Sorin Oprescu - condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru corupţie

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.
Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.
De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.
În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.
Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.
În acelaşi dosar, Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) a primit 11 ani şi 6 luni închisoare, de la acesta fiind confiscate şi sumele de 12.053.249 lei şi 537.121 lei.
De asemenea, Cristian Stanca (fost şofer al lui Oprescu) a fost condamnat la 7 ani şi 2 luni.
Alte condamnări: Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) - 6 ani şi 10 luni cu executare; Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 7 ani închisoare cu executare; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) - 2 ani şi 10 luni cu suspendare; Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) - 6 ani şi 6 luni cu executare, Albu Romeo - 6 ani, Ion Niţă - 7 ani şi 10 luni.
Trebuie menţionat faptul că, iniţial, sentinţa în dosar ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet - Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu - nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.
De altfel, unul dintre cei trei magistraţi a făcut opinie separată la pronunţarea sentinţei, în sensul desfiinţării unor probe de la dosar, respectiv a interceptărilor şi înregistrărilor audio/video realizate de SRI în dosar şi aplicării unor pedepse mai mici pentru inculpaţi.
În cazul lui Sorin Oprescu, acest judecător considera că fostul primar trebuie achitat pentru spălarea banilor şi abuz în serviciu, iar pentru celelalte infracţiuni să fie condamnat la 6 ani închisoare.
Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti.
"Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi", precizează DNA.
Potrivit sursei citate, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări,culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de "secunzi" ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.
"În acelaşi context, în cursul anului 2014, Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian", spune DNA.
Cristian Stanca a fost angajat şi promovat la Administraţia Cimitirelor la insistenţele lui Oprescu, în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Bogdan Cornel Popa.
Procurorii arată că Sorin Oprescu a impus funcţionarilor din cadrul Administraţiei Cimitirelor şi Direcţiei de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate,cu încălcarea prevederilor legale.
"La data de 5 septembrie 2015, Sorin Mircea Oprescu, în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului", susţin procurorii.
Procurorii mai spun că, în perioada 2013 - 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941 lei de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin inculpaţii Albu Romeo şi Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niţă Ion, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare. În perioada mai - august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu", mai susţin anchetatorii.
Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie. AGERPRES/(AS-autor: Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)
Citeşte şi:
IPJ Ilfov: Romeo Albu, condamnat definitiv în dosarul lui Sorin Oprescu - dat în urmărire naţională
Fost director în Primăria Capitalei condamnat alături de Oprescu, dat în urmărire generală
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Femeia care a comandat uciderea tatălui ei la Arad cu o bombă, trimisă în judecată
Laura Bîlcea, fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General. Acuzată că ar fi comandat asasinatul, femeia va fi judecată la Curtea de Apel Timișoara pentru instigare la omor calificat în varianta violenței în familie, instigare la distrugere și instig
DGPMB: Reprezentanții unei firme de pază, acuzați că ar fi delapidat societatea comercială cu aproximativ 17 milioane de lei
Mai mulți reprezentanți ai unei firme de pază sunt vizați într-un dosar de evaziune fiscală și delapidare, după ce ar fi retras din conturile bancare ale societății comerciale aproximativ 17 milioane de lei. Potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei transmis AGERPRES, vineri, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Munic
Autoritățile avertizează că s-au intensificat tentativele de fraudă cu numere de telefon care imită instituțiile publice
Autoritățile avertizează cetățenii cu privire la intensificarea tentativelor de fraudă de tip 'spoofing', în care atacatorii folosesc numere de telefon sau identități vizuale care imită instituții publice, precum DIICOT, ANAF, Poliția Română sau BNR. Într-un mesaj de avertizare postat pe site-ul DIICOT, autoritățile e
Harghita: Trei bărbați, arestați după ce au fost prinși în flagrant când transportau lemn tăiat ilegal
Trei bărbați au fost arestați pentru infracțiuni la regimul silvic, după ce au fost prinși în flagrant când transportau lemn tăiat ilegal, existând suspiciunea că aceștia ar fi tăiat și furat mai mulți arbori din zonele împădurile din comuna Ditrău, în perioada noiembrie 2024-martie 2025, informează, vineri, Inspectoratul de Poliție Jude
Maramureș: Percheziții la persoane care ar fi divulgat informații nepublice
Polițiștii efectuează șapte percheziții la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unor instituții publice din Maramureș, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș. Potrivit acestuia, activitățile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal privind divulgarea de informații nepublice de către cel
Prahova: Avocatul Vlad Nichita, plasat sub control judiciar de procurorii PCA Ploiești
Avocatul Vlad Nichita, cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești pentru noi fapte în legătură cu dosarele de înșelăciune în domeniul imobiliar care vizează complexurile de locuințe White Tower și City Gate din Ploiești, a fost plasat, joi, sub control judiciar de către anchetatori. Acesta fusese reținu
CCR: Legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare - constituționale
Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, sesizările AUR, POT și S.O.S. România privind legea referitoare la controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, stabilind că actele normative sunt constituționale.
