Dezbatere OSMR și ANMDMR despre medicamentele contrafăcute: Informarea și educarea publicului sunt elemente cheie în schimbarea percepțiilor

Aproape trei sferturi dintre români (72%) au încredere că farmaciile autorizate furnizează medicamente autentice, dar procentul scade simțitor dacă ne referim la alte surse de aprovizionare. Astfel, 57% dintre români se așteaptă să regăsească frecvent medicamente falsificate în farmaciile online, pe alte site-uri online (70%) sau la vânzători ambulanți (74%).
Aceste date sunt incluse în primul studiu realizat în România referitor la atitudinea cetățenilor față de medicamentele contrafăcute. Studiul a fost coordonat de prof.dr. Bogdan Voicu, sociolog și cercetător ştiinţific gradul I la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române, și are la bază rezultatele unui sondaj reprezentativ la nivel național, realizat face-to-face pe un eșantion de 1.200 de respondenți, cu o marjă de eroare de maxim ±2,83%. Studiul, realizat la comanda OSMR și a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, a fost prezentat în cadrul celei de-a șasea ediții a conferinței cu tema “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor”.
“Din perspectiva Organizației de Serializare a Medicamentelor din România, organizație ce are un rol deteminant în gestionarea sistemului de verificare a medicamentelor, este un semnal pozitiv faptul că cea mai mare parte a cetățenilor au încredere în farmaciile autorizate”, a explicat Laurențiu Mihai, director general al OSMR.
El a atras atenția însă că există și un segment de populație care manifestă rezerve sau scepticism față de autenticitatea produselor furnizate pe lanțul autorizat. Mult mai îngrijorător, studiul a mai arătat că unul din zece români ar accepta în anumite condiții consumul conștient de medicamente contrafăcute. În același timp, aproximativ 7% consideră că medicamentele falsificate au mai puține efecte secundare în timp ce 12% cred că au efecte chiar mai bune decât medicamentele originale.
“Chiar dacă procentul scepticilor este redus, el este totuși un indicator că al faptului că trebuie insistat mai mult pe zona de informare și de educare. Sunt oameni la care ne propunem să ajungem în viitor cu mai multe informații și campanii de conștientizare, fără a uita însă că rolul principal în comunicarea publică revine, evident, autorităților competent”, a mai spus Laurențiu Mihai.
La rândul său ministrul Sănătății Alexandru Rafila, prezent la eveniment, a declarat: “Cred că trebuie să discutăm foarte mult despre cauzele pentru care oamenii apelează la medicamente din surse nesigure”. El a apreciat că cel mai probabil o cauză importantă este cea de natură economică. ”Cumpărăm niște medicamente ieftine care au exact același efect - probabil că acesta este gândul multora, atunci când cumpără, mai ales de pe internet, medicamente care nu sunt supuse unui control. În realitate, ei cumpără în cel mai bun caz talc presat și colorat în diverse forme, la un preț avantajos pentru un medicament, dar de fapt la un preț foarte mare pentru talcul presat”, a comentat ministrul Alexandru Rafila.
La rândul său, Răzvan Prisada, președintele ANMDMR, a ținut să sublinieze că în ceea ce privește medicamentele comercializate prin intermediul lanțului autorizat, lucrurile sunt sigure iar mecanismele de control sunt eficiente și deplin funcționale. De altfel, România se află la loc de frunte în clasamentul țărilor care asigură autenticitatea medicamentelor în lanțul autorizat de distribuție. “Dar dincolo de tot ceea ce noi putem face și facem în mod eficient, oferta de medicamente false există. Inclusiv la scară mondială. Iar ea nu ar exista dacă nu ar exista și cerere, adică oameni care sunt dispuși să le cumpere, conștienți sau nu de faptul că acestea sunt contrafăcute”, a spus Prisada. El a adăugat că inițiativa de a realiza acest studiu – primul de acest gen din România – a pornit tocmai de la ideea de a ști mai multe informații despre convingerile consumatorilor și de a stabili căi de acțiune pornind de la acestea.
