logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Jazz Fan Rising: Afro-jazz fusion în primul turneu al lui Alune Wade în România

Image

 

  • Melomanii invitați într-o inedită călătorie muzicală africană în patru reprezentații unice în Constanța (15 februarie), București (16 februarie), Bistrița (17 februarie) și Cluj-Napoca (18 februarie)
  • New African Orleans - noul sound auzit în premieră pe scenele din România combină jazzul american cu ritmuri afrobeat, arabo-andaluze, cântece berbere, sufi și rap

 

Alune Wade va concerta în premieră în România în cadrul unui turneu organizat de Jazz Fan Rising, inițiativa privată a iubitorilor de jazz din România. Concertele vor avea loc, în reprezentații unice, la Constanța, sâmbătă, 15 februarie, de la ora 19.00, la Teatrul pentru Copii și Tineret, la București, duminică, 16 februarie, de la ora 19.00, la Sala Dalles, la Bistrița, luni, 17 februarie, de la ora 19.00, la Palatul Culturii și la Cluj-Napoca, marți, 18 februarie, de la ora 19.00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Cele patru concerte din România invită audiența într-o călătorie muzicală inedită între Africa de Vest, Africa de Nord și Africa de Est, în ritmuri arabo-andaluze, cântece berbere, sufi, afrobeat și rap, ritmate de instrumente tradiționale. Alune Wade recuperează tradiția muzicală și ritmurile africane, apoi le fuzionează cu jazz-ul originar american.

 

 

Ciprian Moga, Jazz Fan Rising: „Descoperim în premieră în România o figură remarcabilă a scenei de jazz african de astăzi. Alune Wade este un amestec de culturi muzicale, iar asta transpare din toate concertele sale. El întruchipează muzica cosmopolită, se inspiră din ambianța metropolelor pline de viață Paris, New York și Dakar și se simte în elementul lui în soundul tradițional african. Să ne bucurăm de compozițiile lui eclectice și extrem de creative, care ridică în picioare audiențe din săli importante din întreaga lume”.

 

 

Alune Wade este basist virtuoz, compozitor și vocalist senegalez, care a fost lansat pe scena internațională de jazz de Joe Zawinul, cu al său Zawinul Syndicate și este favoritul lui Marcus Miller, care l-a invitat să contribuie la albumul său, Afrodeesia. S-a remarcat prin stilul său distinctiv și vibrant la bas electric și prin vocea lui care spune povești cu profundă emoție și o tonalitate specială, la fel ca grioții, barzii din Africa de Vest.

Pentru turneul în perimeră din România, trupa evoluează în formulă de cvintet, cu: Alune Wade (bas electric, voce / Senegal), Alix Goffic (percuții / Guyana Franceză) / Tilo Bertholo (percuții / Martinica) - la Constanța, Cedric Duchemann (claviaturi, Réunion), Harry Ahonlonsou - (saxofon, Benin) și Camille Passeri (trompetă / Franța).

 

Concertele Alune Wade Quintet sunt propuse de Jazz Fan Rising, asociația connoisseur-ilor de jazz (București, Constanța, Cluj), în partenariat cu Institutul Francez. Organizator Jazz Festival & Events, cu excepția concertului de la Bistrița, organizat de Centrul Cultural „George Coșbuc”.

 

Bilete la concerte (15-18 februarie 2025) pot fi cumpărate prin platformele Eventbook, Eventim (București, Cluj-Napoca, Constanța) și iabilet.ro (pentru Bistrița) și în magazinele afiliate.

