logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Contrabanda continuă să crească

Image

 

Piața neagră a țigaretelor a crescut în martie 2023 cu 0,9  p.p. până la 9% din totalul consumului, comparativ cu 8,1% în ianuarie 2023, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel. Este cel mai mare nivel al contrabandei înregistrat în ultimii doi ani.

 

„În martie 2023, piața neagră a crescut la nivel național cu 0,9 p.p. față de ianuarie 2023, înregistrându-se majorări ale contrabandei în aproape toate regiunile țării. Cea mai mare creștere, de 5,6 p.p. până la 11,7%, este notată în nord-vest. Majorări semnificative, de 3,5 p.p. și 3,1 p.p. se înregistrează și în București și zona de vest, până la 9,3%, respectiv 6,4%. Regiunea nord-est continuă și în martie să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, deși se află în scădere cu 7,3 p.p. până la 20,6%. Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria „Cheap Whites” deține cea mai mare pondere, de 39%, cu o creștere substanțială de 6,7 p.p. față de ianuarie 2022. „Duty free” scade cu 1,8 p.p. până la 38,1%. De asemenea, cota produselor provenite din Moldova scade cu 2,9 p.p. până la 10,2%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Evoluția crescătoare a nivelului pieței negre înregistrată de la începutul anului 2023 este cu atât mai îngrijorătoare cu cât survine într-un context economic deja sever impactat de instabilitate regională și de costuri crescute ale resurselor. Pe lângă impactul financiar semnificativ la bugetul statului, traficul ilicit generează subdezvoltare economică și inegalități sociale, de aceea subliniem importanța informării continue asupra riscurilor contrabandei, în egală măsură cu eforturile susținute ale autorităților pentru combaterea acestui fenomen. Conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă de pe teritoriul României, în primele 3 luni ale anului 2023 autoritățile au capturat peste 31 de milioane de țigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, cu o valoare pe piața neagră de peste 23 de milioane de lei”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

„Avem convingerea că, prin eforturi sporite, tendințele de creștere a contrabandei vor fi stopate, mai ales că autoritățile conștientizează importanța combaterii comerțului ilegal – ziua de 21 aprilie a fost declarată ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri. În 2021 și 2022, JTI a virat anual la bugetul statului circa 5,5 miliarde de lei reprezentând accize, TVA, impozite și alte taxe, ceea ce înseamnă aproximativ 80% din cifra de afaceri. Aceasta pentru că piața neagră scăzuse, iar cadrul de reglementare și politica fiscală au rămas predictibile. În ultimii ani, comerțul ilegal a ajuns la minime istorice și datorită eforturilor autorităților care, sprijinite și de mediul privat, au reușit în timp să-și suplimenteze dotările logistice și să-și îmbunătățească pregătirea profesională. Suntem mândri că am contribuit și noi la acest proces de dezvoltare, JTI fiind prima companie de tutun care a semnat un parteneriat anti-contrabandă cu autoritățile de aplicare a legii. Vom susține și pe viitor programele anti-contrabandă în parteneriat cu Vama, Poliția de Frontieră și Poliția, vom iniția campanii publice, programe de profesionalizare a media, vom sprijini proiecte sociale și culturale. După 30 de ani în România, suntem convinși că vom reuși ca, împreună cu partenerii noștri, să continuăm să producem local, la cele mai înalte standarde de calitate, să exportăm, să investim, să fim un angajator de top, să contribuim la schimbarea în bine a societății.”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„Sperăm ca aceste majorări consecutive din noiembrie până în martie să nu devină o tendință constantă de creștere a contrabandei, care ar avea consecințe grave pentru piața legală și implicit pentru bugetul statului. Ne dorim în continuare să avem un impact pozitiv asupra economiei țării, să ne dezvoltăm în mod sustenabil, cu responsabilitate față de societate, angajații noștri și mediu. PMI a investit peste 1 miliard de dolari în cei 30 de ani de prezență în România. De asemenea, suntem un partener pe care autoritățile se pot baza, în toate țările în care suntem prezenți. Anul trecut a fost lansată cea de a treia rundă de finanțare a PMI Impact, inițiativă derulată la nivel global, prin care sunt susținute programe anti-contrabandă în țări din toată lumea, inclusiv în România", a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Este îmbucurător că trendul de scădere a produselor provenite din Moldova continuă. Pe de altă parte, studiul Novel arată tendințe îngrijorătoare: creșterea semnificativă a pieței negre în vest și nord-vest și majorarea categoriei Cheap Whites. În toate regiunile țării contrabanda crește, cu excepția regiunii nord-est, care continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal, chiar dacă în luna martie Novel consemnează o scădere. Din ce în ce mai des apar în presă știri despre capturi impresionante, de zeci sau sute de mii de pachete de țigarete, ceea ce înseamnă că fenomenul contrabandei se intensifică. Așadar, este nevoie de eforturi din ce în ce mai susținute pentru combaterea comerțului ilegal, din partea autorităților de aplicare a legii", a adăugat Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

