LIVE UPDATE VIDEO În Senatul SUA a început cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump
Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.
UPDATE 14.02.2021 ORA 02.31 Cine sunt cei şapte republicani care au votat împotriva lui Trump în procesul de impeachment
Şapte senatori republicani li s-au alăturat democraţilor şi au votat sâmbătă pentru condamnarea lui Donald Trump, în timp ce majoritatea colegilor lor de partid din Senat au votat pentru achitarea lui, relatează Reuters.
Unul dintre ei, Richard Burr, a votat anterior că procedura este neconstituţională întrucât Trump şi-a încetat mandatul pe 20 ianuarie, o moţiune respinsă de Senat.
UPDATE 14.02.2021 ORA 01.00 Donald Trump a fost achitat. Ce urmează acum?
Congresul SUA l-a achitat sâmbătă pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment iar la puţin peste trei săptâmâni de la venirea la putere a lui Joe Biden începe o altă pagină în politica americană. Dar care vor fi consecinţele pe termen scurt şi mediu ale acestei decizii asupra principalilor actori ai vieţii politice, se întreabă France Presse într-un amplu comentariu.
Chiar dacă suspansul era aproape inexistent, achitarea este evident o uşurare pentru Donald Trump. Pe termen scurt, acest vot îi oferă ocazia de a relua unul dintre argumentele sale favorite de campanie: să pozeze în martir, în victimă a unei nesfârşite "vânători de vrăjitoare".
UPDATE 14.02.2021 ORA 00.05 Trump este 'responsabil' pentru asaltul asupra Capitoliului, susţine liderul republicanilor din Senat
Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell l-a acuzat sâmbătă pe Donald Trump că este "responsabil" de asaltul criminal asupra Capitoliului, la puţin timp după ce a votat pentru achitarea sa în cadrul procesului istoric de impeachment din Senat, relatează AFP şi Reuters.
"Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este, practic şi moral, responsabil pentru provocarea evenimentelor din acea zi" de 6 ianuarie, a declarat influentul senator, care şi-a justificat votul afirmând că a votat pentru achitarea sa întrucât Senatul nu este competent să judece un fost preşedinte.
UPDATE 13.02.2021 ORA 23.36 Liderul majorităţii democrate Chuck Schumer îi critică pe republicanii din Senat pentru achitarea lui Trump
Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a criticat sâmbătă pe colegii săi republicani pentru că nu l-au condamnat pe fostul preşedinte Donald Trump în al doilea proces de impeachment contra sa, relatează dpa.
"Marea majoritate a republicanilor din Senat, inclusiv liderul republican, au votat pentru achitarea fostului preşedinte Trump, semnându-şi numele în coloanele istoriei alături de numele său pentru totdeauna", a spus Schumer.
UPDATE 13.02.2021 ORA 23.21 Trump: Acest proces, o altă fază ''a celei mai mari vânători de vrăjitoare'' din istoria SUA
Foto: (c) Leah Millis/REUTERS
Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat sâmbătă că procesul de impeachment contra sa din Senat a fost o altă fază a "celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria ţării noastre", relatează Reuters.
Trump a dat publicităţii un comunicat după ce Senatul l-a achitat în al doilea proces de impeachment contra sa din ultimele 12 luni, întrucât colegii săi republicani au votat împotriva condamnării sale pentru "instigare la insurecţie" înaintea evenimentelor de la 6 ianuarie, când susţinătorii săi au luat cu asalt Capitoliul.
Fostul preşedinte al SUA a promis că continue să apere "măreţia Americii", potrivit AFP.
UPDATE 13.02.2021 ORA 22.52 VIDEO Senatorii americani l-au achitat pe Donald Trump în al doilea său proces de impeachment
Foto: (c) U.S. Senate TV/Handout via Reuters
Democraţii nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a-l condamna pe Donald Trump în Senatul SUA în al doilea său proces de impeachment, relatează AFP, dpa şi Reuters.
Votul a fost de 57 pentru condamnare şi 43 împotrivă, în condiţiile în care erau necesare două treimi din voturile din Senat, respectiv 67. Totuşi, şapte republicani au votat împotriva lui Trump în cadrul celui de al doilea proces de impeachment.
UPDATE 13.02.2021 ORA 22.40 SUA:Cele două părţi şi-au încheiat pledoariile finale în al doilea proces de impeachment contra lui Trump
Congresmenii americani democraţi şi-au încheiat pledoariile finale sâmbătă, în a cincea zi a celui de al doilea proces de impeachment contra fostului preşedinte Donald Trump, fiind urmaţi de avocaţii miliardarului republican, relatează Reuters, dpa şi AFP.
Democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.