 

Despre Alune Wade

Născut în 1978 la Dakar, în Senegal, Alune Wade a fost expus muzicii clasice prin tatăl său, care era dirijor de orchestră simfonică. La vârsta de 13 ani, a început să cânte la bas în trupe locale din Dakar. Trei ani mai târziu, a participat la o audiție pentru trupa lui Ismaël Lô, unul dintre cei mai respectați muzicieni de pe continentul african, îv care a și rămas timp de opt ani. Joe Zawinul i-a descoperit talentul unic și l-a făcut celebru în întreaga lume invitându-l pe Wade să facă parte din legendarul Zawinul Syndicate. De atunci, Alune Wade a colaborat cu multe mari legende muzicale, precum Marcus Miller, Oumou Sangare, Bobby McFerrin, Youssou N’Dour, Cheick Tidiane Seck, Harold Lopez-Nussa, Gregory Porter, Blick Bassy, ​​Fatoumata Diawara și mulți alții. Alune Wade a fost selectat personal de Marcus Miller în 2015 pentru a contribui la albumul său „Afrodeesia” – o dovadă a talentului său excepțional.

 

Alune Wade este atât înrădăcinat în tradiție, cât și experimental în abordarea sa: ritmurile africane servesc drept bază pentru compozițiile sale, în jurul cărora aranjează cu măiestrie și fără efort diverse genuri care se îmbină perfect într-un întreg coerent. Pentru el, basul electric și contrabasul sunt extensii naturale ale rădăcinilor sale africane, oferind posibilități ritmice fantastice în diferite genuri, de la muzică clasică la jazz și World Music. Basul său explorat cu rară măiestrie și versatilitate servește drept coloană vertebrală, creând o legătură valoroasă între ritm și armonie, dând o nouă vitalitate scenei de jazz africane.

 

Despre Jazz Fan Rising, activ de 10 ani în România

 

Cele patru concerte Alune Wade Quintet deschid stagiunea 2025 Jazz Fan Rising, o inițiativă privată animată de întreprinzători, manageri din multinaționale, medici, avocați, profesori și arhitecți. Toți au colecții de muzică consistente și împărtășesc cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. Invitații JFR sunt „rarități”, artiști și proiecte savurate de „cunoscători” sau de „exploratori”. De 10 ani, Asociația Jazz Fan Rising își dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte.

 

Jazz Fan Rising - a organizat peste 60 de concerte din anul 2014 și până în prezent. Printre invitații s-au numărat Håkon Kornstad, Helge Lien Trio, Mats Eilertsen Trio, Christian Wallumrod (Norvegia), Tonbruket, Magnus Ostrom Quartet (Suedia), EYOT (Serbia), Triosence, Wolfgang Haffner, Benedikt Jahnel (Germania), Ana Carla Maza (Cuba), Verneri Pohjola (Finlanda), Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Macha Gharibian Trio (Armenia/Franța), Thomas Enhco, Dan Tepfer, Francois Couturier, Benjamin Moussay, Vincent Peirani, Emile Parisien, Rouge, Geraldine Laurent, Nout, Nguyen Le, Youn Sun Nah (Franța), Rita Marcotulli (Italia), Andrew McCormack (Marea Britanie), Vadim Neselovskyi, Vijay Iyer Trio (SUA), David Helbock, Ulrich Drechsler, BartolomeyBittmann (Austria) etc.

 

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este Ciprian Moga, Tel: 0722 683 007 sau e-mail: [email protected]

 

 

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

21-03-2025 11:27

Originile Zilei Muncii și importanța sa istorică

Puțini cunosc faptul că acum aproximativ 130 de ani, condițiile de muncă în Europa și Statele Unite erau extrem de dificile. Muncitorii lucrau 12 ore zilnic, șapte zile pe săptămână, copiii de toate vârstele erau exploatați ca forță de muncă, iar condițiile de siguranță și salariile erau deplorabile. A fost nevoie de decenii de lupte sindicale, adesea marcate de confruntări violente, în care s-au implicat sute de mii de muncitori din zeci de țări, pentru a obține drepturile pe care le considerăm astăzi fundamentale: programul de lucru de 8 ore, săptămâna de lucru de 5 zile, vârsta minimă pentru angajare, condiții de muncă sigure și salarii decente. Ziua Internațională a Muncii, celebrată pe 1 mai în majoritatea țărilor, comemorează aceste realizări istorice. Este un moment pot

21-03-2025 11:17

Laptop pentru editare video: De ce specificații ai nevoie?

