logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ţările vor fi afectate în mod diferit de schimbările climatice

Imagine din galeria Agerpres

Zece ameninţări majore asociate schimbărilor climatice se numără printre pericolele ce vor afecta ţările în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse rapid, conform raportului publicat luni de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) format din experţi ONU în domeniul climei, relatează marţi AFP.

Caniculă: 50 de grade Celsius la Sydney

Anumite regiuni ale lumii vor deveni excesiv de calde şi de umede de-a lungul secolului pentru ca oamenii să trăiască acolo. În alte zone, valurile de caniculă vor reprezenta un pericol mortal o parte a anului pentru ca oamenii să poată lucra în aer liber.

În Africa, umiditatea şi căldura ar putea ucide anual un număr suplimentar de 50 până la 180 de persoane la fiecare 100.000 dacă încălzirea globală atinge 2,5 grade Celsius. Angajamentele actuale ale statelor conduc spre o încălzire de 2,7 grade Celsius, potrivit ONU.

Dacă valoarea din termometrul mondial urcă cu 2 grade Celsius, Sydney şi Melbourne s-ar putea confrunta cu temperaturi de 50 de grade Celsius.

Secetă: Recoltele din Statele Unite, afectate

Nivelul râurilor şi al rezervelor de apă vor scădea pe fondul lipsei precipitaţiilor, afectând culturile. Seceta are deja un impact asupra randamentului recoltelor.

În Statele Unite, pierderile de recolte în urma secetei severe din 2012 au fost atribuite în parte schimbărilor climatice.

În Europa, aceste pierderi din cauza secetei s-au triplat în ultimii 50 de ani, iar situaţia nu va face decât să se înrăutăţească.

Inundaţii: Mai frecvente în Europa

Alte părţi ale lumii se vor confrunta cu ploi torenţiale şi alunecări de teren.

În Europa, ultimele trei decenii au concentrat cel mai mare număr de inundaţii din ultimii peste 500 de ani. Ploile torenţiale precum cele care au lovit Germania, Belgia şi Ţările de Jos în 2021 vor deveni mai frecvente.

În Canada, precipitaţiile din timpul iernii vor creşte, rezultând inundaţii similare cu cele din noiembrie 2021.

Japonia se confruntă cu o creştere semnificativă a zilelor ploioase în fiecare an.

Incendii: În creştere în Canada

Schimbările climatice vor intensifica incendiile, precum cele care au devastat Australia, Canada şi Statele Unite în ultimii ani.

Incendiile din Australia se înteţesc ca frecvenţă şi intensitate, numărul de zile favorabile incendiilor putând creşte cu până la 70% până în 2050 în anumite zone dacă nu sunt luate măsuri.

În Canada, schimbările climatice conduc la un mediu mai călduros şi mai arid.

Pagubele anuale asociate acestor dezastre s-ar putea dubla, la peste un miliard de dolari până la sfârşitul secolului, chiar dacă emisiile sunt reduse rapid.

Alimentaţie: Riscuri în Africa

Schimbările climatice pun în pericol aprovizionarea mondială cu alimente, perturbând producţia de carne, cereale, produse lactate, dar şi pescuitul, cu riscul penuriei şi al creşterii preţurilor.

Producţia de alimente este deja în scădere în raport cu situaţia existentă în lipsa încălzirii globale.

Până în 2050, un număr suplimentar de 80 de milioane de persoane ar putea fi expuse riscului de foamete, în funcţie de amploarea încălzirii globale, în special în Africa subsahariană, Asia de Sud-Est şi America Centrală şi de Sud.

Specii: Dispariţii în Costa Rica

Încălzirea globală ameninţă supravieţuirea speciilor de animale şi plante a condus deja la extincţia unora dintre acestea. Acesta este cazul a două dintre ele: broasca aurie de Costa Rica, care a dispărut din cauza secetei, şi un mic animal rozător australian, Melomys rubicola, care a pierit în urma inundaţiilor de pe insula pe care trăia.

În Africa de Sud, populaţii din 14 specii de păsări şi lilieci au murit în număr mare în 2020 din cauza căldurii extreme.

Măsurile de protecţie a naturii vor fi insuficiente dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse rapid, a avertizat raportul.

Recifele de corali ar putea să dispară în cazul unei încălziri de 2 grade Celsius.

Păduri: Ameninţare în Brazilia

Căldura, secetele şi incendiile omoară copacii, transformând pădurile în pajişti uscate. Aceasta ar avea consecinţe devastatoare pentru biodiversitate şi popoarele indigene şi ar duce la eliberarea unei cantităţi suplimentare de dioxid de carbon (CO2) în atmosferă.

În Brazilia, jumătate din pădurea tropicală amazoniană ar putea avea această soartă în cazul în care emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, a avertizat raportul. Scăderea acestora ar putea să limiteze această pierdere la 5%.

Pădurea amazoniană nu este singura ameninţată. Pădurile din Europa, Statele Unite, Canada şi Australia sunt şi ele vizate.

Creşterea nivelului mărilor: Alertă în China

Milioane de persoane ar putea fi nevoite să migreze pe parcursul secolului din cauza creşterii nivelului mărilor. Insulele mici riscă să devină nelocuibile în lipsa unei scăderi rapide a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Nivelul mărilor ar putea creşte cu 44-76 de centimetri în cursul acestui secol, dacă statele îşi vor respecta angajamentele actuale. Această creştere ar putea fi limitată la 28-55 de centimetri în cazul unor măsuri mai severe.

