Comunicat de presă - Teatrul Ion Creangă
Ce se vede în luna aprilie la Teatrul Ion Creangă
Deși luna aprilie e denumită în termeni populari 'traista-n băț', Teatrul Ion Creangă speră să aveți traistele pline tot anul și să vă bucurați de spectacolele pregătite de noi, din drag de copilărie, pentru cei mici.
Alături de cel mai nou spectacol din repertoriu, 'Marea aventură urbană' - Educație rutieră prin joc și teatru, care îi învață pe micuți cum să se comporte ca pietoni, ce reguli trebuie să urmeze și cum să fie cetățeni responsabili, în luna aprilie avem și: 'Visul unei nopți de vară' (6+), 'O mie și una de nopți - Lampa lui Aladin' (6+), 'Fata babei și fata moșului' (3-6) sau 'Păcală și Tândală' (3-6). Fie că au la bază povești universale sau autohtone, toate producțiile TIC sunt concepute pentru fiecare categorie de vârstă #TICBEBE, #TICPITIC și #TICJUNIOR, în parte.
Vă așteptăm, ca de fiecare dată, cu multe surprize, voie bună și distracții pentru copii!
Pentru detalii suplimentare privind programul curent, premiere și alte evenimente conexe, urmăriți pagina oficială a Teatrului, www.teatrulioncreanga.ro.
PROGRAM APRILIE 2025
La un metru de tine (3-6)
03.04 & 17.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Ce poți face cu un metru de tâmplărie? Desigur, să măsori diverse obiecte... Uitați acest răspuns și haideți în universul spectacolului 'La un metru de tine'! Aici, un metru de tâmplărie poate deveni fluture jucăuș, căluț nărăvaș sau... Sau mai bine să îi lăsăm pe copii să descopere această minunată punere în scenă - minimalistă, expresivă, creativă -, una în care spațiul prinde viață datorită prezenței a doar două personaje, El și Ea. Ce metaforă frumoasă!
Marea aventură urbană
Educație rutieră prin joc și teatru (3+)
04.04, 12.04, 18.04 & 24.04, ora 16:00, Sala Mare - Foaier (Str. Piața Amzei nr. 13)
O zi de vară ar trebui să fie frumoasă și-atât. Însă când Iepurașul din poveste află că urmează să se mute de la pădure la oraș, se instaurează imediat teama. Se va descurca în marea aglomerație urbană, va ști să 'citească' semnele de circulație rutieră, va putea să se joace, în liniște, cu mingea, pe stradă? Multe întrebări și nici un răspuns! Noroc cu Vulpița cea prietenoasă, gata să îi vină mereu în ajutor. Acesteia, însă, i se vor alătura și alte personaje- surpriză... Împreună, vor învăța regulile de circulație rutieră, dar vor afla și alte lucruri: când ai prieteni de nădejde, orice luptă cu frica și necunoscutul devine una câștigată
Albă ca zăpada (4+)
04.04, ora 18:00 & 24.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Povestea Albei ca zăpada este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase din lume. Dramatizarea actuală îi pune din plin în valoare această calitate. Aflată singură în inima pădurii, protagonista este nevoită să înfrunte destinul. Dar soarta îi surâde în acest loc atât de, aparent, neprietenos. Iată o dovadă a faptului că niciodată nu trebuie să ne pierdem speranța! În fața pericolului iminent, ea va primi ajutor de la cine se așteaptă mai puțin. Finalul întâmplărilor prin care trece va aduce multe zâmbete în rândul spectatorilor.
Călătorii prin galaxii (4+)
05.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Se știe despre Soare că este Steaua în jurul căreia se învârte planeta noastră, iar despre Lună că este un corp astronomic care se învârte în jurul Pământului. Dar ce știu Soarele și Luna despre celelalte planete? Poți să afli pornind alături de noi într-o aventură prin Univers! Amuzant și deopotrivă educativ, spectacolul 'Călătorii prin galaxii' oferă un excelent punct de plecare pentru părinți, bunici, prieteni sau educatori, pentru a discuta despre stele, planete, gravitație și toate surprizele pe care le rezervă Universul.
