logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Jumătate dintre gheţarii lumii riscă să dispară până în anul 2100 (studiu)

Image

Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ, în special cei de dimensiuni mici, sunt condamnaţi la dispariţie până la sfârşitul secolului din cauza schimbărilor climatice, conform unui studiu publicat joi. Potrivit oamenilor de ştiinţă, limitarea încălzirii globale ar putea contribui totuşi la salvarea altor gheţari, relatează AFP.

Studiul, publicat în prestigiosul jurnal Science, oferă cele mai precise proiecţii de până în prezent cu privire la viitorul a aproximativ 215.000 de gheţari din întreaga lume.

Autorii au atras atenţia asupra importanţei acţiunilor împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră responsabile de schimbările climatice pentru a limita topirea gheţarilor şi consecinţele acestui fenomen, în special creşterea nivelului mărilor.

"Cred că există o mică licărire de speranţă şi un mesaj pozitiv în studiul nostru, pentru că ne spune că putem face diferenţa, că acţiunile contează", a declarat pentru AFP Regine Hock, coautoare a cercetării.

Particularitatea acestei lucrări este acela că a fost studiat efectul direct asupra gheţarilor în mai multe scenarii ale încălzirii globale (+1,5 grade Celsius, +2 grade Celsius, +3 grade Celsius şi +4 grade Celsius), pentru a ghida cât mai bine deciziile politice.

În cazul în care creşterea temperaturii este limitată la 1,5 grade Celsius peste valorile din era preindustrială - cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris asupra climei - atunci 49% dintre gheţarii lumii vor dispărea până în 2100.

Această pierdere va reprezenta aproximativ 26% din masa totală a gheţii, cei mai mici gheţari fiind primii afectaţi. Ca urmare, cercetătorii estimează că nivelul mării va creşte cu aproximativ 9 centimetri (o creştere care se va adăuga la cea asociată, de exemplu, cu topirea calotelor glaciare).

"Regiunile cu gheaţă relativ redusă, cum ar fi Alpii, Caucazul, Anzii sau vestul Statelor Unite, îşi pierd aproape toată gheaţa până la sfârşitul secolului, indiferent de scenariul emisiilor", a explicat Regine Hock, cadru didactic la Universitatea din Oslo.

În cazul în care creşterea temperaturii ajunge la 4 grade Celsius - cel mai sumbru scenariu analizat - gheţarii cei mai mari, de exemplu cei din Alaska, vor fi mai afectaţi. Ar dispărea 83% dintre gheţari, ceea ce reprezintă 41% din masa totală a gheţii şi o creştere cu 15 centimetri a nivelului mărilor.

"S-ar putea să nu pară mult, 9 cm până la 15 cm" a declarat pentru AFP Regine Hock, care a studiat gheţarii întreaga sa carieră. Însă, aceste niveluri reprezintă o "mare sursă de îngrijorare" deoarece cu cât sunt mai mari cu atât vor provoca inundaţii majore în caz de furtuni şi, prin urmare, "mult mai multe daune". Ceea ce se întâmplă deja - nivelul mărilor creşte cu aproximativ 3 mm în fiecare an.

 


Foto: (c) Javier Martin / EPA



Deglaciaţie totală

Pentru moment, lumea se îndreaptă către o încălzire cu 2,7 grade Celsius, ceea ce ar conduce la o deglaciaţie aproape completă în Europa centrală, vestul Canadei şi Statele Unite, chiar şi în Noua Zeelandă.

Aceste proiecţii, care sunt mai alarmante comparativ cu cele utilizate în prezent de experţii în climă ai ONU din Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC, sau GIEC după denumirea în limba franceză), au fost posibile datorită datelor noi cu privire la variaţiile de masă ale fiecărui gheţar din lume în ultimele decenii. Aceste date au făcut posibilă o mai bună calibrare a modelului matematic folosit pentru a anticipa viitorul.

De asemenea, au fost luate în considerare procese care nu fuseseră integrate în studiile anterioare, cum ar fi efectul acoperirii gheţarilor cu resturi, sau desprinderea aisbergurilor din unii gheţari.

Gheţarii studiaţi nu reprezintă decât "1% din toată gheaţa de pe Pământ", dar sunt "mult mai sensibili" comparativ cu alte zone cu gheaţă deoarece sunt adesea situaţi în regiuni în care temperaturile sunt mai apropiate de punctul de topire.

Astfel, ei "au contribuit în ultimele trei decenii la creşterea nivelului mărilor aproape la fel de mult ca şi calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica luate împreună", a subliniat Hock.

Dispariţia gheţarilor va avea consecinţe şi asupra resurselor de apă. Ei reprezintă un important rezervor de apă pentru aproximativ 2 miliarde de persoane.

"Vara, în numeroase regiuni, este cald şi secetă, iar gheţarii compensează această pierdere de apă", a explicat cercetătoarea. Iar pierderea lor "nu doar că va schimba sezonalitatea, (...) ci va exista şi mai puţină apă în total".

Traficul ambarcaţiunilor pe râurile cu nivel redus, sau chiar turismul în zona gheţarilor mici, care sunt mai accesibili, vor fi de asemenea afectate.

