logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ideea finanțării comune câștigă teren în UE, în contextul necesității majorării cheltuielilor cu apărarea

Image

Discuțiile s-au intensificat în Uniunea Europeană cu privire la modul cum ar putea fi majorate cheltuielile cu apărarea iar finanțarea comună devine o opțiune realistă pentru un număr din ce în ce mai mare de lideri europeni, potrivit Bloomberg, care citează mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a invitat o parte dintre liderii europeni, respectiv pe cancelarul german Olaf Scholz, pe premierii polonez, Donald Tusk, italian, Giorgia Meloni, spaniol, Pedro Sánchez, precum și pe premierul britanic Keir Starmer, la un summit organizat la Paris pentru a discuta modalități prin care poate fi consolidată capacitatea de apărare a Europei. Chiar dacă subiectul obligațiunilor comune nu a fost abordat în mod concret, premierul polonez a spus că noi măsuri de finanțare vor fi prezentate la timp pentru următorul summit al liderilor UE din 20-21 martie.

În ultimele zile, mai mulți oficiali americani de rang înalt au sugerat că vor merge înainte cu deciziile privind viitorul Ucrainei, ceea ce va modifica arhitectura de securitate a Europei pentru următoarele decenii, fără aportul capitalelor europene.

'În contextul acestei urgențe, cred că a venit timpul să luăm decizii istorice. Și, într-adevăr, subiectul eurobondurilor, de exemplu, este unul dintre mecanismele despre care ar trebui să vorbim', a declarat ministrul francez al afacerilor europene, Benjamin Haddad.

Protejarea Ucrainei și extinderea forțelor armate ar urma să coste marile puteri de pe continentul european o sumă suplimentară de 3.100 miliarde de dolari în următorii 10 ani, potrivit unei analize a Bloomberg Economics. La rândul lor, planificatorii NATO estimează că țările alianței vor fi nevoite să cheltuie până la 3,7% din PIB pentru apărare. Anul trecut, doar 23 din cele 32 de state membre ale NATO au îndeplinit ținta de 2% din PIB pentru apărare.

Printre opțiunile de finanțare discutate se numără activarea clauzei de salvgardare pentru investițiile în apărare, ceea ce va permite statelor membre să își mărească substanțial cheltuielile pentru apărare, a declarat săptămâna trecută președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul european pentru Economie, Valdis Dombrovskis, a subliniat că blocul va găsi modalități prin care să sprijine cheltuielile naționale. 'În prezent ne uităm la o mai mare flexibilitate cu privire la regulile fiscale europene pentru apărare și analizăm cum să aplicăm clauza de salvgardare, pe care o avem în legislația noastră', a declarat luni Dombrovskis la Bruxelles.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, printre opțiunile disponibile se numără redirecționarea fondurilor existente, inclusiv a celor din fondul pentru revenire din pandemie, pentru a fi utilizate pentru cheltuieli cu apărare. Există de asemenea discuții, în rândul unui grup mai mic de țări, care vor să meargă mai repede decât toate cele 27 de state membre UE, privind evitarea discuțiilor îndelungate și o mai mare flexibilitate în punerea la punct a instrumentelor pentru emiterea de obligațiuni comune.

Oficialii spun că noile planuri de cheltuieli nu vor fi dezvăluite decât după alegerile care vor avea loc duminică în Germania, în ideea de a evita declanșarea de controverse înainte de vot. În mod tradițional, Germania și Țările de Jos au fost împotriva împrumuturilor comune.

Economiștii Deutsche Bank au estimat că UE dispune de 400 miliarde de euro pentru finanțare în domeniul apărării prin spațiul fiscal disponibil la nivel național, fondurile europene de coeziune și schimbarea destinației banilor din actualele programe, precum Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) și Mecanismul european de stabilitate.

'Dacă nevoile de cheltuieli vor depăși acest nivel, ar putea fi nevoie de noi soluții la nivelul UE', susțin economiștii băncii germane într-un raport publicat luni.

La finalul reuniunii de la Paris, premierul polonez Tusk a spus că a primit asigurări că 'multe' miliarde de euro din fondurile europene vor fi realocate pentru apărare, 'care pot fi mobilizate imediat'.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a fost și ea în favoarea creșterii capacității fiscale a blocului comunitar pentru a finanța obiective comune precum securitatea, declarând anul trecut că: 'finanțarea comună este dezirabilă, fie prin majorarea capacități fiscale, fie prin obligațiunile comune'.

Ministrul lituanian al Apărării, Dovile Sakaliene, a spus că, după ce s-a întâmplat în ultimele patru zile la Bruxelles și München, a avut loc o modificare importantă de percepție în rândul aliaților europeni cu privire la regulile bugetare UE și împrumuturile comune. 'Cu privire la instrumentele comune europene, instrumentele de solidaritate precum cele utilizate în timpul pandemiei sau cele pe care le-am utilizat pentru agenda verde, acestea trebuie înființate imediat. Cred că toată lumea, sau aproape toată lumea, este de acord', a spus Sakaliene. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 223

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 05-04-2025 19:30

Taxe vamale: Jaguar anunță o 'pauză' a livrărilor în Statele Unite în aprilie

Producătorul de mașini britanic Jaguar Land Rover (JLR) a anunțat sâmbătă că își va suspenda în aprilie livrările de vehicule în Statele Unite din cauza noilor taxe vamale impuse sectorului auto începând cu 3 aprilie de administrația Trump, relatează AFP. 'Statele Unite sunt o piață importantă pentru măr