„Conform studiului Novel Research s-a constat că, an de an, consumul provenit din traficul ilegal de țigarete a manifestat o scădere constantă, astfel încât media anuală a ajuns în anul 2022 la 7,1%, comparativ cu anul 2021 când a fost de 8,7%, atingând un minim istoric. Rezultatele primelor luni din 2023 arată că și în acest an procentul se va menține la cote apropiate celor din anii trecuți. Autoritatea Vamală Română a inițiat acțiuni de supraveghere și control în scopul combaterii traficului ilicit cu produse din tutun, acțiuni derulate inclusiv în cooperare cu alte instituţii de aplicare a legii din România și cu sprijiinul agenţiilor internaționale de profil (OLAF, EPPO, SELEC). Ca rezultat al acestor acțiuni, în primele trei luni ale anului 2023 echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat peste 7,8 milioane bucăți țigarete și peste 3,6 tone tutun de narghilea, evitând astfel punerea lor pe piața neagră din România sau în alte state membre UE. Vom continua acțiunile de combatere a contrabandei cu produse din tutun în strânsă colaborare cu toate autoritățile naționale și internaționale competente în domeniu, precum și cu mediul de afaceri onest, prin aceste măsuri contribuind la creșterea gradului de colectare la bugetul de stat ”, a declarat Președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

„Ca și anul trecut, când contrabanda a înregistrat un nivel minim, Poliția de Frontieră a continuat și în această perioadă să depună eforturi susținute și constante pentru combaterea contrabandei. În urma acțiunilor derulate de Poliția de Frontieră în primele trei luni ale anului, au fost reținute în vederea confiscării, aproximativ 740.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi 5.300 kg. tutun şi 3.700 kg. tutun narghilea. În comparație cu perioada similară din 2022 se constată creşterea de aproximativ 2,9 ori a numărului pachetelor de țigări reținute. Aceste acțiuni vor continua și în lunile care urmează, sperăm cu rezultate la fel de bune”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

 

„Poliția Română depune un efort instituțional susținut pentru combaterea contrabandei cu țigarete. În primele trei luni ale anului, în urma activităților desfășurate de polițiști, la nivel național, au fost capturate peste 18.000.000 de țigarete și aproximativ 8,5 tone de tutun. În perioada următoare, vom continua să intensificăm lupta împotriva contrabandei, acest domeniu fiind prioritar pentru Poliția Română”, a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice - chestor de poliţie Aurel Dobre.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020. 

 

 

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Business OTS

Vocea ta, vizibilitatea ta: articolele tale, în lumina reflectoarelor!

17-04-2025 08:16

COMUNICAT DE PRESĂ

Anca Macovei Vlăsceanu, Fondatoarea  Mark Twain International School (MTIS) și CEO Romania Education Alliance (REA), desemnată „Arhitecta Educației Viitorului”   La 30 de ani de la lansarea MTIS, Anca și Dan Macovei Vlăsceanu, alături de partenerii Morphosis Capital și Vybros Partners, au lansat Romania Education Alliance (REA) pentru integrarea și dezvoltarea prin know how a școlilor private de renume din România;

17-04-2025 08:10

Helpship, parte a grupului euShipments.com a făcut un pas important în 2024 – investiții strategice pentru extindere regională

La un an de la intrarea în grupul euShipments.com, compania românească de fulfillment Helpship a marcat un 2024 plin de dezvoltare. Investiții majore în infrastructură, tehnologie și automatizare consolidează poziția Helpship pe piața din Europa de Est și oferă comercianților online români un avantaj competitiv real.   Din mai 2023, Helpship este parte a grupului euShipments.com – un consorțiu de top în Europa Centrală și de Est, specializat în servicii cross-border și fulfillment pentru eCommerce.   