Dr Caroline Clarinval, reprezentanta OMS în România a vorbit la eveniment despre importanța relației medic-pacient în contracararea consumului de medicamente contrafăcute. “Din perspectiva noastră, chestiunea medicamentelor falsificate este un subiect care nu trebuie să se refere doar la grija pentru pacienți ci și la modul în care încurajăm implicarea personalului medical și contactul cu pacienții. Conștientizarea este esențială și realitatea este că de multe ori farmaciștii și personalul medical ratează exact acel moment critic în care pot interveni pentru a ajuta pacienții să conștientizeze problema. În România, medicii de familie sunt cheia în relația cu pacienții. Ei se pot implica direct și prin legatura lor pot să crească nivelul de conștientizare a populației refertor la problematica medicamentelor contrafăcute”, a spus Clarinval.
Kai Mjaanes, director general al Organizației Europene de Verificare a Medicamentelor (EMVO) a insistat asupra importanței creării unei conexiuni reale cu pacienții. “Eu nu cred ca lipsa de informații îi face pe oameni să fie sceptici față de anumite medicamente sau vaccinuri. Cred că este vorba despre cum de conectăm noi cu cei sceptici, despre cum îi înțelegem, despre cum îi putem convinge sa creadă”, a spus Kai Mjaanes. În același timp, el s-a referit la importanța serializării medicamentelor și la efectul acestui proces. “Cred că faptul că avem un sistem de serializare implementat și funcțional a ajutat ca oamenii să înțeleagă mai bine siguranța medicamentelor”, a mai spus el.
La rândul său, și Radu Gănescu, președintele COPAC, a spus că, din perspectiva sa, problema reală nu o constituie lipsa informațiilor. “Sunt persoane care au acces la informație. Nu lipsa informației este problema, dar este greu să spui care este informația corectă și care este incorectă. Există site-uri oficiale dar puțini ajungem acolo. Majoritatea mergem în zona de rețea socială, unde totul este mai ușor, mai rapid și într-un limbaj mai adaptat. Pe site-urile de specialitate trebuie un anumit limbaj, o anumită pregătire, este mai ușor să mă duc acolo unde este un limbaj pe care îl înțeleg”, a explicat Radu Gănescu.
Dmytro Lurye, project manager în cadrul Medicines for Europe, a vorbit la randul său despre importanța implicării atat la nivel de personal medical cât și de autorități pentru combaterea fenomenului medicamentelor contrafacute.
Referindu-se la perspectiva judiciară, Davide D’Auria, Head of the Economic Crime Unit, Europol, a atenționat că “grupurile de criminalitate care sunt active în zona farma sunt în general poli-infracționale, ceea ce înseamnă că, pe lângă falsificarea medicamentelor, ele comit și alte infracțiuni, cum ar fi, de exemplu, traficul sau spălarea de bani. De asemenea, laboratoarele clandestine pot fi folosite și pentru alte scopuri, cum ar fi de exemplu, producerea de droguri”.
Nu în ultimul rând, comisarul de poliție Marius Ștefură, din cadrul Poliției române a menționat implicarea și eforturile autorităților pentru combaterea infracționalității în domeniul medical. El a atras atentia că este nevoie de o completarea cadrului legislativ național existent. “Nu avem prevăzute în legislație infracțiuni specifice domeniului farma, care să ne permită să combatem mai eficient. Însă abordăm problematica din perspectiva financiară, practic luând urma banilor”, a spus comisarul Ștefură.
Ediția a șasea a conferinței cu tema “Siguranța pacientului, prin siguranța medicamentelor” a prilejuit și o trecere în revistă a modului de funcționare a Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor din România (SNVM). Sistemul – al cincilea ca mărime din UE – reprezintă un succes, cu o medie de 3 milioane de pachete de medicamente verificate zilnic. Procentul alertelor generate de Utilizatorii Finali din România în 2024 a fost lunar în jurul valorii de 0,02%, sub nivelul țintă paneuropean de 0,05 %.