Printre ţările cele mai vulnerabile se numără Bangladesh, India, Indonezia şi Japonia. Canton, din sud-estul Chinei, este considerat cel mai expus oraş, potrivit noului raport - ar putea pierde sute de miliarde de dolari pe an până în 2050.

Gheaţă: Topire în Scandinavia

Încălzirea climei topeşte gheaţa şi zăpada, perturbă ecosistemele şi ameninţă anumite infrastructuri.

Staţiunile de schi de la altitudini joase se vor baza în mare măsură pe zăpada artificială pentru a supravieţui.

Gheţarii din Scandinavia, Europa Centrală şi Caucaz ar putea pierde 60-80% din masa lor până la sfârşitul secolului.

Stilul de viaţă tradiţional al unor popoare precum Sami din Laponia, care practică creşterea renilor, este deja afectată.

În Canada şi Rusia, dezgheţarea permafrostului va împiedica activităţile economice.

Economie: ameninţare mondială

Schimbările climatice reduc creşterea şi veniturile şi antrenează pagube de miliarde de dolari.

O încălzire de 4 grade Celsius ar conduce la scăderea produsului intern brut (PIB) la nivel mondial cu 10-23% în cursul secolului, comparativ cu o lume fără încălzire globală.

Un număr suplimentar de 35-132 de milioane de persoane ar putea fi afectate de sărăcie extremă până în 2030 dacă nu sunt luate măsuri.

Schimbările climatice provoacă modificări periculoase în natură şi circa jumătate din populaţia globului este deja vulnerabilă la impactul acestor schimbări, se arată în ultimul raport publicat luni de IPCC, care cere acţiuni drastice la scară largă. Chiar dacă încălzirea globală poate fi limitată la +1,5 grade Celsius comparativ cu valorile din era preindustrială, omenirea se va confrunta cu un impact semnificativ în următorii 20 de ani, conform organismului ONU. Guvernele nu fac încă destul pentru a evita cele mai grave ameninţări la adresa vieţii. "Avem o fereastră de oportunitate care se micşorează", a declarat copreşedintele IPCC, Hans-Otto Pörtner. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mihaela Moise, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Planeta 10-04-2025 18:47

BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic

Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C

Planeta 10-04-2025 11:19

Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&

Planeta 10-04-2025 10:24

Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)

Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr

Planeta 09-04-2025 13:29

Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)

Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți

Planeta 09-04-2025 13:14

Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice

Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun

Planeta 08-04-2025 10:42

Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator

Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea

Planeta 08-04-2025 09:06

Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine

Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la

Planeta 08-04-2025 08:47

Europa a cunoscut cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată (Copernicus)

Europa a cunoscut în 2025 cea mai caldă lună martie din istoria înregistrărilor, acest continent având cea mai rapidă rată de încălzire din lume, a anunțat marți observatorul european Copernicus, transmit agențiile AFP, Reuters și DPA. Anomalia puternică de temperatură, care a cruțat Peninsula Iberică și sudul Franței,

Planeta 07-04-2025 16:09

De la Elba la Ebru, marile fluvii europene sunt invadate de microplastice

Unele plutesc, altele se depun în albiile cursurilor de apă: microplasticele au invadat fluviile europene, de la Elba în Germania și până în Ebru în Spania, Sena în Franța și Tamisa în Regatul Unit, dezvăluie 14 studii publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, informează AFP. 

Planeta 07-04-2025 13:52

India/ Avertizare de caniculă, cu temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Departamentul de Meteorologie din India (IMD) a emis o avertizare de caniculă valabilă pentru nord-vestul Indiei, inclusiv New Delhi, unde se prognozează că temperaturile vor depăși 42 de grade Celsius în următoarele zile, transmite luni agenția EFE. ''Condițiile de caniculă severă vor continua, probabil, în vestul (statulu

Planeta 07-04-2025 13:33

SUA/ Cel puțin 20 de morți în urma furtunilor puternice

Bilanțul furtunilor puternice înregistrate în vestul mijlociu (Midwest) și sudul Statelor Unite a urcat la cel puțin 20 de decese, conform media locale, transmite luni agenția DPA. În statul Georgia, un tată și fiul său au murit duminică după ce un copac a căzut și i-a lovit pe un teren de golf, a relatat postul de televiziun

Planeta 07-04-2025 12:03

Republica Democratică Congo/ Bilanțul ploilor torențiale crește la 33 de morți în capitala Kinshasa

Cel puțin 33 de persoane au fost confirmate decedate în urma ploilor abundente care au inundat Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo (RDC), au anunțat autoritățile locale luni dimineață, transmite agenția Xinhua. Vicepremierul și ministrul de Interne Jacquemain Shabani a declarat că ploile torențiale din noaptea de vineri spre

Planeta 07-04-2025 11:38

Nordul Greciei, afectat de un scurt episod de iarnă

Temperaturile din nordul Greciei au scăzut în cursul nopții cu până la 20 de grade Celsius, iar în numeroase zone au fost înregistrate precipitații sub formă de ninsoare, inclusiv în Salonic, transmite luni agenția DPA care citează postul ERTnews. În Salonic, temperatura a coborât până la minus 2

Planeta 07-04-2025 10:32

Cutremur în Myanmar/ Bilanțul depășește pragul de 3.500 de morți; ploaia îngreunează intervențiile

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 care a lovit Myanmar în urmă cu 10 zile a crescut la cel puțin 3.514 morți, alte 210 persoane fiind în continuare date dispărute, conform cifrelor publicate luni de guvernul militar, transmite agenția DPA. Cele mai multe victime au fost raportate în Mandalay și în &ic