Biodiversitate, climă, sănătate: Crizele sunt interconectate, avertizează experţi mandataţi de ONU

Modurile în care oamenii consumă şi se hrănesc cauzează crize ''interconectate'' ce afectează biodiversitatea, clima şi sănătatea, ameninţând supravieţuirea unor ecosisteme esenţiale cum ar fi coralii, au alertat marţi experţi din lumea întreagă într-un raport de referinţă, potrivit AFP.
''Practicile agricole non-durabile'', prin folosirea de îngrăşăminte şi pesticide chimice, au multiple efecte negative: pierderea biodiversităţii, utilizarea non-durabilă a apei, poluare şi emisii de gaze cu efect de seră.
Concluziile, adoptate de aproape 150 de ţări reunite în Namibia, sunt rezultatul muncii timp de trei ani a unei echipe formate din 165 de experţi din lumea întreagă regrupaţi în Platforma interguvernamentală pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES).
Aceşti oameni de ştiinţă de prim-rang - consideraţi echivalentul în domeniul biodiversităţii al experţilor GIEC mandataţi de ONU în domeniul climei - enumeră în raportul intitulat ''Nexus'' legăturile existente între biodiversitate, apă, alimentaţie şi sănătate.
Potrivit acestora, crizele care afectează planeta noastră sunt ''toate interconectate''.
''Există pericolul real de a rezolva o criză şi de a agrava altele'', a explicat Paula Harrison, unul din coautorii principali ai studiului.
Recifele de corali ilustrează în mod dramatic acest avertisment: nu sunt ameninţate exclusiv de încălzirea oceanelor.
''Chiar dacă rezolvăm problema climatică, recifele de corali vor fi în continuare afectate de poluare, pescuitul excesiv şi de alte ameninţări'', a atras atenţia profesoara americană şi coautoare principală a studiului, Pamela McElwee.
Rezultat: coralii reprezintă ''ecosistemul cel mai ameninţat'' de pe Terra şi ''ar putea dispărea la scară mondială în următorii 10, 15 ani'', a conchis IPBES.
Pagină după pagină, oamenii de ştiinţă avertizează asupra consecinţelor nefaste ale încercării de a regla o problemă fără a ne gândi la altele, cum ar fi, spre exemplu, abordarea ''exclusivă'' a schimbărilor climatice şi ignorarea efectelor asupra naturii. Anumite soluţii climatice pot ''avea un cost pentru biodiversitate'', a spus profesoara Pamela McElwee.
Astfel, plantarea unor arbori care să absoarbă mai mult CO2 poate dăuna ecosistemului local dacă speciile sunt greşit alese sau poate să ducă la reducerea suprafeţelor destinate cultivării hranei. Unele parcuri de eoliene, benefice pentru climat, pot spori mortalitatea păsărilor şi a liliecilor.
''Răspunsuri''
La extrema opusă, sunt şi soluţii care bifează toate căsuţele necesare.
''Reducerea supraconsumului de carne'' este citat ca exemplu printre cele 71 de ''răspunsuri'' propuse şi care pot avea multiple efecte benefice.
''Printre exemplele bune, putem cita zonele marine protejate, care au asociat comunităţile cu gestionarea şi luarea deciziilor'', a subliniat Pamela McElwee.
''Aceste zone au permis sporirea biodiversităţii, creşterea abundenţei peştilor pentru hrănirea populaţiei, ameliorarea veniturilor comunităţilor locale şi, deseori, creşterea veniturilor din turism'', a adăugat ea.
Experţii citează finanţarea oraşului Paris pentru a-i încuraja pe agricultori să adopte practici mai durabile, totodată cu beneficii asupra sănătăţii şi mediului şi care să genereze o factură redusă pentru tratarea apelor.
În California, o interdicţie de incendiere a miriştilor viza în primul rând ameliorarea sănătăţii respiratorii a locuitorilor. Însă recurgerea la inundarea acestor câmpuri pe timpul iernii a permis restabilirea habitatului somonilor.
Însă dincolo de aceste recomandări consensuale, specialiştii - ale căror concluzii sunt aprobate politic de reprezentanţii ţărilor - au întâmpinat dificultăţi în a cădea de acord asupra altor subiecte.
Diviziuni
Mai mulţi delegaţi au reclamat modificări de ultimă oră pe subiecte spinoase cum ar fi exporturile agricole, energiile fosile, plasticul de unică folosinţă şi modelele de consum.
Şi-au disputat includerea sintagmei ''schimbări climatice'' în titlul raportului, potrivit Buletinului de negocieri pentru Terra. În cele din urmă, expresia nu figurează în titlu.
