logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE Nobel 2023: Jon Fosse, laureat al premiului Nobel pentru literatură, un scriitor al tăcerii

Image

Scriitorul norvegian Jon Fosse a fost recompensat joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 "pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor nerostite", conform nobelprize.org.

Câştigarea premiului Nobel pentru literatură este atât "copleşitoare", cât şi "înfricoşătoare", a declarat pentru Reuters dramaturgul şi romancierul norvegian Jon Fosse în urma anunţului făcut joi de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm şi de Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură.

"Sunt copleşit şi întrucâtva înfricoşat. Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care în primul rând îşi propune să fie literatură, fără alte considerente", a spus Fosse care este, de asemenea, poet.

În vârstă de 64 de ani, Fosse scrie în cea mai puţin comună dintre cele două forme oficiale ale limbii norvegiene, nynorsk. El a declarat că premiul Nobel pentru literatură care i-a fost atribuit reprezintă o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării ce o promovează.

Cunoscută drept "noua norvegiană" şi utilizată de doar aproximativ 10% din populaţia ţării, această formă a limbii norvegiene folosită de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce a făcut ca aceasta să devină o alternativă la utilizarea danezei dominantă după alianţa prin care Norvegia şi Danemarca au devenit o singură ţară timp de 400 de ani.

Când Jon Fosse a aflat vestea, "se afla la volan, în mediul rural, îndreptându-se către fiordul de la nord de Bergen, în Norvegia", a spus secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm, citat de AFP.

"Am fost surprins când au sunat, dar în acelaşi timp nu prea mult", a declarat scriitorul în vârstă de 64 de ani pentru postul public norvegian NRK. "În ultimii zece ani, m-am pregătit cu precauţie pentru faptul că s-ar putea întâmpla acest lucru. Dar, credeţi-mă, nu mă aşteptam să iau premiul azi, chiar dacă exista o şansă", a spus el la telefon.

Pe lângă peste 20 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de-a lungul a patru decenii, romane, eseuri, culegeri de poezii şi cărţi pentru copii.

Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi şi peste o mie de producţii au fost realizate pe baza pieselor sale.

Jon Fosse a crescut într-un mediu pietist, cu un bunic quaker, atât pacifist, cât şi stângist. Un pietism de care tânărul Fosse s-a îndepărtat, preferând să se autointituleze ateu şi să cânte la chitară într-o formaţie, Rocking Chair, înainte de a îmbrăţişa credinţa catolică, mai târziu în viaţă, în 2013, potrivit AFP

După studii literare, a debutat în 1983 cu "Raudt, svart" (1983), un roman în care un tânăr îşi reglează conturile cu pietismul. Stilul, marcat de numeroase proiecţii în timp şi o alternanţă de puncte de vedere, îi va deveni marcă proprie.

"Prin capacitatea sa de evocare (...) pierderea orientării şi modul în care aceasta poate oferi, în mod paradoxal, acces la o experienţă mai profundă, apropiată de divinitate, Fosse este considerat un inovator", a detaliat Anders Olsson.

La fel ca ilustrul său predecesor în literatura scrisă în nynorsk, Tarjei Vessas, Fosse îmbină puternice legături locale, atât lingvistice, cât şi geografice, cu tehnici artistice moderniste, a subliniat juriul.

Opera sa, care aminteşte de cea a scriitorului Samuel Beckett, distins de asemenea cu premiul Nobel pentru literatură, al cărui mare admirator este, împărtăşeşte viziunea pesimistă a predecesorilor săi, printre care Thomas Bernhard şi Georg Trakl, potrivit biografiei lui Jon Fosse publicată de Academia Suedeză.

Cea mai recentă lovitură de maestru a lui Fosse, "Septologien" - şapte capitole împărţite în trei volume - relatează întâlnirea unui om cu o altă versiune a sa pentru a ridica la fileu întrebări existenţiale, cu o punctuaţie, ca întotdeauna, parcimonioasă şi imprevizibilă, notează AFP.

"Cărţile mele nu sunt citite pentru intrigă", a declarat el pentru Financial Times în 2018, relatează AFP.

"Eu nu scriu despre personaje în sensul tradiţional al cuvântului. Scriu despre umanitate", a mai spus autorul într-un interviu acordat ziarului francez Le Monde, în 2003.