Totodată, în anul 2024 a continuat procesul permanent de upgradare prin implementarea a două noi versiuni, mai performante, ale sistemului – 4. 0 și 5.0 atât pentru partea de verificare a medicamentelor cât și pentru partea de rapoarte accesate de către autorități, ultima având România ca țară-pilot pentru lansare.
„Efortul constant al partenerilor din industria farmaceutică – farmaciști, distribuitori, producători - și colaborarea foarte bună cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România duc la funcționarea la parametri optimi a sistemului de verificare a medicamentelor în țara noastră.. Doresc să îi felicit pe toți colegii din OSMR pentru seriozitatea cu care și-au asumat misiunea de implementare și menținere a funcționalității SNVM. Putem spune fără ezitare că eforturile lor sunt fundamentale pentru a garanta pacienților români acces la produse originale”, a declarat Dan Zaharescu, președintele OSMR.
AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.
Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.
AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.
Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.
Business OTS
Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!
Server Axis optimizat cu AI pentru îmbunătățirea supravegherii video, chiar și în scenarii aglomerate
Bucuresti, 19 mai 2025 – Axis Communications anunță lansarea unui server de înregistrare de ultimă generație, conceput special pentru a optimiza aplicațiile de analiză bazate pe inteligență artificială, precum căutarea în text liber în AXIS Camera Station Pro Smart search. Acest server oferă performanțe și eficiență de neegalat în scenarii aglomerate și le oferă clienților instrumentele necesare pentru a valorifica pe deplin potențialul sistemelor lor de supraveghere video.
Verla Academy – inițiativă dedicată educației și dezvoltării profesionale în industria publicitară
Un pas firesc în misiunea Verla este de a susține dezvoltarea continuă a profesiilor din domeniu, oferind produse de calitate, acces la know-how practic, traininguri specializate și surse constante de inspirație. „Verla Academy este mai mult decât un program educațional – este o comunitate de profesioniști pasionați, un loc unde ideile prind contur, iar afacerile cresc prin cunoaștere. Vrem să le oferim clienților noștri un spațiu accesibil, dinamic și relevant, în care pot învăța, experimenta și evolua.” - ne spune Vlad Alexandru Verzea, Director Dezvoltare Verla Verla Academy debutează cu un eveniment de excepți
Jesús Carmona și Manu Masaedo au electrizat publicul la Romanian Creative Week. Începe săptămâna dominată de Fashion și New Media, la Iași
După un prim val de evenimente intense, de la concertele NeMO și competiții de street dance, la spectacole care au emoționat profund publicul, Romanian Creative Week, eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii și cel mai amplu festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, deschide a doua săptămână. Publicul ieșean va descoperi instalații new media, expoziții imersive și show-uri de modă spectaculoase, desfășurate în unele dintre cele mai surprinzătoare locații din Iași.
Târgul Național Imobiliar TNI - ZEB EXPO
Oportunități IMOBILIARE inedite în actualul context politico-economic CUMPĂRĂ, CONSTRUIEȘTE sau RENOVEAZĂ 23-25 mai 2025, Palatul Parlamentului București, 19 mai 2025- Evenimentul definitoriu al pieței imobiliare din România, Târgul Național Imobiliar (TNI) - ZEB EXPO revine în perioada 23–25 mai 2025 cu o nouă ediție spectaculoasă, ce reunește ofe
Vin roboții umanoizi la ASTROFEST 2025 – 24 mai, Parcul Crângași București
ASTROFEST 2025, cel mai mare festival festival de știință, astronomie și explorare a spațiului din România vă așteaptă sâmbăta aceasta în București, în sectorul 6. A XI-a ediție se va desfășura sâmbătă, 24 mai 2025, între orele 10:00 – 22:00. Bucureștenii - și nu numai - sunt invitați
Ce este o mașină electrică și cum se conduce un astfel de automobil?
