logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CCR discută pe 17 septembrie sesizarea președintelui Nicușor Dan pe legea referitoare la regimul cultelor

Imagine din galeria Agerpres

Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 17 septembrie sesizarea președintelui Nicușor Dan în legătură cu o altă lege inițiată de deputatul Silviu Vexler referitoare la regimul cultelor, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

La finalul săptămânii trecute, șeful statului a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu o lege care modifică și completează Legea 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, prin care se sancționează, ca în cazul preoților, exercitarea fără drept a profesiei și de 'rabin, imam sau alte funcții clericale ori monahale, asimilate cu acestea, la solicitarea cultelor'.

Textul sesizării a fost publicat pe site-ul Senatului, iar legea reclamată la CCR a fost inițiată de deputatul Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, cel care a inițiat și proiectul de lege de combatere a antisemitismului și interzicerea organizațiilor legionare, proiect atacat fără succes de Nicușor Dan la CCR.

În sesizarea postată pe site-ul Senatului, Nicușor Dan explică faptul că, la data de 28 iunie 2025, Parlamentul României a transmis președintelui, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor (Pl-x 166/2025).

Actul normativ introduce două noi articole în Legea Legea 489/2006:

*La articolul 23, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: '(4) Exercitarea fără drept a atribuțiilor de preot, rabin, imam sau a altor funcții, clericale ori monahale, asimilate cu acestea la solicitarea cultelor de către Secretariatul de Stat pentru Culte, constituie infracțiune și se pedepsește potrivit Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare'.

*La articolul 29, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: '(11) Cultele au dreptul exclusiv asupra modalităților religioase de cinstire a persoanelor canonizate, beatificate, sanctificate, trecute în rândul drepților sau recunoscute ca simboluri identitare proprii'.

În opinia președintelui, prin modalitatea de adoptare și prin conținutul său normativ, modificarea legislativă a fost adoptată cu încălcarea unor norme și principii constituționale, respectiv art.1 alin.(5), art.76 alin.(1) coroborat cu art.73 alin.(3) lit.h), respectiv art. 29 și art. 30 din Constituție.

De asemenea, legea încalcă art.147 alin.(4) din Constituție și art.7 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin stabilirea conținutului constitutiv al unei infracțiuni prin acte infralegale.

Legea în discuție extinde sfera subiectului activ al infracțiunii, fiind incluse și categoriile 'rabin' sau 'imam', dar și sintagma 'altor funcții, clericale sau monahale, asimilate cu acestea la solicitarea cultelor de către Secretariatul de Stat pentru Culte'.

'Astfel, se creează posibilitatea Secretariatului de Stat pentru Culte să stabilească, la cererea cultelor, alte funcții clericale sau monahale asimilate celor de preot, rabin sau imam. În consecință, stabilirea conținutului constitutiv al infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, în acest domeniu, al exercitării libertății religioase, nu este realizată exclusiv prin lege, ci poate fi realizată inclusiv prin acte infralegale, acte administrative ale Secretariatului de Stat pentru Culte (...) În egală măsură, folosirea unei sintagme vagi, definită prin acte administrative ulterioare încalcă și standardele de calitate a legii, potrivit art.1 alin.(5) din Constituție. Art. 36 alin. (1) din Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative impune condiția ca legea să fie clară, de natură 'să excludă orice echivoc, criteriu pe care apreciem că prevederea din legea supusă controlului de constituționalitate nu îl îndeplinește'', mai spune președintele.

Nicușor Dan mai reproșează enumerarea incompletă a funcțiilor clericale și monahale.

'În măsura admiterii criticilor formulate anterior cu privire la sintagma 'altor funcții, clericale ori monahale. asimilate cu acestea la solicitarea cultelor de către Secretariatul pentru Culte', utilizată în formularea art. unic pct.1 din legea supusă controlului de constituționalitate, aceste prevederi rămân neconstituționale, deoarece enumeră expres numai preotul, rabinul și imamul printre funcțiile clericale sau monahale a căror exercitare fără drept constituie infracțiune, fără a ține cont de faptul că există și alte titulaturi specifice celorlalte culte religioase recunoscute de lege (în număr total de 18), care sunt asociate unor funcții clericale și monahale proprii', explică șeful statului.

