logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE Nobel 2023: Jon Fosse, laureat al premiului Nobel pentru literatură, un scriitor al tăcerii

Image

Scriitorul norvegian Jon Fosse a fost recompensat joi cu premiul Nobel pentru literatură pe anul 2023 "pentru piesele şi proza sa inovatoare, care dau voce celor nerostite", conform nobelprize.org.

Câştigarea premiului Nobel pentru literatură este atât "copleşitoare", cât şi "înfricoşătoare", a declarat pentru Reuters dramaturgul şi romancierul norvegian Jon Fosse în urma anunţului făcut joi de secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm şi de Anders Olsson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Literatură.

"Sunt copleşit şi întrucâtva înfricoşat. Văd asta ca pe un premiu acordat literaturii care în primul rând îşi propune să fie literatură, fără alte considerente", a spus Fosse care este, de asemenea, poet.

În vârstă de 64 de ani, Fosse scrie în cea mai puţin comună dintre cele două forme oficiale ale limbii norvegiene, nynorsk. El a declarat că premiul Nobel pentru literatură care i-a fost atribuit reprezintă o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării ce o promovează.

Cunoscută drept "noua norvegiană" şi utilizată de doar aproximativ 10% din populaţia ţării, această formă a limbii norvegiene folosită de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce a făcut ca aceasta să devină o alternativă la utilizarea danezei dominantă după alianţa prin care Norvegia şi Danemarca au devenit o singură ţară timp de 400 de ani.

Când Jon Fosse a aflat vestea, "se afla la volan, în mediul rural, îndreptându-se către fiordul de la nord de Bergen, în Norvegia", a spus secretarul permanent al Academiei Suedeze, Mats Malm, citat de AFP.

"Am fost surprins când au sunat, dar în acelaşi timp nu prea mult", a declarat scriitorul în vârstă de 64 de ani pentru postul public norvegian NRK. "În ultimii zece ani, m-am pregătit cu precauţie pentru faptul că s-ar putea întâmpla acest lucru. Dar, credeţi-mă, nu mă aşteptam să iau premiul azi, chiar dacă exista o şansă", a spus el la telefon.

Pe lângă peste 20 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de-a lungul a patru decenii, romane, eseuri, culegeri de poezii şi cărţi pentru copii.

Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi şi peste o mie de producţii au fost realizate pe baza pieselor sale.

Jon Fosse a crescut într-un mediu pietist, cu un bunic quaker, atât pacifist, cât şi stângist. Un pietism de care tânărul Fosse s-a îndepărtat, preferând să se autointituleze ateu şi să cânte la chitară într-o formaţie, Rocking Chair, înainte de a îmbrăţişa credinţa catolică, mai târziu în viaţă, în 2013, potrivit AFP

După studii literare, a debutat în 1983 cu "Raudt, svart" (1983), un roman în care un tânăr îşi reglează conturile cu pietismul. Stilul, marcat de numeroase proiecţii în timp şi o alternanţă de puncte de vedere, îi va deveni marcă proprie.

"Prin capacitatea sa de evocare (...) pierderea orientării şi modul în care aceasta poate oferi, în mod paradoxal, acces la o experienţă mai profundă, apropiată de divinitate, Fosse este considerat un inovator", a detaliat Anders Olsson.

La fel ca ilustrul său predecesor în literatura scrisă în nynorsk, Tarjei Vessas, Fosse îmbină puternice legături locale, atât lingvistice, cât şi geografice, cu tehnici artistice moderniste, a subliniat juriul.

Opera sa, care aminteşte de cea a scriitorului Samuel Beckett, distins de asemenea cu premiul Nobel pentru literatură, al cărui mare admirator este, împărtăşeşte viziunea pesimistă a predecesorilor săi, printre care Thomas Bernhard şi Georg Trakl, potrivit biografiei lui Jon Fosse publicată de Academia Suedeză.

Cea mai recentă lovitură de maestru a lui Fosse, "Septologien" - şapte capitole împărţite în trei volume - relatează întâlnirea unui om cu o altă versiune a sa pentru a ridica la fileu întrebări existenţiale, cu o punctuaţie, ca întotdeauna, parcimonioasă şi imprevizibilă, notează AFP.

"Cărţile mele nu sunt citite pentru intrigă", a declarat el pentru Financial Times în 2018, relatează AFP.

