Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește într-un ritm 'incompatibil' cu obiectivul de 1,5 grade Celsius(studiu)

Dioxidul de carbon din atmosferă crește într-un ritm considerat incompatibil cu menținerea încălzirii globale sub pragul de 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, avertizează un studiu al serviciului britanic de meteorologie Met Office, relatează vineri DPA/PA Media.
Concentrațiile principalului gaz cu efect de seră au crescut în 2024 până la niveluri anuale atinse cel mai rapid în istoria măsurătorilor de lungă durată efectuate la Mauna Loa din Hawaii, care datează din 1958, depășind previziunile Met Office pentru acest an.
Creșterea de 3,58 părți pe milion (ppm) înregistrată la Mauna Loa a fost peste nivelul de 2,84 ppm estimat de Met Office, în timp ce măsurătorile satelitare au arătat, de asemenea, creșteri mari la nivel mondial.
Met Office a declarat că această creștere este cauzată de nivelul record al emisiilor provenite de la arderea combustibililor fosili, în condițiile în care 'rezervoarele' naturale, cum ar fi pădurile tropicale, captează mai puțin carbon, dar și de la incendiile de vegetație.
Reducerea carbonului absorbit de păduri și incendiile de vegetație au fost cauzate de vremea caldă asociată fenomenului meteorologic El Nino din zona Oceanului Pacific, care creștere temperaturile globale și accentuează schimbările climatice.
Met Office, care a emis previziuni privind dioxidul de carbon începând cu anul 2016, a prognozat că aceste creșteri între 2024 și 2025 vor fi mai puțin accentuate comparativ cu anul trecut, atingând valoarea de aproximativ 2,26 ppm.
Dar, chiar și o astfel de creștere mai lentă va fi prea rapidă pentru a rămâne pe traiectoria stabilită de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC/IPCC), organismul ONU pentru climă, care prevede menținerea unei încălziri sub 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale, cu o abatere foarte mică sau deloc, a avertizat Met Office.
De asemenea, GIEC/IPCC a luat în calcul traiectorii ce prevăd depășirea temporară a pragului de 1,5 grade Celsius, pentru câteva decenii, înainte de a reveni sub acest nivel până la sfârșitul acestui secol.
Însă, acest lucru va necesita o dependență mai mare de tehnologii sau măsuri - cum ar fi plantarea mai multor păduri - care reduc nivelul general al dioxidului de carbon din atmosferă.
Continuarea eforturilor de a preveni încălzirea planetei cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale este unul dintre angajamentele cheie ale Acordului de la Paris, asupra căruia țările au convenit în 2015, în încercarea de a evita cele mai periculoase efecte ale schimbărilor climatice.
Dioxidul de carbon din atmosferă reține căldura. Nivelurile ridicate ale acestui gaz captează și mai multă căldură, crescând temperaturile globale în timp, ceea ce provoacă efecte din ce în ce mai grave, inclusiv un nivel mai mare al mărilor, intensificarea secetelor, furtunilor, inundațiilor, dar și daune aduse faunei sălbatice și sistemelor naturale vitale.
Pentru ca încălzirea globală să fie limitată la pragul de 1,5 grade Celsius, mărirea concentrației de dioxid de carbon din atmosferă trebuie să fie deja încetinită la o creștere de 1,8 ppm pe an în acest deceniu, înainte de a se opri și de a începe să scadă, în conformitate cu calculele GIEC/IPCC, a indicat Met Office.
Însă, creșterile sunt, în medie, de aproximativ 2,5 ppm până acum în acest deceniu, a declarat profesorul Richard Betts din cadrul biroului de prognoză al Met Office. 'Săptămâna trecută a fost confirmat faptul că 2024 a fost cel mai cald an din istoria înregistrărilor, cu temperaturi medii anuale care au depășit pentru prima dată (pragul de) 1,5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale', a spus el.
'Deși nu reprezintă un eșec în atingerea obiectivului Acordului de la Paris, deoarece acest lucru ar necesita depășirea încălzirii cu 1,5 grade Celsius pe o perioadă mai lungă și am putea asista la un an ușor mai rece în 2025, tendința de încălzire pe termen lung va continua deoarece dioxidul de carbon continuă să se acumuleze în atmosferă', a adăugat specialistul.
El a precizat că trecerea de la El Nino la opusul său, La Nina - care creează condiții mai reci și mai umede, în special la tropice - ar însemna că pădurile și alte sisteme naturale absorb mai mult carbon decât anul trecut, încetinind temporar creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă.
'Cu toate acestea, stoparea încălzirii globale necesită ca acumularea de gaze cu efect de seră în aer să se oprească complet și apoi să înceapă să se reducă. Scăderile semnificative și rapide ale emisiilor ar putea limita măsura în care încălzirea globală depășește 1,5 grade Celsius - dar acest lucru necesită acțiuni urgente, la nivel internațional', a spus el. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Masa de gheață antarctică a crescut pentru prima oară după ultimele decenii de scădere accelerată
În cazul a cel puțin patru ghețari majori din regiunea Wilkes Land-Queen Mary Land din estul Antarcticii datele satelitare arată că s-a înregistrat o inversare a procesului de pierdere accelerată de masă prin care au trecut în perioada 2011 - 2020, aceștia înregistrând creșteri record ale masei de gheață în perioada 2021 - 2023, co
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din 1956
Anglia traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimii 69 de ani, a anunțat Agenția britanică pentru mediu, stârnind temeri cu privire la o posibilă secetă în lunile următoare, informează AFP. 'Perioada februarie-aprilie a fost cea mai uscată din 1956', a indicat un raport al agenției guvernamentale dat publicității mar
VIDEO/Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,1 în largul coastelor Greciei
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,1 a lovit Grecia miercuri dimineață devreme, epicentrul fiind situat în mare, la 15 kilometri de insula Kasos, în sudul Mării Egee, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), relatează AFP. Seismul s-a produs la o adâncime de 78 de kilometri în jurul orei locale 01.51 (
BTA: Apicultorii avertizează cu privire la mortalitatea alarmant de ridicată a albinelor
Apicultorii au avertizat cu privire la o rată alarmant de mare a mortalității albinelor din Bulgaria de la începutul primăverii, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de BTA. Mihail Mihailov, președintele Uniunii Apicultorilor din Bulgaria și al Sindicatului Unit al Apicultorilor din Bulgaria a declarat că primele inf
Cutremur cu magnitudinea 4,4, resimțit la Napoli; nu există răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,4 a zguduit, marți la prânz, zona Campi Flegrei (Câmpiile Flegree) de lângă Napoli, unde a fost resimțit inclusiv în centrul istoric al acestui oraș portuar din sudul Italiei. Seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, transmite AFP. Cutremurul, produs la o adâncime de trei k
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis