logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Autorităţile au în vedere crearea unei baze de date naţionale cu zonele frecventate de urşi

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) va achiziţiona un sistem informatic în care orice persoană fizică sau instituţie vor putea încărca fotografii sau documente localizate GIS legate de specia urs, iar în felul acesta cei interesaţi vor putea interoga o bază de date naţională cu zonele frecventate de urşi, a anunţat, marţi, ministrul de resort, Barna Tanczos.

"Vom achiziţiona un sistem informatic, o aplicaţie în care orice persoană fizică sau instituţie să poată să încarce poze, documente localizate GIS, orice eveniment localizat GIS care este legat de specia urs. În felul acesta, atât turiştii cât şi fermierii, instituţiile publice şi persoanele interesate vor putea interoga o bază de date naţională şi vor putea vedea dacă anumite zone sunt frecventate sau nu de urşi", a spus ministrul Mediului într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că situaţia de la Ojdula a grăbit câteva procese din minister, în condiţiile în care au fost constatate o serie de probleme legate de gestionarea populaţiei de urs din România, subliniind că se caută soluţii pentru rezolvarea acestora.

 



"Noi, la începutul anului, am demarat o analiză minuţioasă a fenomenului şi a reglementărilor care sunt astăzi în vigoare şi grăbim acest proces. Dincolo de anunţul pe care l-am publicat şi încercarea de a contracta servicii de specialitate pentru estimarea populaţiei de urs brun din România, unde avem două încercări: primul contract pe care vrem să îl semnăm este pentru estimarea standard, iar al doilea contract, cu fonduri europene, pe estimări pe bază de mostre ADN, dincolo de aceste aspecte, am încercat să strângem informaţii despre fenomen şi să le centralizăm. Am constatat lipsa centralizării datelor la nivelul ministerului. Sunt diverse studii realizate de oameni de ştiinţă, dar nu există o evidenţă clară structurată a populaţiei de urs, a estimărilor şi o conectare a acestor evenimente între ele. Nu există monitorizarea şi evaluarea populaţiei, iar evaluarea populaţiei nu este încărcată într-un sistem GIS, chiar dacă se fac la anumite asociaţii de vânătoare nu ştim unde sunt populaţiile mari şi populaţiile mici, iar evenimentele nu sunt localizate. Nu ştim care sunt zonele, satele, unde sunt cele mai mari probleme, unde sunt zonele cu cele mai multe atacuri, nu ştim unde au fost cele mai multe decese cauzate de atacuri, nu avem o hartă de risc. În anumite zone constatăm existenţa unui risc real, dar aceste hărţi nu sunt făcute", a explicat Tanczos.

Şeful de la Mediu a precizat că există o problemă legată de "cotele de intervenţie şi prevenţie care au fost deturnate pentru alt scop", menţionând soluţiile şi măsurile luate în astfel de situaţii, după cazul uciderii ursului de la Ojdula. El a mai spus că este nevoie de o platformă de comunicare instituţionalizată la nivelul ministerului care să faciliteze relaţia între ONG-uri şi asociaţiile de vânătoare, care sunt gestionarii fondului cinegetic.

"A treia problemă este una generalizată în ultimii anii: este eterna dispută între managerii fondurilor de vânătoare şi ONG-uri. Ambele tabere, în principiu, cu intenţii bune. După crearea ANANP (Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, n.r.) şi pierderea custodiei ariilor protejate de către anumite ONG-uri, această problemă s-a acutizat şi nu există o platformă de comunicare între ONG-urile de bună intenţie, care vor să depună un efort suplimentar şi benevol pentru protejarea florei şi faunei sălbatice şi Asociaţiile de vânătoare - gestionarii fondului cinegetic. Timp de sute de ani, cei care s-au ocupat de gestionarea fondului cinegetic au fost vânătorii. Tot ce avem în ţară li se datorează, ce nu avem în ţară tot vina lor ar trebui să fie, dar nu e cazul României. Am văzut că în foarte multe state membre din UE această populaţie superbă de carnivori a dispărut şi ceea ce avem noi astăzi se datorează în mare măsură modului corect în care timp de sute de ani fauna sălbatică a fost gestionată de vânători. Dar, inclusiv vânătorii trebuie să înţeleagă că lumea se schimbă, că sunt din ce în ce mai multe persoane care vor să facă ceva pentru natură şi atunci este nevoie de o platformă de comunicare instituţionalizată, la nivelul ministerului, unde cele două tabere să se întâlnească, unde să discutam soluţii împreună pentru urs, râs, cerb, lup, pentru specii de interes cinegetic sau fără interes cinegetic sau specii protejate sau neprotejate", a subliniat oficialul MMAP.

