După Acordul de la Paris, catastrofe climatice în serie

Temperaturi record în Antarctica, banchize ameninţate cu dispariţia, secete repetate, uragane în serie... De la semnarea în 2015 a Acordului de la Paris, efectele încălzirii globale au fost din ce în ce mai vizibile, relatează miercuri AFP.
"Lumea s-a schimbat după Paris. Şi nu în bine. (...) Asistăm la efecte atribuite schimbărilor climatice cauzate de om (...). Ne confruntăm cu daune", a rezumat recent Saleemul Huq, directorul Centrului internaţional pentru schimbări climatice şi dezvoltare, cu sediul în Bangladesh, una dintre ţările cele mai ameninţate de efectele încălzirii globale.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost mai direct: "Omenirea duce un război împotriva naturii. Aceasta este sinucidere, pentru că natura răspunde întotdeauna lovitură cu lovitură, iar ea o face deja cu o forţă şi o furie din ce în ce mai mari". Observaţii şocante, exprimate săptămâna trecută cu ocazia prezentării raportului anual preliminar al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Foto: (c) Dedy Istanto / Xinhua
Din ce în ce mai cald
Anii de după 2015 au fost cei mai călduroşi înregistraţi vreodată.
2016 este anul care se clasează pe prima treaptă a podiumului, cu o temperatură medie cu 1,2 grade Celsius mai ridicată în comparaţie cu perioada preindustrială (Acordul de la Paris vizează menţinerea acestei încălziri sub 2 grade Celsius şi, pe cât posibil, chiar 1,5 grade Celsius). Iar 2020 se anunţă unul dintre cei mai călduroşi trei înregistraţi până în prezent, chiar dacă este un an în care există şanse să se manifeste "La Nina", un fenomen meteorologic cu tendinţă de răcire a temperaturilor globale.
Europa a cunoscut în 2019 o caniculă estivală intensă. Iar încălzirea şi-a făcut simţit prezenţa inclusiv în Siberia unde, la 20 iunie 2020, a fost înregistrată o temperatură istorică de 38 de grade Celsius, în oraşul Verhoiansk. Aceeaşi tendinţă a fost consemnată şi în Antarctica. La începutul lunii februarie, oamenii de ştiinţă brazilieni au înregistrat 20,75 grade Celsius la extremitatea vestică a Peninsulei Antarctice (recordul nu a fost încă omologat).
Foto: (c) NASA WORLDVIEW / EPA
Gheaţa se topeşte, apa creşte
Consecinţele sunt directe asupra regiunilor polare. În octombrie, suprafaţa banchizei arctice a atins cel mai scăzut nivel înregistrat în acest sezon. De asemenea, rata sezonieră de creştere a banchizei arctice a fost mai mică decât în mod normal. În plus, mai multe studii ştiinţifice au constatat că gheaţa calotei din Groenlanda se topeşte într-un ritm fără precedent, în timp ce gheaţa "continentului alb" din regiunile de la Polul Sud este, de asemenea, fragilizată.
Această topire declanşează un cerc vicios: gheaţa îşi pierde coeficientul de reflexie, ceea ce face ca razele soarelui să fie, prin urmare, absorbite în mai mare măsură, iar apa din gheaţa topită încălzeşte banchiza, care se topeşte şi mai mult...
Fenomenul contribuie, de asemenea, la creşterea oceanelor, al căror nivel a urcat 15 centimetri în secolul XX, potrivit experţilor ONU în domeniul climei. Aceştia avertizează că până în 2050 peste un miliard de persoane care trăiesc în zonele de coastă, joase, ar putea fi în pericol.
Foto: (c) Redazione Telenews / EPA
Furtunile se dezlănţuie
Efectele încălzirii climei asupra oceanelor se reflectă şi în fenomenele meteorologice extreme.
"Prin reducerea cantităţii de gheaţă este augmentată şi încălzirea, iar dacă zona arctică se încălzeşte se poate modifica circulaţia "jet stream" (curenţii de altitudine), care creează condiţiile noastre meteorologice", a explicat într-o înregistrare video Nathan Kurtz, cercetător la Centrul de zboruri spaţiale Goddard, administrat de NASA.
Uraganele şi alte cicloane sunt alimentate cu precădere de căldura apei. Dacă temperatura apei creşte, furtunile care se formează vor avea astfel "combustibil". Iar dacă este complicat de pus un singur episod meteorologic pe seama încălzirii climei, creşterea intensităţii acestor fenomene reprezintă un semn, potrivit cercetătorilor.
