Legile Justiţiei/Ministerul Justiţiei admite că există ''diferenţe punctuale'' între proiectele prezentate CE şi cele trimise la CSM

Ministerul Justiţiei admite că există ''diferenţe punctuale'' între proiectele legilor prezentate la consultările din luna mai cu Comisia Europeană şi cele puse în dezbatere publică pe 21 iulie şi trimise CSM pentru avizare, explicând că acest lucru se datorează faptului că au fost primite amendamente ulterioare în cadrul dezbaterilor publice.
"Parcursul unui proiect de lege de la stadiul de concept până la cel de lege este un proces cu multe etape, judecarea proiectelor la fiecare etapă ca fiind un produs finit este o eroare de principiu, mai ales dacă se face pe baza unor procese de intenţii", transmite ministerul într-un comunicat remis joi AGERPRES.
Replica Ministerului Justiţiei vine după ce asociaţii ale magistraţilor şi reprezentanţi ai societăţii civile au criticat dur proiectele legilor Justiţiei publicate pe 21 iulie.
Astfel, asociaţiile magistraţilor consideră că proiectele prezentate de minister sunt practic actualele legi în vigoare, cu unele modificări, fiind cu totul diferite faţă de variantele prezentate şi asumate în faţa Comisiei Europene. În opinia acestora, partenerii europeni "au fost înşelaţi fără niciun fel de reţinere într-un joc insidios şi interminabil".
O altă critică se referea la faptul că proiectele menţin unele prevederi "nocive" din legile în vigoare: concursurile de promovare la Instanţa supremă nu au caracter meritocratic şi rămân sub controlul "total" al Secţiei pentru judecători a CSM, Inspecţia Judiciară este "minor cosmetizată", rolul INM în numirea inspectorilor este înlăturat total, libertatea de exprimare a magistraţilor este "grav" afectată.
Ministerul Justiţiei explică în comunicatul difuzat joi de ce există diferenţe între forma proiectelor negociată cu Comisia Europeană şi cea prezentată CSM.
Legat de momentul iniţierii procedurii de avizare de către Consiliul Superior al Magistraturii, ministerul afirmă că, după cum a precizat în mod repetat, a reiniţiat pregătirea proiectelor în ianuarie 2022, legile fiind puse în dezbatere publică iniţial în septembrie 2020.
"MJ a fost pregătit să iniţieze procedurile de avizare la nivelul CSM încă din luna aprilie a anului curent şi ulterior în luna mai, după consultări cu Comisia Europeană. În urma numeroaselor semnale primite inclusiv din partea asociaţiilor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, ministerul a prelungit calendarul de dezbateri publice pentru a analiza amendamentele primite în cursul lunii mai din partea sistemului judiciar şi a societăţii civile. Avizarea ministerială a fost efectuată cu celeritate şi promptitudine din partea celorlalte ministere, pe parcursul a 3-4 zile, în luna iulie. Prin urmare, momentul iniţierii procedurii de avizare la CSM a fost consecinţa logică şi directă a prelungirii dezbaterilor publice, tocmai în urma semnalelor primite din sistemul judiciar", se arată în comunicat.
Despre conţinutul proiectelor, Ministerul Justiţiei menţionează că, din septembrie 2020 şi până la zi, acestea au suferit numeroase ajustări în urma propunerilor primite succesiv din partea sistemului judiciar, "în principal". "La fel s-a întâmplat şi după consultările cu Comisia Europeană. Diferenţele punctuale între conţinutul proiectelor la momentul încheierii consultării cu Comisia Europeană şi cel de la momentul sesizării CSM pentru aviz sunt consecinţa logică a primirii unor amendamente ulterioare în ultima rundă de dezbateri publice", se precizează în comunicat.
Potrivit acestuia, ministerul a avut de ales între a păstra neschimbate proiectele, ignorând amendamentele primite, cu consecinţa golirii de conţinut a dezbaterii publice, care ar fi devenit doar un exerciţiu formal, şi a primi amendamentele considerate binevenite, cu consecinţa firească a modificării proiectelor în urma includerii amendamentelor primite.
