logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Dosarul Mineriadei/Parchetul anunţă oficial punerea sub acuzare a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu

Imagine din galeria Agerpres

Parchetul General a anunţat oficial, joi, punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

De asemenea, au fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).

Aceştia au fost chemaţi joi la Parchet, pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile.

Urmează ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

Procurorii militari susţin că, în luna iunie 1990, persoane cu funcţie de decizie în statul român la acel moment, printre care Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, ajutaţi de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau - între care Virgil Măgureanu - directorul SRI, Adrian Sârbu - consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populaţiei civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise patru persoane, două persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică şi/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane.

Începând cu 22 aprilie 1990, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a avut loc o manifestaţie ce s-a desfăşurat pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestaţia avea caracterul unei opoziţii la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanţii solicitând verbal, prin comunicate şi alte forme de protest, ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înfiinţarea unei televiziuni libere şi alte astfel de revendicări de sorginte democratică.

În acest context, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanţilor aflaţi fizic în Piaţa Universităţii, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acţiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestaţii, în special liderii de opinie, precum şi împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale.

"Pentru disimularea atacului, a fost construit un scenariu cu scopul ca adevăraţilor atacatori să li se piardă urma. O componentă importantă a acestui scenariu a constituit-o comunicarea publică, manipulativă, cu privire la pericolul pe care îl reprezentau manifestanţii pentru valorile democratice. Având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane. În acest sens, persoane din conducerea statului - Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu, precum şi conducerea SRI, respectiv Virgil Măgureanu, cu participarea lui Adrian Sârbu, consilier al primului-ministru, ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară şi civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuţie de natură şi conţinut diferite la fapte produse la o scară impresionantă. În tabloul infracţional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziţie inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea şi orchestrarea comiterii infracţiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menţionate", explică procurorii.

Din actele administrate de procurori a rezultat "conivenţa" la nivelul planificării şi orchestrării planului infracţional, Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu şi Virgil Măgureanu, alături de alte persoane cu putere de decizie, jucând rolurile cheie, însă modalitatea prin care au ales să o pună în aplicare a fost prin intermediul altor persoane, neparticipante la înţelegere.

Anchetatorii arată că, începând cu data de 13 iunie 1990, factorii de decizie de la acel moment au pus în practică o acţiune represivă împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste zece mii de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Acţiunea represivă a avut caracterul unui atac generalizat şi sistematic, în cadrul căruia au fost comise următoarele fapte: moartea prin împuşcare a patru persoane; violul a două persoane; vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.315 persoane; persecutarea prin privarea nelegală de privarea de dreptul fundamental la libertate şi siguranţă şi restrângerea acestui drept, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.214 persoane.

Astfel, în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, peste două sute de persoane au fost ridicate şi transportate la Unitatea Militară 0575 Măgurele a Ministerului de Interne, unde au fost reţinute până în după amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Concomitent, s-a pătruns în forţă, fără drept, în sediile Institutului de Arhitectură şi al Universităţii din Bucureşti, fiind percheziţionate mai multe birouri, iar persoanele aflate în incintă au fost evacuate prin acte de violenţă.

Conform hotărârii luate de către factorii politici, conducători ai instituţiilor de forţă, precum şi de către persoane din conducerea Frontului Salvării Naţionale, în Piaţa Universităţii au fost aduşi muncitori de la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti, care s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele aflate în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piaţa Universităţii, împreună cu forţele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanţilor.

Acţiunile întreprinse de autorităţile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanţilor, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române şi Serviciului Român de Informaţii.

S-a făcut uz de armă cu muniţie de război de către forţele de ordine, în aceste împrejurări fiind împuşcate mortal patru persoane.

Represiunea autorităţilor a continuat, în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfăşurat împreună cu minerii şi muncitorii din mai multe judeţe ale ţării, care deveniseră o adevărată forţă de ordine, paralelă cu cele recunoscute şi organizate potrivit legii.

În acest context, minerii aduşi în Bucureşti au devastat sediile partidelor politice nou-înfiinţate sau reînfiinţate după Revoluţia din decembrie 1989 şi care se aflau în opoziţie, locuinţele principalilor lideri politici din opoziţie şi sedii ale publicaţiilor de presă independente şi ale unor instituţii de învăţământ. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucureştiului, sub pretextul că aceştia au legătură cu manifestaţiile din Piaţa Universităţii.

