logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Gelu Voican Voiculescu, inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Imagine din galeria Agerpres

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu s-a prezentat joi dimineața la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință că este inculpat în dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse au fost anulate în instanță.

Inițial, în iunie 2017, dosarul a fost trimis în instanță, însă Curtea supremă a dispus în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar pentru refacerea de la zero a anchetei.

Până acum au fost puși din nou sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, general (rez.) Vasile Dobrinoiu, colonel (rez.) Petre Peter, Adrian Sârbu, fost șef de cabinet al fostului premier Petre Roman, și Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.

Procurorii susțin că, în luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane și au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din București a avut loc o manifestație ce s-a desfășurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluția din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de revendicări de sorginte democratică.

În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman și alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naționale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenți, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale, indică anchetatorii.

Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.

'Persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate. Din actele administrate de procurori a rezultat conivența la nivelul planificării și orchestrării planului infracțional, iar modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înțelegere. Astfel, începând cu data de 13 iunie 1990 a fost pusă în practică o acțiune represivă împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării', explică Parchetul.

Acțiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat și sistematic, în cadrul căruia au murit prin împușcare 4 persoane, au fost violate 2 persoane, au fost vătămate fizic sau psihic 1.311 persoane.

De asemenea, 1.211 persoane au fost persecutate prin privarea nelegală de libertate. Astfel, în dimineața zilei de 13 iunie 1990, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la unitatea militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

De asemenea, în Piața Universității au fost aduși muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piața Universității, împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanților. Acțiunile întreprinse de autoritățile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanților, astfel că au fost incendiate sediile Poliției Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române și Serviciului Român de Informații. S-a făcut uz de armă cu muniție de război de către forțele de ordine, în aceste împrejurări fiind împușcate mortal 4 persoane.

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


 

Represiunea autorităților a continuat, în zilele de 14 și 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care deveniseră o adevărată forță de ordine, paralelă cu cele recunoscute și organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție, locuințele principalilor lideri politici din opoziție și sedii ale publicațiilor de presă independente și ale unor instituții de învățământ. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)

 

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

Afisari: 457

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 15-03-2025 10:33

Poliția Română: Șapte persoane urmărite internațional, aduse în țară

Șapte persoane care erau urmărite internațional au fost aduse în țară de polițiști, în urma unor acțiuni derulate pe parcursul zilelor de joi și vineri, aceștia fiind reținuți pe teritoriul unor state europene, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Potrivit sursei citate,

Justitie si interne 15-03-2025 10:07

Timiș: Trei bărbați reținuți pentru deținerea ilegală de arme letale de vânătoare

Trei bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiștii timișeni, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în urma a cinci percheziții au fost găsite la locuințele acestora arme letale de vânătoare.

Justitie si interne 15-03-2025 09:48

IGPR - acțiuni pentru destructurarea de grupuri infracționale: Peste 300 de percheziții la traficanți în ultimele două săptămâni

Peste 300 de percheziții domiciliare au avut loc în perioada 28 februarie - 13 martie, pentru destructurarea unor grupuri infracționale specializate în trafic de droguri, trafic de persoane, criminalitate informatică și spălare de bani, fiind puse în executare 181 de mandate de aducere, informează sâmbătă Poliția Română.

Justitie si interne 15-03-2025 08:36

UPDATE Bistriţa-Năsăud: Copiii dispăruţi în Poienile Zagrei au fost găsiţi, nevătămaţi, sub o claie de fân

Cei doi frați de 7, respectiv 10 ani, din localitatea Poienile Zagrei, care au dispărut de acasă de vineri după-amiază, au fost găsiți sâmbătă dimineața, teferi și nevătămați, ascunși sub o claie de fân, foarte aproape de casă, a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Zagra, Nicolae Bușcoi.   * UPDATE ORA 09,32

Justitie si interne 14-03-2025 22:03

DGPMB: Conflict în fața sediului unui partid în Sectorul 1; un bărbat ar fi fost lovit de două persoane

Un voluntar al unui partid politic ar fi fost lovit de două persoane pe o stradă din Sectorul 1, în fața sediului formațiunii, în urma unui conflict spontan, bărbatul reclamând că i-au fost furate mai multe bunuri. ''La data de 14.03.2025, Secția 1 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat, care s-a p