Astfel de fricţiuni între ţări au perturbat în această toamnă alte negocieri pe teme de mediu în cadrul ONU (despre biodiversitate, plastic şi deşertificare), eşuat în unele dintre cazuri.
Constatările sunt, cu toate acestea, fără apel.
Jumătate din economia mondială depinde de natură, însă societăţile umane cheltuie mai mult pentru distrugerea naturii decât pentru a o proteja, se mai spune în raport.
Costurile sociale şi de mediu provocate de energiile fosile, agricultură şi pescuit ajung la aproape 25.000 de miliarde de dolari anual, echivalentul unui sfert din PIB-ul mondial, estimează autorii.
''Uităm cu desăvârşire aceste contrapartide'', a declarat economistul James Vause, contributor la raportul publicat marţi, ai cărui autori speră că va influenţa viitoarele negocieri ale ONU pe tema biodiversităţii, care vor avea loc în februarie 2025. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bananele, în pericol pe fondul creșterii temperaturilor
Bananele sunt din ce în ce mai amenințate pe fondul schimbărilor climatice, fermierii afirmând că vremea extremă le 'omoară' culturile, conform unui raport citat luni de DPA/PA Media. O analiză a organizației neguvernamentale britanice Christian Aid, făcută publică luni, arată că temperaturile în creștere și dăunători
Intemperii în Bangladesh/ Cel puțin 14 decese din cauza fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni
Cel puțin 14 persoane au murit duminică în diferite părți ale Bangladeshului în urma fulgerelor și a copacilor căzuți în timpul unei furtuni, informează luni Xinhua. Potrivit unor surse locale, majoritatea victimelor lucrau pe câmp atunci când o furtună tropicală s-a abătut duminică după-amiază asupra a șase distr
Danemarca: Copenhaga îi va recompensa pe turiștii respectuoși cu mediul înconjurător
Oficiul pentru turism din Copenhaga a anunțat luni că va oferi avantaje turiștilor respectuoși cu mediul, în special celor care sosesc cu trenul în capitala Regatului Danemarcei, informează AFP. Inițiativa, denumită CopenPay și testată la o scară mai mică în 2024, 'vizează să sensibilizeze turiștii să călătorească în mod mai respons
Cutremur de 5,9 grade în zona celei mai populate insule din Vanuatu
Un seism cu magnitudinea 5,9 grade s-a produs duminică în arhipelagul Vanuatu din Pacificul de Sud. Nu au fost raportate pagube materiale imediate și nu a fost emisă alertă de tsunami, transmite agenția EFE. Cutremurul s-a produs la ora locală 22:22 (11:22 GMT), potrivit Serviciului geologic al Statelor Unite (USGS), care monitorizează a
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 6 în zona insulei Sumatra (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6 s-a produs duminică în nordul insulei Sumatra din Indonezia, a anunțat Centrul german de cercetare în geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 89 de kilometri, a indicat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul ''Cerc de Foc al
Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case
Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud
Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate
Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei
Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)
Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto
Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria
Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz
Cutremur de peste 7 grade în extremitatea sudică a Chile
Un cutremur de 7,5 grade Richter a zguduit vineri dimineața extremitatea sudică a Chile, în regiunea Magallanes, declanșând o alertă de tsunami pentru întreaga coastă, transmit agențiile internaționale de presă. Potrivit informațiilor preliminare publicate de Centrul Seismologic Național (CSN), cutremurul a fost înregis
Regatul Unit/ Record de căldură pentru o zi de 1 mai
Mercurul din termometre a urcat joi până la 29, 3 grade Celsius la Londra, un record în Regatul Unit pentru o zi de 1 mai, după cea mai însorită lună aprilie de la debutul măsurătorilor meteorologice, a indicat Oficiul național de meteorologie, potrivit AFP. Această temperatură inedită a fost înregistrată de Met Office
VIDEO Incendii în Israel: Franța 'solidară' își oferă sprijinul (Macron)
Președintele Emmanuel Macron și-a exprimat joi solidaritatea Franței cu Israelul și a oferit un 'sprijin material' țării în care se confruntă cu mai multe incendii devastatoare care amenință Ierusalimul, notează AFP. 'Solidaritate deplină cu poporul israelian care se confruntă cu incendii teribile',
Satelitul european Biomass a fost plasat cu succes pe orbită
Racheta Vega C ce a fost lansată marți, la ora locală 06:15 (09:15 GMT) de la portul spațial european Kourou din Guyana Franceză, a plasat cu succes pe orbită satelitul Biomass, noua misiune a Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru studierea pădurilor, transmite AFP. Satelitul a fost eliberat pe orbită la o altitudine de 666 km la 57 de minut
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei