RD Congo: Cel puţin 15 morţi în urma erupţiei vulcanului Nyiragongo; principalul oraş din zonă ''a fost cruţat''

Fluxul de lavă care s-a scurs după erupţia de sâmbătă seară pe versanţii Nyiragongo din estul Republicii Democrate Congo (RDC), unul dintre cei mai activi şi mai periculoşi vulcani, s-a oprit la mică distanţă de suburbiile din oraşul Goma unde locuitorii au revenit treptat acasă duminică, îngrijoraţi în special de activitatea seismică intensă, relatează luni AFP şi Reuters.
După ce au fugit speriaţi de miile de erupţii din cursul nopţii, ''majoritatea oamenilor s-au întors sau se întorc acasă'', a declarat unul dintre locuitori. Ei urmăresc cu atenţie muntele impunător care se înalţă deasupra oraşului, unde în a doua parte a serii nu a fost constată o activitate seismică notabilă.
''Sunt încă persoane care nu mai au case. Au pierdut totul, stau acolo, cu familiile, în faţa magazinelor, de-a lungul drumurilor; sunt foarte mulţi, sute de oameni'', potrivit acestui martor.
La căderea întunericului, sute dintre locuitori se pregăteau să-şi petreacă noaptea pe stradă, pe saltele luate pe fugă. Aparent, fără să fi primit ajutor umanitar, conform AFP.
O delegaţie formată din mai mulţi miniştri din Kinshasa era aşteptată seara târziu la Goma, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Patrick Muyaya.
După două reuniuni de urgenţă ale Guvernului, care ''monitorizează îndeaproape situaţia'', el a promis ''o acţiune mai energică''. "Pentru moment, urgenţa este de a oferi asistenţă populaţiilor strămutate", a declarat Muyaya duminică seară, anunţând în trecere revenirea la Kinshasa a preşedintelui Felix Tshisekedi, care şi-a întrerupt un turneu european.
Imensul flux de lavă şi-a oprit înaintarea în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în apropiere de suburbia Buhene, care marchează limita nord-estică a oraşului Goma.
"Oraşul a fost cruţat", a declarat duminică dimineaţă guvernatorul militar al provinciei, generalul Constant Ndima.
Numeroase locuinţe au fost înghiţite de fluxul de lavă amestecată cu roci, de culoare neagră, de câteva sute de metri lăţime.
Locuitorii ale căror case au fost parţial înghiţite de lavă, au încercat pe tot parcursul zilei de duminică să recupereze unele obiecte, stropind cu apă rocile incandescente.
Foto: (c) The United Nations Organization Stabilization Mission in the Democratic Republic of the Congo/Handout via REUTERS
''Casele se mişcă''
Grămezi de fier răsucite în temperatura ca de cuptor, puteau fi văzute ieşind din loc în loc din roca fumegândă, care se întindea cât se vedea cu ochii. Fluxul de lavă s-a oprit la mică distanţă de aeroportul din Goma.
Cincisprezece persoane şi-au pierdut viaţa - nouă în accidente produse în trafic în contextul panicii create, două arse şi patru deţinuţi care au murit în timp ce încercau să evadeze din închisoarea Munzenze din Goma, a declarat duminică seara purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În total, 17 sate au fost afectate, la fel şi drumul principal din regiune, care leagă Goma de nordul provinciei, dar şi o linie de înaltă tensiune, care a fost întreruptă, potrivit lui Patrick Muyaya, care a declarat că există ''numeroase pierderi de bunuri şi mărfuri''.
Potrivit Unicef, ''peste 150 de copii au fost separaţi de familiile lor şi există temeri că alţi peste 170 ar putea fi dispăruţi''.
Duminică dimineaţă, fluxul de lavă neagră, de aproape un kilometru lăţime, putea fi văzut la periferia oraşului Goma, unde începuse să se răcească. În unele zone, stratul avea o înălţime echivalentă cu cea a trei etaje, acoperind chiar şi unele clădiri mari.
Locuitorilor din cartierele aflate în ''zona roşie'', adică aproape de fluxul de lavă din nord-estul Goma, nu li s-a permis accesul.
Erupţia s-a produs după apariţia unor fisuri pe lateralele vulcanului, provocând curgeri de lavă în diferite direcţii, notează Reuters.
Pe parcursul zilei de duminică, străzile din Goma au redevenit animate, populaţia urmărind cu atenţie vulcanul. Cutremurele însă, uneori foarte puternice, au zguduit oraşul la intervale regulate, devenind din ce în ce mai numeroase după-amiaza şi în prima parte a serii. Mai multe dintre aceste mişcări telurice au fost resimţite până la Kigali, capitala ţării vecine, Rwanda.