Într-o eră în care tehnologia și preocupările ecologice se împletesc tot mai strâns, mașinile electrice au devenit o alegere din ce în ce mai populară pentru mulți șoferi. Aceste vehicule oferă o alternativă sustenabilă la modelele tradiționale pe benzină sau motorină, combinând inovația tehnologică cu eficiența energetică. Definiția unei mașini electrice O mașină electrică este un vehicul care utilizează un motor electric pentru a se deplasa, înlocuind motorul cu ardere internă specific vehiculelor convenționale. Acestea funcționează pe baza unui sistem de propulsie alimentat de bater
Top 10 agenții SEO în 2025
SEO reprezintă un ansamblu de tehnici menite să ajute site-urile web să apară cât mai sus în rezultatele organice ale motoarelor de căutare, precum Google. Prin optimizarea conținutului, a structurii tehnice și a autorității online, un site poate atrage trafic relevant fără a plăti constant pentru reclame. Companiile au nevoie de SEO pentru a fi vizibile exact în momentul în care potențialii clienți caută produsele sau serviciile lor. Spre deosebire de publicitatea tradițională, SEO acționează ca un canal de atragere a traficului pe termen lung, capabil să genereze lead-uri și vânzări constant, fără costuri recurente per click. Un site bine optimizat inspiră și încredere, fiind perceput ca relevant și de autoritat
Adaptarea casei la condițiile de vară: Sfaturi practice pentru un confort optim
Pe măsură ce temperaturile cresc, menținerea unui mediu confortabil în casă devine o prioritate. Adaptarea locuinței la condițiile de vară nu doar că îmbunătățește calitatea vieții, dar contribuie și la reducerea costurilor cu energia. Fie că ești în căutarea unor soluții pentru o izolare termică mai eficientă sau vrei să descoperi cele mai bune metode de aerisire, acest articol îți oferă sfaturi practice și ușor de aplicat. Citește mai departe pentru a afla cum poți transforma casa într-un refugiu răcoros și prietenos chiar și în cele mai toride zile de vară. Cuprins Importanța protecției solare: perdele și jaluzele
Iată cele mai importante piese pe care să le verifici după primul an de șofat!
În calitate de șofer cu un an de experiență în spate, ai parcurs deja o parte semnificativă din drumurile care urmează. Acum, este momentul să îți îndrepți atenția către întreținerea mașinii tale și să te asiguri că toate piesele esențiale funcționează corespunzător. Acest articol te va ghida prin cele mai importante componente ale mașinii care necesită o verificare după primul an de șofat. Fie că este vorba despre anvelope, plăcuțe de frână sau filtre, vei descoperi de ce fiecare dintre aceste piese are un rol crucial în siguranța și performanța vehiculului tău. Află cum să faci verificările și întreținerea necesare pentru a te bucura de o mașină fiabilă și eficientă în anii ce vin.
Cine sunt câștigătorii celei de a XIII-a ediții a Dr. Oetker Junior Trophy
Arina Fomina a câștigat cea de a XIII-a editie a Dr. Oetker Junior Trophy, după ce a învins-o în finală, scor, 6-4, 6-0, pe Korana Barisic (Croația), în timp ce la băieți trofeul a fost cucerit de Moritz Freitag (Austria), după ce l-a învins în finală, scor, 6-1, 6-1, pe Luys Calin (Germania).
Când aerul condiționat cedează, ACME INSTAL este soluția rapidă și sigură în București
Reparații rapide și fără bătăi de cap pentru orice tip de aer condiționat, direct la tine acasă Vara bate la ușă și, odată cu temperaturile în creștere, aparatul de aer condiționat devine un aliat de nădejde pentru confortul zilnic. Însă, ce te faci când exact în mijlocul unei zile toride, aparatul începe să bâzâie ciudat, nu mai răcește eficient sau, mai rău, se oprește complet? Aici intervine experiența unei echipe de profesioniști care știu exact ce au de făcut. În București, tot mai mulți clienți aleg să apeleze la serviciile ACME INSTAL – o firmă specializată în reparații aer condiționat Bucuresti, cunoscută pentru promptitudine, seriozitate și lucrări de
O instalație din cabluri reciclate, parte a Romanian Creative Week, transformă Iașul. Marlene Herberth: „O legătură dintre peisajul urban și memoria umanității”
Prima săptămână a Romanian Creative Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii, propune publicului o experiență culturală diversă, care reunește evenimente îndrăznețe și în premieră. Piața Unirii găzduiește o instalație inovativă, realizată din deșeuri tehnologice ce capătă forma unui dom traversabil, în timp ce locații emblematice din Iași, precum Muzeul Metropolitan și Palatul Culturii, devin centre efervescente ale creației contemporane.
