logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Produsele farmaceutice poluează râurile din întreaga lume (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Niveluri potenţial toxice de produse farmaceutice au fost identificate într-un sfert dintre cursurile de apă din mai multe ţări analizate în cadrul unui studiu, relatează marţi DPA/PA Media.

Cercetători din diverse state au efectuat analize în peste o mie de locaţii din 258 de râuri, de la Tamisa din Londra şi alte cursuri de apă din Marea Britanie până la Amazonul brazilian şi râuri din metropole precum New Delhi, New York şi Guangzhou.

Studiul a evaluat prezenţa a 61 de produse farmaceutice şi compuşi asociaţi stilului de viaţă, cum ar fi cofeina, şi dacă aceştia depăşeau nivelurile la care ar putea avea un efect nociv asupra mediului înconjurător.

Concluziile studiului, publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au avertizat că poluarea cu produse farmaceutice a râurilor lumii reprezintă o problemă globală.

Poluarea reprezintă un risc pentru habitatele cu apă dulce şi pentru fauna sălbatică, putând contribui la rezistenţa la antimicrobiene şi, în plus, ameninţă obiectivele globale privind calitatea apei şi poluarea, avertizează cercetarea.

Analiza, efectuată la Universitatea din York, Marea Britanie, a constatat că poluarea cu produse farmaceutice este prezentă în cursurile de apă de pe fiecare continent, substanţe precum nicotina, cotinina, cofeina şi paracetamolul existând peste tot, inclusiv în Antarctica.

O serie de substanţe chimice, cum ar fi beta-blocante, antibiotice, antidepresive, somnifere şi antihistaminice au fost identificate în râuri de pe toate continentele locuite.

În timp ce majoritatea substanţelor chimice observate în râuri la nivel global sunt prezente în cantităţi inferioare concentraţiilor care ar putea provoca efecte ecologice, au fost consemnate niveluri de contaminanţi care ar putea reprezenta o ameninţare pentru mediu sau sănătatea umană în mai mult de un sfert dintre locaţiile studiate.

În plus, unele cursuri de apă sunt expuse la amestecuri complexe de substanţe chimice.

Printre contaminanţii identificaţi în concentraţii potenţial dăunătoare în unele situri s-au numărat medicamentul beta-blocant Propranolol şi antibioticul Ciprofloxacină.

Pentru acest studiu au fost prelevate probe de apă din diverse situri, de la un sat din Venezuela, unde nu sunt utilizate medicamente moderne, până la oraşe variind de la Lagos la Las Vegas, dar şi din zone marcate de instabilitate politică precum Bagdad şi Cisiordania.

Studiul a constatat cele mai ridicate niveluri de poluare în ţările cu venituri reduse şi medii, în timp ce depozitarea deşeurilor de-a lungul malurilor râurilor, starea inadecvată a infrastructurii pentru apele reziduale, producţia farmaceutică şi deversarea conţinutului foselor septice în cursuri de apă au fost cel mai adesea asociate acestora.

Cele mai poluate state şi regiuni ale lumii sunt cele care au fost cel mai puţin cercetate, cum ar fi Africa subsahariană, America de Sud şi regiuni din Asia de Sud.

În Marea Britanie, studiul a analizat 54 de locaţii de prelevare de pe 12 râuri şi au fost detectate produse farmaceutice în aproape toate, cu excepţia a patru din Parcul Naţional Snowdonia din Ţara Galilor.

Cel mai contaminat sit din Marea Britanie a fost râul Clyde din Glasgow, însă concentraţiile din râurile britanice erau în general în concordanţă cu cele din siturile europene.

"Ştim de peste două decenii că produsele farmaceutice ajung în mediul acvatic unde pot afecta biologia organismelor vii", a declarat unul dintre conducătorii proiectului, John Wilkinson de la Universitatea din York. "Însă una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat în abordarea acestei situaţii este că nu am fost foarte reprezentativi atunci am monitorizat aceşti contaminanţi, aproape toate datele fiind concentrate pe câteva zone selectate din America de Nord, vestul Europei şi China. Prin proiectul nostru, cunoştinţele noastre despre distribuţia globală a produselor farmaceutice în mediul acvatic au fost acum considerabil îmbunătăţite", a precizat specialistul.

Este nevoie de eforturi la nivel global, incluzive şi interconectate pentru generarea datelor de monitorizare necesare în vederea luării unor decizii cu privire la modul în care poate fi redus impactul substanţelor chimice asupra mediului, au notat cercetătorii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 01-02-2025 00:02

Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)

Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3

Planeta 31-01-2025 11:51

Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri

Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare

Planeta 31-01-2025 08:40

Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024

Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.