Concret, altor culte religioase recunoscute prin lege le sunt specifice alte titulaturi, cum ar fi: muftiu (în cazul Cultului musulman), slujitor duhovnicesc/păstor (în cazul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România), bătrân (în cazul Organizației Religioase 'Martorii lui lehova').

Toate aceste titulaturi trebuie luate în considerare de legiuitor în cuprinsul art. 23 alin. (4) din Legea nr. 489/2006, deoarece, după cum a reținut și Curtea Constituțională 'indiferent de denumirea acordată personalului propriu de fiecare cult, valoarea socială ocrotită prin incriminarea faptei de exercitare fără drept a unei profesii sau activități este aceeași', se arată în sesizare.

De asemenea, critici neconstituționalitate pot să fie formulate și din perspectiva faptului că textul incriminează 'exercitarea fără drept a atribuțiilor' specifice mai multor funcții clericale sau monahale, legiuitorul ignorând că, de cele mai multe ori, aceste atribuții nu sunt stabilite prin lege, ca act normativ de reglementare primară, ci prin statutele și codurile canonice ale cultelor, recunoscute prin hotărâre adoptată de Guvern, la propunerea Secretariatului de Stat pentru Culte.

O altă critică a președintelui se referă la încălcarea art.1 alin. (5), art. 29 și art.30 din Constituție prin stabilirea unui drept exclusiv al cultelor asupra modalităților religioase de cinstire a anumitor persoane, fapt ce încalcă libertatea religioasă, dar și exercițiul libertății de exprimare. AGERPRES/(AS - redactor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 371

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 26-07-2025 21:54

Prahova: Ordin de protecție provizoriu emis de către polițiștii Secției de Poliție Ciorani

Un ordin de protecție provizoriu a fost emis după ce polițiștii din cadrul Secției de Poliție Ciorani, Prahova, au fost sesizați de către o femeie care a reclamat faptul că fiica sa a revenit la domiciliu, în comuna Baba Ana cu urme vizibile de tăieturi pe corp. În urma sesizării, făcute în seara de 22 iulie, la fața locului,

Justitie si interne 26-07-2025 16:38

DNA: Reprezentanții Touring Eurolines SA au avut calitatea de martori denunțători; au depus denunț din proprie inițiativă

Direcția Națională Anticorupție a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanți ai societății SC Touring Eurolines SA le-a fost atribuită calitatea de martori denunțători, după ce, din proprie inițiativă, au depus un denunț la DNA. 'Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la calitatea de martor denunțător pe ca

Justitie si interne 26-07-2025 13:14

Dâmbovița: Bunic de 61 de ani, arestat preventiv pentru că și-a violat nepoata de 12 ani

Un bunic de 61 de ani din județul Dâmbovița a fost arestat preventiv după ce timp de trei ani și-a violat nepoata, acum în vârstă de 12 ani, informează, sâmbătă, IPJ Dâmbovița. 'La data de 24 iulie a.c., în baza unor informații obținute, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Târgoviște, sub coordonarea pro

Justitie si interne 26-07-2025 08:14

Sălaj: Dosar penal, în cazul incendiului care a distrus monumentul istoric Casa Lupuț din Cizer

Polițiștii din Sălaj au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, în cazul incediului de vineri, care a distrus toate cele trei clădiri cu acoperiș de paie din cadrul gospodăriei țărăneșt

Justitie si interne 25-07-2025 19:43

Alba: Bărbat amendat după ce a declanșat un incendiu care s-a extins la o proprietate din vecinătate

Un bărbat dintr-un sat din Alba a fost amendat cu 5.000 de lei după ce focul pe care l-a aprins pentru a curăța de deșeuri un teren s-a extins, vineri, la o proprietate vecină, inițial la mai mulți baloți de paie și, ulterior, la un grajd. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, Alex Criș

Justitie si interne 25-07-2025 19:43

MAI: Dosar penal în legătură cu documentele false găsite asupra lui Vladimir Plahotniuc

Ministerul de Interne anunță că a fost deschis un dosar penal în România în legătură cu documentele false găsite asupra fostului politician din Republica Moldova Vladimir Plahotniuc, arestat în Grecia. MAI spune că a primit de la autoritățile elene copii de pe șase documente de identitate descoperite asupra lui Plahotni