Mircea Cărtărescu și Horia Patapievici, conferințe emblematice, cu săli arhipline, la Iași. Romanian Creative Week continuă cu concerte, spectacole de dans și teatru
Mii de participanți, de la elevi de liceu la iubitori de cultură de toate vârstele, au fost prezenți la Conferințele Creativității din cadrul Romanian Creative Week, cel mai amplu eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană. Seria de conferințe a adus în prim-plan unele dintre cele mai actuale teme ale societății contemporane, explorate de personalități marcante ale vieții culturale și academice din România.
Analiză Storia: județele mari susțin activitatea din piața imobiliară, în ciuda scăderii din Capitală, conform datelor ANCPI și INS
Tranzacțiile cu locuințe cresc în Constanța (+23%) și Cluj (+8%) în primele patru luni din 2025 Mai multe credite pentru achiziții – ipotecile active urcă puternic în județe precum Ilfov (+46%) Se construiește mai mult: autorizațiile pentru locuințe sunt în creștere la nivel național (+8%) Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a publicat datele despre numărul de tranzacții imobiliare din România de luna t
Vacanțe mai relaxate cu „Roaming Zen” de la DIGI
DIGI deschide sezonul estival cu „Roaming Zen”, campania care transformă vacanțele în momente de relaxare totală. Cu tarife prietenoase și beneficii generoase, clienții noi și existenți pot rămâne în legătură cu cei dragi, oriunde s-ar afla, fără grija costurilor legate de convorbiri internaționale sau trafic de date, pentru că la DIGI, conectivitatea nu ia pauză, nici măcar în concediu. Campania se desfășoară în perioada
Dialog strategic și soluții performante pentru viitorul retailului românesc
București, 14 mai 2025 COMUNICAT DE PRESĂ Magister, partener la Interactiv Brașov 2025 Dialog strategic și soluții performante pentru viitorul retailului românesc
O instalație din cabluri reciclate, semnată de celebra artistă Anetta Mona Chișa, transformă Piața Unirii. Marlene Herberth: „Este o îmbinare manifest între meșteșugul tradițional al fierăritului și tehnologie”
Prima săptămână a Romanian Creative Week, cel mai mare festival dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană și eveniment cultural strategic desemnat de Ministerul Culturii, propune publicului o experiență culturală diversă, care reunește evenimente îndrăznețe și în premieră. Piața Unirii găzduiește o instalație inovativă, realizată din deșeuri tehnologice ce capătă forma unui dom traversabil, în timp ce locații emblematice din Iași, precum Muzeul Metropolitan și Palatul Culturii, devin centre efervescente ale creației contemporane.
COMUNICAT DE PRESĂ - Societatea VADIA IMPEX SRL
COMUNICAT DE PRESĂ “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” „Apel de proiecte gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României”
Lansare proiect - Nova Foam Trade SRL
16.05.2025, Municipiul Pitesti Comunicat de presa lansare proiect Denumirea beneficiarului: Nova Foam Trade SRL Tit
Vizita delegației Hong Kong Trade Development Council la sediul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR)
COMUNICAT DE PRESĂ București, 15 mai 2025 Vizita delegației Hong Kong Trade Development Council la sediul Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) În data de 15 mai 2025, Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) a avut onoarea de a primi la sediul său vizita domnului Chris Lo, Director Regional pentru Europa, Asia Centrală și Israel î