Instanța supremă anulează definitiv condamnarea de 7 ani primită de Puiu Popoviciu

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anulat definitiv, miercuri, condamnarea de 7 ani închisoare primită în anul 2017 de Gabriel Puiu Popoviciu și a dispus achitarea omului de afaceri pentru fapte de corupție în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Capitală pentru un teren de 224 de hectare.
Instanța supremă a menținut decizia pronunțată în luna iulie de Curtea de Apel București.
Decizia vine după ce judecătorii i-au admis lui Puiu Popoviciu o cerere de revizuire a sentinței de condamnare.
Temeiul indicat de magistrați pentru achitare este că fapta nu există.
'Admite cererea de revizuire formulată de revizuentul Popoviciu Gabriel-Aurel, ale cărei efecte au fost extinse și cu privire la inculpații Alecu Ioan Niculae, Bejenaru Andrei Mihai, Diaconescu Ștefan, Șerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru Daniel, Luican Mihai Ion Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraș Ioan, Minea Lizeta, Petrulian Gheorghe. Anulează sentința penală nr.115/F/23.06.2016 pronunțată de CAB în dosarul nr. 9577/2/2012, definitivă prin decizia penală nr.266/A/02.08.2017 a ICCJ și în rejudecarea laturii penale reunite cu latura civilă ce face obiectul dosarului penal nr.46/1/2020: în temeiul art. 396 alin.5 Cpp rap. la art.16 lit.a, achită pe inculpatul Alecu Ioan Niculae, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată întrucât fapta nu există. Achită pe inculpatul Popoviciu Gabriel-Aurel, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, întrucât faptele nu există', se arată în sentința CAB.
De asemenea, ceilalți inculpați din dosar au primit decizie de achitare.
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul 'Ferma Băneasa'. În același dosar, au mai fost condamnați Cornel Șerban (fostul șef DGIPI) - 2 ani și 6 luni cu executare, Ioan Nicolae Alecu (rectorul USAMV București) - 6 ani de închisoare cu executare, Petru Pitcovici (fost șef în Direcția Generală Anticorupție din MAI) - 2 ani cu suspendare, Ștefan Diaconescu - 5 ani cu executare și Andrei Mihai Bejenaru - 6 ani cu executare.
Gabriel Puiu Popoviciu a plecat din România înainte de pronunțarea sentinței, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autoritățile române au încercat fără succes să îl extrădeze.
Inițial, el a fost reținut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 200.000 de lire sterline.
Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiție a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un Tribunal imparțial în România și 'a 'suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, așa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.
Potrivit DNA, în perioada 2000 - 2004, rectorul USAMV București, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, ar fi făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparținând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu.
'În condițiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacții și, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, terenul a fost evaluat la valoarea de un dolar/mp, în timp ce valoarea de piață de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a orașului București, se învecinează cu DN1 București - Ploiești, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru și sediile unor importante societăți comerciale', susțineau procurorii.
Inițial, Popoviciu, în înțelegere cu rectorul, ar fi creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participațiune în condiții nelegale, introducând în acest mecanism societatea SC Log Trans, devenită ulterior Băneasa Investments.
Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activități de pomicultură, viticultură, creșterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa.
'Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat și al Senatului USAMV București, Ioan Alecu și Gabriel Popoviciu au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49% pentru Universitate și 51% pentru SC Log Trans. O evaluare asupra terenurilor în suprafață de 224 ha și a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49% de către Universitate nu s-a făcut în condiții legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părți, a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societății', mai indicau procurorii.
Conform acestora, pentru a pune în aplicare înțelegerea ascunsă cu omul de afaceri, rectorul i-ar fi indus în eroare pe membrii Senatului USAMV București, prezentându-le date neadevărate și impunând chiar modificarea Cartei Universității. De asemenea, ar fi susținut că se vor mări salariile cadrelor didactice, că universitatea va câștiga fonduri bănești cu ajutorul cărora se va dota unitatea de învățământ, pentru asigurarea unor condiții decente de studiu, că vor fi construite garsoniere pentru a fi închiriate de preparatori, asistenți, doctoranzi etc.