Percheziții la doi bărbați care au postat pe YouTube clipuri video în care neagă Holocaustul
Polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale - Sector 2 au efectuat, joi, două percheziții în București și județul Buzău, la locuințele a doi bărbați acuzați că au postat pe YouTube înregistrări video în care neagă existența Holocaustului și își exprimă admirația față de Mișcarea Legionară. Cei doi indivizi au fost săltați și du
Constanța: Vlad Pascu, șoferul drogat care a accidentat mortal doi tineri, rămâne în arest preventiv
Vlad Pascu, șoferul drogat care în august 2023 a accidentat mortal doi tineri și a rănit alți trei în localitatea 2 Mai, rămâne în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Constanța a respins, joi, cererea acestuia de înlocuire a respectivei măsuri cu cea a arestului la domiciliu sau a controlului judiciar. Perioada arestului preve
IGPR: 25 de acțiuni împotriva criminalității organizate - desfășurate joi
Poliția Română a derulat, joi, 25 de acțiuni operative, în cadrul cărora au fost efectuate 84 de percheziții domiciliare pentru destructurarea unor grupări infracționale și combaterea unor fapte grave care afectează siguranța publică. 'Investigațiile au fost derulate în dosare penale ce au ca obiect criminalitatea organizată, infracțiuni
Bihor: Percheziții la Biroul de Operațiuni Speciale; ar fi vizați 20 de angajați
Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Bihor au efectuat percheziții la Brigada de Operațiuni Speciale Bihor, fiind vizați 20 de angajați care ar fi prezentat autoturismele personale ca fiind de serviciu pentru a obține anumite foloase, potrivit unor surse din anchetă. Direcția Genera
Prahova: Avocatul Vlad Nichita, reținut într-un nou dosar legat de fraude imobiliare din Ploiești
Avocatul Vlad Nichita, cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești pentru noi fapte în legătură cu dosarele de înșelăciune în domeniul imobiliar care vizează complexurile de locuințe White Tower și City Gate din Ploiești, a fost reținut pentru 24 de ore. Purtătorul de cuvân
DGPMB: Cinci persoane reținute în cazul bătrânului de 93 de ani înșelat cu peste 310.000 de euro
Polițiștii au reținut pentru 24 de ore cinci persoane în dosarul deschis în cazul bătrânului de 93 de ani înșelat cu peste 310.000 de euro de către indivizi care se dădeau drept preoți. ''Față de cinci bănuiți a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați în fața magistraț
IGI: Aproximativ 50 de misiuni de îndepărtare sub escortă, în primele două luni ale anului
Inspectoratul General pentru Imigrări a informat joi că, în primele două luni ale acestui an, au fost efectuate 49 de misiuni de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, în perioada 1 ianuarie - 28 februarie, polițiștii de imigrări au introdus în centrele de caz
CCR discută sesizările pe legile privind doborârea dronelor și desfășurarea pe timp de pace a misiunilor militare
Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate, joi, sesizările partidelor AUR, POT și S.O.S. România în legătură cu Legea privind controlul utilizării spațiului aerian și cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român. Senatul a adoptat la finalu