Justitie si interne 25-07-2025 19:15

Constanța: Studentul de la Universitatea Ovidius care anul trecut și-a incendiat profesorul, condamnat la închisoare cu executare

Studentul de la Universitatea Ovidius care anul trecut și-a incendiat profesorul, fiind nemulțumit de nota mică pe care acesta i-o dăduse, a fost condamnat vineri de judecătorii Tribunalului Constanța la cinci ani și opt luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor și distrugere. Sentința nu este definitivă, putând fi c

Justitie si interne 25-07-2025 15:29

MApN: Ionuț Moșteanu - întâlnire cu o delegație a Departamentului american al Apărării

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, s-a întâlnit, vineri, cu o delegație a Departamentului american al Apărării, condusă de adjunctul asistentului secretarului Apărării pentru politici europene și NATO, David Baker, cu care a discutat, printre altele, despre situația de securitate din regiunea Mării Negre. Potrivit unui c

Justitie si interne 25-07-2025 14:30

Dâmbovița: Un adolescent de 15 ani a ucis cu un cuțit un bărbat pe o stradă din Târgoviște

Un adolescent de 15 ani a înjunghiat mortal un bărbat de 32 de ani, în noaptea de joi spre vineri, pe o stradă din Târgoviște, în urma unui conflict spontan. 'Dosarul a ajuns la instanță, urmează să ajungă și inculpatul. Fapta este omor și tulburarea ordinii și liniștii publice. Incidentul a avut loc în urma u

Justitie si interne 25-07-2025 14:10

Stenograme Piedone/CSM îi ia apărarea șefului DNA: Agresivitatea limbajului folosit de unii politicieni depășește libertatea de exprimare

Consiliul Superior al Magistraturii a afirmat, vineri, că agresivitatea limbajului folosit de unii politicieni și anumiți jurnaliști raportat la procurorul de caz și la șeful DNA, după apariția în spațiul public a unor stenograme în care este redată și o ceartă între Cristian Popescu Piedone și soția sa, depășește cu mult libertatea de exprimare și

Justitie si interne 25-07-2025 13:19

Polițist de la vama Siret, arestat pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri la frontiera româno-ucraineană

Un agent de poliție de la vama Siret a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de DIICOT că făcea partea dintr-o rețea de traficanți de droguri, care acționa la frontiera româno-ucraineană. În același dosar este implicată și fosta soție a polițistului, care a fost plasată în arest la domiciliu. P

Justitie si interne 25-07-2025 12:08

Tinere vulnerabile, recrutate de o grupare pe rețelele de socializare și duse în Austria să se prostitueze

Patru membri ai unei familii din Capitală (3 bărbați și o femeie), cu vârste între 18 și 54 de ani, au fost reținuți de procurorii DIICOT că au recrutat, prin intermediul rețelelor de socializare, mai multe tinere aflate într-o stare de vulnerabilitate, pe care le-au obligat apoi să se prostitueze pe teritoriul Austriei (în regiunile Austria Superioar

Justitie si interne 24-07-2025 15:27

CSM: În România, încrederea în justiție - în media țărilor europene

Consiliul Superior al Magistraturii a informat joi, având la bază un studiu european realizat pentru anul 2025, că în România încrederea în justiție continuă să se încadreze în media țărilor europene. Potrivit unui comunicat al CSM, transmis AGERPRES, în rândul companiilor percepția cu priv

Justitie si interne 24-07-2025 15:24

Cluj: Persoană reținută după ce a adus din Olanda droguri de mare risc în cutii cu jocuri (GALERIE FOTO)

O persoană de 27 de ani a fost reținută de polițiști după ce a introdus în țară, din Olanda, droguri de mare risc, care au fost ascunse în cutii cu jocuri. Polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organ

Justitie si interne 24-07-2025 15:10

Iași: Angajat al unui spital, arestat pentru că ar fi agresat sexual o pacientă minoră

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, angajat al Spitalului pentru copii ''Sf. Maria'' din Iași, a fost arestat preventiv de polițiștii de la Investigații Criminale din cadrul IPJ, după ce ar fi încercat să agreseze sexual o minoră care era internată în unitatea medicală. ''Din cercetările făcute p&a