DNA: Trei poliţişti de la Sectorul 1 au fost trimişi în judecată pentru luare de mită

Dragoş George Voinea, şeful Compartimentului Control Activităţi Comerciale din Direcţia Control Urban din Poliţia Locală Sector 1, şi alţi doi poliţişti au fost trimişi în instanţă de procurorii anticorupţie într-un dosar în care sunt acuzaţi, printre altele, de luare de mită.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de Combatere a Corupţiei, au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv sau arest la domiciliu a trei poliţişti locali.
Este vorba despre Dragoş George Voinea, acuzat de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale) şi complicitate la infracţiunea de fals intelectual, Marina Roxana Avram, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 - Direcţia Control Urban - Compartimentul Control Activităţi Comerciale, pentru luare de mită în formă continuată (şapte acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale), fals intelectual în formă continuată (două acte materiale), divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (cinci infracţiuni), instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi Florentina Iordache, poliţist local în cadrul Poliţiei Locale Sector 1 - Direcţia Control Urban - Compartimentul Control Activităţi Comerciale, pentru luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).
Procurorii notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2022 - 2024, cu ocazia unor controale, cei trei ar fi pretins şi primit, direct sau prin persoane interpuse, de la reprezentanţii mai multor persoane juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul alimentaţiei publice sume de bani cuprinse între 1.000 euro şi 14.000 euro în legătură cu îndeplinirea sau în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu, respectiv pentru a dispune confiscarea unor sume de bani mai mici decât sumele de bani încasate ilicit de persoanele juridice în perioada în care au avut suspendată activitatea comercială şi/sau pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare.
"Pentru a putea să aplice sancţiuni mai blânde, inculpatele Marina-Roxana Avram şi Florentina Iordache, ar fi întocmit note de constatare a controalelor şi procese-verbale în care au fost consemnate, în mod fals, venituri mai mici faţă de cele reale încasate ilegal de societăţile controlate în perioada de suspendare a activităţii", explică anchetatorii.
De asemenea, procurorii spun că, în schimbul sumei de 6.000 euro, cele două poliţiste locale şi-ar fi traficat influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au pentru a determina un ofiţer de poliţie să efectueze cercetări în scopul obţinerii unei soluţii favorabile faţă de o societate comercială.
În plus, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că Marina-Roxana Avram, la solicitarea unui alt poliţist local, Florin-Georgian Mânzu, ar fi apelat la mama sa, angajată a unei companii de telefonie mobilă, pentru a obţine istoricul apelurilor telefonice şi datele de trafic ale iubitei acestuia.
De asemenea, DNA menţionează că Marina-Roxana Avram şi Florin-Georgian Mânzu ar fi divulgat, în mod repetat, informaţii nepublice constând în data efectuării unor controale de către poliţişti locali la persoane juridice care îşi desfăşoară activitatea în Sectorul 1.
Conform DNA, anterior, pe parcursul urmăririi penale, s-au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci persoane, respectiv:
- Florin-Georgian Mânzu în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice (trei infracţiuni), complicitate la instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
"În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, respectiv şase luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de doi ani (între care şi dreptul de a fi poliţist local)", arată procurorii.
- persoană fără calitate specială, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.
"În prezenţa apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, respectiv cinci luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de doi ani (între care şi dreptul de a ocupa funcţia de telefonist-şef/şef tură la o companie de telefonie)", precizează anchetatorii.
- trei persoane, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de dare de mită.
"În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi au fost de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, respectiv un an şi patru luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea unor drepturi pe o durată de doi ani", precizează DNA.