În ultimii ani, editarea video a devenit o activitate tot mai populară, atât în rândul profesioniștilor, cât și al celor pasionați de creație. Dacă ești în căutarea unor laptopuri performante pentru editare video, alegerea corectă a specificațiilor este esențială. Nu toți laptopurile sunt create la fel, iar performanța poate varia semnificativ în funcție de componentele interne. În acest articol, îți vom explica ce specificații sunt esențiale pentru un laptop destinat editării video și cum să alegi cel mai potrivit model pentru nevoile tale. Procesor (CPU)

21-03-2025 11:07

5 feluri de mâncare pe care le aleg turiștii în vacanță

Când ești într-o vacanță, vrei să încerci preparate delicioase și autentice, care să-ți completeze experiența. În Brașov, turiștii au preferințe culinare variate, dar anumite preparate rămân mereu în topul alegerilor. Iată cinci dintre cele mai iubite feluri de mâncare pe care vizitatorii le savurează cu plăcere: Pizza la cuptor cu lemne – O alegere clasică și gustoasă, pizza autentică este preferată de turiștii care vor să simtă aroma Italiei chiar în inima Brașovului. Vei găsi pizzerii în Brașov unde pizza este preparată după rețete tradiționale, cu ingrediente proaspete și un blat perfect rumenit. Paste delicioase – De la carbonara la bolognese, pastele sunt mereu o opțiune pentru toată familia. Iubitori

21-03-2025 10:05

Comunicat de presă - FEPER SA

    Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”     FEPER SA, in calitate de beneficiar, cod de identificare fiscală 752, înregistrată la Registrul Comerțului sub numărul  J40/1092/1991, cu sediul în Municipiul Bu

21-03-2025 09:09

Antreprenorul român care a revitalizat industria mașinilor-unelte din România – Cum a transformat Claudiu Țâmpu Retrofit, Echipări și Mentenanță dintr-un jucător local într-un nume global

  Claudiu Țâmpu, un antreprenor vizionar, a reușit să transforme REM dintr-o afacere locală într-un jucător global de top în industria mașinilor-unelte. Fondată în 2000 la Bacău, compania a devenit un simbol al inovației și excelenței în acest domeniu, datorită unei strategii ambițioase și a unei pasiuni neobosite pentru tehnologie. Prin soluții revoluționare, REM redefinește standardele industriei și contribuie la poziționarea României pe harta globală a producției industriale. REM a pornit acum peste două decenii ca un start-up într-un sector aflat în declin la acea vreme. După anii ‘90, toate fostele fabrici de mașini-unelte din România și-au

21-03-2025 09:06

Studiu Artichouse România: Apetitul românilor pentru case cu arhitectură în stil nordic s-a dublat în ultimii 5 ani

Interesul românilor pentru casele cu arhitectură în stil nordic este în continuă creștere, conform unui studiu realizat de reprezentanții Artichouse România, care precizează că, după pandemie, numărul românilor orientați către case cu arhitectură scandinavă s-a dublat față de începutul anului 2020. Principalele motive care stau la baza acestei tendințe sunt dorința de a locui într-o casă realizată din materiale naturale (în special lemn), atenția la design minimalist și nevoia de a obține un spațiu care oferă căldură, confort și o conexiune autentică cu natura.

21-03-2025 09:01

Descoperă cele mai impresionante biserici și mănăstiri în Rhodos

  Pe lângă vestigiile medievale și străduțele pline de farmec din orașul vechi, Rhodos ascunde adevărate comori spirituale. De la biserici bizantine decorate cu fresce uimitoare, la mănăstiri retrase pe coline, fiecare lăcaș de cult spune o poveste despre trecutul fascinant al insulei. Aceste locuri sacre nu sunt doar spații de rugăciune, ci și obiective turistice deosebite, unde poți descoperi influențele arhitecturale ale cavalerilor ioaniți, ale bizantinilor și ale otomanilor. O vizită aici îți oferă o incursiune autentică în istoria și tradițiile Greciei. 1. Istoria bisericilor și mănăstirilor din Rhodos

21-03-2025 08:56

Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare

  Explorând Viitorul Feroviar: Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare   Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă la  Conferința de Infrastructură, eveniment organizat de Club Feroviar.  

