logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Sondaj Eurobarometru: Cetăţenii au cea mai bună imagine despre UE din ultimii cinci ani

Imagine din galeria Agerpres

Comisia Europeană a publicat joi rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru, care arată o percepţie mult mai pozitivă a cetăţenilor faţă de Uniunea Europeană. Rezultatele obţinute în intervalul 7 iunie - 1 iulie, după alegerile europarlamentare de anul acesta, sunt cele mai bune din ultimii cinci ani, de la sondajul din iunie 2014, realizat înainte de începutul mandatului Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker.

Cele mai importante rezultate sunt, potrivit CE, nivelul record atins de sprijinul pentru euro şi ascensiunea schimbărilor climatice pe locul al doilea, după imigraţie, ca subiecte de interes pentru cetăţenii europeni.

Încrederea în UE a crescut în 20 de state membre şi este în continuare mai mare decât încrederea în guvernele sau parlamentele naţionale. Cele mai mari niveluri s-au înregistrat în Lituania (72%), Danemarca (68%) şi Estonia (60%). "Tind să aibă încredere" în Uniune peste jumătate din cei care au răspuns în mai multe ţări - Luxemburg (59%), Finlanda (58%), Portugalia (57%), Malta şi Suedia (ambele 56%), Bulgaria şi Ungaria (ambele 55%), Irlanda, Polonia, Olanda şi Cipru (54%), România şi Austria (ambele 52%), respectiv Letonia şi Belgia (ambele 51%).

De la precedentul Eurobarometru, din toamna lui 2018, proporţia celor care au o imagine pozitivă despre UE a crescut în 23 de state membre, cel mai evident în Cipru (47%, +11), Ungaria (52%, +9), Grecia (33%, +8), România (60%, +8) şi Portugalia (60%, +7). Pe ansamblul Uniunii, 45% din cetăţeni percep o imagine bună, 35% una neutră şi doar 17% (cel mai scăzut procentaj din ultimii 10 ani) una proastă.

Majoritatea europenilor (61%) sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii, în timp ce 34% sunt pesimişti. Optimismul este cel mai ridicat în Irlanda (85%), Danemarca (79%), Lituania (76%) şi Polonia (74%); cele mai scăzute niveluri se înregistrează în Regatul Unit (47%) şi Franţa (50%).

Funcţionarea democraţiei în UE este considerată satisfăcătoare de 55% din cetăţeni, procentaj în creştere cu 5 puncte procentuale faţă de toamna trecută şi cu 11 puncte faţă de primăvara lui 2014. Numărul celor nemulţumiţi a scăzut cu cinci puncte, la 36%.

Majoritatea cetăţenilor celor 28 de ţări membre (56%) sunt de părere că "vocea lor contează în UE", o creştere de 7 puncte procentuale faţă de toamna trecută şi de 11 puncte faţă de iunie 2014. Cele mai înalte niveluri de încredere sunt în Suedia (86%), Danemarca (81%) şi Olanda (76%).

Sprijinul pentru moneda unică europeană a crescut în interiorul zonei euro cu un punct procentual, la 76%, şi a rămas nemodificat, la 62%, pe ansamblul UE.

Opiniile privind starea economiilor naţionale sunt pozitive în proporţie de 49% şi negative pentru 47% din europeni. Majoritatea cetăţenilor are o părere bună despre economie în 17 ţări, printre care Luxemburg (94%), Danemarca (91%) şi Olanda (90%). Cele mai puţine opinii pozitive s-au înregistrat în Grecia (7%), Croaţia şi Bulgaria (ambele 20%), Italia (22%), Spania (26%) şi Franţa (29%).

Cele mai mari realizări ale Uniunii sunt cetăţenia europeană şi libertatea de mişcare, consideră majoritatea cetăţenilor din toate cele 28 de state membre; 73% din europeni sunt de această părere - cu 2 procente mai mulţi decât toamna trecută), iar cele mai multe opinii în acest sens se regăsesc în Luxemburg (93%), Germania (88%) şi Spania (87%); chiar şi acolo unde s-au consemnat cele mai slabe rezultate - 57% în Grecia şi Italia, respectiv 52% în Bulgaria - majoritatea apreciază avantajele de a fi european.

Libertatea de mişcare în scopul de a trăi, munci, studia sau a face afaceri oriunde în UE este sprijinită de o mare majoritate - 81% (în scădere cu două procente faţă de toamna lui 2018) în întreaga Uniune şi peste două treimi în fiecare stat membru, de la Lituania (94%) până la Italia şi Regatul Unit (ambele 68%).

