RETROSPECTIVĂ 2022: Familia regală britanică încheie un an plin de evenimente, iar 2023 se anunţă la fel de memorabil

Anul care se încheie va rămâne consemnat drept unul dintre cele mai pline de evenimente din istoria familiei regale britanice, marcat de decesul reginei Elisabeta a II-a la câteva luni după ce şi-a celebrat domnia record de şapte decenii, dar 2023 s-ar putea dovedi la fel de memorabil, relatează Reuters.
În februarie, regina Elisabeta a II-a, care a doborât aproape toate recordurile pentru un monarh aparţinând unei dinastii cu o istorie de peste 1.000 de ani începând de la cucerirea normandă, a împlinit 70 de ani de domnie, aniversare marcată prin patru zile de festivităţi naţionale desfăşurate la începutul verii.
Existau însă deja semnale care sugerau o deteriorare a stării de sănătate a suveranei. Apariţiile sale publice au devenit rare, iar regina a participat la doar două dintre evenimentele din cadrul Jubileului de Platină.
Pe 8 septembrie, la doar două zile după ce a fost imortalizată cu prilejul învestirii celui de-al 15-lea prim-ministru din timpul domniei sale, Elisabeta a II-a, singurul monarh pe care cei mai mulţi dintre britanici l-au cunoscut - şi care pentru restul lumii era pur şi simplu ''Regina'' - s-a stins din viaţă la reşedinţa din Scoţia. Cauza morţii a fost bătrâneţea, potrivit certificatului de deces.
Semnificaţia domniei Elisabetei a II-a
În epoca contemporană, Elisabeta a II-a nu a avut rival - a fost un lider care s-a întâlnit cu aproape toate personalităţile globale de după Al Doilea Război Mondial, iar longevitatea sa ca şefă a unui stat mare a fost depăşită doar de Ludovic al XIV-lea al Franţei, care a murit în 1715.
A marcat sfârşitul unei ere nu doar pentru naţiunea britanică, ci şi pentru familia regală. Fiul ei a devenit în mod automat rege, sub numele Charles al III-lea, şi, în acord cu una dintre ultimele dorinţe ale reginei Elisabeta a II-a, cea de-a doua soţie a acestuia a devenit regină consoartă.
Una dintre primele măsuri luate de noul monarh, cel de-al 41-lea după Wilhelm Cuceritorul, a fost să acorde fiului cel mai mare şi moştenitorul tronului, William, şi soţiei lui, Kate, titlurile de prinţ şi prinţesă de Wales, titulatură deţinută anterior de regretata prinţesă Diana.
Succesul Elisabetei a constat în a conduce monarhia către modernitate, gestionând numeroasele crize care s-au abătut asupra familiei ei. Acum însă, când familia regală priveşte către un viitor fără Elisabeta, se ivesc câţiva nori întunecaţi la orizont.
Ce va aduce 2023?
Prinţul Andrew, fratele lui Charles, rămâne persoana non grata după ce a fost vizat de un proces pentru abuzuri sexuale în Statele Unite, care s-a încheiat în urma unui acord cu victima. Există de asemenea bănuieli, şi chiar o anchetă a poliţiei, referitoare la sume de bani care ar fi ajuns la organizaţiile caritabile ale lui Charles în schimbul unor favoruri.
Scandalul care a marcat cel mai mult casa regală a fost ruptura de familie a fiului cel mic al lui Charles, prinţul Harry, şi a soţiei lui, Meghan, care în prezent locuiesc în California, precum şi criticile pe care aceştia le-au adus familiei regale.
Pe 10 ianuarie, va fi publicat ''Spare'' - un memoir semnat de Harry în care prinţul îşi spune povestea cu ''o sinceritate de neclintit şi fără ocolişuri'', potrivit editorului volumului.
Interviul acordat de Harry şi Meghan realizatoarei americane de televiziune Oprah Winfrey în martie 2021 a destabilizat familia regală, care aşteaptă cu nelinişte să vadă dacă volumul de memorii conţine şi alte dezvăluiri acuzatoare.
Cel mai important eveniment al anului 2023 va fi încoronarea regelui Charles - un eveniment solemn şi religios condus de arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al comunităţii anglicane. Va include spectacole populare şi tradiţii care datează de mai multe secole şi va fi a doua ceremonie de încoronare televizată după cea a mamei sale în 1953.
În contextul crizei costului vieţii cu care se confruntă Marea Britanie, ceremonia va avea o amploare diminuată, membrii familiei regale fiind conştienţi că nu trebuie să pună în scenă un spectacol excesiv de grandios. În acelaşi context, William nu are planificată o ceremonie grandioasă pentru a-şi primi formal titlul de prinţ de Walles, aşa cum a făcut tatăl lui în 1969.
Charles, în vârstă de 74 de ani, va fi încoronat rege nu doar al Marii Britanii, ci şi a altor 14 teritorii printre care Australia, Canada şi Noua Zeelandă. Multe state din regiunea Caraibilor, printre care Jamaica, Antigua şi Barbuda şi Bahamas, şi-au anunţat intenţia de a renunţa la monarhie.