21-03-2025 08:48

COMUNICAT DE PRESĂ

Sănătatea orală precară are consecințe fizice, sociale, mentale. Bolile dentare sunt corelate cu afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare și chiar anumite tipuri de cancer. 8 din 10 români se confruntă cu cel puțin o problemă dentară (1), după 55 de ani peste jumătate din ei raportează o sănătate orală moderată, rea sau foarte rea (2).  

20-03-2025 15:32

De ce citesc recenzii înainte să cumpăr un produs

Dacă stau bine să mă gândesc, rareori cumpăr ceva fără să verific mai întâi ce spun alții despre acel produs. Fie că e vorba de un telefon, un laptop, un aspirator sau chiar un set de căști wireless, întotdeauna simt nevoia să mă asigur că fac o alegere bună. De ce? Pentru că nu vreau să dau banii pe ceva ce nu merită. Și pentru că o decizie informată mă scutește de întodeauna de bătăi de cap. De asemenea, motivele mele includ și următoarele aspecte: Încrederea că iau decizia corectă Când citesc recenzii, simt că am un aliat în procesul de cumpărare, astfel că nu mă mai bazez doar

20-03-2025 13:56

Idei de decorare a grădinii tale pe tot parcursul anului

  Transformarea grădinii tale într-un loc de relaxare și frumusețe nu trebuie să fie limitată doar la sezonul cald. Indiferent de anotimp, poți aduce un strop de personalitate și culoare spațiului tău exterior cu ajutorul unor idei inovatoare de decorare. Descoperă cum poți menține grădina atrăgătoare pe tot parcursul anului, fie că e vorba de primăverile înflorite, verile pline de viață, toamnele bogate în nuanțe sau iernile magice. Citește mai departe pentru a găsi inspirație care să te ajute să-ți transformi grădina într-un colț special, indiferent de sezon.   Cuprins Iarna: Luminile și decorațiunile de grădină pentru un aspect magic

20-03-2025 13:53

Avantajele și economiile aduse de panourile solare pentru apă caldă în locuința ta

    În prezent, exploatarea energie solare prin instalarea de panouri solare pentru încălzirea apei calde în locuința ta nu mai este doar o alegere ecologică, ci și una economică inteligentă, o investiție de viitor.   Citește acest articol până la final și descoperă felul în care această tehnologie îți poate reduce semnificativ costurile cu energia și cum te poate ajuta să contribui pozitiv la protejarea mediului.   Află despre multiplele beneficii pe care pa

20-03-2025 13:43

Tradiția binelui continuă: Campania  „Un Paște mai bun„ va aduce și anul acesta bucurie pentru 10 000 de familii din România!

Comunicat de presă   Fundația Tuna, în parteneriat cu Fundația Lumina și Asociația pentru Dialog și Valori Universale, anunță desfășurarea celei de-a 7-a ediții a campaniei umanitare "Un Paște Mai Bun". Ne propunem să aducem lumină și bucurie în viețile a peste 10 000 de familii nevoiașe din România în timpul sărbătorilor pascale.

20-03-2025 13:12

10 greșeli de evitat când joci la cazinourile online cu bani reali

Ai pierdut bani la jocuri? Descoperă cele 10 greșeli pe care să nu le mai faci când joci la cazinouri online pe bani reali.   10 greșeli pe care să nu le faci când joci pe bani reali în cazinourile online din România   Atunci când joci pe bani reali în cazinourile online este esențial să eviți anumite greșeli care îți pot afecta experiența de joc și bugetul. Din feedback-ul jucătorilor, am identificat cele mai frecvente 10 erori pe care trebuie să le eviți.

