logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de violoncelistul Jan Sekaci și pianista Daria Tudor

Image

Câștigătorul bursei  “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2024, susține un recital-eveniment la Sala Radio, marți, 10 iunie, ora 19.00. Violoncelistul Jan Sekaci evoluează alături de cunoscuta pianistă Daria Tudor, propunând un program cu celebre lucrări ce definesc literatura pentru violoncel scrisă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutului de secol XX: Sonata de Claude Debussy, Sonata nr. 2 de Johannes Brahms, 5 Stücke im Volkston de Robert Schumann și Zigeunerweisen de Pablo de Sarasate.

 

Violoncelistul Jan Sekaci (24 ani) este în prezent unul dintre cele mai importante nume ale tinerei generații de muzicieni români. Născut la Oradea, a studiat la Cluj-Napoca și București; în prezent urmează cursurile Academiei Barenboim-Said de la Berlin. Jan Sekaci a debutat deja la Sala Radio, în februarie 2024, ca solist al Orchestrei de Cameră Radio, parte a beneficiilor profesionale oferite de bursa Moștenitorii României muzicale – ediția 2023, iar în decembrie 2024 a susținut și un concert alături de Orchestra Națională Radio, tot ca parte a premiului primit în cadrul competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale – ediția 2024.

Jan Sekaci se remarcă prin maturitatea, muzicalitatea și inventivitatea interpretărilor sale; un artist foarte sensibil și cu un talent ieșit din comun, el a obținut numeroase premii naționale și internaționale importante, cel mai recent fiind din martie 2025 de la New Hope Grand Prix.

Jan Sekaci: “Acest recital pentru mine nu este doar un concert dintr-o serie de concerte, dar un moment important de celebrare a bursei Mostenitorii României Muzicale care mi-a oferit siguranță în perioada de tranziție de după promovarea studiilor de licență, prin suportul financiar și artistic. În semn de recunoștință, am ales un program care cuprinde adevărate bijuterii din repertoriul extins pentru violoncel.”

Alături de Jan Sekaci, pe 10 iunie, va evolua pe scena Sălii Radio o prezență deja familiară și foarte îndrăgită de publicul românesc: Daria Tudor, pianistă acompaniatoare în cadrul prestigioasei Academii Barenboim Said din Berlin.

Daria Tudor: “Este o reală onoare să revin în cadrul proiectului Moștenitorii României Muzicale, de această dată alături violoncelistul Jan Sekaci. Acest demers valoros continuă să sprijine constant tinerii muzicieni români, oferindu-le șansa de a reveni acasă și de a evolua pe cele mai importante scene din țară, în cadrul unor recitaluri și concerte de prestigiu.

Pentru un artist, nu există o susținere mai profundă decât oportunitatea de a urca pe scenă și de a transmite, prin intermediul muzicii, unele dintre cele mai profunde și împăciuitoare mesaje ale umanității.

Vă așteptăm cu drag pe 10 iunie cu un program de suflet!

Biletele pentru recitalul din 10 iunie sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio. https://www.bilete.ro/mostenitorii-romaniei-muzicale-un-proiect-radio-romania-muzical-si-rotary-club-pipera/

 

Jan Sekaci

Născut la Oradea în anul 2001, Jan Sekaci își începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani. În 2014 decide să își continue dezvoltarea urmând un an la C.N.M. "Sigismund Toduță" din Cluj Napoca, iar apoi să plece în 2015 la București unde studiază la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" la clasa prof.  Octavian Lup până în anul 2020. În prezent este student al Academiei Barenboim-Said din Berlin, la clasa prof. Frans Helmerson.