La nivel european şi naţional, principala preocupare a cetăţenilor rămâne imigraţia, menţionată de 34% din cei care au răspuns la întrebări; nivelul este în scădere cu 6 puncte procentuale faţă de toamna anului trecut. A crescut în schimb cu 6 procente interesul faţă de schimbările climatice, care au urcat astfel de pe locul al cincilea pe al doilea în atenţia europenilor. Urmează la egalitate (18%) situaţia economică, starea financiară a statelor membre şi terorismul, urmate de mediu, care este principala preocupare pentru 13% din cetăţeni. Şomajul este pe locul al şaptelea ca subiect de interes pe ansamblul UE, cu 12%, însă pe primul loc la nivel naţional, cu 21%, la egalitate cu creşterea preţurilor, inflaţie sau costul vieţii şi cu asistenţa socială. Tot la nivel naţional, imigraţia - menţionată în 17% din răspunsuri - nu se mai află printre primele trei preocupări pentru prima dată din primăvara lui 2014.

În România, 60% din cetăţeni au o imagine pozitivă despre UE (faţă de media europeană de 45%); 52% au încredere în Uniune (media - 44%); 50% sunt optimişti faţă de piaţa muncii (media - 44%).

Eurobarometrul a fost realizat prin 27.464 de interviuri în statele membre ale UE şi în Republica Macedonia de Nord, Turcia, Muntenegru, Serbia şi Albania - candidate la aderare - precum şi în rândul comunităţii turce din Cipru, care nu se află sub autoritatea guvernului de la Nicosia.AGERPRES/(AS - autor: Marius Hosu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 05-05-2025 16:08

UE: Fără China, Rusia nu ar putea continua să atace Ucraina 'cu aceeași forță'

Comisia Europeană a declarat luni că, fără sprijinul Chinei, Rusia nu ar putea continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei 'cu aceeași forță' și a subliniat că Beijingul 'rămâne un facilitator-cheie' al Kremlinului, relatează EFE. 'China rămâne un facilitator-cheie pentru continuarea războiului de agresiune al Rusiei

Politic Ex 05-05-2025 15:51

Uniunea Europeană, 'îngrijorată' de noul plan israelian pentru Fâșia Gaza, face apel la 'reținere'

Uniunea Europeană este 'îngrijorată' de noul plan israelian privind 'cucerirea' Fâșiei Gaza și face apel să se dea dovadă de 'cea mai mare reținere', a declarat luni un purtător de cuvânt al serviciului său diplomatic, relatează AFP. 'Uniunea Europeană este îngrijorată de extinderea prevăzută a operațiunii fo

Politic Ex 05-05-2025 15:33

Franța: Ministerul de Interne înăsprește criteriile de naturalizare a străinilor

Ministrul de interne francez, Bruno Retailleau, a prezentat luni un nou ordin ce vizează înăsprirea criteriilor de naturalizare a străinilor, în materie de respectare a legilor, cunoaștere a limbii franceze și inserție pe piața muncii, transmite AFP. 'Această circulară reprezintă o ruptură', dar 'nu cu dreptul nostru', a subliniat R

Politic Ex 05-05-2025 15:15

O jurnalistă rusă, care risca ani grei de închisoare pentru criticile împotriva invaziei în #Ucraina, exfiltrată în Franța de RSF

Jurnalista rusă Ekaterina Barabaș, critic de cinema - care risca până la zece ani de închisoare pentru că a denunțat războiul dus de Moscova în Ucraina -a fost exfiltrată prin țări terțe, în Franța de către Reporters sans frontieres (RSF- Reporteri fără frontiere), a anunțat luni această organizație neguvernamentală în cadrul unei conferințe de

Politic Ex 05-05-2025 15:03

Trei civili uciși în atacuri cu drone ucrainene în regiunea rusă Kursk

Atacuri cu drone ucrainene au ucis luni trei civili în regiunea rusă Kursk, a anunțat guvernatorul interimar al regiunii, Aleksandr Hinștein, relatează AFP. Forțele ucrainene au lansat un atac surpriză asupra teritoriului de la granița cu Ucraina în august 2024, cucerind aproximativ 1.400 de kilometri pătrați. Armata rusă desfășoară o ofensivă la s

Politic Ex 05-05-2025 14:53

Iranul afirmă că poziția sa față de negocierile cu SUA cu privire la programul nuclear rămâne neschimbată