"Eu nu scriu despre personaje în sensul tradiţional al cuvântului. Scriu despre umanitate", a mai spus autorul într-un interviu acordat ziarului francez Le Monde, în 2003.

"Elementele sociologice sunt prezente: şomajul, singurătatea, familiile destrămate, însă esenţial este ce se află între ele. Ce se află în fisuri, în golurile dintre personaje şi între elementele textului. Tăcerea, ceea ce nu este rostit, este mai important decât ceea ce este rostit", a declarat el.

Jon Fosse este al patrulea norvegian care câştigă acest prestigios premiu. Ultima dată când un autor norvegian a fost distins cu premiul Nobel pentru literatură a fost în anul 1928. Acesta a fost atribuit scriitoarei Sigrid Undset.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Prin testamentul său, omul de ştiinţă şi industriaşul suedez a decis şi înfiinţarea unui premiu Nobel pentru literatură, premiu menit să recompenseze "persoanele care oferă domeniului literar cele mai remarcabile contribuţii într-o direcţie ideală", conform documentului citat de nobelprize.org.

În 2022, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei franceze Annie Ernaux pentru ''curajul şi acuitatea detaşată cu care dezvăluie sursele, înstrăinările şi piedicile colective ale memoriei personale'', conform Academiei Suedeze.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman, premiaţi pentru descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.

Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L'Huillier, recompensaţi pentru experimente ce au vizat utilizarea unor impulsuri luminoase cu durate de câteva attosecunde pentru a studia dinamica electronilor în interiorul materiei.

Ziua următoare, miercuri, cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice.

Sezonul premiilor Nobel din 2023 va continua cu decernarea premiului premiului pentru pace, pe 6 octombrie.

Premiul Riksbank Sveriges în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfăşoară anual la 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel (1896). AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Life 21-02-2025 11:10

Prima licitație Christie's dedicată operelor create cu AI stârnește controverse

Christie's a inaugurat joi prima sa licitație dedicată operelor create cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), în contextul unui progres fără precedent al AI, eveniment care a stârnit nemulțumirea unei părți a comunității artistice, informează vineri AFP. ''Augmented Intelligence'' (inteligență augmentată) es

Life 18-02-2025 14:56

VIDEO Filmul chinezesc ''Ne Zha 2'' a devenit animația cu cele mai mari încasări la nivel global

Filmul de animație chinezesc ''Ne Zha 2'' a depășit marți producția Pixar ''Inside Out 2'', devenind animația cu cele mai mari încasări la nivel global, conform datelor publicate de platforma online de vânzări de bilete Maoyan, transmite Reuters. ''Ne Zha 2'' a adunat o sumă de 12,3 m

Life 16-02-2025 23:22

BAFTA 2025: 'Conclave' și 'The Brutalist' marile câștigătoare ale galei

Thriller-ul despre procesul de alegere al papilor, 'Conclave' și drama despre destinul unui imigrant 'The Brutalist' sunt marile câștigătoare de duminică ale premiilor industriei britanice a filmului, BAFTA, reușind să obțină câte patru premii fiecare, transmite Reuters. 'Conclave', care a intrat în cu

Life 16-02-2025 22:14

BAFTA 2025: 'Conclave' a câștigat premiul pentru cel mai bun film

Thriller-ul despre procesul de alegere al papilor, 'Conclave', a fost desemnat duminică seară, la Londra, cel mai bun film de la cea de-a 78-a ediție a premiilor BAFTA, conform site-ului evenimentului. ''Conclave'', un lungmetraj despre uneltirile unor cardinali care trebuie să aleagă viitorul papă, a obținut 12 nominalizări, inclusiv &

Life 16-02-2025 22:00

BAFTA 2025: Mikey Madison a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță

Actrița americană Mikaela 'Mikey' Madison a câștigat duminică seară, la Londra, premiul BAFTA pentru cea mai bună interpretare feminină cu rolul din producția 'Anora', conform site-ului evenimentului. 'Anora'' spune povestea unei tinere dansatoare exotice aflată într-o relație romantică cu fiul unui olig

Life 16-02-2025 21:51

BAFTA 2025: Adrien Brody, premiul pentru cel mai bun actor

Actorul american Adrien Brody a câștigat duminică seara, la Londra, premiul BAFTA pentru rol principal cu interpretarea din filmul 'The Brutalist', conform site-ului evenimentului. Filmul spune povestea unui arhitect vizionar, supraviețuitor al Holocaustului, care părăsește Europa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a &ici

