REPORTAJ Iaşi: Pizzeria unui tânăr care a renunţat la neuroştiinţe, inclusă în Top 50 pizzerii din Europa

Un tânăr din Iaşi care a studiat domeniul neuroştiinţelor în Marea Britanie s-a întors acasă pentru a deschide o micuţă şi cochetă pizzerie la parterul unui cămin studenţesc din campusul Tudor Vladimirescu, iar anul acesta restaurantul a fost clasat de ghidul '50 Top Pizza' pe locul 49 în Europa. Această pizza pe care ieşenii o pot mânca la Zano se mai întâlneşte la pizzeria lui Giovani Santarpia din Florenţa, dar şi la For Seasons din Florenţa, un hotel de cinci stele al cărui restaurant este clasat cu o stea Michelin.
Pizzeria de la Iaşi a fost înfiinţată în urmă cu un an şi jumătate de Alex Gafiţeanu, un tânăr care la vremea respectivă nici nu împlinise 22 de ani, dar care până la această vârstă a studiat psihologia la UCL din Londra. Tot aici a urmat cursurile unui master în neuroştiinţe, urmat de un altul în Inteligenţă Artificială. După numai un an petrecut în domeniul cercetării, Alex a decis să se întoarcă acasă şi să îşi deschidă propria afacere în HORECA.
Locul ales pentru afacerea sa este campusul Tudor Vladimirescu, al doilea campus studenţesc din România ca mărime, după campusul Grozăveşti din Bucureşti. Aici, la parterul unui cămin, pe o alee înghesuită în spatele unor cunoscute restaurante, Alex a reuşit să se strecoare şi îşi deschidă o pizzerie. La un an şi jumătate de la inaugurare, pizzeria a fost clasată pe locul 49 în topul celor mai bune 50 restaurante de profil din Europa.
"A fost un şoc. Nu ne aşteptam niciunul să fim incluşi într-un astfel de top. Cu trei luni înainte de a primi informaţia că am fost selectaţi în Top 50 Pizzerii din Europa, noi ne mândream că am reuşit să colaborăm cu un pizzer din top 50 pizzeri din Italia. Nu aveam nicio speranţă să ajungem noi în topul ăsta. Dar după o imensă bucurie şi o perioadă de extaz, urmează o perioadă de responsabilitate. De acum nu mai suntem doar o pizzerie din Iaşi sau o pizzerie dintr-un campus studenţesc. Suntem o pizzerie din Top 50 Europa, iar în fiecare farfurie trebuie să fie o pizza de Top 50 Europa", povesteşte Alex Gafiţeanu.
Cum a ajuns pizzeria din Iaşi în acest select top, nici Alex nu ştie. Dar spune că secretul succesului constă nu doar în făina şi ingredientele aduse din Italia, ci şi într-o foarte bună colaborare cu unul dintre cei mai buni preparatori de pizza din Italia şi din lume.
"Secretul constă, în primul rând, în colaborarea cu Giovanni (Giovanni Santarpia - n.r.), pentru că el ne-a învăţat metodologii, secrete şi chiar filosofii despre pizza, pe care el le-a acumulat într-o experienţă de peste 30 de ani. Meritul nostru este că am făcut efortul de a ne informa, iar ulterior, noi şi echipa noastră de pizzeri respectăm cu stricteţe ceea ce el ne-a învăţat. Ne-am permis să creăm şi noi unele chestii, pe ici, pe colo, pentru cele 26 de sortimente de pizza pe care le avem", mai povesteşte Alex.
Numai că, aşa după cum singur mărturiseşte tânărul antreprenor plin de entuziasm, de la planul de afaceri la succes, drumul a trecut prin Italia, unde a fost să caute un specialist dispus să îi împărtăşească din secretele sale. Aşa că pentru început şi-a cumpărat bilet de avion doar dus. Înainte de asta şi-a întrebat un prieten, Mark, dacă vrea să îl însoţească în această aventură.
"Ajunşi în Italia, ne opream într-un oraş, purtam discuţii, ne luam alte bilete şi plecam mai departe. În fiecare zi alt oraş, alte întâlniri. (...) Am contactat 70 de pizzeri din Italia, au răspuns cinci, ne-am întâlnit cu trei dintre ei. Cu toţii, evident, se aflau în top pizzeri din Italia. Doi dintre cei cu care m-am întâlnit erau clasaţi mai sus decât Giovanni în top pizzeri Italia. Însă cu Giovanni am simţit entuziasmul şi iubirea pentru ceea ce face, am simţit o chimie între noi, iar faptul că el a văzut în mine potenţialul de a înţelege şi a aplica ceea ce el a creat, m-a făcut să mă apuc repede de proiect şi să lucrez cu el. Pizza de la noi e făcută după reţeta specială a lui Giovanni. El are propria lui combinaţie de făină cu diferite proprietăţi proteice care duc la aluatul pe care îl găsiţi şi aici. Noi doar respectăm cu stricteţe ce el a creat în peste 30 de ani", explică Alex.