Persoanele care au fost ridicate din Piaţa Universităţii, împreună cu altele considerate ca având legătură cu manifestaţiile, au fost duse cu forţa în Unitatea Militară 0575 Măgurele şi în incinta Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri de la Băneasa, fiind private de libertate într-un mod nelegal şi în spaţii total improprii pentru deţinerea unor persoane. Privarea de libertate fără forme legale a acestora a durat până cel mai târziu pe data 21
iunie 1990.

Cazarea civililor aduşi de pe străzile Bucureştiului s-a realizat în condiţii total improprii, în garaje, atât bărbaţi, cât şi femei, minori şi bătrâni. Aceste persoane s-au aflat în permanenţă sub pază militară, nefiindu-le permis să ia legătura cu rudele sau cu altcineva din exterior, fără a primi asistenţă medicală adecvată şi fiind supuse la tratamente înjositoare şi degradante (inclusiv prin simularea unor execuţii colective sau prin gazarea colectivă prin eliberarea gazelor de eşapament în spaţiile de deţinere).

Parchetul face precizarea că starea de fapt reţinută şi încadrarea juridică a faptelor au la bază exclusiv probatoriul administrat după data de 04.06.2021, dată la care cauza a fost restituită la parchet, ca urmare a parcurgerii procedurii de cameră preliminară, în urma căreia au fost anulate toate probele administrate anterior anului 2017 şi s-a constatat nulitatea actelor de urmărire anterior efectuate.

Procurorii trebuie să refacă ancheta în acest dosar, după ce probele strânse de anchetatori au fost anulate în instanţă.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu şi ceilalţi inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, însă în decembrie 2020 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea de la zero a anchetei. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Andreea Rotaru)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Justitie si interne 02-04-2025 20:34

Bogdan Peșchir rămâne în arest, dar un judecător a vrut să-l elibereze

Tribunalul București a respins miercuri contestația depusă de Bogdan Peșchir, finanțatorul campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, și a decis ca acesta să rămână în arest preventiv. Cei doi judecători din complet nu au reușit să se pună de acord asupra unei soluții în acest caz, unul dintre magistrați, respectiv Anca Elena Ș

Justitie si interne 02-04-2025 20:25

Hunedoara: Un bărbat a fost găsit decedat, la două luni după ce fusese dat dispărut

Un bărbat de 57 de ani, din comuna Tătăruși, județul Iași, a fost găsit decedat într-o pădure din zona comunei Bătrâna, județul Hunedoara, la aproape două luni după ce fusese dat dispărut, a informat miercuri Inspectoratul de Poliție Județean. Bărbatul se afla într-o râpă, la aproximativ șase kilometri de locul unde a f

Justitie si interne 02-04-2025 20:23

Brașov: Cinci persoane, reținute într-un dosar de omor, violarea domiciliului și distrugere, comise în comuna Augustin

Cinci persoane au fost reținute într-un dosar de omor, violarea domiciliului și distrugere, comise în comuna Augustin, a transmis, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov. 'Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de cinci suspecți cercetați su

Justitie si interne 02-04-2025 20:04

Galați: Bărbat reținut de polițiști, după ce a încercat să vândă un pistol letal

Un bărbat de 37 de ani a fost reținut de polițiști după ce a încercat să vândă un pistol letal, care avea în încărcător trei cartușe, informează, miercuri, IPJ Galați. ''Miercuri, 2 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au reținut, pentru o perioadă de 24 de ore

Justitie si interne 02-04-2025 18:11

Sibiu: Bărbat urmărit penal după ce a expus public simboluri fasciste și portrete de conducători naziști

Un bărbat în vârstă de 54 de ani este urmărit penal după ce a expus publicului din municipiul Sibiu și orașul Agnita, portrete ale unor conducători naziști și fasciști, a anunțat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Bogdan Nicolae Dancu, printr-un comunicat de presă. Potrivit reprezentantului procuraturii