În opinia sa, o a patra problemă "extrem de apăsătoare" este reprezentată de costurile de administrare a habitatelor naturale şi de modul în care speciile strict protejate sunt administrate. " În România a existat vânătoare la aceste specii strict protejate până în 2016. Din 2016 nu mai există vânătoare, dar până în 2016 acest lucru a însemnat o sursă de venit pentru asociaţiile de vânătoare. De atunci, în ultimii 5 ani, această sursă a dispărut. Pentru a nu mai împinge Asociaţiile de Vânătoare în găsirea unor soluţii mai mult sau mai puţin etice, mai mult sau mai puţin corecte, legale, este nevoie de o nouă abordare. În cazul acestor specii strict protejate, patrularea, estimarea populaţiei, hrănirea acestor specii, intervenţia în cazul acestora trebuie finanţată cumva, pentru că în caz contrar vom pierde paza şi protecţia acestor habitate naturale. Aici ministerul va trebui să găsească o soluţie şi serviciile publice oferite practic în cazul speciilor strict protejate trebuie cumva remunerate", a transmis Barna Tanczos.

El a afirmat că va căuta parteneri la nivelul statelor membre pentru rezolvarea acestei probleme, solicitând totodată şi sprijinul Comisiei Europene în condiţiile în care "România gestionează cea mai frumoasă şi cea mai numeroasă populaţie de urs brun din Europa".

"Vom continua demersurile la nivelul statelor membre şi vom căuta să găsim parteneri pentru rezolvarea acestei probleme. Vom solicita inclusiv sprijinul Comisiei Europene pentru că, fără doar şi poate, România gestionează cea mai frumoasă şi cea mai numeroasă populaţie de urs brun din Europa. Am comparat cifrele noastre cu cifrele altor state şi nu există termen de comparaţie: suntem ţara cu cea mai mare şi valoroasă populaţie de urs brun, motiv pentru care această abordare şi din partea statelor membre trebuie să fie una specială", a arătat el.

Potrivit sursei citate, în ultimii 5 ani în România au fost 4.970 de dosare de pagube cauzate de ursul brun, din 2017 şi până în prezent fiind plătite despăgubiri de peste 15,366 milioane de lei pentru pagubele produse de urşi.

"Au fost plătite despăgubiri de peste 5 milioane de lei doar anul trecut. Din 2017 şi până acum sunt 15,366 milioane de lei plătite pentru aceste pagube, dar aceste plăţi vin în valuri, un an-doi ani nu se plătesc după aceea vine o sumă importantă, iar aceste aspecte trebuie clarificate şi trebuie o predictibilitate pentru fermieri şi pentru cei care au suferit pagube. În acelaşi timp vom începe un dialog cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cu Ministerul Sănătăţii, astfel încât evidenţele pentru persoanele atacate, rănite sau ucise, această statistică să fie actualizată în mod curent. Din 2004 avem 196 de incidente şi sunt zeci de persoane decedate în urma acestor atacuri. Avem şi ucideri accidentale ale unor exemplare de urs, iar acestea cresc de la an la an. Şi aceste fenomene trebuie urmărite şi analizate, iar ministerul trebuie să ia măsuri pentru a gestiona această problemă", a concluzionat ministrul Mediului. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, imagine: Catalin Soci, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

24-12-2024 10:20

Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, de Crăciun

Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea intensificări cu rafale în general de 55...60 km/h. Potrivit Prognozei speciale pentru Capitală, în intervalul 24 decembrie, ora 10:00 - 25 decembrie, ora 10:00, vremea va fi închisă şi va ploua î

23-12-2024 16:23

Program de guvernare/Ministerul Mediului propune eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare

Eficientizarea Sistemului de Garanţie-Returnare şi lansarea din 2025 a unui Program naţional de finanţare pentru RVM-uri (automatele de preluare a ambalajelor, n.r.), cu scopul de a crea o mie de puncte noi de colectare pe an, reprezintă una dintre măsurile cuprinse de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în programul de guvernare propus de coaliţia