UPDATE 13.02.2021 ORA 20.28 SUA: Acord în Senat pentru continuarea procesului de impeachment contra lui Trump fără convocarea martorilor
Democraţii şi apărarea fostului preşedinte american Donald Trump au ajuns, sâmbătă, la un acord care permite evitarea convocării martorilor şi avansarea procesului de impeachment deschis în Senatul american împotriva fostului lider de la Casa Albă, informează AFP.
Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului de impeachment lansat contra lui Trump pentru ''incitare la insurecţie''.
Procurorii democraţi anunţaseră anterior că vor să o audieze pe o aleasă republicană, Jaime Herrera Beutler, ceea ce ar fi întârziat procedura.
UPDATE 13.02.2021 ORA 18.04 VIDEO Senatul SUA a votat pentru convocarea martorilor în procesul de impeachment contra lui Trump
Senatul SUA a votat sâmbătă în favoarea convocării martorilor în al doilea proces de impeachment lansat împotriva fostului preşedinte american Donald Trump, transmit Reuters şi dpa.
Acest proces de impeachment a intrat sâmbătă în a cincea zi.
Camera Reprezentanţilor a Congresului american l-a acuzat pe Trump de ''incitare la insurecţie'', susţinând că discursul acestuia din 6 ianuarie a încurajat mulţimea de susţinători să ia cu asalt Capitoliul în aceeaşi zi. Cinci persoane au decedat în acele evenimente, printre care un ofiţer de poliţie.
Michael van der Veen, avocatul lui Trump, a susţinut că va avea nevoie de 100 de depoziţii dacă democraţii din Camera Reprezentanţilor doresc să cheme martori în proces.
UPDATE 11.02.2021 ORA 03.21 SUA: Trump, ''incitator-şef'' al asaltului asupra Capitoliului, acuză democraţii
O violenţă nemaiîntâlnită eliberată de "incitatorul-şef": procurorii democraţi din procesul lui Donald Trump l-au acuzat miercuri pe fostul preşedinte că a alimentat de luni de zile furia partizanilor săi până când aceasta a explodat la Capitoliu, pe 6 ianuarie, comentează AFP.
Asaltul lor asupra Congresului, care i-a adus lui Donald Trump al doilea proces în faţa Senatului, pentru "incitare la insurecţie", nu a apărut "din neant": "furia mulţimii a fost stârnită luni de zile de Donald Trump", a afirmat Joaquin Castro, unul dintre aleşii responsabili cu prezentarea acuzaţiilor.
UPDATE 10.02.2021 ORA 00.42 VIDEO SUA: Senatul a votat pentru continuarea procesului de impeachment a lui Donald Trump
Senatorii americani au votat marţi cu 56 de voturi pentru şi 44 împotrivă pentru a continua procesul de destituire a fostului preşedinte Donald Trump, transmite miercuri dpa.
Şase republicani s-au alăturat democraţilor pentru a afirma constituţionalitatea unui proces de punere sub acuzare a unui preşedinte care nu mai este în funcţie.
Foto: (c) U.S. Senate TV/Handout via Reuters
Democraţii vor avea nevoie de votul a cel puţin 17 republicani care să li se alăture pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară pentru a-l condamna pe Donald Trump.
UPDATE 10.02.2021 ORA 00.32 VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Apărarea denunţă o instrumentalizare politică
Procesul lui Donald Trump în faţa Senatului este 'o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare' şi va 'diviza' Statele Unite, a pledat marţi avocatul fostului preşedinte republican, David Schoen, transmite AFP.
'Acest proces va deschide noi răni adânci în naţiune, deoarece mulţi americani îl văd drept ceea ce este în realitate: o încercare a unui grup de politicieni de a-l elimina pe Donald Trump din politică şi de a priva de voturilor lor 74 de milioane de alegători', a adăugat el.
'Aceste elite şi-au bătut joc de ei timp de patru ani', 'nu le-a plăcut rezultatul alegerilor din 2016', a asigurat Schoen, recurgând la un argument folosit des de fostul preşedinte.
UPDATE 9.02.2021 ORA 23.16 VIDEO Procesul de punere sub acuzare a lui Donald Trump: Argumente ale democraţilor
În cel de-al doilea proces de destituire a fostului preşedinte american Donald Trump, în curs de desfăşurare marţi, la Washington, aleşii democraţi au susţinut că Senatul are dreptul de a pune sub acuzare un fost oficial pentru comiterea de ilegalităţi, transmite dpa.
'Timp de secole, opinia predominantă a fost că foştii oficiali sunt supuşi procedurii de punere sub acuzare', a argumentat David Cicilline, senator democrat de Rhode Island, adăugând că Donald Trump rămâne o ameninţare la adresa democraţiei chiar şi după ce a părăsit funcţia.
