Putin promite să susţină Coreea de Nord împotriva SUA (Reuters)

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis marţi să aprofundeze legăturile comerciale şi de securitate cu Coreea de Nord şi să o susţină împotriva SUA, în timp ce se îndrepta spre această ţară izolată, dotată cu arme nucleare, în prima sa vizită la Phenian în 24 de ani, relatează Reuters.
SUA şi aliaţii lor din Asia încearcă să vadă cât de departe va merge Rusia în sprijinul său pentru Kim Jong-Un, a cărui ţară este singura care a efectuat teste cu arme nucleare în secolul al XXI-lea.
Într-un semnal că Rusia, ţară membră cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, îşi reevaluează întreaga abordare faţă de Coreea de Nord, Putin a lăudat Phenianul pentru că a rezistat la ceea ce el a numit a fi presiunea economică, şantajul şi ameninţările SUA.
Într-un articol publicat de presa de stat nord-coreeană, Putin l-a lăudat pe "tovarăşul" Kim şi a promis să "reziste împreună restricţiilor unilaterale nelegitime", să dezvolte comerţul şi să consolideze securitatea în întreaga Eurasie.
"Washingtonul, care refuză să pună în aplicare acordurile încheiate anterior, înaintează în mod continuu noi cerinţe, din ce în ce mai stricte şi evident inacceptabile", a afirmat Putin în articolul tipărit pe prima pagină a ziarului nord-coreean Rodong Sinmun, organul de presă al Partidului Muncitorilor, aflat la putere.
"Rusia a sprijinit întotdeauna şi va continua să sprijine RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) şi eroicul popor coreean împotriva unui inamic insidios, periculos şi agresiv", declară Putin în articolul său.
Presa de stat nord-coreeană a publicat, de asemenea, articole în care laudă Rusia şi sprijină operaţiunile militare ale acesteia în Ucraina, calificându-le drept un "război sacru al tuturor cetăţenilor ruşi".
Vizita lui Putin în Coreea de Nord intervine în contextul în care SUA acuză Phenianul că a furnizat Rusiei "zeci de rachete balistice şi peste 11.000 de containere cu muniţii" pentru a fi utilizate de Moscova în Ucraina. Coreea de Sud, aliat fidel al SUA, a exprimat îngrijorări similare.
Casa Albă a declarat luni că este îngrijorată de aprofundarea relaţiilor între Rusia şi Coreea de Nord. Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "destul de sigur" că Putin va căuta arme pentru a-şi susţine războiul în Ucraina.
Moscova şi Phenianul au negat livrările de arme, dar au declarat că îşi vor intensifica legăturile militare, între care efectuarea, eventual, a unor exerciţii comune.
Se aşteaptă ca Rusia să depăşească în acest an întreagă alianţă a NATO în ceea ce priveşte producţia de muniţie, astfel încât vizita lui Putin este probabil menită să arate Washingtonului cât de perturbatoare poate fi Moscova într-o serie de crize globale, mai scrie Reuters.
În martie, Rusia s-a opus prin veto reînnoirii anuale a unui grup de experţi care monitorizează aplicarea sancţiunilor de lungă durată impuse de ONU împotriva Coreei de Nord din cauza programelor sale de arme nucleare şi de rachete balistice.
Consilierul pe probleme de politică externă al lui Putin, Iuri Uşakov, a declarat că Rusia şi Coreea de Nord ar putea semna un acord de parteneriat în timpul vizitei, care să includă probleme de securitate. El a spus că acordul nu va fi îndreptat împotriva niciunei alte ţări, ci va "contura perspectivele unei cooperări viitoare".
Vizita va include discuţii tete-a-tete între cei doi lideri, precum şi un concert de gală, o recepţie oficială, gărzi de onoare, semnarea de documente şi o declaraţie în faţa presei, a precizat agenţia rusă de presă Interfax, citându-l Uşakov.
Din delegaţia rusă fac parte ministrul apărării Andrei Belousov, ministrul de externe Serghei Lavrov, miniştrii pentru resurse naturale, sănătate şi transporturi, şefii agenţiei spaţiale ruse şi căilor ferate, precum şi principalul responsabil pe probleme de energie, vicepremierul Aleksandr Novak.
