'Moștenitorii României muzicale': recital-eveniment susținut pianistul Andrei Gologan

Pianistul român de 31 ani, Andrei Gologan, numit de Süddeutsche Zeitung “un poet al pianului” susține miercuri, 13 noiembrie 2024, un recital extraordinar în Sala Mare a Ateneului Român în cadrul seriei “Moștenitorii României muzicale” organizată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.
Tinerii și excepționalii muzicieni români, cunoscuți mai degrabă în străinătate decât chiar la ei acasă, sunt invitați în cadrul acestei serii pentru a susține recitaluri și concerte în săli relevante din România. Andrei Gologan, originar din Piatra Neamț, unde a și început studiul pianului, este stabilit din 2012 la Salzburg, din momentul când a devenit student al Universității Mozarteum din binecunoscutul oraș austriac. Astăzi, pianistul Andrei Gologan este un nume relevant la nivel internațional, cu recitaluri și concerte susținute în săli importante din Europa, implicat în proiecte ambițioase, cum este propriul său festival de muzică de cameră la Salzburg, organizat alături de soția sa, pianista Roxana Cârciu, cu care formează, de altfel, și un duo pianistic.
Andrei Gologan fost unul dintre invitații Festivalului internațional George Enescu 2023, când a interpretat Concertul pentru pian și orchestră de Benjamin Britten, alături de Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, condusă de Jonathon Heyward.
Pentru primul său recital de pe scena Ateneului Român, Andrei Gologan a pregătit un program cu tema “Muzica sferelor”, muzici ce ne inspiră și ne transportă către alte lumi. Unele sunt opusuri fundamentale ale repertoriului pianistic, cum sunt Sonata nr. 3 de Johannes Brahms și Pavana din Suita op. 10 de George Enescu. Altele, sunt practic necunoscute publicului larg: este cazul celor 3 miniaturi de Komitas, compozitor armean care a trăit între anii 1869 și 1935, preot ortodox care surprinde în muzica lui și transcendentul, și specificul național armen, dar și cele două opusuri de Aleksandr Skriabin din program – Poemul op. 32 nr. 1 și Mazurca op. 25 nr. 3, o altă formă de căutare a absolutului în muzica de la granița secolelor al XIX-lea și XX.
Andrei Gologan: “Puține locuri inspiră un artist precum Ateneul Român, un panteon al culturii europene. O scenă unică dintr-un oraș modelat de o multitudine de influențe culturale, fiecare contribuind la unicitatea acestui loc. Un oraș boem, poetic, "vestic", însă în același timp înrădăcinat în cultura balcano-bizantină. Tocmai acest melting pot cultural extraordinar îl propun în cadrul recitalului din 13 noiembrie: misticismul estului își dă întâlnire cu nostalgia poetică a vestului. Elementul comun este o căutare a flăcării primordiale, a supraomului prometeic, a sferelor.”
Un recital extraordinar cu pianist român recunoscut pentru profunzimea și originalitatea interpretărilor sale, cu un repertoriu provocator, inovator și cu o temă adecvată zilelor noastre: Andrei Gologan și “Muzica sferelor” la Ateneul Român, în seria “Moștenitorii României muzicale” prezentată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera.
Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Ateneului Român și pe site-ul www.fge.org.ro. https://ove.ro/recital-de-pian-6938
Recitalul este transmis în direct de Radio România Muzical și TVR Cultural.
Andrei Gologan
Pianistul Andrei Gologan se distinge pe scena internațională prin rafinamentul și profunzimea interpretărilor sale, fascinând publicul cu o paletă sonoră unică. Andrei a fost caracterizat de presa internațională ca fiind „un poet al pianului” (Süddeutsche Zeitung) cu „o varietate bogată de sonorități” și cu o „tehnică briliantă” (General-Anzeiger Bonn).