Life 16-02-2025 21:43

BAFTA 2025: 'The Brutalist' i-a adus lui Brady Corbet premiul pentru regie

Filmul 'The Brutalist' i-a adus lui Brady Corbet premiul BAFTA pentru regie, în cadrul galei desfășurată duminică seară la Londra, conform site-ului evenimentului. Cu o durată de trei ore și 35 de minute, filmul 'The Brutalist' îl are în rolul principal pe actorul Adrien Brody și spune povestea unui arhitect vizionar, supravie

Life 16-02-2025 20:51

BAFTA 2025: 'A Real Pain', premiul pentru cel mai bun scenariu original

Filmul 'A Real Pain' a câștigat duminică, la Londra, premiul BAFTA pentru scenariu original, conform site-ului evenimentului. 'A Real Pain' este un film despre doi veri foarte diferiți, care călătoresc prin Polonia pentru a onora amintirea unei bunici mult iubite. Regia și scenariul sunt semnate de Jesse Eisenberg, care i

Life 16-02-2025 20:38

BAFTA 2025: 'Conclave', premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat

Filmul 'Conclave', a cărui acțiune este plasată la Vatican în jurul momentului alegerii unui nou papă, a câștigat duminică, la Londra, premiul BAFTA pentru scenariu adaptat, conform site-ului evenimentului. Acest film este și marele favorit al ediției din acest an a premiilor BAFTA, reușind să adune nu mai puțin de 12 nomin

Life 16-02-2025 20:25

VIDEO LIVE UPDATE Cea de-a 78-a ediție a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA

Cea de-a 78-a ediţie a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA se desfăşoară la sala polivalentă Royal Festival Hall din Londra, prilej cu care Academia Britanică de Arte ale Filmului şi Televiziunii recompensează cele mai bune producţii cinematografice, britanice şi internaţionale, lansate în anul precedent, potrivit

Life 16-02-2025 14:08

Nisa a dat startul celei de-a 140-a ediții a carnavalului său

Un Rege de mai mulți metri înălțime cu alură de Poseidon, o Regină transformată în sirenă și o duzină de care alegorice pline de creativitate: orașul francez Nisa a dat startul sâmbătă seară celei de-a 140-a ediții a carnavalului său, unul dintre cele mai mari din lume, care beneficiază în acest an de un dispozitiv de securitate sporit, inform

Life 14-02-2025 18:49

O pasarelă din Paris va purta numele lui Jim Morrison

Un nou popas în Paris pentru fanii lui Jim Morrison: o pasarelă care domină Bassin de l'Arsenal, lângă Place de la Bastille, va purta numele liderului trupei The Doors, care este înmormântat în capitala Franței, informează AFP. Rockerul american 'a făcut din Paris locul ultimelor sale inspirații', a comentat pe rețelel

Life 12-02-2025 09:00

Shakira și-a lansat la Rio primul turneu mondial din ultimii 7 ani

Legenda muzicii latino Shakira și-a lansat marți, la Rio de Janeiro, Brazilia, primul său turneu mondial din ultimii șapte ani cu ultimul său album intitulat 'Las mujeres ya no lloran' ('Femeile nu mai plâng'), produs discografic premiat recent cu un Grammy la categoria muzicii latino, transmite AFP. Cântăreața de o

Life 10-02-2025 20:17

Supraturism: Veneția își menține sistemul de intrare cu plată în 2025

Veneția a confirmat luni menținerea în 2025 a sistemului său de intrare cu plată pentru vizitarea orașului italian în timpul zilei, o taxă lansată în 2024 pentru a combate supraturismul, relatează AFP. Anul trecut, turiștii de zi au fost nevoiți să plătească un bilet de intrare de cinci euro pentru a vizita Palatul Dogilor, o premieră mondial

Life 10-02-2025 09:23

TOP CINEMA Animația ''Dog Man'', în continuare pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul animat de aventuri ''Dog Man'' se menține pe prima poziție a box-office-ului nord-american pentru a doua săptămână consecutivă, după un weekend dominat de Super Bowl, obținând încasări de 13,7 milioane de dolari, potrivit datelor publicate duminică de compania de specialitate Exhibitor Relations, informează AFP.