"Elementele sociologice sunt prezente: şomajul, singurătatea, familiile destrămate, însă esenţial este ce se află între ele. Ce se află în fisuri, în golurile dintre personaje şi între elementele textului. Tăcerea, ceea ce nu este rostit, este mai important decât ceea ce este rostit", a declarat el.

Jon Fosse este al patrulea norvegian care câştigă acest prestigios premiu. Ultima dată când un autor norvegian a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură a fost în anul 1928. Acesta a fost atribuit scriitoarei Sigrid Undset.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Prin testamentul său, omul de ştiinţă şi industriaşul suedez a decis şi înfiinţarea unui premiu Nobel pentru literatură, premiu menit să recompenseze "persoanele care oferă domeniului literar cele mai remarcabile contribuţii într-o direcţie ideală", conform documentului citat de nobelprize.org.

În 2022, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru ''curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale'', conform Academiei Suedeze.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman, premiaţi pentru descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.

Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, recompensaţi pentru experimente ce au vizat utilizarea unor impulsuri luminoase cu durate de câteva attosecunde pentru a studia dinamica electronilor în interiorul materiei.

Ziua următoare, miercuri, cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice.

Sezonul premiilor Nobel din 2023 va continua cu decernarea premiului premiului pentru pace, pe 6 octombrie.

Premiul Riksbank Sveriges în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfăşoară anual la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel (1896). AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 22-01-2025 10:27

'Bolero'-ul lui Ravel: Titularii drepturilor de autor contestă în instanță că Maurice Ravel a fost unicul autor

Moștenitorii decoratorului rus Alexandre Benois și ai lui Maurice Ravel au făcut apel la sfârșitul lunii noiembrie împotriva unei hotărâri judecătorești care stabilește că renumitul compozitor francez a fost singurul autor al celebrului 'Bolero', a declarat marți avocatul moștenitorilor lui Alexandre Benois, confirmând o informație dezvăluită

Life 22-01-2025 08:56

Filmul 'Joker: Folie a Deux' a primit șapte nominalizări la premiile Zmeura de Aur 2025

Filmul 'Joker: Folie a Deux' a primit marți șapte nominalizări la premiile Zmeura de Aur (Razzie Awards), care ''recompensează'' cele mai neinspirate pelicule și interpretări actoricești, transmite AFP.  

Life 21-01-2025 12:38

Festivalul de Film Sundance, desfășurat în acest an sub spectrul incendiilor din Los Angeles

Numeroase vedete, printre care Jennifer Lopez și Benedict Cumberbatch, își vor prezenta noile producții cinematografice începând de joi la Festivalul de Film Sundance, care se va desfășura anul acesta sub spectrul incendiilor ce devastează în continuare orașul Los Angeles, informează AFP. Incendiile din Los Angeles, car

Life 20-01-2025 10:37

TOP CINEMA Filmul 'Mufasa: The Lion King' revine în fruntea box-office-ului nord-american

Filmul 'Mufasa: The Lion King' va reveni în fruntea box-office-ului nord-american la finalul acestui weekend prelungit, care include și ziua de luni, potrivit estimărilor publicate duminică de compania de specialitate Exhibitor Relations, informează AFP. Acest lungmetraj animat extrem de realist va obține încasări de 15,5 milioane de dolari

Life 19-01-2025 14:29

Mii de oameni au sărbătorit în stradă primirea de către orașul Chemnitz a statutului de Capitală Europeană a Culturii

Zeci de mii de oameni s-au adunat sâmbătă la Chemnitz pentru a sărbători primirea de către orașul german a titlului de Capitală Europeană a Culturii, transmite DPA. Sub deviza ''C the Unseen'' (vezi ceea ce nu a fost văzut, n.r.), cu referire la faptul că acest oraș german este mai puțin cunoscut pe plan internațional, Ch

Life 18-01-2025 09:00

BTA: Muzeul Național de Istorie din Sofia prezintă o expoziție dedicată sezonului arheologic 2024

Muzeul Național de Istorie (MNI) prezintă expoziția ''Vechi artefacte, noi descoperiri. Sezonul Arheologic 2024''. Evenimentul va fi inaugurat pe 23 ianuarie de către directorul muzeului, conf. univ. dr. Bonni Petrunova, au declarat organizatorii. ''În anul 2024, Muzeul a desfășurat cercetări arheologice și cercet