20-03-2025 12:41

Curățenia de primăvară: cum să îți păstrezi casa curată și ordonată

      Venirea noului anotimp este ocazia perfectă de a face câteva schimbări și în locuință.   Primăvara este prin definiție un anotimp al noilor începuturi. Și casele noastre au nevoie de o schimbare și atenție, iar aici intră în scenă tradiționala curățenie generală de primăvară. Deși pare o treabă grea, astăzi este mai simplu și plăcut să faci curățenie în casă, grație gadgeturilor moderne specifice, utilizării unor

20-03-2025 12:33

Ghidul cadourilor cu suflet: Idei pentru nași, bunici și cea mai bună prietenă

  Într-o lume tot mai grăbită și dominată de produse de masă, cadourile cu suflet și cu tradiție au un farmec aparte, aducând în dar o fărâmă din istoria și cultura noastră. Fiecare obiect artizanal poartă cu sine povești de demult, meșteșugul străbunilor și pasiunea pentru autenticitate. În acest ghid, îți prezentăm câteva idei de cadouri care să încânte nașii, bunicii și cea mai bună prietenă – dar și pe toți cei care își doresc să redescopere valorile tradiționale românești. Indiferent dacă vrei să oferi un simbol al tradiției sau un dar practic, aici vei găsi inspirația necesară pentru a face alegerea perfectă. 1. Cadouri din lumea meșteșugurilor

20-03-2025 12:26

Milestone Technology Day România 2025 va avea loc pe 16 aprilie la JW Marriott Bucharest

Un eveniment de top care prezintă inovațiile în tehnologia video – Înscrierile sunt acum deschise! București, 20 martie 2025 – A început numărătoarea inversă pentru Milestone Technology Day România 2025, programat să aibă loc pe 16 aprilie 2025, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Organizată de Milestone Systems, această conferință exclusivistă va reuni exper

20-03-2025 11:39

ECOTIC BAT lansează campania de informare privind colectarea în siguranță a bateriilor uzate

  ECOTIC BAT, împreună cu Asociația ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, cu susținerea GreenWEEE International, InfoCons și Harta Reciclării, lansează campania națională de informare a publicului privind necesitatea colectării separate a bateriilor uzate și, în mod special, a bateriilor care conțin litiu.   Colectarea separată a bateriilor uzate începe de acasă. În fiecare locuință ar trebui să existe un recipient, poate fi și un borcan, în care sunt de

20-03-2025 11:34

Damir Čaušević, CEO la Monri Payments & Co-fondator Money Motion: Inteligența artificială este pe cale să revoluționeze sectorul retail. Vor apărea agenți AI care, mai devreme decât ne așteptăm, vor face cumpărături online în locul oamenilor

  Inteligența artificială (AI) transformă fundamental industria de retail, având un impact semnificativ asupra fiecărui aspect al comerțului online. Mai mult, prezența AI în retail este estimată să crească cu o rată anuală compusă de 23%, până în 2030. De la gestionarea eficientă a stocurilor și stabilirea dinamică a prețurilor, până la utilizarea agenților AI care vor efectua cumpărături automatizate în locul oamenilor, viitorul retailului digital se conturează într-un mod accelerat și revoluționar, afirmă Damir Čaušević, CEO la Monri Payments și co-fondator Money Motion, cel mai mare eveniment de FinTech din CEE, unde se va dezbate și viitorul retailului tradițional și al ecommerce-ului, în peri

20-03-2025 10:30

Anvelope de vară vs. all-season – Care sunt mai potrivite pentru mașina dumneavoastră?

  Dacă aveți un singur set de jante și nu vreți să mai faceți schimbările sezoniere de anvelope, atunci poate veți fi tentat să utilizați un set all-season, care ar putea sau nu să fie o soluție pentru dumneavoastră. Alegerea corectă a anvelopelor este esențială pentru siguranța, confortul și performanța vehiculului. Atunci când vine vorba despre anvelopele de vară și cele all-season, mulți conducători auto se întreabă care dintre acestea sunt mai potrivite pentru mașina lor. Fiecare tip de anvelopă are avantaje și dezavantaje, iar decizia finală trebuie să fie bazată pe condițiile de utilizare și nevoile individuale. Anvelopele de vară sunt concepute pentru a oferi perfor