17-04-2025 08:06

Stil și confort în sezonul de primăvară-vară: descoperă noua colecție Seroussi

Primăvara este cel mai bun sezon de înnoire a garderobei masculine, fiind momentul ideal a aduce prospețime, culoare și eleganță în ținutele tale. Noua colecție de primăvară-vară de la Seroussi este exact ceea ce ai nevoie pentru a te bucura de ținute rafinate și confortabile în fiecare zi. Descoperă piese vestimentare ce impresionează prin eleganță și confort, oferind echilibrul perfect între clasic și modern. O colecție de piese vestimentare masculine croite pentru zile călduroase

17-04-2025 08:03

Cum să alegi furnizorul ideal pentru tichetele de masă

Fiecare achiziție sau contract încheiat este precedat de căutări și documentare, astfel încât alegerea să fie, dacă se poate, cea mai bună. Regula se aplică și în cazul angajatorilor care decid să le ofere salariaților unul dintre cele mai apreciate beneficii extrasalariale – tichete de masă. Alegerea furnizorului potrivit pentru tichetele de masă este esențială pentru a asigura o experiență optimă atât pentru companie, cât și pentru angajați

16-04-2025 15:16

Milestone Technology Day Romania 2025: Viitorul tehnologiei video – AI, Cloud, ROI și Securitate Responsabilă – în centrul discuțiilor la București

București, 16 aprilie 2025 – Evenimentul „Milestone Technology Day România 2025” s-a desfășurat astăzi, 16 aprilie 2025, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, reunind peste 150 de experți din industrie, lideri de tehnologici, parteneri integratori și clienți finali. Organizată de Milestone Systems, conferința a reprezentat o platformă vitală pentru explorarea celor mai recente inovații în managementul video (VMS), procesarea video inteligentă, soluțiile Cloud (VSaaS) și impactul tehnologiilor emergente precum Inteligența Artificială Generativă (GenAI) asupra industriei de securitate fizică.

16-04-2025 15:09

Comunicat de presă - SOFIS MOBILI SRL

Comunicat de presă “PNRR : Fonduri pentru România modernă şi reformată!”   Data: 16.04.2025   Anunț începere implementare proiect: „DIGITALIZAREA ACTIVITATII SOCIETATII SOFIS MOBILI SRL”

16-04-2025 14:46

Produsele bestseller de Paște de pe Notino.ro: Ce preferă românii în 2025

Cadourile bune se simt imediat. Nu trebuie să fie mari, scumpe sau teatrale, dar e obligatoriu să fie alese cu cap. Asta pare să fi înțeles deja mii de români care și-au făcut listele de Paște cu o eficiență demnă de sărbătorile de iarnă. În 2025, la Notino, lucrurile se mișcă rapid: parfumurile rămân vedete, dar tot mai mulți oameni pun în coș și produse de îngrijire, device-uri de beauty și seturi atent ambalate care nu mai au nevoie de nicio fundă. Adevărul e că atunci când găsești toate ideile de cadou într-un singur loc, timpul devine brusc un aliat, nu o amenințare. Ce ale

16-04-2025 14:22

Comunicat de presă – Unitatea Administrativ–Teritorială Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita

Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Harghita prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de Beneficiar, anunță derularea proiectului cu titlul „Renovarea energetică a Școlii Populare de Artă și Meserii a Județului Harghita”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, PNRR/2022/C5/B.2.2/1, componenta 5 — Valul renovării, axa 2 — Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, aprobat prin Ordinul MDLPA nr. 441/2022, pentru care apoi a fost încheiat Contractul de finanțare nr. 9092/24.01.2023 între M

16-04-2025 12:56

Legătura nebănuită identificată de cercetători între somn și celulele stem. Cum ar putea acestea să ne scape de apnee în somn

  Tratamentele pentru apnee, insomnie sau alte tulburări de somn ar putea veni sub forma unei injecții cu celule stem, nu prin pastile sau o mască, arată o cercetare nouă a unui grup de medici de la Institutul Royan pentru Biologie și Tehnologie a Celulelor Stem din Teheran, care au arătat că lipsa de somn nu doar ne face morocănoși, ci poate sabota chiar mecanismele interne de regenerare ale corpului. Studiul lor publicat în Stem Cell Research & Therapy aduce în prim-plan o conexiune surprinzătoare, dar esențială: somnul și celulele stem nu doar că se influențează reciproc, c

