logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește într-un ritm 'incompatibil' cu obiectivul de 1,5 grade Celsius(studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Dioxidul de carbon din atmosferă crește într-un ritm considerat incompatibil cu menținerea încălzirii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, avertizează un studiu al serviciului britanic de meteorologie Met Office, relatează vineri DPA/PA Media.

Concentrațiile principalului gaz cu efect de seră au crescut în 2024 până la niveluri anuale atinse cel mai rapid în istoria măsurătorilor de lungă durată efectuate la Mauna Loa din Hawaii, care datează din 1958, depășind previziunile Met Office pentru acest an.

Creșterea de 3,58 părți pe milion (ppm) înregistrată la Mauna Loa a fost peste nivelul de 2,84 ppm estimat de Met Office, în timp ce măsurătorile satelitare au arătat, de asemenea, creșteri mari la nivel mondial.

Met Office a declarat că această creștere este cauzată de nivelul record al emisiilor provenite de la arderea combustibililor fosili, în condițiile în care 'rezervoarele' naturale, cum ar fi pădurile tropicale, captează mai puțin carbon, dar și de la incendiile de vegetație.

Reducerea carbonului absorbit de păduri și incendiile de vegetație au fost cauzate de vremea caldă asociată fenomenului meteorologic El Nino din zona Oceanului Pacific, care creștere temperaturile globale și accentuează schimbările climatice.

Met Office, care a emis previziuni privind dioxidul de carbon începând cu anul 2016, a prognozat că aceste creșteri între 2024 și 2025 vor fi mai puțin accentuate comparativ cu anul trecut, atingând valoarea de aproximativ 2,26 ppm.

Dar, chiar și o astfel de creștere mai lentă va fi prea rapidă pentru a rămâne pe traiectoria stabilită de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC/IPCC), organismul ONU pentru climă, care prevede menținerea unei încălziri sub 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, cu o abatere foarte mică sau deloc, a avertizat Met Office.

De asemenea, GIEC/IPCC a luat în calcul traiectorii ce prevăd depășirea temporară a pragului de 1,5 grade Celsius, pentru câteva decenii, înainte de a reveni sub acest nivel până la sfârșitul acestui secol.

Însă, acest lucru va necesita o dependență mai mare de tehnologii sau măsuri - cum ar fi plantarea mai multor păduri - care reduc nivelul general al dioxidului de carbon din atmosferă.

Continuarea eforturilor de a preveni încălzirea planetei cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale este unul dintre angajamentele cheie ale Acordului de la Paris, asupra căruia țările au convenit în 2015, în încercarea de a evita cele mai periculoase efecte ale schimbărilor climatice.

Dioxidul de carbon din atmosferă reține căldura. Nivelurile ridicate ale acestui gaz captează și mai multă căldură, crescând temperaturile globale în timp, ceea ce provoacă efecte din ce în ce mai grave, inclusiv un nivel mai mare al mărilor, intensificarea secetelor, furtunilor, inundațiilor, dar și daune aduse faunei sălbatice și sistemelor naturale vitale.

Pentru ca încălzirea globală să fie limitată la pragul de 1,5 grade Celsius, mărirea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă trebuie să fie deja încetinită la o creștere de 1,8 ppm pe an în acest deceniu, înainte de a se opri și de a începe să scadă, în conformitate cu calculele GIEC/IPCC, a indicat Met Office.

Însă, creșterile sunt, în medie, de aproximativ 2,5 ppm până acum în acest deceniu, a declarat profesorul Richard Betts din cadrul biroului de prognoză al Met Office. 'Săptămâna trecută a fost confirmat faptul că 2024 a fost cel mai cald an din istoria înregistrărilor, cu temperaturi medii anuale care au depășit pentru prima dată (pragul de) 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale', a spus el.

'Deși nu reprezintă un eșec în atingerea obiectivului Acordului de la Paris, deoarece acest lucru ar necesita depășirea încălzirii cu 1,5 grade Celsius pe o perioadă mai lungă și am putea asista la un an ușor mai rece în 2025, tendința de încălzire pe termen lung va continua deoarece dioxidul de carbon continuă să se acumuleze în atmosferă', a adăugat specialistul.