'Inculpatul Alecu a fost de acord ca sus-menționatul contract de asociere în participațiune să fie conceput și redactat de Popoviciu și de avocații acestuia, fără să participe consilierul juridic și economistul Universității. Contractul a fost semnat la USAMV București în condiții improprii de reprezentare a universității. În 3 august 2000, încălcând hotărârea Senatului USAMV, inculpații Alecu, Popoviciu și Bejenaru au aportat dreptul de folosință asupra unui teren de 174 hectare (parte din suprafața de 224 ha a fermei Băneasa), împreună cu imobilele aferente, la capitalul social al SC Băneasa Investments SA (SC Log Trans). După aportarea dreptului de folosință, clădirile aferente fermei Băneasa au fost demolate', se arăta în rechizitoriu.
La solicitarea rectorului Alecu, Popoviciu i-ar fi promis că îl va sprijini să obțină titlul de proprietate pe terenul aferent fermei Băneasa, iar astfel, în condiții nelegale, în cursul anului 2001, la propunerea subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 (a fondului funciar), comisia municipiului București a eliberat titlul de proprietate pentru USAMV București.
După eliberarea titlului de proprietate, Ioan Alecu, în înțelegere cu Popoviciu, ar fi aportat dreptul de proprietate asupra suprafeței de 174 ha la capitalul social al SC Băneasa și dreptul de proprietate asupra clădirilor edificate pe acest teren, deși Hotărârea Senatului USAMV interzicea acest lucru.
În acest context, terenul a fost subevaluat, iar ulterior, în 2004, ar fi fost aportată și diferența până la 224 hectare la capitalul social al firmei, în condiții de subevaluare.
'Practic, în urma tuturor acestor activități, Universitatea de Științe Agricole nu a avut niciun beneficiu, dimpotrivă, a pierdut suprafața de teren aferentă fermei Băneasa pe care o avea în administrare și în exploatare, inițial. Ca urmare a eliberării titlului de proprietate pe suprafața de 224 ha a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 lei. Prejudiciul cauzat USAMV București se ridică la suma de 619.472.218 lei și se compune din valoarea terenurilor aportate prin subevaluare la capitalul social al SC Băneasa Investments SA și din scoaterea din societate a sumelor de bani care fuseseră aportate la capitalul social, lipsind societatea de capital de lucru', mai spuneau procurorii. AGERPRES/(AS - autori: Mihai Stoica, Eusebi Manolache; editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MAI: Peste 700 de șoferi au rămas fără permis de conducere, în ultimele 24 de ore
Peste 700 de șoferi au rămas fără permise de conducere, în urma verificărilor din ultimele 24 de ore, după ce au reprezentat un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, a informat, duminică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Cei în cauză au fost sancționați, conform legii, pentru conducerea autovehiculului sub influența a
Poliția Capitalei: 27 de sancțiuni contravenționale în noaptea de sâmbătă spre duminică; 6 permise de conducere reținute
Polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat în sistem integrat în noaptea de sâmbătă spre duminică, alături de polițiști din cadrul IPJ Ilfov, în mai multe zone din Capitală în scopul prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori
Mureș: Percheziții la Luduș și Singer; au fost identificate mai multe arme, iar un bărbat a fost reținut
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Mureș au pus în aplicare, sâmbătă, trei mandate de percheziție domiciliară pe raza orașului Luduș și a comunei Sânger, într-un dosar penal privind nerespectarea regimului armelor și al munițiilor. La un imobil au fost identificate cinci arme neletale, scurt
Suceava: Percheziții la persoane suspectate că au falsificat certificate fiscale emise de ANAF
Polițiștii din Suceava au efectuat cinci percheziții domiciliare într-un dosar privind comiterea unor infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, perchezițiile efectuate de polițiștii Serviciului de Investi
Sibiu: Dosar penal pentru pescuit ilegal în râul Olt
Un bărbat de 53 de ani din Avrig s-a ales cu dosar penal pentru pescuit ilegal în râul Olt. Asupra sa au fost găsite o sută de kilograme de pește (avat, somn, plătică, șalău, crap și caras), cantitate care a fost predată unei unități specializate pentru valorificare. 'La data de 22 martie, în jurul orei 5:00, polițiștii din
Cluj: Profesor arestat pentru agresiune sexuală asupra unui minor
Un profesor în vârstă de 55 de ani, de la un liceu din Huedin, a fost arestat pentru agresiune sexuală asupra unui minor, polițiștii fiind sesizați de conducerea unității de învățământ pentru că acesta ar fi manifestat un comportament indecent față de eleve, în timpul orelor de curs, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Clu
Bogdan Peșchir - arestat preventiv pentru 30 de zile
Judecătoria Sectorului 5 a dispus vineri arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bogdan Peșchir, considerat finanțator al campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok. Peșchir este acuzat de Parchetul General de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale).