De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri din România, unde talentul și munca i-au fost recunoscute de la o vârsta fragedă, precum Marele premiu la Concursul "Sigismund Toduță" 2014 Deva, Marele premiu la Concursul național "Alexandru Moroșanu" 2015 București, Marele Premiu la Concursul "Paul Constantinescu", Marele Premiu la concursul „George Georgescu" si premiul 1 la olimpiadele naționale de muzică din anii 2015-2019. Pe plan internațional se remarcă prin numeroase premii întâi, precum premiul I la concursul „Klaipeda International Cello Festival and Competition” 2017, premiul I la concursul International „ProArt Competition” 2017 Ucraina și Premiul I la faimosul concurs "Johannes Brahms" 2021 din Austria, unde a mai primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi, o apariție la Praga cu Concertul op. 104 de Antonín Dvořák.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Marin Cazacu, Răzvan Suma, Valentin Răduțiu,David Geringas, Frans Helmerson, Jens Peter Maintz, Miklós Perényi, Romain Garioud, Raphael Pidoux, Antonio Meneses, Andras Schiff, Daniel Barenboim. În anul 2018 și 2024, Jan Sekaci a fost selectat să participe ca membru activ al cursurilor de măiestrie de la Academia Kronberg sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt și Philippe Muller. A mai urmat cursuri de măiestrie timp de trei ani consecutivi la Classe d'Excellence de Gautier Capuçon la Fundația Louis Vuitton din Paris. Este membru activ al Ansamblului de muzică contemporană Boulez. Din 2025 este bursier al fundației Deutsche Stiftung Musikleben. Cântă la un violoncel creat în jurul anului 1850 la Napoli.

Daria Tudor

Daria Tudor (28 ani) a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din București; este laureată a numeroase competiții naționale și internaționale și a susținut recitaluri și concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universität der Künste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon și Rikako Murata. Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universität der Künste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni și Eric Schneider, precum și ca pianistă a clasei de violoncel – prof. Konstantin Heidrich. În prezent, ea este pianist acompaniator la Academia Barenboim Said din Berlin.

Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano – Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania și Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Würzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internațional “George Enescu” de la București.

În cadrul proiectului “Moștenitorii României muzicale”, Daria Tudor a fost partenera de recital a violoncelistului Andrei Ioniță (13 iunie 2021), a violonistei Ioana Cristina Goicea și a violoncelistului Andrei Ioniță în concertul cameral susținut la Bruxelles (30 noiembrie 2022) și Sala Radio (18 decembrie 2022), a violonistului Valentin Șerban la Sala Radio (12 februarie 2023) și a violonistei Marica Marica în recitalul susținut la Ateneul Român (15 noiembrie 2023). Alături de Ioana Cristina Goicea și Andrei Ioniță, Daria Tudor semnează două albume discografice apărute la Editura Casa Radio în cadrul colecției Radio România Muzical: Beethoven (2022) și George Enescu (2023). Alături de violonistul Valentin Șerban semnează albumul “Violin in love” apărut în 2024 în cadrul colecției Moștenitorii României muzicale.

 

 

Proiectul “Moștenitorii României muzicale”

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, s-a dezvoltat în ultimii ani în două direcții. Prima dintre acestea își propune să-i aducă pe scene prestigioase românești pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar acasă. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și până în prezent au avut loc aproape 40 de concerte și recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sunt doar câțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și trei albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.

A doua direcție de dezvoltare este bursa “Moștenitorii României muzicale”. În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac (2020), violoncelistul Cornelius Zirbo (2021), pianista Kira Frolu (2022), pianistul Nil Mladin (2023) și violoncelistul Jan Sekaci (2024). Pentru ediția 2025, sunt deschise înscrierile, iar valoarea bursei este de 4500 euro. Finaliștii care s-au remarcat în competiția pentru bursa “Moștenitorii României muzicale” au beneficiat și de numeroase alte beneficii profesionale: recitaluri, concerte, înregistrări, reprezentare în competiții internaționale, la propunerea membrilor juriului.

Parteneri media: Agerpres, Cariere, Dilema, liternet.ro, news.ro, Observator cultural,   Radio România Actualități, Radio România Cultural, Rador, spotmedia.ro, TVR, Zeppelin.

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

21-05-2025 15:38

“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de violoncelistul Jan Sekaci și pianista Daria Tudor

Câștigătorul bursei  “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2024, susține un recital-eveniment la Sala Radio, marți, 10 iunie, ora 19.00. Violoncelistul Jan Sekaci evoluează alături de cunoscuta pianistă Daria Tudor, propunând un program cu celebre lucrări ce definesc literatura pentru violoncel scrisă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutului de secol XX: Sonata de Claude Debussy, Sonata nr. 2 de Johannes Brahms, 5 Stücke im Volkston de Robert Schumann și Zigeunerweisen de Pablo de Sarasate.  