Indiferent dacă nota dominantă a anului 2023 va fi ceremonia de încoronare, disputele interne de familie sau pierderea unor teritorii, aceasta va da probabil tonul pentru întreaga domnie a lui Charles. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA sancţionează o întreprindere chineză acuzată de sprijinirea unor piraţi cibernetici
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori cibernetici, Flax Typhoon, acuzată că sabotează companii americane, relatează AFP. Potrivit Departamentului Trezoreriei, Integrity Technology Group, cu
VIDEO Condoleanţe din întreaga lume după accidentul aviatic devastator din Coreea de Sud
Lideri din întreaga lume au transmis condoleanţe Coreei de Sud după prăbuşirea unui avion de pasageri la aterizare, accident în care şi-au pierdut viaţa 179 de persoane, fiind cel mai mare dezastru aerian din istoria ţării, relatează AFP.
Accident de avion în Kazahstan: Cutiile negre vor fi trimise în Brazilia pentru investigare
Cutiile negre ale unui avion aparţinând companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusă vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, relatează AFP. "Comisia d
Egipt: Turist italian ucis de rechin în Marea Roşie (minister)
Un turist italian a fost ucis şi un altul rănit duminică de un rechin în Marea Roşie, în largul coastei Egiptului, a anunţat o sursă a Ministerului italian de Externe, relatează AFP. Ministerul egiptean al Mediului indicase anterior într-un comunicat că "doi cetăţeni străini au fost atacaţi în regiunea (...) Marsa
Turcia: Trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, un caz ce a bulversat ţara
Un tribunal turc a condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă trei membri ai familiei unei fetiţe de opt ani al cărei asasinat în provincia Diyarbakir a bulversat ţara, informează AFP. Trupul neînsufleţit al lui Narin Guran, dispărută de 19 zile, a fost găsit în septembrie într-un sac dintr-un râu, la ci
VIDEO UPDATE Prăbuşirea unui pod în Brazilia: Bilanţul urcă la zece morţi
Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei în urmă cu şase zile s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi şapte dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Marinei publicat vineri, scrie AFP. Podul Juscelino Kubitschek de Oliveira, principala cale de legătură între statele Maranhao (nord-est) şi Tocantins (nord), s-a prăbuşit duminică, fără s
Mexic: Opt morţi şi 27 de răniţi într-un accident rutier
Cel puţin opt persoane au murit şi 27 au fost rănite vineri într-un accident între un autocar şi un camion în sud-estul Mexicului, au raportat autorităţile, notează AFP. Ciocnirea între autobuzul companiei de transport călători A.D.O şi camionul de mărfuri a avut loc vineri dimineaţă devreme în statul Veracruz, între loca
Prăbuşirea avionului în Kazahstan: Primele informaţii indică responsabilitatea Rusiei (oficial american)
Primele informaţii despre prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan indică responsabilitatea unui sistem de apărare aeriană rusesc, a declarat joi un oficial american, conform AFP. Declaraţiile oficialului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, au venit după relatări ale unor mass-media internaţionale potrivit căror
VIDEO Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia
Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia, citată de AFP. "Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58
VIDEO UPDATE Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan: 38 de morţi (responsabil kazah)
Un număr de 38 de persoane şi-au pierdut viaţa miercuri în prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan, a declarat un vicepremier kazah, citat de presă, relatează AFP. "Situaţia nu este foarte bună, 38 de morţi", a declarat vicepremierul Kanat Bozoumbaiev în cursul unei reuniuni, citat de agenţia de
OMS avertizează asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de malarie în Etiopia
Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă să reprezinte un risc la adresa sănătăţii publice în Etiopia, (atingând) o proporţie epidemică, cu o medie de peste 300.000 de cazuri de malarie rap
Cazurile de deces cauzate de COVID-19, în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei (OMS)
Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA. În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în pr
Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la Amsterdam pentru violenţe împotriva unor suporteri de fotbal israelieni
Tribunalul de la Amsterdam a condamnat marţi cinci bărbaţi pentru fapte de violenţă şi complicitate la violenţă împotriva unor suporteri de fotbal israelieni în noiembrie, în timpul unor atacuri ce au fost calificate drept antisemite de numeroase guverne occidentale, informează AFP. Cei cinci au fost declaraţi vinovaţi de o s
Jubileu2025: Papa Francisc va inaugura Anul Sfânt 2025 în Ajunul Crăciunului
Papa Francisc va inaugura marţi seară Anul Sfânt al Bisericii Catolice în Bazilica Sfântul Petru din Roma, informează DPA şi AFP. În cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc în Ajunul Crăciunului, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, va deschide şi va trece prin Poarta Sfântă a Bazilic
În Finlanda, elevii sunt învăţaţi să detecteze dezinformarea
În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP. "Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?", "Cine ştie ce este un t