Justitie si interne 14-03-2025 15:54

Bihor: Trei angajați de la Spitalul de Psihiatrie Ștei, arestați preventiv pentru rele tratamente

Trei angajați ai Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Ștei, acuzați de rele tratamente și purtare abuzivă, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar un al patrulea angajat a fost pus sub control judiciar, aceste măsuri fiind dispuse vineri de Judecătoria Beiuș, care a admis propunerea Parchetului în urma anchetei privind abuzurile reclamate l

Justitie si interne 14-03-2025 14:26

Bistrița-Năsăud: Aproximativ 4 kilograme de substanțe și sume de bani, confiscate de la persoane acuzate de trafic de droguri; doi arestați

Aproximativ patru kilograme de droguri și sume importante de bani au fost confiscate de către polițiști în urma unor percheziții efectuate la cinci persoane din județul Bistrița-Năsăud cercetate pentru trafic de droguri, două dintre acestea fiind arestate preventiv, potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ).

Justitie si interne 14-03-2025 13:26

VIDEO IGPR: Doi bărbați - depistați cu arme letale; mii de cartușe, pistoale, arme cu țeavă lungă

Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii timișoreni pentru contrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce oamenii legii au găsit un adevărat arsenal la mai multe locații în urma a 18 percheziții.  

Justitie si interne 14-03-2025 13:18

Prezidențiale2025/ CCR explică de ce a fost respinsă candidatura lui Călin Georgescu

Curtea Constituțională a publicat, vineri, motivele pentru care a menținut decizia Biroului Electoral Central (BEC) de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale organizate în luna mai. În esență, CCR spune că procesul electoral din luna mai ''își are ca sursă de inițiere, organizare și d

Justitie si interne 14-03-2025 12:56

Prahova: Trei elevi - reținuti pentru lovirea și lipsirea de libertate a unui coleg

Trei elevi ai unei școli din municipiul Ploiești, cu vârste de 15 și 16 ani, au fost reținuți, iar apoi plasați sub control judiciar într-un dosar în care sunt acuzați de agresarea în mod repetat și lipsirea de libertate a unui coleg. ''Polițiștii din cadrul Secției nr. 1 de Poliție Ploiești, la data de 12 marti

Justitie si interne 14-03-2025 12:52

Prezidențiale2025/ Enache: BEC avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a transmis vineri că Biroul Electoral Central (BEC) avea nu doar competența, ci și obligația să verifice condițiile de eligibilitate privind respectarea Constituției în cazul înregistrării candidaturilor la alegerile prezidențiale din luna mai. Declarația a

Justitie si interne 14-03-2025 12:26

Prezidențiale2025/ Marian Enache: CCR nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune

Președintele Curții Constituționale a României (CCR), Marian Enache, a afirmat vineri că instanța constituțională nu poate fi influențată sau amenințată prin intermediul niciunei forme de presiune. Declarația a fost făcută după ce a fost trimisă la Monitorul Oficial, în vederea publicării, Hotărârea Curții Constituționale 7/2

Justitie si interne 14-03-2025 11:07

Prahova: Bătaie între eleve ale unui liceu din Câmpina; a fost deschis dosar penal

Cinci eleve ale unui liceu din municipiul Câmpina au fost implicate într-o altercație care a pornit de la o discuție contradictorie referitoare la vestimentație, în acest caz fiind deschis un dosar penal. ''Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpina au fost sesizați de către un profesor al unei unități

Justitie si interne 14-03-2025 10:35

MAI dezminte informațiile potrivit cărora în România ar fi acționat jandarmi francezi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) precizează că informațiile apărute pe o platformă de social media potrivit cărora în România au acționat jandarmi francezi, ca o forță armată, sunt false, iar persoanele din imagini fac parte dintr-o delegație franceză, formată din stagiari și cadre didactice, care a derulat o vizită de studiu în perioada 10-14 ma

Justitie si interne 14-03-2025 10:30

IGI: Polițiștii de la Imigrări au emis aproape 5.800 de permise de ședere de la începutul lui martie

Aproximativ 5.800 de permise de ședere au fost emise de polițiștii de la Imigrări, în perioada 1-13 martie, la nivel național. ''Din totalul documentelor, cetățenilor străini le-au fost emise 4.917 permise de ședere temporară și pe termen lung și au fost înregistrate 3.660 de cereri de prelungire a dreptului de ședere, &ici