Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește într-un ritm 'incompatibil' cu obiectivul de 1,5 grade Celsius(studiu)
Dioxidul de carbon din atmosferă crește într-un ritm considerat incompatibil cu menținerea încălzirii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, avertizează un studiu al serviciului britanic de meteorologie Met Office, relatează vineri DPA/PA Media.
Concentrațiile principalului gaz cu efect de seră au crescut în 2024 până la niveluri anuale atinse cel mai rapid în istoria măsurătorilor de lungă durată efectuate la Mauna Loa din Hawaii, care datează din 1958, depășind previziunile Met Office pentru acest an.
Creșterea de 3,58 părți pe milion (ppm) înregistrată la Mauna Loa a fost peste nivelul de 2,84 ppm estimat de Met Office, în timp ce măsurătorile satelitare au arătat, de asemenea, creșteri mari la nivel mondial.
Met Office a declarat că această creștere este cauzată de nivelul record al emisiilor provenite de la arderea combustibililor fosili, în condițiile în care 'rezervoarele' naturale, cum ar fi pădurile tropicale, captează mai puțin carbon, dar și de la incendiile de vegetație.
Reducerea carbonului absorbit de păduri și incendiile de vegetație au fost cauzate de vremea caldă asociată fenomenului meteorologic El Nino din zona Oceanului Pacific, care creștere temperaturile globale și accentuează schimbările climatice.
Met Office, care a emis previziuni privind dioxidul de carbon începând cu anul 2016, a prognozat că aceste creșteri între 2024 și 2025 vor fi mai puțin accentuate comparativ cu anul trecut, atingând valoarea de aproximativ 2,26 ppm.
Dar, chiar și o astfel de creștere mai lentă va fi prea rapidă pentru a rămâne pe traiectoria stabilită de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC/IPCC), organismul ONU pentru climă, care prevede menținerea unei încălziri sub 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, cu o abatere foarte mică sau deloc, a avertizat Met Office.
De asemenea, GIEC/IPCC a luat în calcul traiectorii ce prevăd depășirea temporară a pragului de 1,5 grade Celsius, pentru câteva decenii, înainte de a reveni sub acest nivel până la sfârșitul acestui secol.
Însă, acest lucru va necesita o dependență mai mare de tehnologii sau măsuri - cum ar fi plantarea mai multor păduri - care reduc nivelul general al dioxidului de carbon din atmosferă.
Continuarea eforturilor de a preveni încălzirea planetei cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale este unul dintre angajamentele cheie ale Acordului de la Paris, asupra căruia țările au convenit în 2015, în încercarea de a evita cele mai periculoase efecte ale schimbărilor climatice.
Dioxidul de carbon din atmosferă reține căldura. Nivelurile ridicate ale acestui gaz captează și mai multă căldură, crescând temperaturile globale în timp, ceea ce provoacă efecte din ce în ce mai grave, inclusiv un nivel mai mare al mărilor, intensificarea secetelor, furtunilor, inundațiilor, dar și daune aduse faunei sălbatice și sistemelor naturale vitale.
Pentru ca încălzirea globală să fie limitată la pragul de 1,5 grade Celsius, mărirea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă trebuie să fie deja încetinită la o creștere de 1,8 ppm pe an în acest deceniu, înainte de a se opri și de a începe să scadă, în conformitate cu calculele GIEC/IPCC, a indicat Met Office.
Însă, creșterile sunt, în medie, de aproximativ 2,5 ppm până acum în acest deceniu, a declarat profesorul Richard Betts din cadrul biroului de prognoză al Met Office. 'Săptămâna trecută a fost confirmat faptul că 2024 a fost cel mai cald an din istoria înregistrărilor, cu temperaturi medii anuale care au depășit pentru prima dată (pragul de) 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale', a spus el.
'Deși nu reprezintă un eșec în atingerea obiectivului Acordului de la Paris, deoarece acest lucru ar necesita depășirea încălzirii cu 1,5 grade Celsius pe o perioadă mai lungă și am putea asista la un an ușor mai rece în 2025, tendința de încălzire pe termen lung va continua deoarece dioxidul de carbon continuă să se acumuleze în atmosferă', a adăugat specialistul.
