logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ministrul Mediului: Ursul de la Ojdula a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la emiterea Ordinului de derogare

Imagine din galeria Agerpres

Ursul din Ojdula a fost recoltat după 22 de zile de la emiterea Ordinului de derogare, iar timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare şi, seară de seară, s-a urmărit modul în care acesta intră în gospodării sau vine aproape de localitate, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Echipele de control au finalizat verificările în cazul ursului din Ojdula. Au fost efectuate controale de către Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului şi Garda Forestieră. Principalele concluzii care se desprind din cele trei rapoarte sunt următoarele: această asociaţie a cerut mai multe recoltări în trei dosare din care două dosare au fost respinse (...) Una dintre constatările importante ale echipelor de control se referă la perioada în care se face monitorizarea după emiterea acordului până la momentul recoltării. Această perioadă este acum de 60 de zile. Am decis ca toate ordinele ulterioare, de acum încolo, să prevadă o perioadă de 15 zile. O altă decizie este să nu permitem, în cazul acestor extrageri de exemplare-problemă, altor persoane decât personalul tehnic de specialitate să intervină. Astfel, eliminăm orice posibilitate de deturnare a scopului intervenţiei pentru altceva. Ursul a fost recoltat la 22 de zile distanţă de la emiterea Ordinului de derogare. Timp de trei săptămâni s-a făcut monitorizare şi, conform documentelor din dosar, seară de seară s-a urmărit modul în care ursul intră în gospodării sau vine aproape de localitate. Recoltarea ursului s-a făcut pe data de 13 martie de către un cetăţean străin austriac. Din documentele verificate de Garda Forestieră reiese că a avut autorizaţie de vânătoare, permis de port-armă şi din punctul acesta de vedere legea a fost respectată", a spus Tanczos.

 



Ministrul a adăugat că, la momentul actual, nu s-au găsit, la nicio instituţie subordonată Ministerului Mediului şi nici la foştii custozi, rapoarte de monitorizare.

"Până în momentul apariţiei acestor informaţii în presă, ministerul nu a găsit nicio informaţie cu privire la existenţa ursului Arthur, însă certitudinea există în ceea ce priveşte exemplarul recoltat. Din exemplarul recoltat s-au cerut probe ADN şi s-a decis ca acestea să fie trimise la Institutul Naţional de Dezvoltare şi Cercetare în Silvicultură "Marin Drăcea". Pentru a compara aceste mostre ADN cu ceva vom solicita informaţii de la acele organizaţii care aveau posibilitatea sau au făcut monitorizare. În felul acesta am putea elimina orice dubiu cu privire la existenţa ursului Arthur. În acelaşi timp, vom solicita şi poze sau orice alt document pentru a compara poza din dosarul de extragere cu celelalte poze. Mi-aş dori mult ca acest trofeu să ajungă la Muzeul Cinegetic de la Posada. Trofeul este în ţară. Conform legii, aceste trofee nu pot părăsi teritoriul României. Drept urmare, şi trofeul de la Ojdula este în continuare la dispoziţia asociaţiei de vânătoare. Referitor la faptul că acest urs ar fi cel mai mare din România, sunt 593 de puncte şi, din câte ştiu, ursul lovit de o maşină în zona Sovata avea 620 de puncte...", a subliniat demnitarul.

Oficialul a susţinut că recoltarea ursului brun din Ojdula s-a realizat în baza Ordinului care a aprobat 140 de exemplare de intervenţie, precum şi în baza aprobării care s-a emis de către minister şi care fost urmată din anul 2017.

"În dosarul aprobat există procese verbale de daune, cât şi o solicitare ulterioară din anul 2021 cu privire la pagube produse de urs. Dosarul a fost aprobat şi s-a solicitat autorizaţie ulterior. Din rezultatele pe care le avem în momentul de faţă, acestea pot fi prezentate doar sumar pentru că fac parte dintr-o procedură de urmărire penală, concluzionăm că pentru un exemplar de urs brun s-a aprobat recoltarea în baza Ordinului care a aprobat cele 140 de exemplare de intervenţie şi în baza aprobării care s-a emis de către minister. Această procedură a fost urmată din 2017 până acum, de fiecare dată existând o cotă de 140 de exemplare până la epuizare. Când cotele din 2017 s-au terminat s-a mai emis un Ordin în 2019 şi acordurile subsecvente pentru fiecare exemplar. În momentul de faţă, Ordinul este epuizat şi orice intervenţie se poate aproba doar prin ordin individual", a afirmat ministrul de resort.

Întrebat dacă ştie cum a ajuns Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein să vâneze în Ojdula, ministrul Mediului a precizat că acesta, "cu siguranţă are legătură cu asociaţia de vânătoare respectivă, pentru că altfel nu putea să fie prezent la extragerea acelui exemplar".

Organizaţia Agent Green şi VGT, au condamnat, săptămâna trecută, într-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie, la Ojdula (judeţul Covasna), pentru a-l împuşca.

Activiştii de mediu susţin că, în realitate, prinţul nu a omorât ursul-problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu venise niciodată în apropierea localităţilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, marţi, într-un răspuns transmis AGERPRES, că a deschis un dosar penal în care se investighează "in rem" fapte de abuz în serviciu în cazul uciderii ursului Arthur.

Cazul din România a ajuns şi la Bruxelles, de unde comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, a declarat, luni, citat de politico.eu, că ''analizează'' informaţiile provenite de la mai multe ONG-uri în legătură cu ursul împuşcat în România de către prinţul de Liechtenstein.