21-05-2025 15:17

Cadouri de absolvire cu suflet românesc – cum marchezi un moment unic în stil autentic

    Absolvirea este mai mult decât un final – este un prag simbolic, o trecere de la o etapă la alta, fie că vorbim de clasa a IV-a, a VIII-a sau a XII-a. Și pentru că e un moment încărcat de emoție, bucurie și speranță, merită marcat cu un dar pe măsură. Nu unul scump sau strălucitor, ci unul cu sens. Dacă îți dorești să oferi un cadou de absolvire care să rămână în sufletul copilului, alege ceva cu rădăcini: obiecte tradiționale românești, lucrate manual, care să spună o poveste și să reamintească de valorile autentice. În continuare, îți prezentăm câteva idei de cadouri cu suflet românesc

21-05-2025 15:05

ANUNT DE PARTICIPARE LA PROCEDURA COMPETITIVĂ - „Creșterea competitivității "SPIACT CF ARAD" SA prin dotarea cu echipamente tehnologice moderne”

ANUNT DE PARTICIPARE LA PROCEDURA COMPETITIVĂ                                                                    21.05.2025 &n

21-05-2025 15:00

ANUNT DE PARTICIPARE LA PROCEDURA COMPETITIVĂ - „Creșterea competitivității "SPIACT CF ARAD" SA prin dotarea cu echipamente tehnologice moderne”

ANUNT DE PARTICIPARE LA PROCEDURA COMPETITIVĂ                                                                    21.05.2025 &n

21-05-2025 14:58

ZTE nubia Flip 5G este disponibil de azi la un preț special în rețeaua de magazine Carrefour

București, România (21 mai 2025) - ZTE Corporation, un lider global în tehnologie și inovare, anunță că în perioada 21 mai – 3 iunie 2025, smartphone-ul pliabil nubia Flip 5G devine cel mai accesibil dispozitiv din segment, fiind disponibil la prețul special de 1.699,99 lei în rețeaua de magazine Carrefour din toată țara, precum și online pe Carrefour.ro. Clienții

21-05-2025 14:53

De ce să alegi produse de curățenie naturale?

Ai observat cum tot mai multă lume vorbește despre curățenia naturală în ultima vreme? Nu e doar un moft trecător sau o modă. Există motive serioase pentru care mulți dintre noi ne îndreptăm spre soluții mai prietenoase cu mediul și cu sănătatea noastră. În acest articol, îți voi povesti despre cele mai importante beneficii ale produselor naturale de curățenie, ce ingrediente conțin ele de fapt și cum te pot ajuta în viața de zi cu zi. Ce sunt produsele de curățenie naturale? Produsele de curățenie naturale sunt acele soluții care folosesc ingrediente derivate din surse naturale

21-05-2025 14:51

Spectacole inedite pe care trebuie să le vezi la circ

    Când ai fost ultima oară la un spectacol de circ? Dacă răspunsul este „de mult” sau „niciodată”, atunci este momentul să descoperi magia și adrenalina pe care doar un astfel de eveniment le poate oferi. Circul este mai mult decât divertisment – este o demonstrație de curaj, talent și sincronizare perfectă.   În rândurile de mai jos, vei descoperi cele mai inedite acrobații circ care îți vor oferi momente de neuitat. De numere amețitoare până la cascadorii ce sfidează gravitația,

21-05-2025 14:50

Zeci de instalații interactive de New Media transformă Iașul într-o scenă deschisă, la Romanian Creative Week

Una dintre cele mai așteptate secțiuni ale Romanian Creative Week (RCW), New Media District, revine între 23 și 25 mai cu zeci de instalații vizuale și interactive ce vor transforma Iașul într-un spațiu vibrant, în care tehnologia, emoția și arta se întrepătrund. Peste 40 de artiști, studenți, și creatori vor oferi publicului o experiență multisenzorială, în unușl dintre cele mai ample proiecte de acest fel

21-05-2025 14:05

Conferință & Expoziție în cadrul Romanian Design Week 2025

  Cortina Elysium, în parteneriat cu biroul de arhitectură conceptuală Phenomena Laboratory, anunță cu entuziasm lansarea oficială a proiectului „Feelings – Shapes of Emotions”, un eveniment integrat în programul RDW Design GO!, parte din Romanian Design Week 2025. Acesta marchează o premieră absolută în arhitectura rezidențială din România, prin integrarea emoției ca element fundamental al construcției spațiului locuit. Colaborarea deschide un nou capitol în arhitectura rezidențială de lux: de