El a precizat că trecerea de la El Nino la opusul său, La Nina - care creează condiții mai reci și mai umede, în special la tropice - ar însemna că pădurile și alte sisteme naturale absorb mai mult carbon decât anul trecut, încetinind temporar creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
'Cu toate acestea, stoparea încălzirii globale necesită ca acumularea de gaze cu efect de seră în aer să se oprească complet și apoi să înceapă să se reducă. Scăderile semnificative și rapide ale emisiilor ar putea limita măsura în care încălzirea globală depășește 1,5 grade Celsius - dar acest lucru necesită acțiuni urgente, la nivel internațional', a spus el. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Circulația curenților oceanici din Atlantic (AMOC) nu prezintă semne de declin (studiu)
Sistemul de circulație Atlantic-Meridional (AMOC), un sistem complex de curenți oceanici ce joacă un rol major în reglarea climei de pe Terra, nu a prezentat semne de declin în ultimii 60 de ani, susțin oamenii de știință din Elveția într-un studiu publicat recent în revista Nature Communications, informează AFP. Potrivit acestui studiu
SUA se pregătesc să înfrunte marele frig
Americanii se pregăteau joi să înfrunte temperaturi potențial periculos de scăzute în zilele următoare, învestirea lui Donald Trump luni la Washington de luni anunțându-se a fi cea mai rece din ultimele patru decenii, scrie AFP. Frigul, legat de 'vortexul polar' arctic, este așteptat să se traducă prin temperatu
Argentina: 2.000 de hectare de pădure distruse de incendiu, 200 de case evacuate în Patagonia
Aproape 2.000 de hectare de pădure au fost distruse și 200 de familii evacuate în ultimele zile în provincia Chubut, sudul Argentinei, într-unul dintre primele incendii forestiere majore ale verii australe în țară, pe fondul unui val de caniculă, relatează AFP. Dintre mai multe focare, cel mai mare a vizat zona Epuyen, la 1.750 km sud d
China raportează probleme la cinci baraje din Tibet după cutremurul cu magnitudinea 6,8
Autoritățile chineze din Tibet au detectat probleme, inclusiv fisuri, la cinci din cele 14 baraje hidroelectrice pe care le-au inspectat după seismul cu magnitudinea 6,8 care a lovit regiunea din sud-vestul țării săptămâ
Mină dezafectată în Africa de Sud: 78 de morți și 246 de supraviețuitori, aduși la suprafață în trei zile
Un total de 78 de morți și 246 de supraviețuitori au fost aduși la suprafață pe parcursul a trei zile de operațiuni de salvare în zona unei mine de aur abandonate din Africa de Sud, a anunțat poliția miercuri seara, transmite agenția Xinhua. Serviciul de Poliție din Africa de Sud (SAPS) a indicat într-o declarație emisă miercuri la
Chiar și plasticele biodegradabile reprezintă o amenințare la adresa ecosistemelor marine (studiu)
Problema microplasticelor care poluează ecosistemele marine este mai gravă decât s-a crezut anterior și chiar și plasticele biodegradabile afectează viața marină, au avertizat miercuri cercetători israelieni, transmite TPS. Animalele marine care se hrănesc prin filtrarea apei ajung să consume microplastice și apoi le excretă ''de
Japonia/ Riscul de producere a unui ''mega cutremur'' în următorii 30 de ani, crescut la 82%
O comisie guvernamentală japoneză a anunțat joi că a crescut la 82% probabilitatea ca un ''mega cutremur'' cu magnitudinea 8 sau 9 să lovească țara în următorii 30 de ani, transmite AFP. Comitetul de cercetarea asupra cutremurelor estimează în prezent că probabilitatea producerii unui astfel de seism în următo
Erupția unui vulcan în Indonezia/ Autoritățiile evacuează mii de locuitori
Autoritățile indoneziene au anunțat joi că evacuează mii de locuitori de pe o insulă aflată în estul arhipelagului după erupția unui vulcan, informează AFP. Muntele Ibu, situat pe îndepărtata insulă Halmahera, în provincia Molucele de Nord, a erupt miercuri, trimițând în atmosferă o coloană de fum cu o înălț
Rafalele de vânt, umiditatea scăzută îi pun la încercare pe pompierii care luptă cu incendiile din Los Angeles
Amenințarea rafalelor puternice de vânt combinată cu umiditatea scăzută miercuri în Los Angeles ar putea pune la grea încercare abilitățile pompierilor care se luptă să țină sub control incendiile devastatoare declanșate în această zonă săptămâna trecută, informează Reuters. Circa 6,5 milioane de persoane din zona Los Angeles sunt
Myanmar/ Bilanțul în urma prăbușirii unei mine de jad a urcat la 22 de morți
Un total de 22 de corpuri au fost recuperate până marți în urma prăbușirii unei mine de jad în statul Kachin din nordul Myanmarului, a declarat miercuri un reprezentant al poliției pentru Xinhua. Treisprezece corpuri fuseseră recuperate pe 13 ianuarie, iar alte nouă au fost găsite pe 14 ianuarie, a indicat acesta, adăugând că eforturile
Mină dezafectată în Africa de Sud: 60 de cadavre extrase în două zile
Șaizeci de cadavre ale unor mineri clandestini au fost extrase în două zile dintr-o mină de aur dezafectată din Africa de Sud, a anunțat miercuri poliția, care a înconjurat locul de mai multe luni pentru a-i îndepărta pe lucrătorii ilegali, relatează AFP. 'În a doua zi a operațiunilor, 106 mineri ilegali în viață au fo
NASA confirmă că 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată
Temperatura medie de la suprafața Pământului în anul 2024 a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, potrivit unei analize conduse de oameni de știință de la agenția spațială americană NASA, transmite Xinhua. Temperaturile la nivel mondial s-au situat în 2024 cu 1,28 grade Celsius peste nivelul de referință din seco
Incendii la Los Angeles/ Niciun respiro în lupta contra flăcărilor; bilanțul urcă la 25 de morți
Vânturile calde și puternice au continuat să sufle pe parcursul nopții de marți spre miercuri în zona orașului Los Angeles, alimentând incendiile care devastează de o săptămână cel de-al doilea oraș ca mărime din Statele Unite și care s-au soldat cu cel puțin 25 de morți, transmite AFP. Serviciul Național de Meteorologi
SUA: În fața incendiilor, o plajă din Malibu s-a transformat într-un sat pentru pompieri
Un sat imens a apărut pe nisipul auriu al unei plaje din Malibu: găzduiește temporar mii de pompieri veniți din toată America de Nord pentru a lupta împotriva incendiilor care devastează în prezent zona din jurul Los Angeles-ului, relatează AFP. Aproximativ 5.000 de bărbați și femei în uniformă manâncă, dorm și se recuperează acolo, &ic