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, un medic part-time care trăieşte într-un castel din Austria, a dat, vineri, publicităţii o declaraţie în care nega că l-ar fi împuşcat pe ursul brun Arthur şi că a doborât un ''animal-problemă'' diferit, pentru a cărui lichidare autorităţile române ar fi dat aprobare şi care se afla la 250 de metri de case locuite. Totodată, prinţul a afirmat că îşi oferă sprijinul deplin pentru anchetă, adăugând că de la apariţia ştirii au existat ''informaţii false şi agitaţie'', relatează media austriece.

Conform Agent Green, ursul brun este o specie strict protejată de legislaţia UE şi de Convenţia de la Berna, iar derogările sunt excepţii care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunţită a situaţiei, metoda letală fiind ultima soluţie atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eşuat şi ursul-problemă pune în pericol vieţi omeneşti şi gospodării. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, imagine: Catalin Soci, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Citeşte şi:

 

VIDEO Autorităţile au în vedere crearea unei baze de date naţionale cu zonele frecventate de urşi

 

Tanczos: Au fost demarate două anchete, paralele, în cazul ursului extras din fondul de vânătoare din Covasna

 

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu: Avem suspiciuni de braconaj în cazul uciderii ursului din Covasna 

 

Cîţu despre ursul împuşcat în Covasna: Se pare că nu este cel mai mare; vom vedea concluziile anchetei 

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

24-12-2024 10:20

Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, de Crăciun

Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...60 km/h. Potrivit Prognozei speciale pentru Capitală, în intervalul 24 decembrie, ora 10:00 - 25 decembrie, ora 10:00, vremea va fi închisă şi va ploua î

23-12-2024 16:23

Program de guvernare/Ministerul Mediului propune eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare

Eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare şi lansarea din 2025 a unui Program naţional de finanţare pentru RVM-uri (automatele de preluare a ambalajelor, n.r.), cu scopul de a crea o mie de puncte noi de colectare pe an, reprezintă una dintre măsurile cuprinse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în programul de guvernare propus de coaliţia

23-12-2024 12:03

Prognoză ANM: Vreme închisă în Bucureşti, cu ploi şi vânt până de Crăciun

Vremea va fi închisă în Bucureşti în următoarele zile, temporar va ploua şi vor fi intensificări ale vântului, în timp ce maximele termice nu vor depăşi 9 grade Celsius, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată luni, valabilă până în ziua de Crăciun. Astfel,

23-12-2024 11:42

Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei, sub Cod galben de ploi abundente, de marţi până de Crăciun

Zona Olteniei şi cea mai mare parte a Munteniei se vor afla sub o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, până în dimineaţa primei zile de Crăciun. Conform avertizării emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în perioada 24 decembrie, ora 2:00 - 25 decembrie, ora

23-12-2024 10:59

ANM: Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol în aproape jumătate din ţară, până miercuri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori abundente, viscol şi vânt puternic în mai mult de jumătate din ţară, inclusiv în zonele montane, valabile până miercuri dimineaţa. Conform prognozei de specialitate, în perioada 23 decembrie, o

23-12-2024 10:54

Tulcea: Munţii Măcinului vor fi monitorizaţi video, printr-un proiect ce vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor

Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM) va fi monitorizat video începând de anul viitor, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană care vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor pe fondul schimbărilor climatice şi care reuneşte expertiza a 47 de entităţi, organizaţii şi instituţii, din 13 ţări europene şi Taiwan. Parte

23-12-2024 07:27

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 13 judeţe, inclusiv în Capitală, luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 13 judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Tulcea, Botoşani şi Neamţ, se va semnala ceaţă, ca

21-12-2024 12:45

Seceta pedologică moderată se va menţine local în sudul şi estul Olteniei (agrometeo)

Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii viitoare, iar ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională d

21-12-2024 10:18

Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, de sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, precum şi jumătatea estică a judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, valabilă până duminică dimineaţa. Potrivit meteorologilor, în intervalul 21 decembrie, ora

21-12-2024 01:33

Opt judeţe intră sub atenţionare meteo de vânt puternic; precipitaţii în cea mai mare parte a ţării

Opt judeţe situate în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor intra în noaptea de vineri spre sâmbătă sub atenţionare meteo Cod galben de vânt puternic, potrivit unei atenţionări emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit specialiştilor ANM, în intervalul 21 dece

20-12-2024 07:02

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în peste jumătate din ţară, vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineaţa atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 30 de judeţe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Olt, Dolj, Caraş-Severin, Arad, Timiş, Hune

19-12-2024 07:24

Cod galben de ceaţă densă şi depuneri de chiciură în localităţi din 16 judeţe, joi dimineaţa

Mai multe localităţi din 16 judeţe sunt vizate joi dimineaţa de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă şi depuneri de chiciură, valabile în următoarele ore, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Astfel, până la ora ora 9:00, în zeci de localităţi din judeţel

18-12-2024 16:07

Adoptarea Codului silvic, salutată de ONG-urile de mediu: Măsuri cu impact sistemic pozitiv în viaţa a milioane de oameni

Adoptarea în Parlament a Codului silvic a fost salutată, miercuri, de mai multe ONG-uri de mediu, care au evidenţiat prevederile privind centurile verzi, accesul nerestricţionat în păd

18-12-2024 15:42

Tulcea: Proiect de refacere a suprafeţei de apă din minidelta Zagăn

Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Primăria municipiului Tulcea doresc refacerea luciului de apă din minidelta de la marginea oraşului cunoscută sub numele Zaghen, renaturarea zonei fiind inclusă în proiectul Restoriver, demarat la începutul acestui an. Proiectul derulat de 15 parteneri din şapte state din Europa are ca obiective princip

18-12-2024 14:56

Romsilva a atras 180 de milioane de lei din PNRR pentru corectarea torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpăduriri

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpădurirea suprafeţelor de fond forestier afectate de calamităţi. "Ca şi în alţi ani,