Înaintea vizitei, Coreea de Nord pare să fi făcut pregătiri pentru o posibilă paradă militară în centrul capitalei Phenian, după cum au arătat imaginile realizate de un satelit comercial.
Summitul reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA de la Războiul Coreei încoace, a declarat Victor Cha, un fost oficial american în domeniul securităţii naţionale, care lucrează în prezent la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (Center for Strategic and International Studies).
"Această relaţie, cu o istorie lungă, şi revigorată de războiul din Ucraina, subminează securitatea Europei, a Asiei şi a SUA", susţine expertul citat într-un raport publicat luni, îndemnând Washingtonul să colaboreze cu Europa şi cu alţi parteneri pentru a spori presiunea economică şi diplomatică asupra Phenianului, să interacţioneze cu China, să lanseze o campanie majoră de apărare a drepturilor omului şi o campanie de informare pentru "a inunda" Coreea de Nord cu media străine.
Coreea de Nord se află din 2006 sub sancţiunile ONU pentru programele sale balistic şi nuclear, iar aceste măsuri au fost înăsprite de-a lungul timpului.
Consiliul de Securitate al ONU este divizat în privinţa modului în care trebuie tratat cu Phenianul. Rusia şi China susţin că mai multe sancţiuni nu vor ajuta şi că exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreei de Sud nu fac decât să provoace Phenianul. În urmă cu doi ani, Rusia şi China s-au opus prin veto unei iniţiative a SUA de a impune mai multe sancţiuni ONU asupra Coreei de Nord din cauza lansărilor repetate de rachete balistice. Washingtonul şi aliaţii săi din Asia acuză Beijingul şi Moscova că încurajează Coreea de Nord, protejând-o de mai multe sancţiuni.AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Condamnarea Marinei Le Pen: Donald Trump și JD Vance se pronunță în sprijinul liderei extremei drepte franceze
Președintele american Donald Trump a lansat joi seara un apel la 'eliberarea' liderei extremei drepte franceze, Marine Le Pen, calificând sentința de ineligibilitate - împreună cu patru ani de închisoare, între care doi cu suspendare, pronunțată de justiția franceză, pentru deturnare de fonduri europene - drept o 'vânătoare d
Coreea de Sud: Fostul președinte Yoon își cere scuze după demiterea sa de către Curtea Constituțională
Fostul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol și-a cerut scuze vineri după demiterea sa de către Curtea Constituțională pentru încercarea eșuată de a impune legea marțială în decembrie, relatează AFP. 'Îmi pare cu adevărat rău și am inima frântă că nu am putut să va satisfac așteptările', a scris Yoon într-u
Trump spune că China ar putea obține scutiri de tarife dacă aprobă acordul TikTok
Președintele american, Donald Trump, a declarat joi că ar fi dispus să acorde Chinei scutiri de tarife dacă Beijingul aprobă un acord pentru a deconecta compania chineză ByteDance de aplicația TikTok din Statele Unite, informează vineri EFE. Donald Trump a făcut aceste declarații presei la bordul avionului prezidențial Air Force One, înt
Trump spune că Elon Musk va părăsi guvernul în 'câteva luni'
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat joi că magnatul Elon Musk, mâna sa dreaptă și persoana responsabilă pentru reducerea cheltuielilor publice, va părăsi guvernul în 'câteva luni', transmite vineri EFE. Președintele american a fost întrebat de presă la bordul Air Force One despre Musk, a cărui
Coreea de Sud: Curtea Constituțională îl demite pe președintele Yoon
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a confirmat vineri în unanimitate demiterea președintelui Yoon Suk Yeol, înlăturându-l definitiv de la putere pentru că a decretat legea marțială în noaptea de 3 spre 4 decembrie, notează AFP. Într-o hotărâre copleșitoare citită în 23 de minute de președintele s
#Ucraina: Trei morți și peste 30 de răniți în atacuri cu drone la Harkov