Toţi cei cinci care au încheiat anterior acorduri de recunoaştere a vinovăţiei au fost obligaţi la prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe câte o perioadă de 60 de zile, informează sursa citată
Dosarele de urmărire penală, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bistrița-Năsăud: Instanța a încuviințat arestarea preventivă a directorului medical de la Ambulanță
Judecătoria Bistrița a admis, joi, propunerea de arestare preventivă a directorului medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud, acuzat de procurori de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. Soluția a fost publicată pe portatul instanțelor de judecată, fiind dispusă emiterea mandatului de ares
Botoșani: Primarii din Flămânzi și Mihai Eminescu, plasați sub control judiciar
Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, și cel al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, acuzați de luare de mită, au fost plasați sub control judiciar, potrivit unei hotărâri adoptate, joi, de Curtea de Apel Suceava. Instanța din Suceava a decis înlocuirea măsurii arestării preventive luată pe 8 mai față de cei doi prima
IGPR: Trei persoane, între 18 și 32 de ani, prinse în flagrant cu 5,5 kilograme de cannabis aduse din Spania
Trei persoane, cu vârste între 18 și 32 de ani, au fost reținute pentru 24 de ore, după ce au fost prinse în flagrant cu 5,5 kilograme de cannabis aduse din Spania. 'Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București (BCCO), împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au docume
Cluj: Doi tineri reținuți după ce au procurat canabis din Spania
Două persoane, cu vârste de 22 și 25 de ani, au fost reținute de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc după ce au introdus în țară 10 kilograme de canabis din Spania, prin intermediul unei firme de curierat, a informat, joi, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalități
Bistrița-Năsăud: Procurorii cer arestarea preventivă a directorului medical de la Ambulanță; primele fapte datează din 2023
Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița a solicitat arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului medical de la Ambulanță, acuzat de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. Potrivit comunicatului de presă remis, joi, de Parchet, bărbatul de 58 de ani ar fi comis primele infracțiuni încep&a
IGPR: Prejudiciu de peste 7,2 milioane de lei în urma delapidării unei firme de îngrășăminte și pesticide
Polițiștii și procurorii DIICOT anchetează 17 persoane care ar fi creat un prejudiciu de peste 7,26 milioane de lei unei societăți comerciale prin delapidarea unor cantități însemnate de îngrășăminte și pesticide. 'La data de 15 mai, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO), împreună cu procurorii Direcției de
Prahova: Elena Udrea cere reducerea pedepsei rămase de executat cu încă 17 zile
Fostul ministru al Turismului Elena Udrea solicită reducerea pedepsei care i-a mai rămas de executat cu încă 17 zile pe care le-a petrecut în Arestul Central și în arest la domiciliu într-un alt dosar față de cel în care a fost condamnată. Potrivit portalului instanțelor de judecată, Udrea a înregistrat, &ic
Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile Comitetului Militar al NATO și Comitetului Militar al UE
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, participă la reuniunea Comitetului Militar al NATO și cea a Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatele șefilor apărării, care au loc miercuri și, respectiv, joi la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al MApN, transmis AGERPRES, pe agenda discuțiilor se regăsesc teme d
Timiș: Persoană reținută de DIICOT pentru trafic de minori
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Timișoara au dispus reținerea unei persoane de 32 de ani pentru trafic de minori iar miercuri a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă a acesteia pentru 30 de zile.
Prahova: Un magistrat de la Ploiești a hotărât că va judeca o cerere de anulare a deciziei CCR privind prezidențialele din 2024
Un magistrat de la Curtea de Apel (CA) Ploiești ignoră o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, hotărând că va judeca o solicitare de anulare a hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024, prin care au fost anulate alegerile prezidențiale. Anterior, Curtea Supremă a admis, într-o speță s
Alba: Microbuz școlar, implicat într-un accident; un minor prezintă răni ușoare
Un microbuz școlar în care se aflau 12 copii a fost implicat miercuri într-un accident produs la ieșirea din municipiul Blaj spre localitatea Cergău, unul dintre minori prezentând răni ușoare. 'Stația de pompieri Blaj intervine pentru asigurarea măsurilor specifice și prim ajutor medical la un accident rutier produs la ie
IGPR: Aproape 2.000 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiștii Brigăzii Autostrăzi în perioada 5-11 mai
Polițiștii Brigăzii Autostrăzi au aplicat, în perioada 5-11 mai, 1.937 de sancțiuni contravenționale, în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere și asigurarea fluenței traficului. 'Au fost aplicate 234 de sancțiuni contravenționale persoanelor care au depășit limita legală de viteză și 217 celor care nu folo
DNA: Managerul Institutului de Neurologie și Boli Neurovasculare București - sub control judiciar pentru mită
Corneliu Toader, medic neurochirurg și manager al Institutului Național de Neurologie și Boli Neurovasculare București, a fost plasat sub control judiciar de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de dare de mită, iar Radu-Mircea Gorgan, șef Neurochirugie la 'Bagdasar-Arseni' - pentru luare de mită. Potri
Buzău: Pădurea Crâng redevine rezervație naturală după o decizie definitivă a Curții de Apel Ploiești
Curtea de Apel Ploiești a restabilit statutul de rezervație naturală protejată a Pădurii Crâng, rămășiță a celebrilor Codrii ai Vlăsiei, după ce a respins printr-o soluție definitivă recursul Consiliului Județean (CJ) Buzău formulat împotriva anulării hotărârii luate de instanța de fond. CJ Buzău a aprobat, în anul 2024
Botoșani: Un bărbat a sesizat la 112 dispariția unui milion de lei din cont; polițiștii fac cercetări
Un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, că i-au fost sustrași din contul bancar 1.000.000 de lei, au anunțat, miercuri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Oficialii IPJ Botoșani precizează că, în urma verificărilor efectuate de polițiști, a reieșit că bărbatul a fost victima infracțiunilor de &i