UPDATE 9.02.2021 ORA 20.34 Acuzarea lui Donald Trump se bazează pe 'fapte concrete şi solide' (procuror democrat)
Dosarul de acuzare împotriva lui Donald Trump se bazează pe "fapte concrete şi solide", a declarat marţi alesul şi procurorul democrat Jamie Raskin, care a difuzat încă de la începutul procesului din Senat un montaj video, relatează AFP.
Alesul democrat, un fost profesor de drept, a promis să evite "lecţiile lungi" plictisitoare şi a proiectat un film de mai multe minute, în care a inclus extrase din declaraţiile inflamatorii ale lui Donald Trump din faţa susţinătorilor săi, adunaţi pe 6 ianuarie la Washington, şi scene cu violenţele produse cu prilejul asaltului asupra Capitoliului.
Liderul majorităţii democrate din senat, Chuck Schumer, a caracterizat faptele reţinute împotriva lui Trump drept "cele mai grave acuzaţii aduse în istoria americană unui preşedinte al SUA".
Foto: (c) AL DRAGO / EPA
9.02.2021 ORA 20.34 A început în Senatul SUA al doilea proces de impeachment al lui Trump
Senatul SUA a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump sub acuzaţia că a incitat la violenţele soldate cu morţi de la Capitoliu de pe 6 ianuarie, relatează Reuters şi AFP.
Procesul istoric al fostului preşedinte republican a început într-o ambianţă solemnă, aleşii democraţi însărcinaţi cu acuzarea traversând în tăcere până la Senat culoarele Capitoliului, sediul Congresului luat cu asalt de susţinătorii lui Trump pe 6 ianuarie, provocând haos şi evacuarea congresmenilor.
Foto: (c) Al Drago / REUTERS
Situaţie inedită, cei 100 de senatori care fac oficiul de juraţi au fost de asemenea martori şi victime ale atacului. După o rugăciune, senatorii au luat loc pe scaune pentru acest proces istoric.
Este pentru prima dată când un fost preşedinte american este vizat de o procedură de destituire după ce a părăsit Casa Albă. Pe 13 ianuarie, magnatul imobiliarelor a devenit primul preşedinte vizat de două ori de o pune sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor, de această dată pentru "incitare la insurecţie".
Foto: (c) U.S. Senate TV / Handout via Reuters
"Senatul se întruneşte ca tribunal de impeachment", a spus senatorul democrat Patrick Leahy, care prezidează asupra procedurii.
Procesul se desfăşoară în condiţii extraordinare de securitate în jurul Capitoliului, inclusiv forţe de securitate înarmate şi un perimetru de garduri şi sârmă ghimpată. AGERPRES
* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.
Citeşte şi:
În Senatul SUA începe cel de-al doilea proces de punere sub acuzare a lui Donald Trump
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Canada va impune de marți taxe vamale Statelor Unite ca măsură de retorsiune
Canada va impune taxe vamale asupra produselor americane ca represalii la cele anunțate anterior de președintele american, a declarat sâmbătă premierul canadian Justin Trudeau într-un discurs pe un ton grav, notează AFP. 'Canada va impune taxe vamale de 25% asupra produselor americane pentru un total de 155 de miliarde de dolar
Mexic: Președinta Sheinbaum denunță 'calomnia' lui Trump și impune taxe vamale Washingtonului
Președinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, a denunțat sâmbătă drept 'calomnie' acuzația lui Donald Trump că guvernul său ar avea legături cu traficul de droguri și a anunțat impunerea de taxe vamale Statelor Unite în represalii la cele anunțate anterior de președintele american, transmite AFP. 'Respingem categoric calomni
Franța: Guvernul își asumă din nou riscul unei moțiuni de cenzură în privința bugetului
Premierul francez, François Bayrou, și-a anunțat sâmbătă decizia de a folosi articolul 49.3 din Constituție pentru ca Adunarea Națională să aprobe bugetul de stat și cel de asigurări sociale, care permite adoptarea unui text fără vot, cu riscul unei moțiuni de cenzură și al căderii executivului, notează AFP. Centristul i-a succeda
Siria: 19 morți, printre care luptători pro-turci, în nordul țării (OSDO)
În total, zece luptători pro-turci și-au pierdut viața sâmbătă în lupte cu forțele dominate de kurzi în nordul Siriei, unde nouă persoane au murit, de asemenea, într-un atentat, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP. Aceste violențe au avut loc în sectorul Manbij, un or
VIDEO Iranul a dezvăluit a doua bază navală subterană
Forța maritimă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului, a dezvăluit sâmbătă o nouă bază navală subterană, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat, la două săptămâni după prezentarea unei instalații similare, notează AFP. 'Sute de rachete de croazieră capabile să contracareze războiul electronic al di