"Cu titlu de exemplu, Ministerul Justiţiei a primit multe din amendamente inclusiv de la Ministerul Public, CSM - Secţia pentru procurori, DNA şi DIICOT. Pe de altă parte, din procesul de consultare nu poate fi exclus chiar iniţiatorul proiectului, respectiv MJ, care, la rândul său, are totala libertate potrivit competenţelor legale de a-şi reevalua anumite viziuni, tocmai ca urmare a amendamentelor primite şi nu numai. Ministerul Justiţiei este conştient de faptul că este obiectiv imposibil de întrunit un consens asupra proiectelor în urma unor consultări care au inclus pe parcurs luarea în considerare a unor opinii şi amendamente primite sau extrase din poziţiile exprimate de-a lungul vremii de către numeroase instituţii, respectiv CSM - Secţia pentru judecători, CSM - Secţia pentru procurori, şase asociaţii profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, instanţe, parchete, grupuri de judecători şi procurori, grefieri, sindicate profesionale, organizaţii neguvernamentale din România, jurisprudenţa ICCJ, CCR, precum şi Comisia Europeană (rapoarte MCV şi consultări în 2022), Comisia de la Veneţia (avize precedente), decizii ale CJUE, decizii ale CEDO", se mai arată în comunicat.
Conform sursei citate, Ministerul Justiţiei este conştient de faptul că forma şi conţinutul proiectelor pot şi probabil vor mai suferi modificări în cadrul procedurii de avizare de către CSM, aprobării de către Guvern şi adoptării lor ca legi de către Parlament.
"În gestionarea procesului de elaborare a proiectelor, MJ a dat şi va da dovadă de transparenţă, prin publicarea promptă pe site-ul ministerului a variantelor succesive ale proiectelor, astfel cum acestea au rezultat din dialogul tuturor părţilor implicate. Parcursul unui proiect de lege de la stadiul de concept până la cel de lege este un proces cu multe etape, judecarea proiectelor la fiecare etapă ca fiind un produs finit este o eroare de principiu, mai ales dacă se face pe baza unor procese de intenţii. Ministerul Justiţiei rămâne în continuare deschis dialogului şi receptiv criticilor constructive ale proiectelor, propunerilor pe care le va mai primi până la momentul sesizării Guvernului, urmărind viziunea pe care a exprimat-o în cadrul expunerilor de motive ale celor trei proiecte", se transmite în comunicat.
Ministerul Justiţiei susţine că intenţiile sunt în sensul realizării unor proiecte care să asigure nu numai independenţa Justiţiei, ci şi o eficienţă mai bună a funcţionării acesteia, un sistem de echilibru şi verificări ("check and balance") în cadrul fiecărui mecanism de instituţii juridice grupate, o meritocraţie bazată pe o evaluare reală nu numai prin prisma unor examene teoretice (prezente oricum pe parcursul evoluţiei în grade profesionale ale carierei), ci şi pe capacitatea liderilor de pe etajele sistemului de a evalua resursele de management ale viitorilor lideri, primatul dreptului european în sensul Tratatului de Aderare la UE şi al TFUE, consolidarea Ministerului Public, inclusiv DNA şi DIICOT, garantarea independenţei DNA, abordarea problemelor de resurse umane, clarificarea regulilor privind răspunderea magistraţilor. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Cererea Elenei Udrea privind reducerea pedepsei cu 154 de zile - instanța a rămas în pronunțare
Tribunalul Prahova a rămas, marți, în pronunțare asupra cererii formulate de fostul ministru al Turismului Elena Udrea privind deducerea din pedeapsa care i-a rămas de executat a perioadei în care s-a aflat în detenție în Costa Rica și Bulgaria, au precizat, pentru AGERPRES, surse judiciare. Udrea solicită reduc
IGI: Peste 770 de străini aflați în situații ilegale pe teritoriul României - descoperiți în primele trei luni
Peste 770 de străini aflați în situații ilegale pe teritoriul României au fost depistați de polițiști în primele trei luni ale anului, a informat, marți, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Potrivit unui comunicat al IGI transmis AGERPRES, în urma activităților operative desfășurate în primele trei luni ale acestui an, po
Bacău: Tânăra care a luat un bebeluș din Maternitatea SJU, sub control judiciar pentru 60 zile
Tânăra în vârstă de 19 ani care, duminică, a luat un bebeluș din Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău, a fost pusă sub control judiciar pentru 60 zile, a declarat marți, pentru AGERPRES
Constanța: Organizatorul festivalului Sunwaves din Mamaia, suspectat că nu deține autorizațiile necesare; ancheta polițiștilor, în derulare
Polițiștii fac cercetări în cazul organizatorului festivalului Sunwaves din stațiunea Mamaia, care face amenajările necesare desfășurării evenimentului pe un sector de plajă în condițiile în care nu ar deține autorizațiile necesare, a informat luni Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. Potrivit sursei citate, pol
Prahova: Caz de exploatare prin muncă la o fermă - șapte victime în opt ani (FOTO/VIDEO)
Doi bărbați și o femeie sunt cercetați de către anchetatorii prahoveni într-un dosar de trafic de persoane și supunerea la muncă forțată sau obligatorie, șapte victime fiind exploatate la o fermă din județ în ultimii opt ani.