21-05-2025 13:49

Vaccinarea pisicii: care sunt vaccinurile obligatorii și cele opționale

Sursa foto Shutterstock, descarca foto de aici, ALT text: medic vaccineaza pisica  Vaccinarea pisicii este o parte esențială a îngrijirii sănătoase a companionului tău felin. Aceasta ajută la protejarea pisicii împotriva unor boli grave, care pot fi contagioase și care îi pot pune viața în pericol. În continuare, vom explora vaccinurile obligatorii pe care pisica ta ar trebui să le primească, dar și vaccinurile opționale, în funcție de stilul de viață al pisicii și riscurile specifice. 

21-05-2025 13:14

Ce te învață cărțile de dezvoltare personală

Cărțile de dezvoltare personală ne oferă strategii validate științific pentru îmbunătățirea vieții în mai multe domenii, de la formarea obiceiurilor și productivitate până la reziliență emoțională și succes profesional. Datele arată că piața literaturii de auto-ajutor a crescut cu 176% din 2013, oferind instrumente practice care combină psihologia, neuroștiința și înțelepciunea tradițională pentru transformare personală. Ce te învață cărțile de dezvoltare personală? Formarea unei mentalități de creștere poate îmbunătăți rezultatele academice și profesionale cu 25% Tehnicile de formare a obiceiurilor precum "stivuirea obiceiurilor" cresc r

21-05-2025 09:05

De ce iubesc femeile din întreaga lume esențele și serurile coreene?

Industria cosmeticelor coreene a revoluționat modul în care ne îngrijim pielea, iar esențele și serurile sunt considerate inima acestei rutine. Aceste produse au devenit esențiale pentru femeile din întreaga lume datorită efectelor lor rapide și vizibile, formulării avansate și ingredientelor naturale care hrănesc și repară pielea. În acest articol, vom explora motivele pentru care esențele și serurile coreene sunt atât de iubite și cum pot transforma complet rutina ta de îngrijire a pielii. Industria cosmeticelor coreene a revoluționat modul în care ne îngrijim pielea, iar esențele și serurile sunt considerate inima acestei rutine. Aceste produse au devenit esențiale pentru femeile din &i

20-05-2025 14:58

Chirurgia viitorului, acum. CLERU15 – congres internațional de chirurgie robotică urologică la Sibiu

Sesiuni live interactive și două operații HoLEP, realizate pro bono, alături de experți internaționali Cea de-a XV-a ediție a CLERU15 - Simpozion de urologie oncologică minim invazivă MedLife, un reper în educația medicală din domeniul chirurgiei urologice minim-invazive din România, va avea loc în perioada 22–24 mai 2025, la Sibiu. Evenimentul de top, cu o tradiție de 15 ani și un format complex, este susținut în acest an și găzduit de Spitalul MedLife Polisano și

20-05-2025 14:39

Campus Media TV câștigă tot mai mult teren în preferințele ascultătorilor: Digi FM, cea mai mare creștere de audiență la nivel național

  Cel mai recent studiu SAR 2025, realizat de Mercury Research și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în intervalul 13 ianuarie – 27 aprilie 2025, aduce vești excelente pentru Campus Media TV, parte a Grupului DIGI, care are în componență stațiile radio Digi FM, PRO FM, Dance FM și Digi24 FM.   Digi FM înregistrează cel mai spectaculos avans dintre toate posturile radio din țară, cu o performanță de peste 1,28 milioane de români care aleg zilnic frecvențele sale. Este o majorare a cifrei de audiență cu peste 172.000 ascultători față de aceeași perioadă a a

20-05-2025 14:36

Pașii esențiali în instalarea corectă a unei piscine spa exterioare

  Imaginează-ți o seară liniștită, în care, după o zi agitată de muncă, te relaxezi cu o sesiune de spa. Nu trebuie să mergi neapărat la salon sau să aloci constant buget pentru a te destinde - ci te poți bucura de experiență chiar la tine acasă. Instalarea unei piscine exterioare este o investiție valoroasă în confortul personal, dar și în momentele petrecute alături de cei dragi.   Însă, pentru a accesa toate beneficiile pe care le prezintă, e esențial ca montajul să fie realizat corect. Ce trebuie să ai în vedere pentru a instala o piscină jacuzzi exterior

20-05-2025 13:34

Ce rasă de câine de buzunar are curaj de lup și ego de elefant?