Life 17-01-2025 20:21

Filmul 'Narnia', regizat de Greta Gerwig pentru Netflix, va fi lansat în rețeaua IMAX

Greta Gerwig s-a folosit de statutul ei de star pe care i l-a adus filmul 'Barbie' pentru a convinge compania Netflix să îi ofere lansarea în cinematografe pe scară largă pe care și-o dorea pentru 'Narnia', adaptarea sa bazată pe seria de romane fantasy scrise de C.S. Lewis, informează revista Variety. După luni de negocieri

Life 17-01-2025 18:47

Timothée Chalamet consideră că lumea are nevoie de un nou Bob Dylan

Lumea are nevoie de un nou Bob Dylan într-o epocă devenită 'cinică', a declarat joi actorul Timothée Chalamet, prezent la Paris pentru a promova filmul biografic 'A Complete Unknown', în care îl interpretează pe legendarul cântăreț american de muzică folk, informează AFP. Întrebat de jurnaliști, cu doar patr

Life 17-01-2025 15:43

David Lynch va continua ''să ne hrănească imaginarul'', potrivit Festivalului de la Cannes

David Lynch va continua ''să ne hrănească imaginarul'', au declarat vineri reprezentanții Festivalului de Film de la Cannes după decesul cineastului american, care a prezidat juriul festivalului și

Life 17-01-2025 13:24

Cunoscuta actriță britanică Joan Plowright a încetat din viață la 95 de ani

Actrița britanică Joan Plowright, nominalizată la Oscar, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani, a anunțat vineri familia sa, relatează DPA/PA Media. Vedeta, care a fost căsătorită cu celebrul actor britanic Laurence Olivier, a devenit cunoscută în special datorită rolurilor din producțiile din 1992 'Stalin' și &#

Life 16-01-2025 20:56

UPDATE Regizorul american David Lynch a încetat din viață la vârsta de 78 de ani (familia)

David Lynch, un gigant al cinematografiei americane cu influență imensă, regizor al filmelor 'Twin Peaks' și 'Mulholland Drive', a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, a anunțat joi familia într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook, relatează AFP și Reuters. 'Cu mare regret, noi, familia lui, anunțăm decesul

Life 16-01-2025 19:54

După ce a câștigat Palme d'Or cu 'Parasite', Bong Joon-ho își va prezenta noul film la Berlinală

La șase ani după succesul fenomenal al lungmetrajului 'Parasite', care a câștigat trofeul Palme d'Or la Cannes, apoi premiul Oscar pentru cel mai bun film, noul proiect al cineastului sud-coreean Bong Joon-ho, intitulat 'Mickey 17', va fi prezentat în afara competiției, în luna februarie, la Berlinala din 2025, au anunțat joi organizator

Life 16-01-2025 13:33

Associated Press va oferi conținut pentru sistemul de AI generativă Gemini al Google

Agenția de presă americană Associated Press va furniza conținut de actualitate pentru sistemul de inteligență artificială (AI) generativă Gemini, aparținând Google, a anunțat miercuri gigantul din domeniul tehnologiei, transmite AFP. ''AP va oferi acum un flux de știri în timp real pentru a ajuta la generarea de răspunsuri

Life 16-01-2025 11:36

Dirijorul Simon Rattle, recompensat cu Premiul Muzical Ernst von Siemens

Dirijorul britanico-german Simon Rattle va primi prestigiosul Premiu Muzical Ernst von Siemens, a anunțat joi fundația care oferă această recompensă, informează DPA. Simon Rattle urmează să ridice premiul în valoare de 250.000 de lire sterline pe 17 mai la Munchen. Cântărețul de operă jamaican Willard White va ține d

Life 15-01-2025 16:20

''Conclave'', în fruntea nominalizărilor la BAFTA; Sebastian Stan, nominalizat în categoria ''cel mai bun actor în rol principal''

Thrillerul ''Conclave'', a cărui acțiune este plasată la Vatican, a obținut miercuri cele mai multe nominalizări - 12 - la premiile BAFTA 2025, cele mai importante distincții ale industriei de film britanice, în timp ce artistul american de origine română Sebastian Stan a fost nominalizat în categoria ''cel mai bun actor în rol