Armistițiu cu Hamas: Israelul confirmă reluarea negocierilor luni, la Washington
Israelul a confirmat sâmbătă într-un comunicat că negocierile indirecte cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas, privind a doua fază a acordului lor de armistițiu, se vor relua, așa cum era prevăzut, luni, la Washington, scrie AFP. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și trimisul special al președintelui Donald Trump &ici
Israel: Benjamin Netanyahu l-a numit pe Eyal Zamir șef al statului major al armatei
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a desemnat un nou șef de stat major după demisia generalului Herzi Halevi, care a evocat responsabilitatea care îi revine pentru că nu a împiedicat atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului de la 7 octombrie 2023, a anunțat sâmbătă biroul său, citat de AFP. 'Pr
Kievul acuză Moscova că a lovit o școală folosită ca adăpost în regiunea Kursk; zeci de persoane blocate sub dărâmături
Armata ucraineană a acuzat sâmbătă Rusia că a lovit o clădire școlară care servea de adăpost pentru persoanele în vârstă în orașul Sudja, aflat în partea din regiunea rusă Kursk ocupată de Ucraina, afirmând că zeci de civili sunt prinși sub dărâmături, relatează AFP. Potrivit purtătorului de cuvâ
Trump anunță că a ordonat lovituri aeriene în Somalia asupra unor membri ai grupării Statul Islamic
Președintele american Donald Trump a anunțat sâmbătă că a ordonat lovituri aeriene în Somalia, asupra unui strateg al grupării islamiste Statul Islamic și ai altor membri ai organizației, relatează Reuters și AFP. 'Acești ucigași, pe care i-am găsit ascunzându-se în peșteri, amenințau SUA și pe aliații lor', a m
Donald Trump dă asigurări că Venezuela a acceptat să-i primească pe cetățenii săi expulzați de SUA
Președintele american Donald Trump a dat asigurări sâmbătă că Venezuela îi va primi pe cetățenii săi expulzați de SUA, o nouă etapă în ampla sa ofensivă anti-imigrație cu importante repercusiuni pentru țările din America latină, relatează AFP. 'Venezuela a acceptat să-i primească pe toți străinii ilegali venezueleni care
Președintele Egiptului i-a spus lui Trump că lumea 'contează pe el' pentru pacea în Orientul Mijlociu
Președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, l-a asigurat sâmbătă pe omologul său american, Donald Trump, că lumea contează pe el pentru a ajunge la un acord de pace 'permanent' între israelieni și palestinieni, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, relatează AFP. Este prima conversație telefonică între cei do
SUA vor ca #Ucraina să organizeze alegeri după o încetare a focului cu Rusia, susține trimisul special al lui Trump
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri, poate chiar până la sfârșitul anului, în special dacă Kievul va ajunge la un acord de armistițiu cu Rusia în următoarele luni, a declarat pentru Reuters trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina și Rusia, relatează Reuters. Keith Kellogg a declarat într-un interv
#Ucraina respinge acuzațiile premierului slovac Robert Fico de implicare în protestele antiguvernamentale din țara sa
Serviciul ucrainean de informații militare ucrainean HUR a respins sâmbătă acuzațiile de implicare în protestele în masă din Slovacia împotriva guvernului prim-ministrului Robert Fico, relatează dpa. HUR a postat pe Telegram că acuzațiile autorităților slovace sunt false. Acesta a avertizat împotriva unei 'pro
BTA: Prim-ministrul bulgar, de Ziua omagierii victimelor comunismului - Istoria trebuie rememorată, uitarea naște tiranii
Din 2011, pe 1 februarie este marcată în Bulgaria Ziua de recunoștință și omagiere a victimelor regimului comunist, comemorând victimele celui mai mare număr de execuții din istoria Bulgariei care a avut loc în această zi în urmă cu 80 de ani. Sâmbătă, pagina de Facebook a Consiliului de Miniștri l-a citat pe prim-ministrul Rosen Jeliazk
Echipajul elicopterului militar prăbușit miercuri era într-o unitate pentru misiuni de evacuare a liderilor americani
Elicopterul Black Hawk care s-a ciocnit cu un avion de pasageri miercuri la Washington se afla într-un zbor de antrenament pe o rută esențială pentru misiunea rar discutată de a evacua oficiali de rang înalt în eventualitatea unui atac asupra SUA, au declarat oficiali citați de Reuters. Misiunea militară, cunoscută sub numele