Acelaşi entuziasm şi aceeaşi pasiune pot fi observate şi la Giovanni Santarpia, un italian de 50 de ani din Florenţa cotat de ghidul 50 Top Pizza ca fiind numărul 61 în lume şi 29 în Italia. Ca orice "italiano vero", Giovanni are propria pizzerie în Florenţa.
"Am fost uimit să văd cât de interesat este Alex să afle cum trebuie să fie o pizza, gustul pe care trebuie să îl aibă o pizza adevărată, cum trebuie să arate. Am fost impresionat că Alex mă bombarda cu astfel de întrebări şi că era nerăbdător să cunoască mai multe despre meseria mea. A găsi un tânăr de 23 de ani care este foarte interesat de a vedea, cunoaşte ceea ce înseamnă pizza este mai greu în zilele noastre, mai ales că el vrea să aducă ceva special pentru oamenii de aici", spune Giovanni Santarpia.
Pentru el, viaţa este o continuă şi mare provocare.
"Tot ceea ce încep este tot timpul o provocare. Plecarea mea din Italia este o provocare. Acceptarea propunerii lui Alex este o provocare. Această provocare, aşa cum am făcut-o în Italia, am vrut să o realizez şi în România. Am avut diferite colaborări şi în Ucraina, şi la Tel Aviv, Helsinki, Stockholm, unde am dus produsul meu în diferite părţi ale lumii. Aşa cum am făcut acolo, am vrut să fac şi în România, la Iaşi. Practic, şi în Italia am diferite colaborări cu diferite restaurante, pizzerii. De când am venit prima dată aici, la Iaşi, m-am îndrăgostit de acest oraş. Consider că România de acum este Italia anilor '70 - '80, care creşte încet, încet, care vrea să meargă mai departe, lăsând tot ceea ce s-a întâmplat rău în urmă", descrie Giovanni pasiunea sa de a dărui tuturor reţetele sale.
Cu bucuria unui copil şi nostalgia unui adult, revede cum bunica maternă i-a devoalat magia din bucătărie.
"Influenţele au venit de la bunica din partea mamei. Ea lucra în patiserie. În Napoli se face casatiello, care se face din toate resturile ce rămân de la Paşte: salam, resturi de pâine şi multe altele. De asta se numeşte casatiello, pentru că se face dintr-o întâmplare. Dintr-o întâmplare am început să fac aluatul de pizza. Toată lumea făcea acest aluat - mama, bunica, sora - iar eu mă uitam la ele de după geam, mai ales pentru că în zona de unde sunt eu, Napoli, se face pizza la metru. Aşa că era foarte, foarte mult aluat de făcut. Vedeam cum aluatul acela mare se izbea de făină, iar tot ceea ce se vedea în jur era impresionant pentru un copil. Vedeam cum o mână de aluat se întindea şi se întindea, iar la sfârşit ieşea un metru de pizza. Îţi creează o anumită satisfacţie în momentul în care vezi că din ceva mic iese ceva care are un gust extraordinar", povesteşte Giovanni.
Secretele nu pot fi dezvăluite aşa uşor, aşa că un sfat de la un expert este întotdeauna binevenit.
"Poţi să pui orice vrei în pizza. Important este să ştii să găteşti ceea ce pui în pizza, astfel încât la sfârşit să obţii acea savoare. Poţi să pui şi ananas, gândeşte-te chiar şi la căpşuni. Pot fi diferite ingrediente. Practic, poţi să pui tot ce vrei pe pizza. Important e să găseşti echilibrul necesar, astfel încât la sfârşit să obţii un produs de calitate. Important e să ştii să îi dai gustul care trebuie, gustul de care să rămâi impresionat. Am început să fac primul aluat la 14 ani, dar eu încă învăţ", sunt recomandările lui Giovanni Santarpia. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) Daniela MALACHE / AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DGPMB: Tânăra care s-a aruncat în fața metroului într-o stație din Sectorul 5 - dusă la spital
Tânăra care s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5 a fost salvată de echipajele ajunse la fața locului și a fost transportată la spital, în vederea acordării îngrijirilor medicale suplimentare, informează Poliția Capitalei. Potrivit sursei citate, este vorba despre o minoră, &i
Vrancea: Stațiunea Soveja, inclusă în Strategia de Dezvoltare a județului pentru perioada 2021 - 2027
Proiectul de revitalizare a stațiunii Soveja a fost inclus în Strategia de Dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ), Nicușor Halici. 'Turismul este un pilon important pentru dezvoltarea județului Vrancea, însă, di
DGPMB: O femeie s-a aruncat în fața metroului
O femeie s-a aruncat, marți, în fața trenului într-o stație de metrou din Sectorul 5, când acesta intra în stație, informează Poliția Capitalei. Polițiștii și echipajele de prim-ajutor au ajuns rapid la fața locului și intervin acum pentru a salva femeia. 'Activitățile sunt în desfășurare, iar c
Sălaj: Căsuțe pentru păsări realizate de elevi, instalate în parcul central din Zalău
Căsuțe pentru păsări, realizate de elevi de la mai multe unități școlare din Zalău, au fost instalate, marți, în parcul central municipal, pentru a marca astfel Ziua Internațională a Păsărilor. 'Astăzi a fost inaugurat proiectului educativ 'O căsuță pentru păsări, de ziua lor', în Parcul Municipal Central. Cu ajutorul u
