logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ursul brun, protejat în Europa, dar uneori vânat

Imagine din galeria Agerpres

Din Scandinavia până în regiunea italiană muntoasă Abruzzo, trecând prin Carpaţi, Europa numără aproximativ 18.000 de exemplare de urs brun. În majoritatea ţărilor, vânătoarea şi capturarea lor sunt interzise sau strict limitate, relatează luni AFP.

Protejaţi, aceşti mari prădători figurează pe "Lista roşie" a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). O directivă europeană din 1992 a încurajat reproducerea urşilor.

- Europa Centrală - interzicerea vânătorii, disputată -

Pădurile din Carpaţi sunt regatul urşilor. Dacă Polonia găzduieşte doar 110 exemplare, conform Fondului Mondial pentru Natură (WWF), în România se află cea mai mare populaţie din Europa (cu excepţia Rusiei), în jur de 8.000 de exemplare, potrivit guvernului. Anul acesta, au fost majorate cotele de vânătoare şi a fost depus un proiect de lege pentru reintroducerea "vânătorii comerciale". Până în prezent, sacrificarea este asigurată de vânători autorizaţi. Vânătoarea sportivă, care a atras pasionaţi din întreaga lume, este interzisă din 2016.

 


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În Slovacia, populaţia de urs brun, care a scăzut la 30 de indivizi în anii 1920, depăşeşte în prezent 2.700 de exemplare, potrivit Agenţiei naţionale pentru silvicultură. Interdicţia vânătorii a fost dezbătută de la atacul fatal din 2021 asupra unui excursionist.

- În Europa de Nord, cote de vânătoare -

Ursul brun aproape că a dispărut la începutul secolului trecut în Scandinavia - a fost ucis pentru carnea sa şi pentru protejarea recoltelor şi a animalelor domestice. În anii 1980, măsurile de protecţie şi cotele au contribuit la refacerea populaţiei de urs bun din regiune.

Suedia numără în prezent 2.500 de urşi bruni sălbatici. Braconajul rămâne frecvent în apropierea fermelor. O cotă de vânătoare - de la care sunt exceptate femelele cu pui - a fost stabilită în 2023 la 649 de urşi.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În Finlanda, ţară în care ursul este una dintre emblemele naţionale, trăiesc aproximativ 2.000 de exemplare.

În Norvegia, populaţia de urşi bruni este estimată la cel puţin 175 de exemplare, iar pentru 2023 a fost stabilită o cotă de 20 de urşi vânaţi.

În Estonia, ţară situată în apropiere, au fost recenzaţi peste 900 de urşi bruni, iar aproximativ 10% dintre aceştia pot fi vânaţi în fiecare an.

- În Balcani, reglementare fericită -

Slovenia a reuşit în ultimul secol să salveze şi să îşi salveze populaţia de urşi bruni care a prosperat, numărând în prezent o mie de exemplare. Un atu turistic, ursul convieţuieşte aproape fără probleme cu omul în acest teritoriu restrâns. Cotele pentru "prelevare" sunt stabilite în fiecare an (inclusiv capturi, decese accidentale, sacrificare controlată şi altele).

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


În Croaţia, populaţia de urşi bruni este estimată la aproximativ o mie de exemplare, în principal în masivul Dinara, aceste animale aventurându-se în mod regulat în apropierea caselor şi stupilor. În fiecare an este autorizată vânătoarea a o sută de urşi.

- Franţa şi Spania - populaţii fragile -

Pentru a evita dispariţia lor, un program de reintroducere a ursului brun din Slovenia a fost iniţiat în Pirinei în anii 1990. În 2022, în acea regiune trăiau 76 de urşi, conform Biroului francez pentru biodiversitate (OFB).

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


De ambele părţi ale frontierei, dar mai ales în Franţa, prezenţa urşilor este criticată, în special de crescătorii de ovine. În 2022, OFB a înregistrat 331 de atacuri ale urşilor asupra oilor. În 2020 şi 2021, patru urşi au fost ucişi în mod ilegal - unul otrăvit, trei împuşcaţi.

Spania găzduieşte, de asemenea, aproximativ 370 de urşi bruni în Munţii Cantabrici, de-a lungul Golfului Biscaya. Acest animal şi-a recucerit treptat teritoriul. Măsurile de mediu, impactul turistic şi campaniile de informare i-au îmbunătăţit imaginea. Uneori, aceste animale se aventurează în livezile de la marginea oraşelor.

- În Italia, conservare sub tensiune -

Italia numără aproximativ 200 de urşi, în special datorită reintroducerii unor exemplare din Slovenia. Ei trăiesc în principal în regiunile Trentino (nord), Friuli-Venezia Giulia (nord-est) şi Munţii Apenini (centru).

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Moartea, în aprilie, a unui alergător în vârstă de 26 de ani, ucis de un urs - a cărui soartă este cântărită în prezent în instanţă - a stârnit o dezbatere aprinsă între apărătorii drepturilor animalelor şi susţinătorii unei reduceri a populaţiei de urşi sau chiar a eliminării acestora din Italia.

În plus, şapte urşi au fost găsiţi morţi începând din ianuarie în Trentino, în circumstanţe neelucidate, însă de origine probabil criminală, potrivit apărătorilor acestor animale. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&

Planeta 10-04-2025 10:24

Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)

Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr

Planeta 09-04-2025 13:29

Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți

Planeta 09-04-2025 13:14

Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice

Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun

Planeta 08-04-2025 10:42

Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator

Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea

Planeta 08-04-2025 09:06

Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine

Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la

Planeta 08-04-2025 08:47

Europa a cunoscut cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată (Copernicus)

Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunțat marți observatorul european Copernicus, transmit agențiile AFP, Reuters și DPA. Anomalia puternică de temperatură, care a cruțat Peninsula Iberică și sudul Franței,

Planeta 07-04-2025 16:09

De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP. 

Planeta 07-04-2025 13:52

India/ Avertizare de caniculă, cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Departamentul de Meteorologie din India (IMD) a emis o avertizare de caniculă valabilă pentru nord-vestul Indiei, inclusiv New Delhi, unde se prognozează că temperaturile vor depăși 42 de grade Celsius în următoarele zile, transmite luni agenția EFE. ''Condițiile de caniculă severă vor continua, probabil, în vestul (statulu

Planeta 07-04-2025 13:33

SUA/ Cel puțin 20 de morți în urma furtunilor puternice

Bilanțul furtunilor puternice înregistrate în vestul mijlociu (Midwest) și sudul Statelor Unite a urcat la cel puțin 20 de decese, conform media locale, transmite luni agenția DPA. În statul Georgia, un tată și fiul său au murit duminică după ce un copac a căzut și i-a lovit pe un teren de golf, a relatat postul de televiziun

Planeta 07-04-2025 12:03

Republica Democratică Congo/ Bilanțul ploilor torențiale crește la 33 de morți în capitala Kinshasa

Cel puțin 33 de persoane au fost confirmate decedate în urma ploilor abundente care au inundat Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo (RDC), au anunțat autoritățile locale luni dimineață, transmite agenția Xinhua. Vicepremierul și ministrul de Interne Jacquemain Shabani a declarat că ploile torențiale din noaptea de vineri spre

Planeta 07-04-2025 11:38

Nordul Greciei, afectat de un scurt episod de iarnă

Temperaturile din nordul Greciei au scăzut în cursul nopții cu până la 20 de grade Celsius, iar în numeroase zone au fost înregistrate precipitații sub formă de ninsoare, inclusiv în Salonic, transmite luni agenția DPA care citează postul ERTnews. În Salonic, temperatura a coborât până la minus 2