu UE.
Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu fostul premier Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie şi avertizează că excluderea unui Brexit fără acord reduce forţa de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuşi asupra acordului respins de Camera Comunelor.
Pe lângă măsurile legislative menite să-l împiedice pe Johnson să decidă un Brexit fără acord, opoziţia laburistă şi liberal-democrată are în vedere inclusiv o moţiune de cenzură rapidă în primele zile din septembrie, cât va funcţiona parlamentul, însă chiar dacă această moţiune ar trece şi Johnson nu va reuşi să obţină învestirea unui nou guvern el ar putea împinge alegerile anticipate până după data de 31 octombrie.
Au fost de asemenea iniţiate acţiuni legale împotriva unui Brexit fără acord. Astfel, un grup de circa 75 de parlamentari pro-UE s-au adresat celei mai înalte instanţe civile din Scoţia, care a programat o audienţă pe 6 septembrie. O altă sesizare împotriva deciziei lui Johnson, formulată de militantul nord-irlandez pentru drepturile omului, Raymond McCord, va fi examinată vineri de Înalta Curte a Irlandei de Nord. Alte trei acţiuni în justiţie distincte au fost iniţiate la Belfast, pe motivul că un eventual Brexit fără acord ar contraveni acordurilor de pace din 1998. Gina Miller, o antreprenoare şi militantă anti-Brexit, s-a adresat şi ea justiţiei, bazându-se pe precedentul din 2017, când a reuşit printr-un demers similar să oblige guvernul Theresei May să consulte parlamentul asupra procesului de retragere din UE.
O opţiune pentru adversarii unui Brexit fără acord ar fi chiar votarea după 14 octombrie a acordului încheiat cu UE de fostul premier Theresa May.
Dar şi guvernul lui Johnson ar putea încerca diferite stratageme de sabotare a planurilor opoziţiei, cum ar fi introducerea unui nou buget, pentru a ocupa agenda parlamentară până pe 31 octombrie, sau chiar măsuri ''extreme'' precum impunerea de noi zile nelucrătoare sau numirea unor Lorzi ''pro-Brexit'' în camera superioară a parlamentului.
Decizia lui Johnson de a amâna Discursul Reginei i-a indignat pe adversarii Brexitului, sau pe cei ai Brexitului fără acord, dar ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Jacob Rees-Mogg, consideră că ''această indignare este stupidă şi creată de cei care nu vor să părăsim UE'', în pofida rezultatului referendumului din 2016.
Manifestaţii împotriva lui Johnson au avut loc miercuri seară la Londra, Manchester, Edinburgh şi în alte oraşe, unul dintre sloganurile participanţilor fiind ''opriţi lovitura de stat''.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Tudor Martalogu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski le cere statelor UE să ajungă la un 'acord politic' pentru ca #Ucraina să avanseze în procesul de aderare
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să convină un 'acord politic' între statele sale membre pentru ca Ucraina să poată avansa în procesul de aderare la blocul comunitar, acord care să nu permită vreun veto din partea celor reticenți față de această aderare, transmite agenția EFE. 'Ucraina a trecut de
Papa Francisc, comemorat în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg
Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, transmite: Papa Francisc a fost comemorat luni în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg, președinta legislativului comunitar, Roberta Metsola, aducându-i un omagiu și reamintind de apelul fostului Suveran Pontif 'la acțiune și la a lucra împreună în fiecare zi pentru o Europă
Trump afirmă că lideri ai UE i-au cerut să-l sune pe Putin pentru că acesta le-a ignorat apelurile
Președintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze președintelui rus Vladimir Putin, susținând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent. 'Știți că li
Iranul îl acuză pe Netanyahu că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a acuzat luni Israelul că încearcă să atragă Statele Unite într-o 'catastrofă' în Orientul Mijlociu și a avertizat împotriva oricărei tentative de război împotriva Iranului, relatează AFP. Premierul israelian Benjamin 'Netanyahu încearcă cu nerușinare să DICTEZE ce po
Aliații încearcă să ajungă la un acord pentru furnizarea mai multor sisteme Patriot pentru #Ucraina
