Protest antiguvernamental la Chişinău la 28 de ani de la conflictul din Transnistria: Uşa clădirii guvernului spartă cu buzduganul de un veteran

Manifestaţia de protest organizată luni de veterani ai războiului din Transnistria, de la începerea căruia se împlinesc la 2 martie 28 de ani, a degenerat în faţa sediului guvernului de la Chişinău, când unul dintre veterani a spart uşa de la intrarea în clădire cu un buzdugan din lemn, informează mass-media moldovene, între care Europa Liberă, Radio Chişinău, Deschide.md şi Ziarul Naţional.
Sute de protestatari au cerut demisia guvernului condus de premierul Ion Chicu şi a preşedintelui Igor Dodon la acţiunea de protest organizată în centrul Chişinăului de Consiliul naţional al veteranilor de război la împlinirea a 28 ani de la izbucnirea conflictului militar de pe Nistru la 2 martie 1992.
Participanţii erau înarmaţi cu buzdugane din lemn şi ţineau steaguri tricolore, scandând 'Jos trădătorii!', 'Noi suntem poporul, Dodon e trădătorul!', 'Hoţii!' etc.
Liderii protestatarilor spun că întregul guvern trebuie să demisioneze pentru că s-a solidarizat cu declaraţia recentă a ministrului de externe, Aureliu Ciocoi, care a părut să laude rolul jucat de Rusia în conflictul din Transnistria. Manifestanţii mai revendică un 'pachet de asistenţă socială' pentru participanţii la război şi familiile lor şi voiau să fie primiţi de premierul Chicu sau de alţi oficiali guvernamentali, potrivit Europa Liberă.
Mai multe dispozitive ale poliţiei au fost mobilizate în faţa clădirii executivului, după ce uşa de sticlă a clădirii a fost spartă cu un buzdugan.
În prima parte a zilei, protestatarii blocaseră circulaţia troleibuzelor pe Bulevardul Ştefan cel Mare. Totodată, ei au ameninţat că vor bloca toate ieşirile din oraş.
În cele din urmă, un grup format din cinci foşti combatanţi a fost invitat în clădirea guvernului pentru a discuta revendicările cu autorităţile, pentru convorbiri fiind convocat de urgenţă ministrul apărării, Victor Gaiciuc. Acesta a declarat ulterior că 'multe' dintre doleanţele veteranilor 'au fost rezolvate'.
Premierul Ion Chicu s-a declarat 'mâhnit' de faptul că o parte dintre veterani a preferat să protesteze în această zi. 'A strica uşile guvernului, ale unei clădiri a statului, nu e o dovadă de patriotism, din contra - e dovada că deteşti edificiile ţării şi ale statalităţii. Aceste edificii nu aparţin premierului sau vreunui demnitar, ci poporului Republicii Moldova', a declarat Chicu, citat de Ziarul Naţional din Chişinău.
Situaţia se anunţa tensionată încă de dimineaţă când preşedintele Igor Dodon, şefa parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi premierul Ion Chicu au mers să depună flori la monumentul 'Maica îndurerată' din cadrul complexului-memoral 'Eternitatea' pentru a comemora victimele războiului din Transnistria, unde au fost huiduiţi de mai multe persoane venite să aducă un omagiu celor morţi.
Contrar tradiţiei, cei trei înalţi oficiali nu au fost însoţiţi de veteranii care au luptat cu arma în mâini pentru a apăra integritatea Republicii Moldova, plecând precipitat după ce au păstrat un moment de reculegere la monumentul ridicat în memoria eroilor căzuţi în luptele din 1992, conform Ziarului Naţional.
Mai mult, forţele de ordine nu au permis nimănui să intre pe teritoriul Memorialului 'Eternitatea' până nu au plecat preşedintele, premierul şi şefa legislativului.
Reprezentanţii mişcării politice Unirea au venit cu fotografiile lui Igor Dodon, Ion Chicu, ministrului de externe Aurel Ciocoi, ministrului apărării Victor Gaiciuc etc., sub care au fost înscrise unele dintre declaraţiile lor controversate, precum 'Crimeea este pământul Federaţiei Ruse' (Dodon), 'Eu nu ştiu ce înseamnă Frontul Popular' (Chicu) sau 'Rusia a intervenit pentru a opri vărsările de sânge în 1992' (Ciocoi).