Trei persoane au fost ucise și alte peste 30 au fost rănite în atacuri rusești cu drone în regiunea Harkov, în estul Ucrainei, au anunțat responsabili ucraineni în cursul nopții de joi spre vineri, relatează AFP. Corpurile a trei persoane au fost găsite în dărâmăturile unor clădiri rezidențiale și de birouri
Turcia consideră 'motivată politic' decizia unui comisar european de a-și anula o vizită
Turcia a apreciat joi drept 'motivată politic' decizia comisarului european pentru extindere, Marta Kos, de a-și anula participarea la un forum diplomatic în Turcia din cauza reprimării protestului declanșat de arestarea primarului Istanbulului, notează AFP. 'Considerăm anunțul comisarului european pentru extindere, Marta Kos
Breșă de securitate: O anchetă internă va fi deschisă împotriva secretarului american al Apărării
Inspectorul general al Departamentului Apărării va ancheta asupra utilizării de către șeful său, Pete Hegseth, a aplicației de mesagerie criptată Signal, după încălcarea securității în ceea ce privește atacurile americane asupra rebelilor houthi din Yemen, potrivit unei note publicate joi, notează AFP. Afacerea, care a zguduit admi
Apărarea civilă din Gaza anunță 31 de morți într-un atac israelian
Apărarea civilă din Gaza a anunțat joi că 31 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâșiei Gaza, în atac fiind lovită o școală care găzduiește persoane strămutate din cauza războiului, relatează AFP. Această lovitură a vizat școala Dar al-Arqam situată în cartierul al-Tuffah, în nord-estu
Groenlanda: 'Nu puteți anexa o altă țară', afirmă premierul danez, adresându-se administrației Trump
Premierul danez Mette Frederiksen, în vizită în Groenlanda, a reafirmat joi integritatea teritorială a imensei insule arctice, pe care Statele Unite intenționează să o anexeze, relatează AFP și Reuters. 'Nu puteți anexa o altă țară', a declarat ea, adresându-se direct administrației Trump și subliniind că Danemarca nu
Netanyahu și Orban au vorbit cu Trump despre retragerea Ungariei din CPI (biroul premierului israelian)
Executivul israelian a anunțat joi seara că premierul Benjamin Netanyahu și omologul său ungar Viktor Orban au vorbit cu președintele american Donald Trump despre retragerea Ungariei din Curtea Penală Internațională (CPI), potrivit unui comunicat difuzat de biroul premierului israelian, relatează AFP . 'Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și
Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, afirmă la Bruxelles șeful diplomației ucrainene
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Rusia rămâne o amenințare existențială pentru Europa, în timp ce Ucraina este un gardian al păcii și securității euro-atlantice și nu o țară care doar caută protecție, 800.000 de soldați ucraineni fiind apărători ai Ucrainei, dar și apărători ai Europei, a declarat joi seară ministrul d
Sănătate: O criză 'fără precedent' amenință milioane de persoane în Africa (raport)
Africa se confruntă cu o 'criză financiară fără precedent' care ar putea cauza două până la patru milioane de decese suplimentare pe an, a avertizat joi agenția sanitară a Uniunii Africane (Africa CDC), relatează AFP. Membrii Uniunii Africane s-au angajat în 2001 să aloce cel puțin 15% din bugetele lor naționale pentru sănă
Franța: Macron critică decizia 'brutală și nefondată' a lui Trump privind tarifele
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat joi ca 'brutală și nefondată' decizia omologului său american Donald Trump de a majora tarifele, transmite AFP pe marginea unei reuniuni la Palatul Elysée cu responsabilii principalelor sectoare franceze afectate de aceste măsuri. Președintele american a semnat un decret care gene
#Ucraina: SUA s-au retras din grupul care strânge dovezi ale unor crime de război ruse
Statele Unite ale Americii s-au retras dintr-un grup internațional însărcinat cu strângerea de dovezi ale unor eventuale crime de război ruse în Ucraina, a anunțat joi directorul instituției la care este afiliat acest grup, informează AFP. Centrul internațional pentru urmărirea în justiție a crimei de agresiune îm