Visul unei nopți de vară (6+)
05.04, 11.04, ora 18:00 & 26.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Faptul că 'Visul unei nopți de vară' este cea mai montată comedie a lui Shakespeare nu este deloc o întâmplare. Conținutul ei, mesajul, împletirea dintre real și ireal sunt suficient de ofertante pentru a-i inspira pe regizori. Însă, faptul că 'Visul unei nopți de vară' a fost adaptată pentru copii, de Teatrul Ion Creangă, este mai mult decât o bucurie! Pe cei mici îi așteaptă un spectacol plin de originalitate, din care nu lipsesc muzica și dansul, umorul și situațiile tensionate. Un spectacol în care spiridușul Puck are un rol de seamă, unul pe care copiii îl vor descoperi cu surpriză și zâmbetul pe buze.
Mica sirenă (4+)
06.04, ora 11:00 & 27.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Să explorăm împreună misterioasa, dar fermecătoarea lume a apelor! Ne ghidează o sirenă, a cărei poveste romantică a învins timpul și a topit obstacole ce păreau de netrecut. În marea ei dorință de a-și împlini iubirea, Ariel, fiica cea mică a Zeului apelor, este nevoită să facă sacrificiul suprem - renunță la suflet pentru a-și preschimba coada în picioare. Dar când în joc sunt dragostea și găsirea sufletului pereche, nici un sacrificiu nu este prea mare.
Peter Pan (4+)
06.04, ora 18:00 & 24.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Aflat în căutarea umbrei sale, Peter Pan ajunge în casa familiei Darling, unde, ajutat de micuța Wendy, reușește să o recupereze. Împreună cu frații acesteia, Michael și John, pleacă toți patru într-o călătorie spre Țara de Nicăieri, acolo unde locuiește Peter Pan. Praful de zâne le-a dat copiilor Darling puteri magice, prin urmare, drumul deasupra oceanului va fi unul plin de surprize. Apariția Căpitanului James Hook, pornit să îl captureze pe Peter Pan, va face aventura și mai trepidantă. Odată ajunși în Țara de Nicăieri, se ivesc noi și noi provocări, dar și tot atâtea întâmplări fantastice.
Turtița năzdrăvană (2+)
11.04, ora 16:00 & 23.04, ora 18:00, Sala Mare - Foaier (Str. Piața Amzei nr. 13)
Nici bine nu a ieșit din cuptor, că turtița din poveste vrea să plece în lumea largă. Dorința ei de aventură o duce direct în inima pădurii, acolo unde are parte de întâmplări una mai neașteptată ca alta. Îi apar în cale tot felul de animale - un iepure, un lup, un urs, o vulpe - și toate vor să o mănânce. Nici nu e de mirare la cât de rumenă și de pufoasă este! Însă turtița mai are o calitate: este isteață foc. O va ajuta această însușire, oare, să treacă peste obstacole? Urmează să aflăm. Până atunci, mai spunem doar un mic secret: spectacolul 'Turtița năzdrăvană' este plin de surprize, umor și, în special, momente interactive. Exact ce le place copiilor mai mult și mai mult.
O mie și una de nopți - Lampa lui Aladin (6+)
12.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Cele o mie și una de nopți pline de povești ascund taine și povețe nebănuite. Una dintre ele e despre un băiat al cărui nume s-ar traduce - cel cu credință. E vorba despre Aladin și drumul său spre darul care îi este menit de la naștere - Lampa cea magică, despre care se spune că poate îndeplini orice dorință din lume. În aventura sa se mai alătură și un covor fermecat, dar și alte două personaje magice. Drumul lui Aladin e presărat cu diverse obstacole spre împărăția și dragostea menită, pe care trebuie să le treacă cu inteligență și răbdare.
Punguța cu doi bani (3-6)
12.04, ora 18:00 & 27.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Deși a fost scrisă acum aproape 150 de ani, povestea lui Ion Creangă continuă să aibă același farmec și același impact asupra cititorilor. Punerea ei în scenă, în regia Gabrielei Dumitru, îi reconfirmă dinamismul și potențialul interactiv - vom cânta, vom râde și ne vom distra alături de un cocoș simpatic și companionii săi. S-a auzit cumva Cucurigu, boieri mari, dați punguța cu doi bani!? E timpul să-nceapă spectacolul!