Aliații occidentali ai Ucrainei poartă discuții cu privire la furnizarea de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot Kievului, intenționând să ajungă la un acord înainte de summitul NATO, preconizat pentru sfârșitul lunii iunie, a declarat luni o sursă familiarizată cu acest dosar, potrivit Reuters. Ucraina este din ce în ce
Spania: Parchetul deschide o anchetă cu privire la moartea a mii de spanioli în lagăre naziste
Parchetul spaniol a anunțat luni deschiderea unei anchete referitoare la moartea a aproape 4.500 de spanioli în lagăre de exterminare naziste, unde fuseseră deportați după ce se exilaseră în Franța pentru a fugi de dictatura lui Franco, transmite AFP. Ministerul Public urmărește să stabilească dacă a existat 'o strategie comună între dict
Israelul a aprobat un plan prevăzând 'cucerirea' Fâșiei Gaza (sinteză AFP)
Cabinetul de securitate israelian a aprobat o extindere a operațiunilor militare vizând 'cucerirea' Fâșiei Gaza, după ce autoritățile au dispus mobilizarea a zeci de mii de rezerviști pentru această ofensivă, a declarat luni
Viitorul cancelar german Friedrich Merz promite reforme
Berlin, 5 mai /Agerpres/- Viitorul cancelar federal german de centru-dreapta, Friedrich Merz, a promis luni acțiuni rapide de reformă economică pentru a scoate Germania din recesiune, relatează agențiile Reuters și DPA. Blocul politic al lui Merz, format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) împreună cu filiala sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), și
UE: Fără China, Rusia nu ar putea continua să atace Ucraina 'cu aceeași forță'
Comisia Europeană a declarat luni că, fără sprijinul Chinei, Rusia nu ar putea continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei 'cu aceeași forță' și a subliniat că Beijingul 'rămâne un facilitator-cheie' al Kremlinului, relatează EFE. 'China rămâne un facilitator-cheie pentru continuarea războiului de agresiune al Rusiei
Uniunea Europeană, 'îngrijorată' de noul plan israelian pentru Fâșia Gaza, face apel la 'reținere'
Uniunea Europeană este 'îngrijorată' de noul plan israelian privind 'cucerirea' Fâșiei Gaza și face apel să se dea dovadă de 'cea mai mare reținere', a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează AFP. 'Uniunea Europeană este îngrijorată de extinderea prevăzută a operațiunii fo
Franța: Ministerul de Interne înăsprește criteriile de naturalizare a străinilor
Ministrul de interne francez, Bruno Retailleau, a prezentat luni un nou ordin ce vizează înăsprirea criteriilor de naturalizare a străinilor, în materie de respectare a legilor, cunoaștere a limbii franceze și inserție pe piața muncii, transmite AFP. 'Această circulară reprezintă o ruptură', dar 'nu cu dreptul nostru', a subliniat R
O jurnalistă rusă, care risca ani grei de închisoare pentru criticile împotriva invaziei în #Ucraina, exfiltrată în Franța de RSF
Jurnalista rusă Ekaterina Barabaș, critic de cinema - care risca până la zece ani de închisoare pentru că a denunțat războiul dus de Moscova în Ucraina -a fost exfiltrată prin țări terțe, în Franța de către Reporters sans frontieres (RSF- Reporteri fără frontiere), a anunțat luni această organizație neguvernamentală în cadrul unei conferințe de
Trei civili uciși în atacuri cu drone ucrainene în regiunea rusă Kursk
Atacuri cu drone ucrainene au ucis luni trei civili în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksandr Hinștein, relatează AFP. Forțele ucrainene au lansat un atac surpriză asupra teritoriului de la granița cu Ucraina în august 2024, cucerind aproximativ 1.400 de kilometri pătrați. Armata rusă desfășoară o ofensivă la s
Iranul afirmă că poziția sa față de negocierile cu SUA cu privire la programul nuclear rămâne neschimbată
Iranul rămâne angajat față de diplomație cu Statele Unite, a indicat luni guvernul de la Teheran, după ce a patra rundă de negocieri cu Washingtonul cu privire la programul nuclear, prevăzută să aibă loc pe 3 mai la Roma, a fost amânată din 'motive logistice', transmite Reuters. 'Noi ne-am anunțat angajamentul de a continua pe calea dia
Kremlinul afirmă că este necesară o întâlnire Trump-Putin
Kremlinul a declarat luni, referitor la o eventuală întrevedere în Arabia Saudită între președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, că o întâlnire între cei doi este necesară, dar a precizat că liderul rus nu are prevăzută nicio deplasare în Orientul Mijlociu pentru jumătatea acestei luni, transmite Reuters.