Cum erau plătiți votanții pro-Georgescu: Am venit din pușcărie; contra cost împart pliante (interceptări)
Procurorii au găsit în telefonul lui Bogdan Peșchir convorbiri purtate de acesta cu diverși influenceri, în care se pun la cale strategii și modalități de plată pentru atragerea oamenilor să îl voteze pe Călin Georgescu. Bogdan Peșchir, cel care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, a fost reținut de procurorii
Timiș: Mausoleul familiei Mocioni din Foeni a fost profanat; polițiștii fac cercetări
Polițiștii timișeni fac cercetări după ce, vineri, au fost sesizați că mausoleul familiei Mocioni din cimitirul localității Foeni a fost profanat. ''Nu se știe când a fost profanat, noi astăzi am fost sesizați de preotul din Foeni. El nu a mai trecut pe acolo de mai mult timp, iar astăzi a găsit un perete al mausoleului dărâ
Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu, va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă
Bogdan Peșchir, cel care i-a finanțat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, va fi dus în instanță cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, el fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de corupere a alegătorilor prin mijloace de comunicare electronice (265 de acte materiale). Concret, spun procurorii, Bogdan Peșchir a
Frații Tate revin în România cu un avion privat: Bărbații nevinovați nu fug
Frații Andrew și Tristan Tate revin în România, din Statele Unite ale Americii, cu un avion privat, urmând să aterizeze la București în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3:00. ''Pe scurt: un avion privat va zbura în curând de la aeroportul din Fort Lauderdale (SUA) spre Bucure
Constanța/ Sentința prin care Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare, anulată; procesul - strămutat la Judecătoria Tulcea
Sentința prin care Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare cu executare pentru act sexual cu un minor este desființată, după ce Curtea de Apel Constanța a admis, vineri, cererea de strămutare a procesului formulată de către inculpat - fostul patron al OTV. Judecarea cauzei penale a fost strămutată de la Judecătoria Constanța, la Ju
SRI: Cetățean german care ar fi promovat ideologii teroriste, declarat indezirabil pentru România
Un cetățean german care ar fi simpatizant al unor organizații teroriste active în Orientul Mijlociu și ar fi derulat constant activități de promovare a ideologiei teroriste a fost declarat indezirabil pentru România, a informat, vineri, Serviciul Român de Informații (SRI). ''La sesizarea Serviciului Român de Inf
Duminică - restricții de trafic în Capitală; are loc cea de-a 5-a ediție a 'Legal Half-Marathon'
Traficul va fi restricționat duminică în Capitală, pentru desfășurarea evenimentului sportiv 'Legal Half-Marathon 2025'. Potrivit Brigăzii Rutiere, duminică, între orele 7:00 - 14:00, se va desfășura 'Legal Half-Marathon 2025' în București, după următorul program: * în intervalul orar 7:00 - 13:45, pentru
Ialomița: Arme letale descoperite de polițiști în urma unor percheziții domiciliare în orașul Țăndărei
Trei arme letale - un pistol mitralieră și două arme de vânătoare - au fost descoperite vineri, de polițiști, în urma unor percheziții domiciliare făcute în orașul Țăndărei, informează IPJ Ialomița. Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ialomița au efectuat două per