Remarcându-se încă din timpul studiilor de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Andrei a fost invitat de legendarul pianist Sir András Schiff să susțină în cadrul renumitului program
Building Bridges o serie de recitaluri-debut în săli importante precum Konzerthaus din Berlin, deSingel din Antwerp sau Beethovenhaus din Bonn. Criticile elogioase au condus la invitații din partea mai multor festivaluri europene prestigioase, precum Schleswig-Holstein Festival, Heidelberger Frühling, Mozartwoche din Salzburg sau Festivalul Internațional George Enescu din București. Apariții în Wigmore Hall din Londra, Herkulessaal din München sau, la invitația maestrului Daniel Barenboim, Pierre Boulez Saal din Berlin îi încununează palmaresul bogat.
Laureat al concursurilor internaționale Vladimir Horowitz din Kiev, Piano Campus din Paris și Sigismund Thalberg din Napoli, Andrei Gologan colaborează în calitate de solist cu orchestra precum Camerata Salzburg, Orchestra Filarmonică din Kiev, Orchestra de Cameră Sándor Végh sau Filarmonica de Stat Transilvania. Un muzician versat, Andrei este pasionat și de universul muzicii de cameră, susținând concerte în cadrul marilor festivaluri camerale precum Lockenhaus, Verbier, Schwetzinger SWR Festspiele sau Krzyzowa Chamber Music Festival.
Pasiunea sa pentru muzica de cameră s-a concretizat în organizarea platformei virtuale ONLINE: concerts&talks, curatând împreună cu televiziunea austriacă FS1 un număr total de 25 de grupuri camerale cu peste 60 de muzicieni recunoscuți pe plan internațional. Andrei a dezvoltat ideea acestei inițiative și, împreună cu pianista Roxana Ioana Cîrciu, a pus bazele festivalului cameral internațional Buzz Kammermusikfestival din Obertrum am See. În urma unui festival inaugural de succes, cea de-a doua ediție este programată pentru aprilie 2025.
Născut la Piatra Neamț, Andrei locuiește în prezent la Salzburg și, începând cu toamna anului 2024, este membru al catedrei de muzică de cameră la Universitatea de Muzică din Freiburg.
Proiectul “Moștenitorii României muzicale”
…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.
Din 2018 și până în prezent au avut loc peste 30 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri sau înregistrări realizate în cadrul proiectului.
A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) și violoncelistul Jan Sekaci (2024).
Organizatori: Radio România Muzical, Rotary Club Pipera, Filarmonica “George Enescu”.
Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres, Dilema, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
Simulator de tren, experiență VR și zeci de angajatori la Târgul de Carieră Feroviară în România
Vizitatorii Târgului de Carieră Feroviară în România vor avea parte, în premieră, de o experiență interactivă unică: vor putea testa un simulator real de conducere tren – SMART Lite și un sistem de realitate virtuală dedicat domeniului feroviar – VRail. Cele două echipamente vor fi aduse în România de compania poloneză SIM Factor și vor fi disponibile în cadrul componentei fizice a evenimentului, în perioada 4–5 iunie 2025, la Hotel MyContinental, București. Cea de-a X-a ediție a Târgului de Carieră Feroviară
Certiro – Soluția completă pentru Certificare ISO
Într-o economie tot mai competitivă și reglementată, încrederea a devenit una dintre cele mai valoroase resurse pentru o afacere. Fie că vorbim despre clienți, furnizori, parteneri sau instituții publice, toți vor să colaboreze cu firme care funcționează după reguli clare, transparente și verificabile. Iar una dintre cele mai directe și recunoscute modalități de a demonstra acest lucru este prin obținerea unei certificări ISO. În timp ce unii antreprenori încă percep certificarea ISO ca pe o formalitate birocratică, realitatea din piață arată că ea este un atu strategic. Ajută companiile să se diferențieze, să câștige încredere și să obțină contracte mai ușor. Iar cu sprijinul unei firme precum Cer
Endava contribuie la accelerarea erei AI agentic în parteneriat cu Google Agentspace
Endava contribuie la accelerarea erei AI agentic în parteneriat cu Google Agentspace București, 14 Mai, 2025 – Endava, grupul specializat în transformarea afacerilor prin soluții digitale avansate, a cărui abordare AI-nativă îmbină inovația de ultimă generație cu o expertiză solidă în industrie, este acum partener de implementare pentru Google Agentspace și va sprijini accelerarea adoptării acestuia la scară largă.