Declaraţia ministrului de externe din guvernul Chicu cu privire la războiul din Transnistria a declanşat indignarea veteranilor conflictului, el fiind acuzat că exprimă poziţia Federaţiei Ruse.
Afirmaţia ministrului de externe Aureliu Ciocoi, potrivit căruia Federaţia Rusă ar fi oprit războiul de pe Nistru în 1992 este inedită, în contextul în care până acum nimeni din diplomaţia moldoveană nu a făcut asemenea afirmaţii, a apreciat luni pentru Radio Chişinău analistul politic Ion Tăbârţă.
'Ceea ce a spus Ciocoi este ceva nou pentru Republica Moldova, ceva inedit. Guvernul Republicii Moldova întotdeauna, chiar şi în perioada lui Vladimir Voronin, a avut o poziţie oficială clară: Rusia este ţară agresoare. Tiraspolul nu s-a subordonat, Chişinăul a mers să-şi facă dreptate, hai să spunem aşa, a reacţionat la acele nedreptăţi. Niciodată nu am avut o declaraţie a unui şef al diplomaţiei noastre că Armata a 14-a, în cazul dat, a avut un rol de pacificator şi că datorită Federaţiei Ruse au fost oprite vărsările de sânge. Asta este exact ceea ce spunea Serghei Lavrov (ministrul rus de externe) în septembrie anul trecut, dar nu numai el. Aceasta a fost o politică pe care Federaţia Rusă a încercat să o inoculeze constant', a precizat Ion Tăbârâţă.
Deputaţii Partidului 'Acţiune şi Solidaritate' (PAS) au anunţat că vor iniţia o nouă moţiune împotriva ministrului de externe, după ce Biroul permanent al parlamentului nu a admis examinarea primei moţiuni a blocului ACUM. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Calciu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA sancţionează o întreprindere chineză acuzată de sprijinirea unor piraţi cibernetici
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, pe care îl acuză de sprijin adus unei grupări de infractori cibernetici, Flax Typhoon, acuzată că sabotează companii americane, relatează AFP. Potrivit Departamentului Trezoreriei, Integrity Technology Group, cu
VIDEO Condoleanţe din întreaga lume după accidentul aviatic devastator din Coreea de Sud
Lideri din întreaga lume au transmis condoleanţe Coreei de Sud după prăbuşirea unui avion de pasageri la aterizare, accident în care şi-au pierdut viaţa 179 de persoane, fiind cel mai mare dezastru aerian din istoria ţării, relatează AFP.
Accident de avion în Kazahstan: Cutiile negre vor fi trimise în Brazilia pentru investigare
Cutiile negre ale unui avion aparţinând companiei Azerbaijan Airlines care s-a prăbuşit miercuri în Kazahstan şi care ar fi putut fi doborât de o rachetă antiaeriană rusă vor fi trimise în Brazilia pentru investigarea acestui accident care s-a soldat cu 38 de morţi, au anunţat duminică autorităţile kazahe, relatează AFP. "Comisia d
Egipt: Turist italian ucis de rechin în Marea Roşie (minister)
Un turist italian a fost ucis şi un altul rănit duminică de un rechin în Marea Roşie, în largul coastei Egiptului, a anunţat o sursă a Ministerului italian de Externe, relatează AFP. Ministerul egiptean al Mediului indicase anterior într-un comunicat că "doi cetăţeni străini au fost atacaţi în regiunea (...) Marsa
Turcia: Trei persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei fetiţe de 8 ani, un caz ce a bulversat ţara
Un tribunal turc a condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă trei membri ai familiei unei fetiţe de opt ani al cărei asasinat în provincia Diyarbakir a bulversat ţara, informează AFP. Trupul neînsufleţit al lui Narin Guran, dispărută de 19 zile, a fost găsit în septembrie într-un sac dintr-un râu, la ci
VIDEO UPDATE Prăbuşirea unui pod în Brazilia: Bilanţul urcă la zece morţi
Prăbuşirea unui pod din nordul Braziliei în urmă cu şase zile s-a soldat cu cel puţin zece morţi şi şapte dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Marinei publicat vineri, scrie AFP. Podul Juscelino Kubitschek de Oliveira, principala cale de legătură între statele Maranhao (nord-est) şi Tocantins (nord), s-a prăbuşit duminică, fără s