Justitie si interne 02-04-2025 16:20

''Stegarul Dac'' a fost dus la Spitalul Alexandru Obregia și va fi sancționat contravențional

Cezar Cătălin Avrămuță, cunoscut ca ''Stegarul Dac'', a fost preluat de un echipaj de poliție din fața Tribunalului București și transportat la Spitalul Alexandru Obregia. ''Având în vedere comportamentul său agitat și necooperant, pentru asigurarea siguranței persoanei a fost solicitat sprijinul unui echipa

Justitie si interne 02-04-2025 15:43

CCR: Sesizarea ICCJ privind legea de înființare a Autorității de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier - amânată pe 8 aprilie

Curtea Constituțională a României a amânat, miercuri, pentru 8 aprilie, dezbaterile pe sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție privind legea de înființare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier Petrolier. Instanța supremă a decis, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, să sesizeze

Justitie si interne 02-04-2025 15:29

Ministrul Justiției: Frații Tate au înțeles să respecte jurisdicția românească

Frații Tate au înțeles să respecte jurisdicția românească și dacă nu făceau acest lucru, exista riscul foarte serios să se modifice măsura preventivă, a declarat miercuri ministrul Justiției, Radu Marinescu. Întrebat la Parlament dacă a fost o decizie oportună să se relaxeze controlul judiciar pentru ca ei să plece în S

Justitie si interne 02-04-2025 14:12

Bihor: Profesor de sport, reținut pentru agresiune sexuală asupra unui minor, suspendat de la activitatea didactică

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Bihor a anunțat miercuri că a fost informat în legătură cu o presupusă abatere disciplinară a unui cadru didactic de la Colegiul Național ''Iosif Vulcan'' din Oradea și despre intervenția instituțiilor abilitate în legătură cu acest caz, sesizate de către părintele unui copil de 9 ani.

Justitie si interne 02-04-2025 14:11

Prahova: Doi recidiviști, arestați pentru trafic de droguri de risc și de mare risc

Doi bărbați recidiviști au fost arestați preventiv într-un dosar de trafic de droguri de risc și de mare risc instrumentat de procurorii DIICOT Ploiești. Potrivit unor comunicate de presă transmise, miercuri, de DIICOT și Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, cei doi inculpați au vârstele de 27 și 32 de ani. 

Justitie si interne 02-04-2025 13:10

Percheziții la polițiști care primeau mită de la firme de transport beton

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au efectuat, miercuri, 23 de percheziții domiciliare la adrese din București și județul Ilfov, într-un dosar penal ce vizează infracțiuni de trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de

Justitie si interne 02-04-2025 13:09

Sibiu: Polițiștii caută două surori, de 4 și 14 ani care au dispărut de acasă; s-au dat și mesaje RO-ALERT

Polițiștii caută două surori, cu vârste de 4 și 14 ani, care au dispărut de acasă, luni, fără a se mai întoarce, fiind emise, miercuri, și mesaje RO-ALERT prin care se face apel la populație să ofere informații utile, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. Din primele informații, IPJ Sibiu arată că fetele s-ar deplasa spre munici

Justitie si interne 02-04-2025 10:25

Avocat - susținător al lui Călin Georgescu, trimis în judecată pentru incitare la violență: Să punem mâna pe ciomege!

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București l-a trimis în judecată, sub control judiciar, pe avocatul Cătălin Dinulescu din Baroul București, pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la violență, ură sau discriminare, după ce a rostit un discurs la protestul organizat în Piața Victoriei de susținătorii lui Călin Georgescu în luna ianuarie,

Justitie si interne 02-04-2025 09:44

Ion Iliescu, trimis din nou în judecată în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Fostul președinte Ion Iliescu și fostul premier Petre Roman au fost trimiși în judecată de Parchetul General în dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității. În același dosar, au fost deferiți justiției fostul vicepremier Gelu-Voican Voicul

Justitie si interne 02-04-2025 09:33

Suceava: 21 de percheziții într-un dosar privind introducerea ilegală în țară a unor arme de vânătoare

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava efectuează, miercuri, 21 de percheziții domiciliare la persoane din mai multe localități din mediul rural cercetate pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potrivit IPJ, perchezițiile se desfășoară într-un dosar compl