Calitate fără compromis - cum livrează Serdim Solutions produse eficiente la prețuri accesibile
Știm deja că atunci când vrem să cumpărăm ceva, comparăm atent fiecare produs de pe raft, însă ce nu știm este munca brandurilor din spate. Astfel, diferențierea reală vine din calitatea conținută în fiecare ambalaj, nu din notorietatea mărcii, fapt pentru care brandurile mici câștigă teren destul de greu. Cu toate acestea, Serdim și-a construit identitatea punând accent atât pe selecția riguroasă a produselor, cât și pe transmiterea informației către retaileri că brandurile mici chiar își fac treaba. Conform fondatorului Serdim Solutions, responsabilitatea de informare a publicului revine distribuitorilor: „Noi trebuie să le transmitem clienților noștri că dacă achiziționează un produs mai ieftin, e la fel de calitativ ca un altul mai scump din piață.”
Romanian Creative Week debutează la Iași cu Noaptea Muzeelor și cu un maraton de expoziții și concerte neconvenționale
A cincea ediție a Romanian Creative Week (RCW), evenimentul-fanion dedicat industriilor creative din România și cel mai amplu de acest tip din Uniunea Europeană, a început miercuri, la Iași. Între 14 și 25 mai, capitala Moldovei devine o scenă vibrantă pentru artă, design, muzică, conferințe și instalații multidisciplinare, într-un program bogat și accesibil publicului larg. Mircea Cantor, câștigătorul prestigiosului premiu Duchamp (2011), prezintă la Baia Turcească o expoziție inedită: „
De ce ne atrag hainele unice?
Nu e doar despre modă. Este despre identitate, emoție și apartenență. Dar ce anume ne face să ne dorim atât de intens acele piese vestimentare „altfel”? Hainele – extensii ale sinelui Conform psihologilor, felul în care ne îmbrăcăm reflectă cine suntem, cum ne simțim și cum vrem să fim percepuți și percepute. Psihologia vestimentară afirmă că hainele nu sunt doar învelișuri, ci adevărate „coduri sociale” și „oglindiri interioare”. Alegem haine unice pentru că: Căutăm să fim văzute
Idei creative pentru invitațiile de botez ale micuțului tău
Botezul este un moment magic, o zi în care emoția se împletește cu speranța și fiecare detaliu capătă o simbolistică aparte. Este, poate, prima ocazie în care îl prezinți lumii pe cel mic într-un cadru festiv, cu oameni dragi alături, zâmbete, flori și multe îmbrățișări. Iar invitația de botez nu este doar o simplă hârtie cu detalii – este prima impresie despre această sărbătoare, un preludiu vizual al poveștii pe care o construiești în jurul copilului tău. Invitația poate fi jucăușă sau elegantă, clasică sau modernă, dar mai presus de toate, trebuie să reflecte identitatea familiei și să anunțe, cu stil și emoție, bucuria venirii pe lume a unui suflet nou. Iată câteva idei creative și inspiraționale pentru invitații de botez care nu doar că atrag privirea, ci rămân în amintirea celor care le primesc.
Cum să-ți faci un CV care atrage atenția angajatorilor de pe Jooble
Descoperă sfaturi și trucuri care te pot ajuta să îți faci un CV care chiar atrage atenția angajatorilor de pe Jooble și îți poate aduce un interviu. Hai să fim sinceri. Dacă te-ai apucat să cauți locuri de muncă București (sau oriunde altundeva, dar hai să luăm capitala ca exemplu), știi deja că primul pas - adică CV-ul - poate fi un test serios de răbdare. Parcă e mai greu uneori să scrii despre tine într-un mod obiectiv decât să îți muți toată casa într-o garsonieră la etajul patru fără lift. Te uiți la foaia aia albă și te întrebi: Ce scriu aici ca să nu se plictisească omul care citește?