Iranul rămâne angajat față de diplomație cu Statele Unite, a indicat luni guvernul de la Teheran, după ce a patra rundă de negocieri cu Washingtonul cu privire la programul nuclear, prevăzută să aibă loc pe 3 mai la Roma, a fost amânată din 'motive logistice', transmite Reuters. 'Noi ne-am anunțat angajamentul de a continua pe calea dia

Politic Ex 05-05-2025 13:51

Kremlinul afirmă că este necesară o întâlnire Trump-Putin

Kremlinul a declarat luni, referitor la o eventuală întrevedere în Arabia Saudită între președinții american și rus, Donald Trump și Vladimir Putin, că o întâlnire între cei doi este necesară, dar a precizat că liderul rus nu are prevăzută nicio deplasare în Orientul Mijlociu pentru jumătatea acestei luni, transmite Reuters.

Politic Ex 05-05-2025 13:28

UE vrea să investească 500 de milioane de euro pentru a atrage cercetători

Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen vor să-i atragă pe cercetătorii străini - amenințați în special în SUA de politicile administrației Trump - organizând în acest scop luni la Paris conferința Choose Europe for Science, relatează AFP. Președinta Comisiei Europene a anunțat în cadrul conferinței că Uniunea Eur

Politic Ex 05-05-2025 13:15

Mișcarea Hamas acuză Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic''

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a acuzat luni Israelul că utilizează ajutorul umanitar ca mijloc de ''șantaj politic'' și că este responsabil pentru ''agravarea catastrofei umanitare'' din Fâșia Gaza, informează France Presse. ''Respingem utilizarea ajutorului umanitar ca un mijloc de șantaj

Politic Ex 05-05-2025 12:42

Președintele Kenyei a scăpat nevătămat după ce o persoană din public a aruncat cu un pantof în el la un miting

Președintele kenyan William Ruto a reușit să se ferească de o lovitură cu un pantof: el a parat obiectul de încălțăminte cu brațul la un miting în provincia Migori din estul țării, relatează luni agenția Reuters. El a ținut duminică un discurs despre costul vieții în Kenya, subiect care a iritat publicul și l-a obligat pe șef

Politic Ex 05-05-2025 12:20

Tensiuni India-Pakistan: Armata pakistaneză a efectuat încă un test cu rachete

Armata pakistaneză a anunțat luni că a efectuat un test de lansare de rachete, al doilea în două zile, pe fondul tensiunilor în creștere cu India vecină, relatează AFP. ''Pakistanul a efectuat astăzi un test reușit de lansare a unei rachete Fattah, cu o rază de acțiune de 120 km'', a informat armata într-un co

Politic Ex 05-05-2025 11:51

Boris Pistorius, care susține #Ucraina, rămâne ministru al apărării în noul guvern al Germaniei (comentariu AFP)

Ministrul german al apărării Boris Pistorius, care a susținut ferm Ucraina în războiul cu Rusia, își va păstra portofoliul și în viitorul guvern de la Berlin, anunță luni AFP. În noua formulă guvernamentală, care va fi oficializată marți, Pistorius va coordona un program nou și amplu de reînarmare a Germaniei, cu

Politic Ex 05-05-2025 11:45

Noul plan al guvernului israelian ''sacrifică'' ostaticii din Gaza, denunță Forumul familiilor ostaticilor

Forumul familiilor, cea mai mare asociație din Israel a apropiaților ostaticilor, a acuzat luni guvernul israelian că ''îi sacrifică'' pe ostaticii ținuți în Gaza, după aprobarea unei extinderi a ofensivei israeliene în teritoriul palestinian, informează AFP. Acest

Politic Ex 05-05-2025 11:42

Militari din NATO și din #Ucraina participă la evenimentele de la Londra consacrate Zilei Victoriei în Europa

Mii de oameni erau așteptați luni pe străzile din centrul capitalei britanice Londra, într-o zi de sărbătoare legală, la debutul unei serii de evenimente care marchează împlinirea a 80 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial în Europa, VE Day (Ziua Victoriei în Europa), relatează dpa. Forțe armate

Politic Ex 05-05-2025 11:36

Rwanda discută cu Washingtonul în legătură cu primirea de migranți deportați de SUA

Autoritățile de la Kigali și Washington au început discuții referitoare la primirea de către Rwanda a unor imigranți deportați din Statele Unite, a anunțat duminică ministrul de externe rwandez Olivier Nduhungirehe, transmite luni Reuters. ''Suntem în discuții cu Statele Unite'', a spus Nduhungirehe într-un in