El a precizat că trecerea de la El Nino la opusul său, La Nina - care creează condiții mai reci și mai umede, în special la tropice - ar însemna că pădurile și alte sisteme naturale absorb mai mult carbon decât anul trecut, încetinind temporar creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.

'Cu toate acestea, stoparea încălzirii globale necesită ca acumularea de gaze cu efect de seră în aer să se oprească complet și apoi să înceapă să se reducă. Scăderile semnificative și rapide ale emisiilor ar putea limita măsura în care încălzirea globală depășește 1,5 grade Celsius - dar acest lucru necesită acțiuni urgente, la nivel internațional', a spus el. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 347

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 21-02-2025 14:04

Recoltarea ceții, o soluție pentru combaterea penuriei de apă în cele mai aride regiuni ale lumii (studiu)

Recoltarea ceții ar putea reduce deficitul de apă în cel mai uscat loc din lume, sugerează un studiu recent, transmite vineri agenția DPA. În deșertul Atacama din Chile, unde precipitațiile anuale sunt mai mici de un milimetru pe an, sursa principală de apă este reprezentată de spațiile subterane pline cu apă, care s-au reînc

Planeta 19-02-2025 11:24

Australia/ Autoritățile eutanasiază zeci de delfini eșuați în Tasmania

Agenții pentru protecția mediului demarează miercuri procesul de eutanasiere a 90 de delfini eșuați pe o plajă din Tasmania, Australia, au anunțat aceștia după eșecul tentativei de readucere în larg a cetaceelor, informează AFP. Un număr total de 157 de delfini au eșuat în decursul a 48 de ore în apropiere de Arthur River, o localitate puțin

Planeta 18-02-2025 10:51

Brazilia/ Rio de Janeiro se confruntă cu un episod canicular înaintea celebrului carnaval

O caniculă neobișnuită chiar și pentru regiunea tropicelor, cu temperaturi care depășesc 40 de grade Celsius, a lovit luni Rio de Janeiro, care se pregătește să înfrunte 'cea mai caldă vară din ultimii ani'' înaintea celebrului carnaval (28 februarie - 8 martie), informează marți AFP. Luni la prânz, metropola cu ș

Planeta 14-02-2025 12:10

De Ziua Sfântului Valentin, apel la protejarea pinguinilor africani care formează perechi pe viață

Activiștii pentru protecția speciilor pe cale de dispariție au lansat un apel de Ziua Sfântului Valentin pentru protejarea pinguinilor africani (Spheniscus demersus) care formează perechi pe viață, transmite vineri DPA. Aceste păsări marine, care reprezintă singura specie nativă de pinguini din Africa, sunt amenințate cu dispariția &icir

Planeta 14-02-2025 09:32

Începe operațiunea de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată de la centrala nucleară din Fukushima

Operatorul centralei nucleare japoneze de la Fukushima, grav afectată de seismul urmat de un tsunami devastator în 2011, a anunțat vineri că au fost inițiate operațiunile de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată pentru a elibera spațiul pentru stocarea deșeurilor nucleare, transmite AFP. Lucrările de dezmembrare (a rezervoarelor de

Planeta 13-02-2025 14:12

Poluanți eterni/ Temeri tot mai mari cu privire la un cocktail toxic pentru sănătate

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), denumite 'poluanți eterni', provoacă deja îngrijorare pentru mai multe efecte toxice asupra sănătății umane, inclusiv cancere, însă lipsa datelor referitoare la acestea complică diagnosticul, relatează joi AFP. Practic indestructibile și prezente în numeroa

Planeta 13-02-2025 10:34

Indonezia/ Evacuari în jurul unui vulcan de pe insula Flores

Autoritățile indoneziene au ordonat joi evacuarea mai multor sate aflate în jurul vulcanului Lewotobi Laki-Laki, din estul Indoneziei, după ce nivelul de alertă a fost ridicat la maxim din cauza unei creșteri a activității vulcanice, informează AFP. În noiembrie anul trecut, mai multe erupții ale acestui vulcan situat pe insula Flo

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă