logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un ''război hibrid'' al Rusiei împotriva Republicii Moldova

Imagine din galeria Agerpres

Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război hibrid" în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă Transnistria nu mai este aprovizionată cu gaze ruseşti de la începutul lunii ianuarie, relatează France Presse.

"Rusia continuă să utilizeze gazul ca armă, iar Republica Moldova este din nou ţinta războiului său hibrid", a denunţat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Kaja Kallas a precizat că, în cursul unei discuţii telefonice cu premierul moldovean Dorin Recean, a "reafirmat solidaritatea de neclintit" a Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

"Datorită sprijinului UE, Republica Moldova rămâne rezilientă şi bine conectată la reţelele energetice europene", a asigurat Kallas.

Gigantul rus Gazprom a anunţat în decembrie suspendarea livrărilor sale de gaze către Republica Moldova în contextul unui diferend financiar cu această republică ex-sovietică cu aspiraţii europene.

Astfel, de la 1 ianuarie, Gazprom a închis robinetul la gaze, pretinzând o datorie de peste 700 milioane de dolari, estimată de Chişinău la numai circa nouă milioane.

Teritoriul Republicii Moldova controlat de Chişinău este ferit pentru moment de întreruperi de curent, dar depinde în mare parte pentru nevoile sale de electricitate de centrala termică Cuciurgan, situată în Transnistria.

Această importantă infrastructură, care asigură până la 80% din producţia electrică a Republicii Moldova, nu aprovizionează decât Transnistria de la 1 ianuarie şi funcţionează în prezent pe bază de cărbune, rezervele urmând să se epuizeze la sfârşitul lunii ianuarie sau cel târziu la mijlocul lunii februarie.

"Rusia are un singur scop: să provoace instabilitate în regiune şi mai ales să influenţeze rezultatele alegerilor legislative preconizate să aibă loc în toamnă", a denunţat premierul moldovean Dorin Recean în faţa presei străine.

Închiderea robinetului la 1 ianuarie corespunde încheierii livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina, decizie luată de Kiev din cauza războiului.

Însă după încheierea tranzitului ucrainean, Moscova ar putea "livra gaze prin gazoductul TurkStrem, dar refuză să o facă", a atras atenţia prim-ministrul moldovean, al cărui guvern proeuropean a acuzat Moscova că doreşte să provoace o criză umanitară în regiunea transnistreană.

În declaraţii făcute, în format online, pentru peste 30 de jurnalişti din SUA, Asia şi Europa, interesaţi de situaţia din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Dorin Recean a afirmat că Kremlinul îşi doreşte un guvern prorus la Chişinău în viitor, ceea ce i-ar permite să-şi consolideze prezenţa militară în regiunea transnistreană. Federaţia Rusă deţine un contingent de aproximativ 1.500 de soldaţi pe teritoriul din stânga Nistrului, dintre care o parte acţionează ca "pacificatori", potrivit portalului NewsMaker.

Obiectivul nostru este ca "Rusia să-şi retragă trupele şi să permită Chişinăului să administreze corespunzător regiunea şi să ofere serviciile publice de care oamenii au nevoie", a menţionat şeful guvernului moldovean.

Gazul rusesc care tranzita Ucraina era livrat inclusiv către compania Moldovagaz, toate volumele fiind direcţionate spre Transnistria. În noiembrie, autorităţile de la Chişinău au discutat cu conducerea concernului rus Gazprom despre continuarea livrărilor pe ruta transbalcanică, însă compania nu a dat curs propunerii. Astfel, în prima zi a anului 2025, în pofida angajamentelor contractuale, Gazprom a încetat să mai furnizeze gaz pentru Transnistria, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată în urma efectuării unui audit internaţional, notează NewsMaker.

Din volumele de gaz rusesc erau asigurate necesităţile de consum ale locuitorilor din regiunea transnistreană şi se producea energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.

Deficitul de energie electrică din Republica Moldova, mai puţin Transnistria, este asigurat din importuri, preponderent din România.

În Transnistria, conform aşa-ziselor autorităţi locale, 72.000 de gospodării au rămas fără gaze, iar 1.500 de blocuri de locuit nu au încălzire şi apă caldă din cauza încetării livrărilor de la Gazprom. Centrala de la Cuciurgan a trecut la producţia de curent electric pe bază de cărbune, însă, începând cu 3 ianuarie au loc zilnic deconectări "în evantai" din cauză că producţia este depăşită de consumul de energie electrică.

Chişinăul a propus ajutor Tiraspolului, inclusiv modalităţi de cooperare pentru gestionarea situaţiei, dar administraţia nerecunoscută a regiunii transnistrene respinge oferta, făcând jocul Moscovei şi condamnând locuitorii la suferinţă în plină iarnă.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)

Afisari: 350

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 19-02-2025 09:20

Șeful fondului suveran al Rusiei se așteaptă ca firmele americane să revină în 2025

Șeful fondului suveran al Rusiei, Kirill Dmitriev, a declarat miercuri că se așteaptă ca unele companii americane să revină în Rusia, încă din al doilea trimestru al acestui an, după ce recent a avut loc cea mai importantă reuniune bilaterală la nivel înalt de la începutul războiului din Ucraina, în 2022, transmite Reuters.

Economic Extern 19-02-2025 05:43

Vietnamul va construi o nouă legătură feroviară cu China pentru opt miliarde de dolari

Vietnamul va construi o nouă linie de cale ferată pentru a conecta cu sudul Chinei capitala Hanoi și cel mai mare port din nordul țării, Haiphong, pentru mai mult de opt miliarde de dolari, potrivit unei legi adoptate miercuri de parlament, scrie AFP. Deputații acestei țări comuniste au adoptat aproape în unanimitate acest proiect de leg

Economic Extern 18-02-2025 20:14

BCE extinde cu doi ani programul care permite angajaților să lucreze de acasă

Banca Centrală Europeană a informat marți că a extins cu doi ani politica care permite angajaților să lucreze de acasă, cerându-le doar să fie la birou aproximativ 50% din timpul lor, într-un moment în care entități importante anunță schimbarea politicii lucrului la distanță, transmite Reuters. BCE, a doua cea mai mare banca

Economic Extern 18-02-2025 18:39

Reuters: Comisia Europeană va restricționa importarea culturilor tratate cu pesticide interzise

Uniunea Europeană intenționează să introducă restricții mai dure la importurile de culturi tratate cu pesticide interzise în blocul comunitar, conform unui proiect de document al Comisiei Europene consultat de Reuters, o decizie care va afecta furnizorii, inclusiv din SUA. Președintele SUA, Donald Trump, a apreciat ca neimportant un rapo

Economic Extern 18-02-2025 17:59

BTA: Sectorul agricol este responsabil pentru 4% din PIB-ul Bulgariei, afirmă ministrul Agriculturii

Sectorul agricol este responsabil pentru aproximativ 4% din PIB-ul Bulgariei și furnizează 6% din ocuparea forței de muncă în țară, a declarat marți ministrul Agriculturii și Alimentației Georgi Tachov la deschiderea celei de-a 10-a ediții a expozițiilor Agra, Vinaria și Foodtech la Plovdiv. Printre invitații oficiali s-au aflat primarul

Economic Extern 18-02-2025 17:51

Reuters: Comisia Europeană va anunța măsuri de sprijin pentru industriile mari consumatoare de energie

Comisia Europeană va propune săptămâna viitoare un pachet de măsuri pentru sprijinirea industriei blocului comunitar, inclusiv ajutor pentru contracte de cumpărare a energiei electrice cu reducerea riscurilor și reglementări mai simple privind ajutorul de stat, conform proiectului institulat 'Planul industrial curat', consultat de Reuters.