Ultimele cinci sezoane de furtuni formate în Oceanul Atlantic au înregistrat o activitate peste medie. Sezonul uraganelor din 2020, care tocmai s-a încheiat, a doborât toate recordurile, cu 30 de furtuni suficient de puternice pentru a fi denumite (recordul precedent era de 28 de furtuni, în 2005). Lista numelor latine prevăzute pentru acestea a fost epuizată, iar Centrul Naţional al Uraganelor (NHC) din SUA a fost nevoit să apeleze în schimb la alfabetul grecesc.
Nici celelalte regiuni nu sunt cruţate. În martie 2019, două cicloane au devastat coasta Oceanului Indian din sudul Africii, aproape ştergând de pe hartă al doilea oraş din Mozambic, Beira, şi lăsând în urmă peste 600 de morţi şi sute de mii de sinistraţi. În 2017, regiuni din Asia de Sud şi în special Bangladesh, au fost devastate de inundaţii uriaşe, provocate de un sezon musonic extraordinar.
Foto: (c) DANNY CASEY / EPA
Secetă şi mega-incendii
La cealaltă extremitate a spectrului, episoadele de secetă sunt în creştere.
În timpul verii australe 2017/2018, cei 3,7 milioane de locuitori din Cape Town din Africa de Sud s-au confruntat cu ameninţarea unei "zile zero", fără apă curentă. Sub efectul unei secete care s-a prelungit din 2015, rezervoarele de apă au secat. O situaţie accentuată probabil de trei ori sub efectul încălzirii globale, potrivit cercetătorilor de la World Weather Attribution (WWA).
Însă cele mai spectaculoase consecinţe sunt "mega-incendiile" de vegetaţie, care au devastat numeroase regiuni de pe glob, din Australia până în Statele Unite şi Siberia. Declanşarea lor nu este în mod direct asociată cu încălzirea climei, însă aceasta din urmă favorizează condiţiile de propagare a focarelor.
În Australia, probabilitatea unui sezon de incendii la fel de intens ca ultimul a crescut cu 30% din 1900 din cauza încălzirii globale, conform modelelor climatice ale WWA.
În Siberia, an după an, "incendii zombie" au reapărut după ce au mocnit sub sol care nu mai este îngheţat suficient în profunzime. În plus, topirea acestui "permafrost" poate elibera în atmosferă cantităţi imense de gaze cu efect de seră.
Incendiile au devastat şi Amazonia, cauzate în principal de defrişările pentru agricultură. Însă, diminuarea suprafeţei acoperite de acest "plămân verde", importantă pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă, riscă să agraveze în continuare schimbările climatice, avertizează experţii.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Hrană în pericol
Agricultura, în special cea intensivă, reprezintă o sursă importantă de gaze cu efect de seră, iar intensificarea evenimentelor climatice extreme ameninţă securitatea alimentară. "Producţia agricolă este extrem de sensibilă la condiţiile climatice", aminteşte cel mai recent raport anual al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie - FAO. Iar "schimbările climatice afectează, de asemenea, peştii şi alte populaţii acvatice". AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Furtuni puternice au provocat inundații în mai multe insule din Grecia
Furtuni puternice au provocat inundații în mai multe insule grecești din Marea Egee în cursul zilei de luni, informează DPA. Traficul a fost oprit temporar în mai multe insule elene, printre care Mykonos, Paros și Chios, din cauza inundațiilor. Școlile din aceste insule vor rămâne închise pe o perioadă nedeterminată, a relatat cot
OCDE cere o gestionare mai bună a oceanelor pentru a menține o 'economie durabilă'
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) face apel la 'consolidarea guvernanței oceanelor' pentru a ajuta la construirea 'unei economii maritime care să concilieze productivitatea și durabilitatea mediului' până în 2050, potrivit unui raport publicat luni cu ocazia summitului 'SOS Ocean' organizat la Paris, relat
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor în Thailanda crește la 19
Bilanțul deceselor din Thailanda ca urmare a impactului cutremurului cu magnitudinea 7,7 produs vineri în Myanmar a crescut la 19, după ce a fost găsit încă un cadavru, au anunțat luni salvatorii thailandezi, transmite agenția VNA. Grupul de salvatori voluntari Fire and Rescue Thailand a anunțat pe rețelele sociale că încă un
Cutremur în Myanmar/ Cel puțin 2.056 de morți, anunță junta militară
Bilanțul cutremurului din Myanmar a crescut la cel puțin 2.056 de morți și peste 3.900 de răniți, a anunțat luni junta militară, transmite AFP. Un purtător de cuvânt al regimului militar aflat la guvernare în Myanmar a indicat într-un comunicat că 270 de persoane sunt în continuare date dispărute, la trei zile după cutr