Când trecutul ne bate la ușă - bagajul emoțional din relații și cum îl putem înțelege
Este ușor să credem că fiecare relație începe de la zero, că dragostea prezentă nu are legătură cu trecutul. Și totuși, de multe ori, ceea ce trăim în cuplu este influențat nu doar de ceea ce face sau spune celălalt, ci mai ales de ceea ce purtăm în noi. Acel „bagaj” emoțional – plin de răni, frici, convingeri și tipare învățate – se strecoară între noi și partener, chiar și atunci când nu ne dăm seama. Ce este bagajul emoțional? Bagajul emoțional reprezintă totalitatea experiențelor trecute, în special cele dureroase sau nerezolvate, care continuă să ne afecteze percepțiile, reacțiile și comportamentele într-o relație prezentă. Poate proveni din copilărie (r
Agenția din Cluj-Napoca WENS Travel devine partener exclusiv al Intrepid Travel, cel mai mare operator de turism de aventură din lume
WENS Travel, agenție de turism românească, fondată în 1997 la Cluj-Napoca de Mihaela Călușer, a devenit din acest an partener exclusiv al Intrepid Travel din Australia, cel mai mare operator de turism de aventură din lume, consolidându-și astfel poziția pe piața românească a turismului personalizat și experiențial. Prin acest parteneriat, WENS Travel devine unicul reprezentant al Intrepid Travel în România, oferind acces exclusiv românilor la peste o mie de itinerarii din peste o sută de țări de pe șapte continente, destinații unice descoperite alături de ghizi locali, în grupuri restrânse, de 12-14 persoane.
ONGA Eurasia: unind inimile pentru schimbări globale
ONGA Eurasia: calea spre unitate prin fapte bune ONGA Eurasia este o organizație cu misiunea de a extinde orizonturile umanismului prin proiecte de voluntariat. Acesta reunește mii de activiști care doresc să schimbe lumea în bine: să ajute oamenii, să protejeze natura, să dezvolte valorile culturale și tradițiile. Sprijinindu-i pe cei nevoiași și preocupându-se de viitor, Organizația rusească Eurasia este sursă de inspirație prin exemplul personal, devenind o legătură neprețuită între oameni de naționalități și stări sociale diferite. Principalele sectoare de activitat
Comunicat de presă - Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Cuvioasă Parascheva Galați
COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” C7 – Transformare digitală „Digitalizarea activității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Cuvioasă Parascheva Galați” Beneficiar: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sf. Cuvioasă Parascheva Galați SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECȚIOASE SF. CUVIOASĂ PARASCHEVA GALAȚI anunţă începerea activităţilor de implementare proiectului “Digitalizarea activității Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sf. Cuvioasă Parascheva Gala
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
Fondată în martie 2005, Țuca Zbârcea & Asociații sărbătorește două decenii de activitate pe piața de avocatură. Țuca Zbârcea & Asociații oferă consultanță juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale pentru serviciile în arii precum drept societar şi comercial, fuziuni și achiziţii, litigii şi arbitraje internaţionale, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar, dreptul concurenței, dreptul muncii, drept imobiliar, achiziții publice, proprietate intelectuală, IT/AI și securitate cibernetică, telecom, protecția datelor cu caracter personal, drept penal al afacerilor, farma și servicii medicale etc.