Limitarea dezastrului este încă posibilă, a subliniat Regine Hock. Însă, "dacă acest lucru se va întâmpla depinde de factorii de decizie". AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 24-01-2025 11:14

Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate

Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi

Planeta 23-01-2025 13:59

Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete

Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s

Planeta 23-01-2025 11:14

Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți

Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense

Planeta 23-01-2025 11:10

Poluare atmosferică în Thailanda: Aproape 200 de școli din Bangkok au fost închise

Nivelul alarmant al poluării atmosferice a dus joi la închiderea a circa 200 de școli din Bangkok, au precizat autoritățile locale, care au lansat un apel la telemuncă în rândul milioanelor de locuitori ai metropolei thailandeze, informează AFP. De la grădiniță la liceu, circa 194 de unități școlare din totalul celor 437 administrate de munic

Planeta 23-01-2025 10:03

Un nou incendiu din apropiere de Los Angeles a cuprins 38 de kilometri pătrați; autoritățile au emis ordine de evacuare

Un nou incendiu de vegetație izbucnit miercuri la nord de Los Angeles a cuprins rapid o suprafață de peste 38 de kilometri pătrați, fiind alimentat de vânturi puternice și de vegetația uscată, și le-a forțat pe autoritățile locale să emită ordine de evacuare pentru mai mult de 31.000 de persoane, potrivit Reuters. Incendiul Hughes, care arde la c

Planeta 22-01-2025 14:03

Incendii în Los Angeles/ Panica victimelor care nu au asigurare pentru locuință

După ce locuința i-a fost distrusă în incendiile din Los Angeles, Sebastian Harrison nu-și face iluzii: ''Locul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte'', a spus acest rezident din Malibu, care nu avea asigurare pentru locuință, relatează miercuri AFP. ''Știam că e riscant, dar n-am avut de ales'',

Planeta 22-01-2025 12:21

O nouă specie de rododendron, descoperită în sudul Chinei

Cercetătorii chinezi au descoperit în Regiunea Autonomă Guangxi din sudul Chinei o nouă specie de rododendron pe care au denumit-o Rhododendron yuanbaoshanense, transmite miercuri agenția Xinhua. Descoperirea a fost publicată într-o ediție recentă a jurnalului științific Phytotaxa, potrivit Biroului pentru silvicultură și amenajarea teritoriului di

Planeta 22-01-2025 09:47

Brazilia/ Suprafața de vegetație distrusă de incendii a crescut cu 79% în 2024

Suprafața de vegetație distrusă de incendiile din Brazilia a crescut cu 79% în 2024 și a ajuns la 30,8 milioane de hectare, fiind mai mare decât cea a Italiei, potrivit unui raport întocmit de platforma de monitorizare MapBiomas, publicat miercuri, informează AFP. Este vorba despre cea mai mare suprafață devastată de incendii în această

Planeta 22-01-2025 09:28

UPDATE Indonezia/ Bilanțul alunecării de teren din Java crește la 19 morți; sute de salvatori mobilizați

Sute de salvatori i-au căutat, miercuri, în Indonezia, printre resturi și un strat gros de noroi, pe eventualii supraviețuitori ai unei alunecări de teren declanșate de ploile abundente și care s-a soldat, conform celui mai recent bilanț anunțat de autoritățile din Java, cu

Planeta 22-01-2025 00:25

Turcia: Cutremur cu magnitudinea 5,2 în Dardanele, fără victime

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade a fost înregistrat marți seară în provincia Canakkale, la intrarea în strâmtoarea Dardanele din nord-vestul Turciei, a raportat agenția de ajutor turcă (Afad), notează AFP. Epicentrul cutremurului a fost situat 'în Marea Egee, în largul coastelor districtului Ayva

Planeta 21-01-2025 19:59

Franța: Laguna Mayotte, o comoară mondială afectată de ciclonul Chido

Ciclonul Chido, devastator pentru populația din Mayotte, a lovit și laguna acestui arhipelag francez din Oceanul Indian, o parte din recifele sale de corali excepționale având de suferit în mod deosebit, relatează marți AFP. 'Sunt mulți, mulți corali distruși', a afirmat Donatien Pelourdeau, agent de teren al Parcului natur

Planeta 21-01-2025 19:33

Indonezia/ Bilanțul alunecărilor de teren produse pe insula Java urcă la 18 morți

Numărul deceselor provocate de alunecările de teren produse marți în regiunea Pekalongan din provincia indoneziană Java Centrală a crescut la 18, potrivit Agenției provinciale pentru gestionarea dezastrelor, informează Xinhua. Șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Java Centrală, Bergas Catursasi Penanggungan, a declarat că ce

Planeta 21-01-2025 18:09

ONU avertizează că pentru a ne salva viețile și planeta trebuie să salvăm ghețarii

Pentru a ne salva viețile și planeta este nevoie să salvăm ghețarii care se topesc sub efectul schimbărilor climatice, a avertizat marți ONU, la o zi după retragerea SUA din Acordul de la Paris, transmite AFP. 'Conservarea ghețarilor este esențială pentru ecosistemele noastre, economiile noastre și sănătatea noastră planetară', a decla

Planeta 21-01-2025 10:41

Anunțul lui Trump despre Acordul de la Paris: 'Ușa rămâne deschisă', spune șeful ONU pentru climă

'Ușa rămâne deschisă', a declarat luni șeful ONU pentru climă, Simon Stiell, după ce administrația lui Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite, pentru a doua oară, din Acordul de la Paris privind clima, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că SUA trebuie să rămână un 'lider în probleme de mediu

Planeta 21-01-2025 10:03

Indonezia: 16 morți și 10 răniți după o alunecare de teren pe insula Java

O alunecare de teren provocată de precipitații abundente a făcut cel puțin 16 morți și a rănit 10 persoane într-o provincie din centrul insulei indoneziene Java, a anunțat marți un oficial din cadrul Poliției locale, informează AFP. 'Un bilanț de 16 morți a fost confirmat. În ceea ce privește victimele rănite, 10 au fost trimis