Dolj: Două persoane, rănite grav într-un accident produs între localitățile Leu și Coșoveni
Un accident rutier, cu patru vehicule implicate, a avut loc, marți după-amiază, pe DN 6, între localitățile Leu și Coșoveni, în urma căruia două persoane au rămas încarcerate, una fiind grav rănită. Potrivit IPJ Dolj, un șofer, de 77 de ani, din municipiul Caracal, județul Olt, nu s-ar fi asigurat corespunzător la efectuarea
Mureș: Aproape 90 de copii salvați de Asociația GIO prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină
Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) din Târgu Mureș a ajutat în ultimii patru ani la nașterea și creșterea a aproape 90 de copii, ca urmare a consilierii unor femei aflate în criză de sarcină și care au renunțat la ideea avortului. 'Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO) este alături de femeile aflate &icir
REPORTAJ Salvatorii necuvântători - 27 de unități canine activează în Salvamont România
Cei mai buni prieteni necuvântători ai omului, câinii, și-au câștigat, în ultimii ani, locul în cadrul echipelor Salvamont, dovedindu-și utilitatea în activitățile de salvare fie din avalanșe, fie din mediul natural, patrupedele fiind dresate printr-o metodă inedită, cu recompensă prin joacă, între ei și conductori creâ
Brașov: Urșii și lupii au provocat daune de aproape 1 milion de lei anul trecut
Urșii și lupii de pe raza județului Brașov au provocat, în 2024, daune materiale în valoare de aproape 1 milion de lei, omorând peste 500 de animale domestice, a transmis, marți, Agenția de Protecția Mediului Brașov. Astfel, au fost înregistrate un număr de 154 dosare de pagube produse de aceste două specii protejate de
Hunedoara: Peste 460 de lucrări înscrise la salonul internațional de inventică InventCor
Peste 460 de lucrări din 40 de țări sunt înscrise la ediția din acest an a Expoziției internaționale de inventică InventCor, care va avea loc la Deva în perioada 3-6 aprilie, participanții abordând diverse domenii, de la știința computerelor, până la medicină, agricultură, automotive sau artă. Organizat de inventatorul
Bihor: 40 de câini din rase comune, sterilizați în prima lună a campaniei gratuite derulate de Primăria Oradea
Un număr de 40 de câini din rase comune au fost sterilizați, într-o lună, gratuit, din cele 102 solicitări primite în cadrul campaniei demarate în 5 martie a.c., de Primăria Oradea. 'Programul gratuit de sterilizare pentru câinii de rasă comună din Oradea are ca obiectiv principal reducerea numărului de c&acir
Buzău: Direcția Agricolă anunță că județul este campion la cultivarea usturoiului
Fermierii din județul Buzău au beneficiat în anul 2024 de ajutoare de stat în agricultură în valoare de aproximativ 179 milioane lei, un program de succes fiind cel referitor la cultura de usturoi care a plasat județul pe locul I la nivel național. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ), în anul anterior
Ziua Păsărilor, sărbătorită la Grădina Botanică - atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe
O expoziție de fotografie și grafică, un atelier de identificat păsări, tururi ghidate și conferințe sunt programate, sâmbătă, la Grădina botanică 'Dimitrie Brândză', de Societatea Ornitologică București, pentru a marca Ziua Păsărilor. Evenimentul va avea loc de la ora 10:00, a informat SOR, marți, pe Facebook. Participarea este gratuită, d
Bihor: Flash-mob de solidaritate cu persoanele cu autism și iluminare în albastru a clădirii primăriei, la Oradea
Clădirea Primăriei Oradea va fi iluminată, miercuri seară, în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele cu autism, a informat, într-un comunicat, biroul de presă al autorității publice locale. 'Prin acest gest simbolic, Primăria Oradea își exprimă sprijinul față de copiii și adulții cu autism, precum și față d
Bistrița-Năsăud: Bărbat decedat după ce a fost surprins de un mal de pământ
Un bărbat a murit, marți dimineață, după ce a căzut într-un canal și a fost surprins de un mal de pământ, incidentul având loc pe raza localității Tureac, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. La caz au intervenit două echipaje de descarcerare, echipajul de terapie intensivă mobilă și un e
Forțele Aeriene Române - nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic
Forțele Aeriene Române au început, luni, o nouă misiune de Poliție Aeriană Întărită în spațiul aerian baltic, în cadrul angajamentului țării noastre față de securitatea colectivă a NATO, a informat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit comunicatului MApN, ceremonia oficială de marcare a debutului misiunii a avut