Economic Extern 18-02-2025 17:05

Banca Mondială anunță descentralizarea operațiunilor

Banca Mondială a anunțat marți că-și va restructura operațiunile globale mutând echipele regionale de gestionare din Washington către birourile importante din întreaga lume, o decizie menită să ajute instituția să răspundă mai bine și mai rapid nevoilor locale, transmite Reuters. 'Cel mai recent pas în descentralizare mar

Economic Extern 18-02-2025 15:16

Franța: Rata anuală a inflației s-a situat în ianuarie la 1,8%

Prețurile de consum în Franța, a doua economie a zonei euro, au crescut în ianuarie cu 1,8% în ritm anual, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (Insee), în linie cu estimările analiștilor și estimarea preliminară, transmite Reuters. În servicii și energie, prețurile au crescut cu 2,5% și, respectiv 1,

Economic Extern 18-02-2025 14:34

Marea Britanie: Creșterea salariilor depășește inflația

Creșterea anuală a salariilor în Marea Britanie continuă să depășească inflația, remunerațiile înregistrând creșteri atât în sectorul public cât și în cel privat, arată datele publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), transmit DPA și BBC. Salariile ajustate în funcție de inflație a

Economic Extern 18-02-2025 12:04

UE este gata să relaxeze rapid regulile bugetare privind cheltuielile pentru apărare

Comisia Europeană este pregătită să avanseze rapid cu propunerile destinate relaxării regulilor bugetare, în ideea de a ajuta la majorarea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre, a declarat marți comisarul european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters. 'Este clar că trebuie să ne mișcăm rapid, cu privire

Economic Extern 18-02-2025 10:59

82 de candidați au depus CV-ul pentru postul de director general al fondului suveran al Norvegiei

Banca Centrală a Norvegiei a anunțat marți că a primit 82 de candidaturi pentru postul de director general al fondului suveran al Norvegiei, cel mai mare fond de acest tip din lume, transmite Reuters. La finalului 2024, fondul suveran al Norvegiei a informat că valoarea sa a atins un nivel record de 20.000 de miliarde coroane norvegiene (1.800

Economic Extern 18-02-2025 10:28

Instituțiile financiare internaționale, tot mai puțin interesate să finanțeze producția de arme nucleare

Numărul instituțiilor financiare care investesc în companii implicate în producția de arme nucleare a scăzut cu 23% de la intrarea în vigoare a Tratatului ONU privind interzicerea armelor nucleare, în 2021, potrivit unui raport care plasează Bank of America, Citigroup și JP Morgan Chase drept cei mai mari creditori din acest sector, informează

Economic Extern 18-02-2025 10:20

Ideea finanțării comune câștigă teren în UE, în contextul necesității majorării cheltuielilor cu apărarea

Discuțiile s-au intensificat în Uniunea Europeană cu privire la modul cum ar putea fi majorate cheltuielile cu apărarea iar finanțarea comună devine o opțiune realistă pentru un număr din ce în ce mai mare de lideri europeni, potrivit Bloomberg, care citează mai multe surse din apropierea acestui dosar. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a invi

Economic Extern 18-02-2025 09:02

Incertitudinea privind politica comercială a lui Trump afectează deja economia UE, spune comisarul Dombrovskis

Incertitudinea cu privire la planurile președintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife Uniunii Europene afectează deja blocul comunitar prin frânarea investițiilor, a declarat luni comisarul european pentru economie și productivitate, Valdis Dombrovskis, transmite Bloomberg. O nouă creștere a prețurilor la energie în ultimele luni pune, de asem

Economic Extern 18-02-2025 08:55

Franța, prima poartă de intrare în Europa a gazului natural lichefiat rus

Franța, una dintre țările europene cel mai bine echipate cu terminale de gaz natural lichefiat (GNL), și-a crescut importurile de GNL rusesc cu 81% între 2023 și 2024 și a plătit Rusiei 2,68 miliarde de euro, a informat marți think tank-ul Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (IEEFA), conform AFP. Franța are o greu