16-04-2025 12:54

Exorigo-Upos: Etichetele digitale de preț (ESL) pot reduce costurile pentru retaileri, cu până la 70%

  Industria ESL - estimată să ajungă la valoarea de 3,5 miliarde de dolari până în 2031     București, 16 aprilie 2025 – Pe măsură ce adoptarea tehnologiei la nivel global crește, piața etichetelor digitale de preț (ESL) este estimată să ajungă de la 1,2 miliarde de dolari în 2023, la 3,5 miliarde de dolari până în 2031. Această soluție poate reduce costurile de implementare pentru retail

16-04-2025 12:49

VTEX, partener oficial al Manchester City pentru operațiunile de comerț digital

    București, 16 aprilie 2025 — VTEX (NYSE: VTEX), platforma completă și composabilă de comerț digital pentru branduri și retaileri B2C și B2B de top, anunță lansarea unei colaborări globale cu campionii Premier League Manchester City, devenind partenerul oficial al clubului pentru operațiunile de comerț digital

16-04-2025 12:38

Homplex accelerează investițiile în inovație și leadership pentru a livra soluții smart în infrastructură

  Fondatorul Bogdan Panainte consolidează echipa de top management și recrutează un director comercial cu experiență de 20 de ani în companii mari   Homplex, companie antreprenorială românească specializată în furnizarea de soluții inovatoare pentru siguranță, confort și eficiență energetică, își consolidează poziția pe piața de profil după ce a închis anul 2024 cu o cifră de afaceri de 44 milioane lei și bugetează pentru 2025 investiții în cercetare-dezvoltare de până la 5% din cifra de afaceri.

16-04-2025 12:15

Comunicat de presă – Unitatea Administrativ–Teritorială Judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita

Unitatea Administrativ - Teritorială Județul Harghita, prin Consiliul Județean Harghita, în calitate de Beneficiar, a început activitățile proiectului cu titlul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a 83 unități de învățământ și conexe din județul Harghita”, în urma semnării contractului de finanțare UEFISCDI nr. 297DOT/2023, înregistrat la CJ Harghita cu nr. 131292/26.07.2023, depus în cadrul apelului PNRR\ Pilonul VI. Politici pentru noua generație\ Componenta C15: Educație\Reforma 4. Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior \Investiția 13.Echiparea laboratoarelor informatice din școlile de educație și formare profesională (EFP) și \Investiția 14. Echiparea atelie

16-04-2025 12:10

Comunicat de presă

      LIFELINE SERVICES SRL anunță semnarea contractului de finanțare nr.  867.i/i3/c9, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență Apel DIGITALIZAREA IMM-URILOR - GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE; Pilonul III. CREȘTERE INTELIGENTĂ, SUSTENABILĂ ȘI FAVORABILĂ INCLUZIUNII, INCLUSIV COEZIUNE ECONOMICĂ, LOCURI DE MUNCĂ, PRODUCTIVITATE, COMPETITIVITATE, CERCETARE, DEZVOLTARE ȘI INOVARE, PRECUM ȘI O PIAȚĂ INTERNĂ FUNCȚIONALĂ, CU ÎNTREPRINDERI MICI ȘI MIJLOCII (IMM-URI) PUTERNICE; Componenta C9. SUPORT PENTRU SECTORUL PRIVAT, CERCETARE, DEZVOLTA

16-04-2025 11:38

Tudor Gheorghe - Florile Salcâmilor Nebuni

  Sala Palatului , București  Luni, 5 mai, ora 19:00  “Am terminat un spectacol şi deja mă gândesc la altul. Trebuie să-mi termin gândurile…” TUDOR GHEORGHE

16-04-2025 11:32

ChatGPT revoluționează totul: impactul inteligenței artificiale conversaționale în educație, business, sănătate și finanțe