Programul Regiunea Centru 2021-2027 PRIORITATEA 1: O REGIUNE COMPETITIVĂ PRIN INOVARE ȘI ÎNTREPRINDERI DINAMICE PENTRU O ECONOMIE INTELIGENTĂ
Programul Regiunea Centru 2021-2027 PRIORITATEA 1: O REGIUNE COMPETITIVĂ PRIN INOVARE Ș
Evoluția metodelor de plată: ce trebuie să știi pentru a ține pasul cu preferințele clienților
Metodele de plată au evoluat rapid, reflectând schimbările tehnologice și preferințele tot mai diverse ale clienților moderni. În acest demers, companiile se confruntă cu provocarea de a ține pasul cu aceste tendințe pentru a rămâne competitive pe o piață dinamică. Creșterea popularității plăților mobile, contactless și criptomonedelor necesită o adaptare constantă, iar integrarea plăților omnichannel devine esențială pentru a oferi clienților o experiență completă. Iată care sunt principalele tendințe în evoluția metodelor de plată Una dintre cele mai vizibile evoluții în
Cele mai bune plaje din Antalya pentru o experiență de vis
Antalya, cu apele sale turcoaz și plajele aurii, reprezintă un paradis pentru iubitorii de soare și mare. Faimoasă pentru frumusețea naturală și apele limpezi, această destinație te invită să descoperi o varietate impresionantă de plaje care promit o experiență de neuitat. Fie că ești în căutarea liniștii unui golfuleț retras sau a vibrației unei plaje populare, în Antalya vei găsi locul perfect pentru a te relaxa și a te bucura de soare. În acest articol, vei descoperi care sunt cele mai bune plaje din Antalya, fiecare cu propriile sale caracteristici unice, ce vor transforma vacanța ta într-o adevărată experiență de vis. &nbs
La METAL SHOW & TIB 2025, în perioada 13–16 mai, Plasmaserv Metal Connection lansează, în premieră națională, mașina CNC DNE D-Power și organizează demonstrații live cu cele mai noi echipamente de sudare și debitare
Plasmaserv Metal Connection, lider în furnizarea de echipamente și soluții tehnologice complete pentru sudare și debitare în industrii strategice, lansează în premieră națională, la METAL SHOW & TIB 2025, noua mașină CNC DNE D-Power 6KW, un echipament de înaltă precizie, conceput pentru a răspunde nevoilor companiilor care caută performanță industrială cu un nivel redus de investiție. Plasmaserv aduce la București săptămâna aceasta, la cel mai mare eveniment dedicat prelucrării metalului din România, demonstrații live cu cele mai performante echipamente din portofoliu și prezintă mașina DNE D-Soar 12KW, aparatele de sudare cu laser MaxPhotonics, echipamentele profesionale Kemppi și sistemele de tăiere cu plasmă Hypertherm, toate integrate într-o soluție coerentă pentru automatizarea și eficientizarea proceselor industriale de prelu
Descoperirea operelor lui Brâncuși – AFLĂ unde trebuie să ajungi pentru a-i admira creațiile!
Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne, a lăsat lumii o moștenire artistică impresionantă, care a influențat profund direcția artei din secolul XX. Deși mare parte din creațiile sale se află în muzee celebre din Paris, New York sau Londra, România păstrează cu mândrie unele dintre cele mai reprezentative lucrări ale sale, în special în orașul Târgu Jiu, locul în care sculptorul a realizat capodoperele sale monumentale în aer liber. Dacă ești pasionat de artă, istorie sau pur și simplu cauți o experiență culturală deosebită, o excursie pentru a descoperi operele lui Brâncuși poate fi o călătorie memorabilă. În acest articol vei afla unde poți admira creațiile lui Brâncuși în România și de ce închirierea unei mașini în T&ac
Comunicat de presă - FAST&EXPRESS SRL
13.05.2025, Localitatea Scrioaștea Comunicat de presă Lansarea proiectului „ÎNFIINAREA CAPACITĂȚII DE PRODUCȚIE CONFECȚII METALICE PENTRU FAST&EXPRESS SRL PRIN ACHIZIȚIA DE ECHIPAMENTE TEHNOLOGICE” FAST&EXPRESS SRL, în calitate de Beneficiar, implementează proiectul &