''Acest lucru creează psihoză în rândul populaţiei; acestea sunt cutremure mari, chiar şi casele solide se mişcă'', a declarat un martor citat de AFP.
Erupţia de sâmbătă seară, pe un versant al vulcanului Nyiragongo, a surprins pe toată lumea, inclusiv autorităţile, care au ordonat evacuarea oraşului.
Zeci de mii de persoane au fugit către postul de frontieră cu Rwanda, din apropiere, la sud de Goma, sau spre sud-vest, către regiunea Masisi.
Foto: (c) Djaffar Al Katanty/REUTERS
''La fel ca în 2002''
Cea mai recentă erupţie majoră a Nyiragongo, la 17 ianuarie 2002, a provocat moartea a aproximativ 100 de persoane.
Erupţia de sâmbătă a semănat în multe privinţe cu cea din urmă cu 19 ani.
Sâmbătă seară, două fluxuri de lavă s-au scurs din vârful vulcanului, unul spre est, în zone locuite, dar nu urbane, către graniţa cu Rwanda, situată în apropiere, iar celălalt spre sud, ajungând noaptea până la marginea oraşului Goma.
Potrivit unei surse ONU, care citează un vulcanolog, erupţia din acest weekend ''este exact la fel ca cea din 2002''. ''Niciun semn de avertizare, doar lava din craterul care s-a golit'', a spus acesta.
Regiunea Goma este o zonă cu activitate vulcanică intensă, cu şase vulcani, printre care Nyiragongo şi Nyamuragira din apropiere, care au înălţimi de 3.470, respectiv 3.058 metri.
Cea mai gravă erupţie a Nyiragongo a avut loc în 1977, când 600 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Nyiragongo nu mai fusese monitorizat de şapte luni din cauza lipsei finanţării guvernamentale pentru Observatorul local de vulcanologie, potrivit directorului acestei instituţii, notează AFP.
Autorităţile au avertizat că situaţia continuă să fie periculoasă, iar activitatea seismică din zonă ar putea conduce şi la alte scurgeri de lavă pe versanţii vulcanului, notează Reuters. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
BTA: Ministrul Turismului și Președinta Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism discută modalități de parteneriat strategic
Ministrul Turismului Miroslav Borshosh s-s întâlnit joi cu Julia Simpson, președinta și CEO al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism (WTTC). WTTC este cea mai mare organizație internațională reprezentând sectorul privat al turismului, cu peste 200 de lideri la nivel mondial de companii între membrii săi. C
Indonezia/ Cutremur cu magnitudinea 5,9 în sudul provinciei Papua de Vest (GFZ)
Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs joi în zona coastei sudice a provinciei Papua de Vest din Indonezia, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a precizat GFZ. Arhipelagul indonezian este situat pe așa-numitul '&
Cererea de energie electrică pentru centrele de date se va dubla până în 2030, din cauza AI (IEA)
Consumul de energie electrică al centrelor de date urmează să se dubleze până la orizontul anilor 2030 din cauza necesarului în creștere legat de dezvoltarea inteligenței artificiale (AI), transmite într-un nou raport, publicat joi, Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care semnalează noi provocări pentru securitatea energetică, dar și pentr
Eforturile de refacere a coralilor afectați de albire sunt insuficiente (studiu)
Recifele de corali din întreaga lume se confruntă cu albirea în masă, care duce la moartea lor, odată cu accelerarea schimbărilor climatice, iar un nou studiu a constatat că demersurile realizate pentru refacerea acestor ecosisteme sunt insuficiente pentru a le asigura supraviețuirea, transmite agenția Xinhua. Cercetarea a evidenți
Compromis european pentru înăsprirea legii privind poluarea cu microplastice
Comisia Europeană, europarlamentarii și statele membre au ajuns marți seară la un compromis pentru a înăspri legislația împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele și oceanele, transmite AFP. Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva lun
Myanmar/ Aproape 100 de replici în 11 zile, după cutremurul devastator
Un număr total de 98 de replici au fost resimțite în Myanmar după cutremurul devastator care a lovit regiunea la 28 martie, a anunțat marți Departamentul de meteorologie și hidrologie al țării, transmite agenția Xinhua. Magnitudinea acestor seisme a variat de la 2,8 la 7,5. Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea
Școli închise și localnici evacuați din cauza erupției vulcanului Kanlaon din Filipine
Vulcanul Kanlaon din centrul Filipinelor a erupt marți dimineață, aruncând în atmosferă nori de gaze și cenușă vulcanică și determinând autoritățile să închidă școlile și să demareze procedurile de evacuare ale localnicilor, transmit DPA și EFE. Erupția s-a produs în craterul din vârful vulcanului Kanlaon la