Într-un interval de timp surprinzător de scurt, ChatGPT – dezvoltat de OpenAI – a devenit un punct de cotitură în felul în care interacționăm cu tehnologia. Spre deosebire de salturile tehnologice anterioare, această revoluție este conversațională, accesibilă și profundă, având implicații directe asupra a patru piloni esențiali ai societății: educația, mediul de afaceri, sistemul de sănătate și finanțele personale. Practic, nu vorbim despre o simplă aplicație de chat, ci despre o interfață care transformă accesul la cunoaștere, optimizează productivitatea, aduce eficiență în procesele medicale și democratizează educația financiară. 1. Educația: de la profesor virtual la partener de învățare personalizat

16-04-2025 11:12

Naistul Damian Drăghici invitat special în concertul „Danke Johann Strauss 200”  din 29 aprilie de la Sala Palatului

  Un regal muzical exclusivist îmbogăţeşte orizontul cultural al primăverii, aducând pe scena Sălii Palatului pe 29 aprilie fermecătoarele valsuri şi polci ale lui Johann Strauss  (fiul) în interpretarea plină de graţie a singurei orchestre exclusiv feminine din România – White Symphony Orchestra. Această veritabilă sărbătoare a muzicii clasice este completată de prezenţa unui invitat special: renumitul naist Damian Drăghici, un artist de excepție care a cucerit scenele internaționale, se alătură programului serii pentru momente de mare virtuozitate şi sensibilitate.  Publicul va avea astfel ocazia să îl descopere şi în postura de solist la nai, o ipostază ce îi pune în valoare multiplele veleităţi artistice  

16-04-2025 10:56

MIRSANU IPO CHALLENGE 2025 (II): Cum arata finantarea companiilor prin piata de capital in raport cu finantarea bancara si tranzactiile M&A. Tranzactiile IPO din Romania vs IPO-urile din Europa Centrala si de Est

Volatilitatea si incertitudinea produsa de catre noul val de tarife vamale internationale declansat de catre SUA in comertul global au pus pe hold pipeline-ul de IPO-uri si de emisiuni de obligatiuni, in contextul in care companiile asteapta o stabilizare a pietei pentru a veni cu noi tranzactii, iar investitorii locali sunt intr-o stare de expectativa, conform concluziilor MIRSANU IPO CHALLENGE 2025,  a patra editie a evenimentului organizat pe 10 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru comunitatea de emitenti, investitori si jucatori implicati in tranzactiile de pe pietele de capital. Evenimentul a fost organizat in format online cu sprijinul Partenerilor de eveniment BCR si Kapital Minds.

16-04-2025 10:53

MIRSANU IPO CHALLENGE 2025 (I): Noile tarife globale pun pe hold IPO-urile si emisiunile de obligatiuni. Ministerul Finantelor reduce tinta la emisiunile externe de titluri si vede potential de crestere pe retail

  Volatilitatea si incertitudinea produsa de catre noul val de tarife vamale internationale declansat de catre SUA in comertul global au pus pe hold pipeline-ul de IPO-uri si de emisiuni de obligatiuni, in contextul in care companiile asteapta o stabilizare a pietei pentru a veni cu noi tranzactii, iar investitorii locali sunt intr-o stare de expectativa, conform concluziilor MIRSANU IPO CHALLENGE 2025,  a patra editie a evenimentului organizat pe 10 aprilie de catre jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO pentru comunitatea de emitenti, investitori si jucatori implicati in tranzactiile de pe pietele de capital. Evenimentul a fost organizat in format online cu sprijinul Partenerilor de eveniment BCR si Kapital Minds.

16-04-2025 10:02

RO HUB, sprijin pentru cei nevoiași în UK

Pentru mulți români stabiliți în Marea Britanie, integrarea într-un sistem complet nou, cu reguli diferite, limbă străină și proceduri birocratice complexe, poate fi o provocare majoră. RO HUB s-a născut din dorința de a crea un spațiu sigur, eficient și accesibil în care fiecare român aflat în nevoie să găsească sprijin real și soluții concrete pentru problemele cu care se confruntă în viața de zi cu zi. De la accesarea ajutoarelor sociale până la servicii profesionale în domenii precum afaceri, educație sau consultanță juridică, RO HUB este mai mult decât un centru de asistență – este un partener de încredere în parcursul integrării și dezvoltării personale și profesionale. Cu o echipă experimentată, empatică și orientată către rezultate, misiunea noastră este să fim o punte între nevoile comunității român