Există câini atât de mici încât pot încăpea într-o poșetă, dar care nu se tem nici măcar de pașii grei ai unui Saint Bernard. Unii au fost crescuți pentru companie, dar în timp au căpătat o atitudine care contrastează complet cu statura lor delicată. Când vorbim despre un "curaj de lup", nu exagerăm - e aproape sfidător ce reușesc să facă acești câini. Un temperament care sfidează dimensiunea Dacă ar fi să alegem o rasă care să întrunească combinația explozivă dintre mărime minusculă și personalitate colosală, Yorkshire Terrierul iese fără dubii în față. Originar din nordul Angliei, acest câ

20-05-2025 12:17

Romanian Creative Week transformă Grădinile Palas într-un cinema în aer liber. Zeci de spectacole de dans și de muzică, la Iași

Romanian Creative Week (RCW), cel mai amplu eveniment din Uniunea Europeană dedicat industriilor creative, continuă la Iași cu secțiuni de film, dans și muzică. Publicul este invitat să descopere povești puternice, de iubire, de luptă, de regăsire, în spații intime, surprinzătoare sau efervescente. De la filme-cult și cinema experimental, la spectacole coregrafice contemporane și petreceri concept, RCW propune o experiență artistică vie, colectivă, care pulsează în ritmul comunității.

20-05-2025 12:05

Dentist Holiday - clinica stomatologică din București unde e disponibil implantul MegaGen AnyRidge

Implantul dentar trebuie realizat cu maximă precizie și cu profesionalism. Nu ai găsit încă o clinică în București care să respecte aceste aspecte? Probabil pentru că nu ai descoperit până acum Dentist Holiday. Află mai multe despre implantul dentar MegaGen AnyRidge și decide împreună cu medicul tău specialist dacă ți se potrivește și ție.   Ce inovații aduce implantul dentar MegaGen AnyRidge?   Trăind într-o societate în continuă schimbare care urmărește să dezvolte cât mai mult orice aspect, nici medicina sto

20-05-2025 12:00

Primăria Orașului Corabia va avea un parc fotovoltaic finanțat prin Fondul pentru Modernizare

    comunicat de presă   La data de 25 aprilie 2025 a fost încheiat contractul de finanțare pentru proiectul „ÎNFIINȚARE CAPACITĂȚI NOI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PENTRU AUTOCONSUM ÎN ORAȘUL CORABIA” între Ministerul Energiei, în calitate de Autoritate Națională de Implementare și Gestionare a fondurilor alocate României prin Fondul pentru Modernizare și Primăria Orașului Corabia, în calitate de Beneficiar. Codul SMIS al proiectului este 315365. Proiectul „ÎNFIINȚARE CAPACITĂȚI NOI DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE PENTRU AUTOCONSUM ÎN ORAȘUL CORABIA” are o valoare totală de 4.745.327,03 lei din care 4.167.170,98 lei sunt sume nerambursabile (grant) finanțate din Fondul pentru Mode

20-05-2025 11:50

Citadina 98 S.A. Galati integrează sustenabilitatea în centrul activității sale

Citadina 98 S.A. Galati integrează sustenabilitatea în centrul activității sale, adoptând soluții inovatoare și responsabile pentru a construi infrastructură durabilă, adaptată nevoilor prezentului și respectuoasă față de mediul înconjurător. Angajamentul Citadina 98 S.A. pentru sustenabilitate: construim durabil pentru viitor Pentru Citadina 98 S.A., sustenabilitatea nu este doar un obiectiv de business, ci o parte esențială a filozofiei care ghidează fiecare proiect. Într-un domeniu dominat de presiunea termenelor, exigențele tehnice și cerințele de eficiență, compania reușește să mențină echilibrul între dezvoltare și protecția mediului, investind constant în tehnologii prietenoase cu natura ș