Fetița cu chibrituri (3+)
13.04 & 23.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Imaginația are puteri nebănuite, iar copiii știu cel mai bine cum să îi dea valoare. Atunci când lumea este mai puțin prietenoasă, rece și neprimitoare, reveria deschide porți spre lumi magice. Protagonista din 'Fetița cu chibrituri' își găsește salvarea tocmai prin puterea de a se lăsa purtată de aripile fanteziei. Datorită lor, va călători într-o lume mai bună, mai caldă. Va lăsa în urmă frigul necruțător și neajunsurile. Spectacolul pus în scenă de Teatrul Ion Creangă, preponderent nonverbal, este o experiență vizuală de neratat, în care muzica și dansul ocupă un loc important, iar emoțiile frumoase, bagheta vrăjită care va conduce trăirile spectatorilor.
Pasărea albastră (6+)
13.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Inspirat de celebrul text scris de Maurice Maeterlink, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, spectacolul 'Pasărea albastră' este o dramatizare originală și plină de fantezie. Tyltyl și Mytyl, protagoniștii întâmplărilor, sunt deciși să găsească Pasărea albastră despre care au auzit în poveștile spuse de bunica. Însă, pe măsură ce acțiunea avansează, copiii își dau seama că fermecata înaripată poate lua o mie de chipuri, de forme, de gânduri sau idei... Ori, dimpotrivă, că ceea ce caută se află chiar sub ochii lor!
Ursul păcălit de vulpe (3-6)
18.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Un urs flămând întâlnește o vulpe vicleană, ca toate vulpile. Grămada de pește din jurul acesteia îl face pe urs să poftească la hrana vecinei sale. Însă, o baltă întreagă doar pentru el sună mai bine decât un singur pește. Din gelozie pentru coada frumoasă despre care se vorbește în toată pădurea, vulpea îi plănuiește acestuia o farsă. Despre cum l-a păcălit vulpea pe urs ne va povesti chiar peștele, mărul discordiei. Lăcomia și falsa prietenie îi vor da ursului din poveste o lecție pe care nu o va uita prea curând.
Amintiri din copilărie (6+)
22.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Bucuria cu care sunt descrise peripețiile lui Nică, pitorescul personajelor și în special umorul din 'Amintiri din copilărie', au făcut ca textul lui Ion Creangă să fie unul dorit pentru dramatizare de către mulți regizori. Spectacolul 'Amintiri din copilărie', în regia lui Dan Tudor, bazat pe povestirile semnate de unul dintre cei mai iubiți scriitori români, aduce pe scenă fantezie, veselie și multă originalitate. Părinții vor rememora anii dulci ai primilor ani de viață, iar copiii vor trăi o experiență teatrală unică.
Jack și vrejul de fasole (5+)
25.04, ora 11:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
O poveste clasică într-un format muzical antrenant. O doză consistentă de energie și entuziasm. O aventură fermecată pentru întreaga familie. Spectacolul 'Jack și vrejul de fasole' pledează pentru bucuria, curajul și curiozitatea celor care nu și-au rătăcit candoarea prin hățișurile vieții adulte. Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji și nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm.
Fata babei și fata moșului (3-6)
25.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Uneori în viață, e greu să fii bun, să iei decizii punându-i pe ceilalți mai presus de propria persoană. Dar se spune că bunătatea se întoarce, este răsplătită. Poate părea greu de crezut, dar povestea lui Ion Creangă, 'Fata babei și fata moșului' ne învață despre bunătate, despre altruism. Fata moșului, fiind curată la suflet, în călătoria ei inițiatică câștigă mulți aliați prin bunătate, pe când fata babei, cu gândul doar la ea însăși și la bogății, rămâne singură și fără ajutor în călătoria ei.
Hainele cele noi ale împăratului (3-6)
26.04, ora 18:00, Sala Mare (Str. Piața Amzei nr. 13)
Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat; toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză. Spectacolul livrează o întreagă paletă de dungi, buline și nuanțe fine. Și un final neașteptat, pe care copiii și părinții vor trebui să îl descurce, pentru a salva Împărăția.
Descoperă mai multe:
- www.teatrulioncreanga.ro
- Facebook.com/TeatrulIonCreanga
- Instagram.com/TeatrulIonCreanga
- Youtube.com/TeatrulIonCreanga
- Casa de Bilete - tel. 0767 934 374
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].