Economic Extern 05-04-2025 15:52

Bulgaria pregătește înființarea unei poliții turistice

Ministrul bulgar al Turismului, Miroslav Borshosh, a anunțat că lucrează la crearea unei poliții turistice în Bulgaria, informează Novinite. Ministrul Turismului s-a întâlnit la Burgas cu oficiali locali și primari pentru a analiza pregătirile pentru sezonul de vară 2025 de-a lungul coastei de sud a Mării Negre. Început

Economic Extern 05-04-2025 15:03

Nikkei: Nissan vrea să transfere o parte din producția internă în SUA

Producătorul auto nipon Nissan Motor ia în considerarea transferarea unei părți din producția internă în SUA, a anunțat sâmbătă publicația Nikkei, după taxele vamale anunțate de administrația Trump, transmit Reuters și Kyodo. În această vară, Nissan intenționează să reducă producția la fabrica sa din Fukuoka, în v

Economic Extern 05-04-2025 12:32

Fitch confirmă ratingul Ford Otosan la 'BB plus', cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ford Otomotiv Sanayi A.S. (Ford Otosan) pe termen lung în valută la 'BB plus', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Confirmarea reflectă opinia Fitch conform căreia profilul individual de credit (SCP) al Ford Otosan s-a înrăută

Economic Extern 05-04-2025 09:51

Escaladarea războiului comercial a șters peste 5.000 miliarde dolari din valoarea acțiunilor bursei americane

Indicele S&P 500 al Bursei de la New York a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, reducând valoarea totală a companiilor din acest indice cu 5.400 miliarde de dolari în doar două sesiuni, după ce Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), a spus că taxele vamale anunțate de administrația Trump 'ar putea avea un efect

Economic Extern 05-04-2025 00:36

VIDEO SUA: California cere să fie scutită de ripostele la taxele vamale anunțate de președintele Trump

California, a cincea economie din lume, va căuta acorduri cu restul lumii pentru a fi scutită de viitoare riposte vamale împotriva Statelor Unite, a anunțat vineri guvernatorul acestui stat Gavin Newsom, relatează AFP. 'Taxele vamale anunțate de Donald Trump nu-i reprezintă pe toți americanii', a asigurat democratul în

Economic Extern 04-04-2025 19:34

Președintele Fed, Jerome Powell, a dat asigurări că își va exercita complet mandatul

Președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a reiterat vineri că nu își va părăsi mai devreme conducerea instituției, transmite Reuters. 'Intenționez să-mi exercit complet mandatul', le-a spus jurnaliștilor Powell, în condițiile în care finalul mandatului său este în 2026. De asemen

Economic Extern 04-04-2025 18:01

China contestă la OMC noile taxe vamale americane

China a anunțat vineri că a inițiat o acțiune în instanță, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva impunerii de către SUA de taxe vamale suplimentare, spunând că măsură încalcă reglementările OMC și necesită consultări, transmite Reuters. 'China a depus o plângere la OMC în legătură cu măsu

Economic Extern 04-04-2025 15:05

S&P va revizui toate previziunile globale, după taxele vamale anunțate de SUA

Agenția de evaluare financiară S&P Global a anunțat vineri că revizuiește toate previziunile sale macroeconomice, pe fondul taxelor vamale anunțate miercuri de președintele Donald Trump, o decizie care va alimenta probabil temerile unui nou val de retrogradări ale ratingurilor de credit, transmite Reuters. Dimensiunea și amploarea noilor t

Economic Extern 04-04-2025 14:49

Azerbaidjan poate să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea UE

Azerbaidjan este pregătită să majoreze extracția de gaze naturale dacă va crește cererea din partea Uniunii Europene, a declarat, vineri, președintele azer, Ilham Aliev, la o reuniune ministerială, relatează agenția EFE. 'Trebuie să ne asigurăm că vom avea cerere din Europa pentru gazul nostru, adică trebuie să fim siguri că pe piața europ

Economic Extern 04-04-2025 14:07

Prețurile mondiale la alimente au crescut ușor în martie

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a crescut ușor în martie, cotațiile mai mari la uleiuri vegetale compensând declinul la cereale și zahăr, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters. FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modific

Economic Extern 04-04-2025 14:01

China va impune taxe de 34% pentru importurile din SUA, începând din 10 aprilie

Guvernul chinez a anunțat vineri că va impune taxe de 34% pentru toate bunurile importate din Statele Unite ale Americii, începând din 10 aprilie, anunțul venind la o zi după ce Washingtonul a impus taxe adiționale de 34% Chinei, relatează agenția EFE. Taxele de 34% pentru mărfurile americane fac parte dintr-o serie de măsuri &icir

Economic Extern 04-04-2025 13:55

UE anunță, la Samarkand, o investiție de 12 miliarde de euro în Asia Centrală

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a anunțat vineri o investiție de 12 miliarde de euro în cadrul summitului Uniunea Europeană - Asia Centrală, care a început vineri în istoricul oraș Samarkand din Uzbekistan, informează EFE și AFP. Investiția face parte din proiectul european 'Global Gateway' pentru infrastructu

Economic Extern 04-04-2025 13:50

Taxele lui Trump vor provoca o încetinire a economiei japoneze, potrivit BoJ

Măsurile privind taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump 'vor exercita o presiune spre scădere' asupra economiei japoneze și mondiale, a anunțat, vineri guvernatorul Băncii Japoniei (BoJ), Kazuo Ueda, relatează agenția EFE. 'Când există o schimbare semnificativă a contextului în jurul nostru, este probabil ca perspe

Economic Extern 04-04-2025 12:53

Eurostat: România, cel mai ridicat deficit de cont curent din UE, în trimestrul patru din 2024

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 113,2 miliarde de euro (2,5% din PIB) în trimestrul patru din 2024, după un plus de 107,5 miliarde de euro (2,4% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 103,4 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul patru din 2023, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Stati