UPDATE Un seism de magnitudine 7 a lovit Insulele Tonga și a fost emisă avertizare de tsunami
Un seism de magnitudine 7 s-a produs duminică în Oceanul Pacific, la est de Insulele Tonga, conform unui anunț al Centrului german de cercetări Geofizice (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, conform datelor GFZ. Inițial, GFZ a anunțat o magnitudine de 6,6. Agenția spaniolă EFE c
O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează FAO
O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un raport care subliniază urgența conștientizării acestei situații, relatează AFP. Acest raport este primul de la lansarea în 2013 a Planului de acțiune global pentru a garanta conservar
Seism în Myanmar: UE este gata să acorde un ajutor de urgență (von der Leyen)
Uniunea Europeană este gata să furnizeze un ajutor de urgență Myanmarului și Thailandei după 'scenele sfâșietoare' provocate de seism, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, transmite AFP. 'Scene sfâșietoare în Myanmar și Thailanda după cutremurul devastator. Gândurile mele se &i
Cutremur în Myanmar: Numeroase victime tratate într-un spital din Naypyidaw și o clădire cu 30 de etaje prăbușită în Bangkok
Un important spital din Naypyidaw, capitala Myanmarului, tratează 'numeroase victime', după puternicul cutremur cu magnitudinea de 7,7 care a lovit vineri centrul țării, în timp ce în capitala Thailandei, Bangkok, o clădire cu 30 de etaje aflată în construcție s-a prăbușit, un om pierzându-și viața și 43 de muncitori fiind dați dispăru
Un seism extrem de puternic produs în Myanmar a provocat panică până la Bangkok
Un seism extrem de puternic s-a produs vineri în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine, transmit agențiile internaționale de presă. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anu
Organizația ecologistă Just Stop Oil anunță sfârșitul acțiunilor sale șocante
Organizația ecologistă britanică Just Stop Oil, ai cărei activiști s-au făcut remarcați după ce au stropit cu supă de roșii mai multe tablouri pictate de Van Gogh, a anunțat joi că va pune capăt 'până la sfârșitul lunii aprilie' acțiunilor sale șocante, informează AFP. 'Cererea inițială formulată de Just Stop Oil de a se renunța
O albire fără precedent a coralilor, observată în largul coastei de vest a Australiei (ONG)
O albire fără precedent a coralilor a fost observată în largul coastei de vest a Australiei, după ce un val de căldură marină i-a 'opărit' la propriu, în timpul verii australe, a avertizat miercuri un ONG local, informează AFP. Reciful Ningaloo, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și cunoscut mai ales ca habitat pentru rechini
Coreea de Sud/ Bilanțul incendiilor de pădure a urcat la 24 de morți
Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor incendii, considerate printre cele mai grave din istoria Coreei de Sud, care au distrus peste 17.000 de hectare de pădure și amenință două situri înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, informează AFP. ''Douăzeci și patru de persoane sunt confirmate decedate în urma
VIDEO Coreea de Sud: 18 morți în mai multe incendii de pădure
Coreea de Sud a anunțat miercuri decesul a 18 persoane într-o serie de incendii forestiere în curs, care au provocat deja 'pagube fără precedent', potrivit președintelui interimar, notează AFP. Mii de pompieri luptă din weekend cu mai multe incendii în sud-estul țării, care au devastat mii de hectare și au redus la ce
Un seism cu magnitudinea 6,7 a lovit Insula de Sud a Noii Zeelande
Un puternic seism, cu magnitudinea de 6,7, s-a produs marți în largul coastei Insulei de Sud a Noii Zeelande, transmite DPA. Seismul s-a produs la ora locală 14:43 (01:43 GMT), la adâncimea de 21 de kilometri și a avut epicentrul la aproximativ 160 de kilometri de micuțul oraș-port Riverton, conform Serviciului Geologic al SUA (USG
Coreea de Sud/ Desfășurare masivă de pompieri și soldați împotriva incendiilor de pădure
Peste 2.600 de pompieri și soldați, asistați de zeci de elicoptere, vor fi mobilizați în sudul și în sud-estul Coreei de Sud pentru a lupta împotriva unor incendii de pădure de amploare care fac ravagii de câteva zile, au anunțat luni autoritățile, informează AFP. Cel puțin trei pompieri și un funcționar au murit de s&a