Mexic: Opt morţi şi 27 de răniţi într-un accident rutier
Cel puţin opt persoane au murit şi 27 au fost rănite vineri într-un accident între un autocar şi un camion în sud-estul Mexicului, au raportat autorităţile, notează AFP. Ciocnirea între autobuzul companiei de transport călători A.D.O şi camionul de mărfuri a avut loc vineri dimineaţă devreme în statul Veracruz, între loca
Prăbuşirea avionului în Kazahstan: Primele informaţii indică responsabilitatea Rusiei (oficial american)
Primele informaţii despre prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan indică responsabilitatea unui sistem de apărare aeriană rusesc, a declarat joi un oficial american, conform AFP. Declaraţiile oficialului, care a vorbit sub protecţia anonimatului, au venit după relatări ale unor mass-media internaţionale potrivit căror
VIDEO Trei morţi într-un accident de autocar într-o zonă turistică din Norvegia
Trei persoane au murit şi alte patru au fost rănite după ce un autocar care transporta "mulţi străini" a ieşit de pe şosea şi a ajuns într-un lac de pe coasta de nord a Norvegiei, a declarat joi poliţia, citată de AFP. "Mulţi dintre pasagerii din autocar sunt cetăţeni străini", a precizat poliţia din comitatul Nordland. Un total de 58
VIDEO UPDATE Avion de pasageri prăbuşit în Kazahstan: 38 de morţi (responsabil kazah)
Un număr de 38 de persoane şi-au pierdut viaţa miercuri în prăbuşirea unui avion de linie al companiei Azerbaijan Airlines în Kazahstan, a declarat un vicepremier kazah, citat de presă, relatează AFP. "Situaţia nu este foarte bună, 38 de morţi", a declarat vicepremierul Kanat Bozoumbaiev în cursul unei reuniuni, citat de agenţia de
OMS avertizează asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de malarie în Etiopia
Etiopia a raportat 8,4 milioane de cazuri de malarie de la începutul acestui an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia Xinhua. "Malaria continuă să reprezinte un risc la adresa sănătăţii publice în Etiopia, (atingând) o proporţie epidemică, cu o medie de peste 300.000 de cazuri de malarie rap
Cazurile de deces cauzate de COVID-19, în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei (OMS)
Cazurile de deces cauzate de COVID-19 sunt în continuă scădere la cinci ani după izbucnirea pandemiei de coronavirus, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la Geneva, transmite agenţia DPA. În timp ce, în iunie 2021, un sfert dintre pacienţii spitalizaţi cu coronavirus au decedat, cifra a scăzut în pr
Cinci bărbaţi au fost condamnaţi la Amsterdam pentru violenţe împotriva unor suporteri de fotbal israelieni
Tribunalul de la Amsterdam a condamnat marţi cinci bărbaţi pentru fapte de violenţă şi complicitate la violenţă împotriva unor suporteri de fotbal israelieni în noiembrie, în timpul unor atacuri ce au fost calificate drept antisemite de numeroase guverne occidentale, informează AFP. Cei cinci au fost declaraţi vinovaţi de o s
Jubileu2025: Papa Francisc va inaugura Anul Sfânt 2025 în Ajunul Crăciunului
Papa Francisc va inaugura marţi seară Anul Sfânt al Bisericii Catolice în Bazilica Sfântul Petru din Roma, informează DPA şi AFP. În cadrul unei ceremonii solemne care va avea loc în Ajunul Crăciunului, suveranul pontif, în vârstă de 88 de ani, va deschide şi va trece prin Poarta Sfântă a Bazilic
În Finlanda, elevii sunt învăţaţi să detecteze dezinformarea
În Finlanda, abilităţile necesare pentru a identifica dezinformarea online sunt predate în şcoli, elevii dobândind astfel cunoştinţe cruciale pentru a contracara un pericol în creştere în societăţile actuale, transmite marţi AFP. "Cine a produs conţinutul pe care îl vizionaţi?", "Cine ştie ce este un t