23-12-2024 12:03

Prognoză ANM: Vreme închisă în Bucureşti, cu ploi şi vânt până de Crăciun

Vremea va fi închisă în Bucureşti în următoarele zile, temporar va ploua şi vor fi intensificări ale vântului, în timp ce maximele termice nu vor depăşi 9 grade Celsius, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată luni, valabilă până în ziua de Crăciun. Astfel,

23-12-2024 11:42

Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei, sub Cod galben de ploi abundente, de marţi până de Crăciun

Zona Olteniei şi cea mai mare parte a Munteniei se vor afla sub o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, până în dimineaţa primei zile de Crăciun. Conform avertizării emise luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în perioada 24 decembrie, ora 2:00 - 25 decembrie, ora

23-12-2024 10:59

ANM: Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori şi viscol în aproape jumătate din ţară, până miercuri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o serie de avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de ninsori abundente, viscol şi vânt puternic în mai mult de jumătate din ţară, inclusiv în zonele montane, valabile până miercuri dimineaţa. Conform prognozei de specialitate, în perioada 23 decembrie, o

23-12-2024 10:54

Tulcea: Munţii Măcinului vor fi monitorizaţi video, printr-un proiect ce vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor

Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM) va fi monitorizat video începând de anul viitor, în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană care vizează creşterea eficacităţii gestionării incendiilor pe fondul schimbărilor climatice şi care reuneşte expertiza a 47 de entităţi, organizaţii şi instituţii, din 13 ţări europene şi Taiwan. Parte

23-12-2024 07:27

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în 13 judeţe, inclusiv în Capitală, luni dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineaţa mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 13 judeţe, inclusiv în municipiul Bucureşti. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Tulcea, Botoşani şi Neamţ, se va semnala ceaţă, ca

21-12-2024 12:45

Seceta pedologică moderată se va menţine local în sudul şi estul Olteniei (agrometeo)

Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii viitoare, iar ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în majoritatea regiunilor agricole, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administraţia Naţională d

21-12-2024 10:18

Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, de sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare meteo Cod galben de ninsori viscolite şi polei pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, precum şi jumătatea estică a judeţelor Ialomiţa şi Călăraşi, valabilă până duminică dimineaţa. Potrivit meteorologilor, în intervalul 21 decembrie, ora

21-12-2024 01:33

Opt judeţe intră sub atenţionare meteo de vânt puternic; precipitaţii în cea mai mare parte a ţării

Opt judeţe situate în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi în Dobrogea vor intra în noaptea de vineri spre sâmbătă sub atenţionare meteo Cod galben de vânt puternic, potrivit unei atenţionări emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit specialiştilor ANM, în intervalul 21 dece

20-12-2024 07:02

Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în peste jumătate din ţară, vineri dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri dimineaţa atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, chiciură şi gheţuş în zone şi localităţi din 30 de judeţe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele Olt, Dolj, Caraş-Severin, Arad, Timiş, Hune

19-12-2024 07:24

Cod galben de ceaţă densă şi depuneri de chiciură în localităţi din 16 judeţe, joi dimineaţa

Mai multe localităţi din 16 judeţe sunt vizate joi dimineaţa de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă şi depuneri de chiciură, valabile în următoarele ore, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). Astfel, până la ora ora 9:00, în zeci de localităţi din judeţel

18-12-2024 16:07

Adoptarea Codului silvic, salutată de ONG-urile de mediu: Măsuri cu impact sistemic pozitiv în viaţa a milioane de oameni

Adoptarea în Parlament a Codului silvic a fost salutată, miercuri, de mai multe ONG-uri de mediu, care au evidenţiat prevederile privind centurile verzi, accesul nerestricţionat în păd

18-12-2024 15:42

Tulcea: Proiect de refacere a suprafeţei de apă din minidelta Zagăn

Societatea Ornitologică Română (SOR) şi Primăria municipiului Tulcea doresc refacerea luciului de apă din minidelta de la marginea oraşului cunoscută sub numele Zaghen, renaturarea zonei fiind inclusă în proiectul Restoriver, demarat la începutul acestui an. Proiectul derulat de 15 parteneri din şapte state din Europa are ca obiective princip

18-12-2024 14:56

Romsilva a atras 180 de milioane de lei din PNRR pentru corectarea torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpăduriri

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în 2024 peste 180 de milioane de lei din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru investiţii în lucrări de corectare a torenţilor, modernizarea pepinierelor şi reîmpădurirea suprafeţelor de fond forestier afectate de calamităţi. "Ca şi în alţi ani,