Bacău: Mama bebelușului răpit din Maternitatea SJU, pusă sub acuzare pentru complicitate
Mama bebelușului răpit, duminică, de o tânără din Maternitatea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la lipsire de libertate, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisarul Cătălina Crețu. Înainte să nască, femeia &icir
Prahova: Tânăr reținut pentru uciderea unui câine; animalul ar fi încercat să îl muște (surse)
Un tânăr în vârstă de 21 de ani a fost reținut pentru 24 de ore de către anchetatorii prahoveni după ce a ucis un câine care ar fi încercat să îl muște, incidentul având loc la o adresă din municipiul Ploiești. Potrivit datelor comunicate, luni, de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, polițiștii
Vaslui: Moldovean condamnat la 12 ani de închisoare pentru viol asupra unui minor, prins la Albița
Un cetățean în vârstă de 63 de ani din Republica Moldova, condamnat la 12 ani de închisoare pentru viol asupra unui minor, a fost prins luni la Albița în timp ce voia să intre în țară având o carte de identitate falsă asupra lui. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Inspectoratului Ter
Dâmbovița: Percheziții în mai multe județe într-un dosar de constituire de grup organizat și înșelăciune
Polițiștii au efectuat, luni dimineață, 12 percheziții în Mehedinți (6), Timiș (1), Caraș-Severin (1), Ilfov (1), Brașov (1) și în municipiul București (2) într-un caz de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune, informează Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița. Vor fi puse în executare cinci mandat
Bacău: Nou-născutul dispărut din secția de maternitate a fost găsit în locuința unei tinere de 19 ani
Nou-născutul dispărut duminică din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău a fost găsit de polițiști în locuința unei tinere în vârstă de 19 ani, a informat, luni, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'În urma amplelor activități investigativ-operative desfășurate, copilul a fost identificat de polițiști î
Bacău: Nou-născut dispărut din maternitate; polițiștii au demarat cercetări
Un nou-născut a dispărut din secția de maternitate a unui spital din municipiul Bacău, duminică după-amiază, polițiștii sesizați de către personalul medical demarând cercetări pentru găsirea copilului și clarificarea incidentului, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'La data de 27 aprilie a.c., în jurul orei 15:
Circulație oprită pe DN 21, între localitățile Albina și Valea Cânepii, în urma unui accident rutier
Traficul pe DN 21, între localitățile Albina și Valea Cânepii, din județul Brăila, este blocat în urma unui accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române transmis, duminică, AGERPRES, în urma impactului au rezultat două
IGPR: 560 de permise de conducere reținute, dintre care 53 pentru alcool
Polițiștii rutieri au reținut în ultimele 24 de ore 560 de permise de conducere, dintre care 86 pentru viteză și 53 pentru alcool și au fost retrase 372 de certificate de înmatriculare. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române transmis, duminică, AGERPRES, în ultimele 24 de ore polițiștii au intervenit la pe
IGPR: 342 de persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen, localizate pe teritoriul României
Polițiștii români și partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen au depistat, în perioada 18 - 24 aprilie, 432 de persoane, 24 de autovehicule și 37 de documente ce făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române transmis, duminică,
MAI - Peste 4.200 de intervenții pentru siguranța cetățenilor și 47.447 de verificări cu aplicația eDAC în ultimele 24 de ore
Lucrătorii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au avut, în ultimele 24 de ore, peste 4.200 de intervenții pentru siguranța cetățenilor, 47.447 de verificări cu aplicația eDAC pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale și 1.116 misiuni pentru acordarea de asistență medicală de urgență, informează un comunicat transmis, duminică, AGERPRES. P