Planeta 30-01-2025 18:54

După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles

În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters. Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerci

Planeta 30-01-2025 10:39

Rusia/ Temperaturile ridicate de la Moscova doboară recorduri

Luna ianuarie 2025 este pe cale să devină una dintre cele mai calde înregistrate la Moscova, au anunțat miercuri meteorologii, luni și marți fiind doborâte recordurile de temperatură din această perioadă, transmite AFP. Termometrul nu a coborât miercuri sub 3,8 grade Celsius, o valoare 'de lună aprilie', mult mai mare

Planeta 29-01-2025 14:03

Temperaturi record pentru această perioadă în Ungaria

Recordul zilnic de căldură pentru această perioadă înregistrat în Ungaria a fost doborât trei zile la rând, duminică, luni și marți, a anunțat serviciul național de meteorologie HungaroMet, transmite miercuri agenția MTI. După o noapte caldă, temperatura de marți dimineață a atins 10,5 grade Celsius la Napkor, în județul Szabolcs-

Planeta 29-01-2025 12:51

Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor din Los Angeles (experți)

Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor majore din Los Angeles, soldate cu cel puțin 29 de morți în ianuarie, potrivit unei analize realizate de o rețea științifică de referință, care a fost publicată marți, informează AFP. Combinația explozivă de vegetație uscată și vânturi puternice, favorabilă incendi

Planeta 29-01-2025 10:51

Incendii în Los Angeles/ O casă rezistentă la incendii oferă lecții pentru reconstrucția zonelor distruse

O vilă înconjurată de ruine carbonizate, situată pe o stradă din Los Angeles, a rămas, în mod miraculos, intactă. Departe de a-și datora supraviețuirea hazardului, această locuință rezistentă la foc oferă inspirație pentru reconstrucția orașului american, conform arhitectului Michael Kovac, citat miercuri de AFP. 'Întotde

Planeta 28-01-2025 15:56

Inundații excepționale în vestul Franței: Peste 600 de persoane evacuate

Cel puțin 600 de persoane au fost evacuate începând de duminică în Bretania, o regiune din vestul Franței, care se confruntă cu inundații fără precedent în ultimii 40 de ani după trecerea depresiunii Herminia, informează AFP. ''Echipele mele de pe teren nu fac nicio pauză, sunt epuizate'', a declarat Phi

Planeta 28-01-2025 15:10

Spania: O temperatură de aproape 27°C a fost înregistrată în Valencia, stabilind un record pentru luna ianuarie

O temperatură de 26,9°C a fost înregistrată luni după-amiază în orașul Valencia din sud-estul Spaniei, o valoare record pentru luna ianuarie, potrivit Agenției spaniole de meteorologie (AEMET), care colectează astfel de date începând din anul 1869, informează AFP. '26,9°C la această oră (puțin înainte

Planeta 28-01-2025 09:15

Australia/ Pompierii se luptă cu incendii de vegetație majore în sud-estul țării

Pompierii australieni depuneau marți toate eforturile pentru a stinge incendiile de vegetație care devastează sud-estul rural al țării, informează AFP. Fulgerele au declanșat luni seara mai multe incendii în Parcul Național Grampians, un lanț muntos situat la circa 300 de kilometri vest de Melbourne, capitala statului australian Victoria

Planeta 27-01-2025 09:09

Pericol 'extrem' de incendii în sud-estul Australiei pe fondul unui val de căldură

Sud-estul Australiei este afectat luni de un val de căldură care a dus la o creștere a riscului de producere a incendiilor de vegetație, determinând autoritățile să emită interdicții pentru aprinderea de focuri în natură în câteva regiuni ale statului Victoria, transmite Reuters. Temperaturile ridicate înregistrat

Planeta 24-01-2025 11:14

Furtuna Eowyn/ Record istoric de vânt în Irlanda, peste 500.000 de locuințe fără electricitate

Peste 500.000 de locuințe rămăseseră fără electricitate vineri dimineață în Irlanda, unde furtuna Eowyn a generat vânturi de o intensitate fără precedent, atingând un record istoric de 183 km/h măsurat pe coasta de vest a țării, informează AFP. Țara, cu o populație de 5,4 milioane de locuitori, se află sub alertă roșie din cauza vânturi

Planeta 23-01-2025 13:59

Franța / Un 'poluant etern', detectat în apa din numeroase orașe, potrivit unei anchete

Un 'poluant etern' foarte dificil de extras din apă, acidul trifluoroacetic (TFA), a fost identificat în apa de la robinet în marea majoritate a orașelor din Franța unde s-au făcut studii, potrivit unei anchete publicate joi, informează AFP. Regăsit în apa din 24 de localități dintr-un total de 30, depășește de unul s

Planeta 23-01-2025 11:14

Alunecare de teren în Indonezia: Bilanțul urcă la 21 de morți, cinci dispăruți

Numărul persoanelor decedate în urma unei alunecări de teren provocate de ploile torențiale în insula indoneziană Java a crescut joi la 21, potrivit celui mai recent bilanț al autorităților locale, în timp ce echipele de salvare se află în continuare în căutarea unor posibili supraviețuitori, informează AFP. Precipitațiile intense